• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι – δηλαδή οι αιρετοί- δύσκολα συνεργάζονται, Πολίτης και Σιμιτσής τα καταφέρνουν. Με άριστο και διαρκές τρόπο. Λες και προέρχονται από το ίδιο κόμμα. Γεγονός που δεν ισχύει. Αλλά δεν φαίνεται κιόλας.

 


 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας της ΝΔ επεδίωξε κάτι συνηθισμένο. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Προσπάθησε δηλαδή να διοργανώσει την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του νέου έτους προσκαλώντας σε αυτήν ως κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Κεραμέως τελικά αρνήθηκε ευγενικά την πρόσκληση. Επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις της. Δηλαδή προεκλογικές υποχρεώσεις. Προτίμησε άλλες εκδηλώσεις που την ίδια μέρα θα γίνουν στην εκλογική της περιφέρεια. Λογικό.

 

Αυτό σημαίνει ότι η πρώην ΝΟΔΕ Καβάλας και νυν ΔΕΕΠ της ΝΔ Καβάλας ψάχνει άλλον ομιλητή. Και ψάχνει υπό δύσκολες συνθήκες. Ποιος αλήθεια θα δεχθεί να αφήσει το γάμο για να πάει στα πουρνάρια; Μάλλον κανείς. Άπαντες οι υπουργοί και λοιπά μεγαλοστελέχη της ΝΔ προτιμούν την προεκλογική δράση εκεί όπου εκλέγονται κι αφήνουν για αργότερα τις περιοδείες και τις επισκέψεις σε άλλες περιοχές. Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά ως τώρα δεν βρέθηκε κάτι κατάλληλο της περίστασης.

 

Φυσικά και θα ήταν χρήσιμη μια επίσκεψη στην Καβάλα της Υπουργού Παιδείας. Για πολλούς λόγους. Κυρίως για το μέλλον του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Όπως όμως εξελίσσονται τα πολιτικά πράγματα, όλα επηρεάζονται από τις επικείμενες εκλογές και σταματούν. Εκλογές που πλέον είναι πολύ κοντά. Άρα και το σενάριο της «απορρόφησης» του ΔΙΠΑΕ Καβάλας από το ΔΠΘ «παγώνει» προκειμένου να απασχολήσει την επόμενη Κυβέρνηση και τον επόμενο (ή την επόμενη) Υπουργό Παιδείας.

 

Η εκδήλωση της ΔΕΕΠ Καβάλας της ΝΔ θα γίνει – κατά πάσα πιθανότητα- την Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Σε τόπο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Αν δεν βρεθεί καλεσμένος ομιλητής εξ Αθηνών θα επιλεγεί μια λύση εκ των έσω. Π.χ. να μιλήσουν δια του τυπικού χαιρετισμού (με την απαραίτητη πολιτική ανάλυση) οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος. Αυτοί είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δεχθούν την πρόσκληση, θα συμφωνήσουν με την ιδέα.

 

Η τοπική ΝΔ «εκπροσωπήθηκε» στην κηδεία του τέως βασιλιά από τον αποδεδειγμένα βασιλόφρονα Ιορδάνη Παπαντίδη και τον συμπαθούντα τον αποθανόντα κ. Γιώργο Καλαντζή. Ο δεύτερος προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών. Δυστυχώς τα αθηναϊκά μέσα δεν έκαναν το ίδιο και με τον κ. Παπαντίδη. Αυτά χάνουν… Το μεγαλύτερο κομμάτι της ΝΔ Καβάλας παρακολούθησε από απόσταση. Όσο παρακολούθησε. Σχολιάζοντας. Οι άνθρωποι έχουν πάντα κάτι άλλο, κάτι σημαντικότερο να κάνουν από το ταξιδεύουν στην Αθήνα για την κηδεία του τέως…

 

Στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Υπάρχει σε εξέλιξη μια μεγάλη κινητοποίηση για την επιτυχία της εκδήλωσης το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής. Υπάρχουν πολλοί προεκλογικοί λόγοι η μεγάλη αίθουσα να γεμίσει. Κι αν γίνεται να γεμίσει ασφυκτικά. Καταβάλλεται σχετική προσπάθεια. Θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή. Ας μη ξεχνάμε ότι στην ίδια εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του νέου έτους προσκλήθηκε για να μιλήσει ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος κ. Γιώργος Βασιλειάδης.

 

Χθες αναμένονταν να βγει από το Νοσοκομείο η βουλευτής κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το πρόβλημα στη μέση της προκειμένου να μην έχει κι άλλη φορά την ίδια περιπέτεια. Αυτό δεν είναι εύκολο. Η προεκλογική περίοδος απαιτεί συνεχές τρέξιμο, το οποίο η βουλευτής θα πρέπει τουλάχιστον να ελέγξει. Δεν είναι τυχαίο ότι κι όσο ήταν στο Νοσοκομείο είχε παρουσία με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια έδινε τις οδηγίες κι οι συνεργάτες της «ανέβαζαν» τα πολιτικά πάντα κείμενα.

 

Κατατέθηκε στη Βουλή κι ήταν να ψηφιστεί χθες βράδυ η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει τα θέματα των Δημοτικών Επιτροπών και των Οικονομικών Επιτροπών των Περιφερειών. Η σύνθεση των επιτροπών δεν αλλάζει. Αλλάζουν οι αρμοδιότητες. Αφαιρούνται κάποιες που επιστρέφουν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Η εξέλιξη όσο κι αν ήταν αναμενόμενη, χαροποιεί φυσικά τις απανταχού αντιπολιτεύσεις… Ειδικά εκεί όπου οι διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών είναι μειοψηφία (ως προς τους συμβούλους που διαθέτουν στο κάθε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο).

 

Συνεχίζουμε να περιμένουμε την πρώτη συνεδρίαση του έτους για την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ αφού σε αυτήν μάλλον θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το έργο ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου. Με τα έως τώρα δεδομένα μοιάζει δύσκολο η Επιτροπή να συνεδριάσει ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Άρα οδεύουμε σε συνεδρίαση τον Φεβρουάριο… Αρχές του μήνα ελπίζουμε.

 

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας συμφώνησε να πραγματοποιήσει την επόμενη της εκδήλωση, η οποία θα γίνει στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Θα είναι καλλιτεχνικής φύσεως. Η Φιλόπτωχος πρόκειται να φιλοξενήσει στην πόλη μας την γνωστή ηθοποιό και τραγουδίστρια Μελίνα Μποτέλη. Σύντομα θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την εκδήλωση.

 

Δόθηκε εξήγηση για την μεσημβρινή ώρα έναρξης της Κυριακάτικης εκδήλωσης (κοπή πίτας) του Επιμελητηρίου. Αυτή αποφασίστηκε κατόπιν συνεργασίας με τον Μητροπολίτη Στέφανο. Τόσο ο Μητροπολίτης όσο και οι άλλοι επίσημοι (και υποψήφιοι των ερχόμενων εκλογών) διευκολύνονται να παραστούν νωρίτερα την ίδια μέρα σε άλλες εκδηλώσεις στην Καβάλα. Το μεσημέρι θα βρίσκονται άπαντες σε αυτήν του Επιμελητηρίου. Ο κ. Δέμπας συζήτησε και με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο που δήλωσε κι αυτός ότι θα παραστεί στο γεγονός.

 

Μια άλλη πλευρά των πρόσφατων κολυμβητικών αγώνων στην Καβάλα είναι η κίνηση που δημιούργησαν και εκτός κολυμβητηρίου. Έγιναν πολλές διανυκτερεύσεις (αθλητών, προπονητών και γονέων) σε ξενοδοχεία και καταλύματα της πόλης. Δούλεψε και η εστίαση. Κάτι τέτοιο με αφορμή αθλητικό γεγονός (και μάλιστα Χειμερινό) είχε να γίνει καιρό. Από την περίοδο πριν την πανδημία.

 

Χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου- διοργανωτή των αγώνων, του ΝΟΘΑΚ, κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου. Δήλωσε την ικανοποίηση του για την επιτυχία του γεγονότος. Περιέγραψε θετικά το έργο που εκτελεί ο Δήμος στο κολυμβητήριο αφού όπως τόνισε στους πρόσφατους αγώνες «… φάνηκε ένα πρώτο καλό αποτέλεσμα. Πλέον δεν στάζει νερό η οροφή». Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου αναφέρθηκε και στον επόμενο στόχο, η κερκίδα του κολυμβητηρίου να αποκτήσει τα απαραίτητα καρεκλάκια. Αυτή η παράλειψη υπήρχε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του κλειστού κολυμβητηρίου της Καβάλας. Ήταν κάτι που ως συνήθως δεν είχε προβλέψει η μελέτη…

 

Καλή επιτυχία στη νέα παράταξη υπό τον Γιάννη Κελγιώργη, παράταξη που θα λάβει μέρος στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας αρχές Μαρτίου. Άλλο όμως είναι το βασικό ερώτημα. Θα υπάρξει άραγε αντίπαλος; Στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν δημιούργησε παράδοση συμμετοχής στις ίδιες εκλογές παράταξη του ΚΚΕ. Πιθανόν να υπάρξει πάλι. Όσο για την προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, για αυτές τις εκλογές δεν φαίνεται να συνεχιστεί…

 

Μία ακόμη μετάταξη για λόγους υγείας. Εργάτης καθαριότητας αποχωρεί για ένα έτος από το Δήμο Παγγαίου (στον οποίο προσελήφθη) για να εργαστεί στο Δήμο της κατοικίας του. Δήμο στην Αττική. Ούτε η πρώτη, ούτε δυστυχώς η τελευταία.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης