μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρόσφατη κακοκαιρία με τους ισχυρούς νοτιάδες δεν επιδείνωσε- ευτυχώς- την κατάσταση στα εξωτερικά μάρμαρα της πρόσοψης του Δικαστικού Μεγάρου. Πλην ενός, όλα τα άλλα είναι στη θέση τους! Τη … νύφη την πλήρωσε η προσωρινή περίφραξη της επικίνδυνης περιοχής. Η οποία ταλαιπωρήθηκε. Ευτυχώς υπάρχει ακόμη. Με τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία. Πάντοτε περιμένουμε την πρόταση των μηχανικών της ΠΕ Καβάλας για μια οριστική λύση του προβλήματος.

 


 

Η είδηση δεν είναι Καβαλιώτικη. Είναι κατά κάποιο τρόπο της γειτονιάς μας… Της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Αφορά τον Έβρο, ειδικότερα το Τυχερό του Ν. Έβρου. Εκεί άρχισαν κινητοποιήσεις προκειμένου να σταματήσει πρωτοβουλία της Alpha τράπεζας. Επιθυμεί και έχει ήδη δρομολογήσει, την κατάργηση όχι καταστήματος της (αυτό το έπραξε προ πολλού) αλλά του ΑΤΜ που είχε απομείνει! Ενός ΑΤΜ που όπως διαβάζουμε στα κείμενα διαμαρτυρίας υπάρχει και λειτουργεί συνεχώς εδώ και 20 χρόνια! Άρα να ετοιμαζόμαστε…

 

Είναι δυνατόν τέτοιες αποφάσεις να αφορούν μόνο το Τυχερό (στην προκειμένη περίπτωση… άτυχο) και κανέναν άλλον; Φυσικά και όχι. Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο περιορισμού των δαπανών των τραπεζών. Των λειτουργικών δαπανών. Αφού έκλεισαν και κλείνουν καταστήματα, τώρα καταργούν και ΑΤΜ. Για τα οποία δεν πληρώνουν και λίγα χρήματα. Υπό τη μορφή ενοικίων.

 

Ας μη πάει το μυαλό μας στο πολύ κακό, στο γενικό και απόλυτο. Σιγά σιγά. Θα αρχίσουν από τα απομακρυσμένα ΑΜΤ και από αυτά που δεν έχουν αξιόλογη κίνηση. Θα συνεχίσουν σε όλα τα υπόλοιπα κι έτσι στο τέλος και τα ΑΤΜ θα είναι είδος προς εξαφάνιση… Οι τράπεζες που εμφανίζονται ανεξάρτητες και δυνατές, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να αυξήσουν τα κέρδη τους. «Θυσιάζουν» τους πάντες και τα πάντα. Ξεχνώντας πολύ εύκολα, αμέσως θα μπορούσε να πει κάποιος, το ότι την ύπαρξη τους την οφείλουν στους πολίτες. Αυτοί πλήρωσαν το κράτος που τις έσωσε. Όχι πολύ παλιά. Αυτό έγινε σχετικά πρόσφατα.

 

«Ευχαριστούν» με λίγα λόγια τους σωτήρες τους και τους τιμωρούν ταυτόχρονα. Γιατί η πραγματική πρόθεση των τραπεζών είναι να «εξαφανιστούν». Να υπάρχουν μόνο ως ιστοσελίδα στους υπολογιστές, στα τάμπλετ και στα κινητά τηλέφωνα. Να υπάρχουν μεν ψηφιακά αλλά να μην μπορεί να τις βρει κανείς. Ωραία πράγματα που «προχώρησαν» με επιτυχία στο εξωτερικό, πλέον ήρθε και η ώρα της Ελλάδας για κάτι τέτοιο. Με ξεκίνημα από τον Έβρο!

 

Μια άλλη πλευρά της καθημερινότητας είναι αυτή των δικαστηρίων. Η αίθουσα που χθες συνεδρίαζε το Μονομελές Καβάλας (η μεγάλη αίθουσα του δικαστικού μεγάρου) ήταν γεμάτη από κόσμο. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, με την αγωνία δίπλα τους. Οι πιο πολλοί κατηγορούνταν ότι οδηγούσαν αυτοκίνητο χωρίς δίπλωμα! Απίστευτο αλλά αληθινό. Ειδικότερα επρόκειτο για πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα από την Αλβανία μα δεν έβγαλαν όπως έπρεπε το νέο δίπλωμα οδήγησης. Κι αυτό της Αλβανίας δεν αρκεί (όσο είναι στην Ελλάδα και κυρίως όσο οδηγούν αυτοκίνητο στην Ελλάδα).

 

Άλλος συμπολίτης καταδικάστηκε επειδή απείλησε τη γειτόνισσα του, στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης μικροδιαφοράς που για ώρα απασχόλησε δικαστές και δικηγόρους. Τέλος αρκετές ήταν και χθες οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό είναι το χειρότερο όλων όσων έγιναν χθες στο δικαστήριο της Καβάλας.

 

Έκοψαν βασιλόπιτα την Κυριακή οι «Εθελοντές κατά του Καρκίνου». Αμέσως η πρόεδρος του δραστήριου συλλόγου Σταυρούλα Γκουλούση επικεντρώθηκε στην ουσία. «Να δημιουργηθεί Ογκολογική κλινική» είπε για το Νοσοκομείο Καβάλας. Κι ο έμπειρος και γνώστης του θέματος κ. Αρχέλαος Γρανάς τη συμπλήρωσε και τη διόρθωσε ταυτόχρονα: «Όσο δεν αλλάζει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, αυτό δεν θα γίνει» τόνισε. Παρόντες ήταν και οι τρεις βουλευτές της ΝΔ Καβάλας. Δεν είπαν τίποτα αφού δεν είχαν νέα περί του θέματος. Ευχήθηκαν, αναγνώρισαν, έδωσαν συγχαρητήρια για το σύλλογο κι όσα αυτός κάνει.

 

Για να λειτουργήσει η Ογκολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Καβάλας χρειάζονται πολλά λεφτά. Σε ετήσια βάση. Πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Για να αλλάξει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Πρόβλημα δεύτερο. Τον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου … ξεχάσαμε από πότε τον περιμένουμε. Μάλλον από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Κι όπως όλα δείχνουν, αξιολογώντας τη σιωπή των πολιτικών, θα περιμένουμε αρκετά ακόμη.

 

Εντός της εβδομάδας θα μάθουμε τα ονόματα των 6 υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ν. Καβάλας. Το αργότερο την Κυριακή. Αν υπάρξει νέα καθυστέρηση θα είναι γιατί τα προβλήματα δεν θα έχουν λυθεί. Κι όπως πάντα η νέα καθυστέρηση θα τα μεγαλώσει… Εξ αυτού του λόγου και άπαντες οι εμπλεκόμενοι στο θέμα ισχυρίζονται ότι έστω κάποια ονόματα (του Ν. Καβάλας) θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Η γιατρός από τη Χρυσούπολη που της προτάθηκε να είναι υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ αλλά αρνήθηκε, λέγεται ότι το σκέπτεται να είναι υποψήφια Δήμαρχος. Που επίσης της προτάθηκε. Αν δεν αποδεχθεί τότε το πρόβλημα θα συνεχιστεί στο Δήμο Νέστου. Εκεί ο Σάββας Μιχαηλίδης είναι πιθανό να «παίξει» χωρίς αντίπαλο. Χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Αυτό θα είναι είδηση και μάλιστα σημαντική. Σήμερα το συγκεκριμένο σενάριο είναι αρκετά πιθανό.

 

Μιλώντας χθες στην Πρωινή ο δικηγόρος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης παραδέχθηκε ότι του ζήτησαν να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας αρκετοί υποψήφιοι Δήμαρχοι Καβάλας. Αρνήθηκε ευγενικά όπως εξήγησε -είπε χαρακτηριστικά- «…δεν είμαι κολοτούμπας». Το γεγονός δείχνει τα προβλήματα που έχουν υποψήφιοι δήμαρχοι στο Δήμο Καβάλας. Ψάχνουν εναγωνίως υποψηφίους. Μα δεν βρίσκουν. Κάποιος «ανακυκλώνει» τα γνωστά υλικά και νομίζει ότι ανακάλυψε την Αμερική… Πανηγυρίζει κιόλας…

 

Μέσα σε αυτό το τόσο μπερδεμένο κλίμα των πολλών εκλογών που έρχονται, έκανε την πετυχημένη του εκδήλωση ο Γιάννης Παναγιωτίδης. Ο οποίος έχει σίγουρους πολλούς υποψήφιους. Για τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Θα κάνει και ο Γιάννης υπομονή. Τη μεγαλύτερη. Θα τελειώσουν πρώτα όλες οι άλλες εκλογές και μετά, προς το τέλος του έτους, θα έρθει η ώρα των εκλογών του Επιμελητηρίου. Αν φυσικά δεν αναβληθούν πάλι.

 

Όσο για την ομιλία της Κυριακής του Μάρκου Δέμπα, είχε και κάτι από υπερβολική αισιοδοξία. Ίσως γιατί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ. Αναπόφευκτα το ένα επηρέασε το άλλο. Παρατήρηση πρώτη, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Κι εννοούμε τους αριθμούς των επιχειρήσεων που άνοιξαν σε σχέση με όσες επιχειρήσεις έκλεισαν. Παρατήρηση δεύτερη, η οικονομική εξυγίανση του ΒΙΟΠΑ είναι ένα μικρό. Ένα ελάχιστο βήμα. Τα οικόπεδα παραμένουν και άδεια και έρημα. Το δε κτίριο διοίκησης ρημάζει αφού εδώ και πολλά χρόνια είναι εγκαταλειμμένο.

 

Το Βιοτεχνικό Πάρκο χρειάζεται επενδυτές. Χρειάζεται επενδύσεις. Χρειάζεται κατασκευές νέων κτιρίων. Κίνηση. Να μπαίνει και να βγαίνει κόσμος κάθε μέρα. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά δεν φαίνεται να γίνεται το επόμενο διάστημα. Άρα αυτή ειδικά η προσέγγιση ήταν πέραν του δέοντος υπερβολική. Αντίθετα θα συμφωνήσουμε με τον κ. Δέμπα στην επιτυχία των συμψηφισμών της απλήρωτης επιδότησης εργασίας. Αυτό όντως έγινε και έγινε μετά από συντονισμένη δράση όλων των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης