• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες μέρες- ειδικότερα το προηγούμενο τριήμερο- έκοψε τη βασιλόπιτα του νέου έτους και ο ιστορικός, δραστήριος και χρήσιμος από κάθε άποψη σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας. Στη φωτογραφία το διοικητικό του συμβούλιο. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία (η αίθουσα που έγινε ήταν κατάμεστη από κόσμο), ανάλογη του έργου που παρουσιάζει ο σύλλογος. Μπορεί οι εθελοντικές αιμοδοσίες που οργανώνει να γίνονται μόνο δύο φορές το χρόνο αλλά η παρουσία του είναι καθημερινή. Εκεί που χρειάζεται αίμα. Για τους ασθενείς συμπολίτες μας. Καλή χρονιά λοιπόν.

 


 

Το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας (23/1), σε μικρή χρονική απόσταση η μία με την άλλη, έγιναν στην πόλη μας δύο ίδιου περιεχομένου εκδηλώσεις. Κοπή βασιλόπιτας. Σε αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας προσήλθαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, διακόπτοντας με την ευκαιρία τις συνεδριάσεις από απόσταση. Λόγω της βασιλόπιτας ξεπέρασαν τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας, επανήλθαν χαρούμενοι στην αίθουσα σχεδόν όλοι. Η διαδικασία από την άλλη πλευρά εξελίχθηκε γρήγορα και με ελάχιστα λόγια! Μάλλον «κουρασμένοι» από πολλές προηγούμενες … βασιλόπιτες, επίσπευσαν τη δική τους ώστε να μπουν πιο γρήγορα στην ουσία του πράγματος. Στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς.

 

Τα φέρνει έτσι η ίδια η ζωή που οι συνεδριάσεις και αυτού του συμβουλίου ξαναβρίσκουν την κανονικότητα τους. Μπορεί να συνεχίσουν να είναι μικτές (δια ζώσης και από απόσταση) αλλά από εδώ και πέρα κάθε συνεδρίαση θα είναι περισσότερο δια ζώσης και λιγότερο από απόσταση (μέσω τηλεδιάσκεψης). Το δεύτερο θα διατηρηθεί για έκτακτες και λίγες περιπτώσεις. Θα διευκολύνει ενδεχόμενα όσους θα έχουν λόγο να παραμείνουν σπίτι ή στην εργασία τους. Αυτοί θα είναι λίγοι και στο τέλος μπορεί και να μην υπάρχουν καθόλου.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ταλαιπωρήθηκε και μετά την πανδημία. Κρούσματα είχε κυρίως μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα η από απόσταση συνεδρίαση να συνεχιστεί παραπάνω απ’ ότι σε άλλες περιπτώσεις. Η προχθεσινή ήταν μια από τις συνεδριάσεις που ξεπέρασαν και το πρόβλημα και τον φόβο. Φορούσαν μάσκες- κάποιοι- αλλά κι αυτό σιγά σιγά θα πάψει να υπάρχει.

 

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Μια απ’ τα ίδια. Η αντιπολίτευση πάλι απουσίαζε επειδή θεωρεί ότι η πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν λύνει το πρόβλημα. Ειδικά αυτό της σύνθεσης των Οικονομικών Επιτροπών όλων των Δήμων. Ως εκ τούτου η ουσία στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας δεν αλλάζει. Θα συνεδριάζει και θα αποφασίζει μόνο η διοίκηση του Δήμου.

 

Η δεύτερη βασιλόπιτα της Δευτέρας (το βράδυ της Δευτέρας) αποδείχθηκε πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Η βασιλόπιτα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών του Ν. Καβάλας. Ξαφνικά και ενώ μιλούσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, διαφώνησε μαζί του και σχεδόν τον διέκοψε ο Κίμωνας Παπαδόπουλος. Φέρεται να τον ρώτησε (τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ): «Δηλαδή στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ;». Στη συνέχεια ο Κίμωνας Παπαδόπουλος αποχώρησε από την εκδήλωση. Αποχώρηση που δεν επηρέασε, δεν άλλαξε το κλίμα και δεν είχε καμία απολύτως συνέχεια.

 

Στον ίδιο χώρο και στην ίδια εκδήλωση παρευρίσκονταν πολλοί ακόμη Νεοδημοκράτες. Πιο πιστοί κι ίσως και πιο φανατικοί από τον κ. Παπαδόπουλο. Αυτοί δεν αντέδρασαν. Λέγεται ότι αυτό έγινε επειδή όλοι οι υπόλοιποι αντιλήφθηκαν πιο σωστά αυτά που είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. Κατά τις ίδιες περιγραφές ο κ. Καββαθάς που πολιτικά προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, τα είπε γενικώς για τα κόμματα εξουσίας και δεν τα είπε ειδικά και μόνο για αυτήν τη σημερινή Κυβέρνηση και τη ΝΔ. Ο Κίμωνας Παπαδόπουλος τα κατάλαβε κάπως αλλιώς κι έτσι αποφάσισε και έκανε την… «επανάσταση» του.

 

Στην βασιλόπιτα της Ομοσπονδίας υπήρξε τυχερό νόμισμα που βρέθηκε σε κομμάτι καλεσμένου. Στο κομμάτι του δικηγόρου και αντιδημάρχου κ. Λεωνίδα Παππά. Ο κ. Παππάς χάρηκε για την καλή του τύχη και φυσικά περιμένει ανάλογη συνέχεια. Εκλογές έρχονται και κάποιες από αυτές τον αφορούν.

 

Δύο γυναίκες που εργάζονται και ζουν στο Δήμο Καβάλας λέγεται ότι δέχθηκαν πολλές προτάσεις ώστε να είναι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι. Και οι δύο δεν απάντησαν ακόμη. Η κ. Ε. Φιλόσογλου κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν σκοπεύει να εμπλακεί στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ενώ η νεαρή κ. Δ. Μπλούκου φέρεται να το σκέπτεται. Γενικά οι δραστήριες γυναίκες στο Δήμο Καβάλας δέχονται «επιθέσεις» φιλίας και προτάσεις συμμετοχής στις εκλογές αλλά οι περισσότερες είναι πολύ επιφυλακτικές. Όσες δε προέρχονται από το χώρο της ΝΔ, ακόμη πιο πολύ. Για ευνόητους λόγους.

 

Νέο περιστατικό ξαφνικής αδιαθεσίας εργαζόμενης στο Διοικητήριο. Έγινε χθες το μεσημέρι. Πάλι ασθενοφόρο κλήθηκε στο χώρο για να μεταφέρει την εργαζόμενη στο Νοσοκομείο. Πάλι ο Αλέξης Πολίτης και ο Χρήστος Παπαδόπουλος έσπευσαν για τις πρώτες βοήθειες. Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης συνόδευσε την εποχιακή εργαζόμενη στο Νοσοκομείο αφού μπήκε μαζί της στο ασθενοφόρο. Είναι το δεύτερο ίδιο περιστατικό στο κτίριο της ΠΕ Καβάλας μέσα σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.

 

Και η γιορτή της Νέας Καρβάλης, σημερινή του Αγίου Γρηγορίου, επανήλθε στην προ πανδημίας διαδικασία και πρόγραμμα. Από κάθε πλευρά. «Είμαστε έτοιμοι και ήδη υποδεχόμαστε τους πιστούς αφού η προσέλευση άρχισε» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Καρβάλης κ. Νίκος Καρακεϊσογλου. Σημείωσε μάλιστα ότι και η εμποροπανήγυρις κοντά στην εκκλησία γέμισε από μικροπωλητές. Όσο για τον καιρό, ναι μεν θα είναι κρύος αλλά χωρίς βροχή. Άρα σύμμαχος της Νέας Καρβάλης, της γιορτής και του Αγίου Γρηγορίου.

 

Την προσεχή Κυριακή το πρωί κόβει πίτα για το νέο έτος η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ του Δήμου Παγγαίου. Σε κατάστημα εστίασης στην Ελευθερούπολη. Η οργάνωση της Θάσου περιμένει. Ζήτησε η αντίστοιχη εκδήλωση της να γίνει με ομιλητή προεχόμενο από την κεντρική διοίκηση. Από την Αθήνα. Ζητά γνωστό στέλεχος να επισκεφθεί το νησί, μεταθέτει έτσι την εκδήλωση για τις αρχές Φεβρουαρίου.

 

Πρέπει να παραδεχθούμε- ως χθες τουλάχιστον- ότι η αφισοκόλληση του ΚΚΕ για την αυριανή επίσκεψη Δημήτρη Κουτσούμπα είναι περιορισμένη και «μετρημένη». Έγινε περισσότερο στις γειτονιές και λιγότερο στο κέντρο της πόλης. Ας ευχηθούμε αυτό να διατηρηθεί και να μην αλλάξει. Η επίσκεψη και η δραστηριότητα του κ. Κουτσούμπα στην Καβάλα είναι ήδη γνωστή και δεν χρειάζεται αφίσες. Η προβολή της γίνεται με πολλούς άλλους και σύγχρονους τρόπους.

 

Νεότερες πληροφορίες για την άφιξη των κοντέινερ αναφέρουν την ημέρα Παρασκευή. Μεθαύριο Παρασκευή. Λέγεται ότι την Παρασκευή θα είναι στην περιοχή της Λυδίας και του Αμυγδαλεώνα το φορτηγό που τα μεταφέρει. Για να τα εγκαταστήσει. Επειδή μεσολάβησαν πολλά και διάφορα, άπαντες δηλώνουν και είναι επιφυλακτικοί. Αν δεν τα δουν, δεν θα πιστέψουν ότι ήρθαν… Σωστό.  Πρόκειται για τα κοντέινερ που θα γίνουν προσωρινά αίθουσες διδασκαλίας για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Κρηνίδων.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης