• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι απολυμένοι των Πετρελαίων ήταν χθες στη Νέα Καρβάλη, βρίσκονταν έξω από την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου. Ήταν εκεί για να θυμίζουν την εκκρεμότητα και την προσπάθεια τους, τον αγώνα τους που όπως γνωρίζουμε συνεχίζεται. Χθες το πρωί ποινική υπόθεση της ίδιας εργατικής διαφοράς ήταν να απασχολήσει το Μονομελές Καβάλας. Δόθηκε αναβολή για το τέλος του έτους. Να βγουν πρώτα οι άλλες δικαστικές αποφάσεις και μετά η συγκεκριμένη.

 


 

Όλοι έχουν συμμετοχή στο λάθος κι έτσι όλοι έχουν την ευθύνη τους. Αλλού μικρή και αλλού μεγάλη. Την κρίσιμη στιγμή της συνεδρίασης και της εξέτασης των αιτημάτων των ΑμεΑ δεν είχαν «καθαρό» μυαλό και σωστή σκέψη. Παρασύρθηκαν από τις βασικές τους προτεραιότητες κι έτσι ξέχασαν τις ευαισθησίες. Αυτές που ισχυρίζονται ότι έχουν. Απέρριψαν το δίκαιο αίτημα των ΑμεΑ και τώρα τρέχουν…

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι ο νομαρχιακός σύλλογος είναι πολύ ευγενική, προσεκτική και διακριτική. Είναι αυτό που λέει ο λαός σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις: «Και λίγα τους είπαν». Ίσως γιατί (και ευτυχώς) το ανθρώπινο λάθος υπάρχει περιθώριο να διορθωθεί. Μακάρι αυτό να γίνει γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό. Ταυτόχρονα η διοίκηση, ο πρόεδρος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να συνέλθουν. Να ηρεμήσουν και να διαβάζουν περισσότερο. Δεν είναι τα πάντα αφορμή προεκλογικής αντιπαράθεσης. Κάπου κάπου προκύπτουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά ώστε ο πολίτης να εξυπηρετηθεί. Και όχι να ταλαιπωρηθεί.

 

Όλα αυτά ισχύουν για τους περισσότερους. Όχι για όλους. Οι γνωστοί και ελάχιστοι θα «πνιγούν» μέσα στο λαϊκισμό τους και στο τέλος θα «εξαφανιστούν». Αυτό το τέλος δεν αργεί. Έρχεται και έρχεται με μεγάλη φόρα. Το τι θα κάνουν μετά, ας ψάξουν να το βρουν από τώρα. Μεταξύ μας, πιθανότερο είναι να συνεχίσουν να τεμπελιάζουν και να εμφανίζονται πάλι θύματα μιας μεγάλης και εις βάρος τους συνωμοσίας…

 

Η συνεδρίαση του Μονομελούς Καβάλας χθες και οι υποθέσεις που το απασχόλησαν είναι μια καλή απάντηση στην αισιοδοξία των ημερών. Στα ωραία λόγια για την πρόοδο της επιχειρηματικότητας και των ντόπιων επιχειρηματιών. Υπήρχαν 50 συνολικά υποθέσεις από τις οποίες οι 40 αφορούσαν χρέη στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Παλιές και πολύ παλιές εκκρεμότητες (μετά από διαδοχικές αναβολές) αλλά και πρόσφατες έως πολύ πρόσφατες. Τα ονόματα των κατηγορούμενων ξαφνιάζουν. Είναι άνθρωποι απ’ όλο το Νομό που στο παρελθόν δεν είχαν δώσει ποτέ και κανένα δικαίωμα. Ως που ήρθαν οι κρίσεις. Διαδοχικές και αμείλικτες.

 

Καλό θα είναι όλοι όσοι εκπροσωπούν την αγορά και την επιχειρηματικότητα στην πόλη και το Νομό, κάπου κάπου να επισκέπτονται και τα δικαστήρια. Διακριτικά κι από μια απλή ανθρώπινη περιέργεια. Θα συναντήσουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες πολλούς γνωστούς τους. Άνθρωποι που έχουν τις δυσκολίες τους. Γιατί όπως ήδη σημειώσαμε, εκτός από τα αισιόδοξα νούμερα που συνήθως προβάλλουμε υπάρχουν και τα άλλα. Των ποικίλων χρεών. Μεγάλα κι αυτά.

 

Ας πάμε τώρα σε μια άλλη λειτουργία του δημοσίου τομέα στην Καβάλα. Τις προάλλες και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν είχαν πάλι το ενδιαφέρον τους. Διαμερίσματα μεγάλα στην Καβάλα χωρίζονται σε δύο ή και τρία μικρότερα. Γιατί στα μικρά βρίσκεις ευκολότερα ενοικιαστή κι ως εκ τούτου και έσοδα. Ενώ τα μεγάλα διαμερίσματα, για καιρό είναι άδεια. Κι έρχεται και Καλοκαίρι…

 

Για την εκδήλωση της Κυριακής μίλησε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν. Καβάλας (πρώην ΝΟΔΕ Καβάλας) Μπάμπης Δράκος. Είπε ότι η Κυριακάτικη εκδήλωση είναι η έναρξη τοπικά της προεκλογικής περιόδου. Για το κόμμα που εκπροσωπεί. «Όλοι θα μιλήσουν στην εκδήλωση» σημείωσε, εννοώντας περισσότερο όλους τους βουλευτές της ΝΔ Καβάλας. Στην ερώτηση για τους πολλούς υποψήφιους Δημάρχους Καβάλας, προερχόμενοι από τη ΝΔ, επανέλαβε το σκεπτικό του. Θα ενωθούν -άφησε να εννοηθεί- αφού και δεν θα βρουν υποψηφίους (τους πολλούς που χρειάζονται) και θα πιεστούν σχετικά από τη βάση του κόμματος στην πόλη.

 

Το τελευταίο περί των υποψηφίων Δημάρχων από τη ΝΔ, είναι σωστό ως εκτίμηση και ως πρόβλεψη. Δεν είναι ταυτόχρονα και τόσο σίγουρο. Όντως υπάρχει πρόβλημα να βρεθούν υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Αλλά αυτό μπορεί και να ξεπεραστεί. Ρόλο φυσικά θα παίξει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Άλλο πράγμα να τις κερδίσει η ΝΔ και να ξανακυβερνήσει κι άλλο πράγμα να συμβεί κάτι αντίθετο ή απλά διαφορετικό με ότι ισχύει σήμερα.

 

Το απόγευμα της Τρίτης επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη δύο διαφορετικές ομάδες περιφερειακών συμβούλων και υποψηφίων των περιφερειακών εκλογών. Η αντιπολίτευση υπό τον Χριστόδουλο Τοψίδη πήγε πρώτη. Η διοίκηση υπό τον Χρήστο Μέτιο λίγο μετά. Οι δύο ομάδες συνυπήρξαν στον εσπερινό αλλά και στην εκδήλωση που επακολούθησε. Η μεταξύ τους επικοινωνία όπως πάντα, ανύπαρκτη.

 

Κάπου ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες εκείνων των στιγμών και μια ενδιαφέρουσα. Ομαδική. Όπου ο Χρήστος Μέτιος είναι δίπλα δίπλα με τον Μάρκο Δέμπα. Τα πράγματα μεταξύ τους άλλαξαν κι έχει καιρό που συνέβη αυτό. Οι διαφωνίες και οι έντονες αντιπαραθέσεις Δέμπα- Μέτιου ανήκουν στο παρελθόν. Σημαντική μεν η αλλαγή αλλά και θετική καθώς όταν μαλώνεις (ή όταν διαφωνείς) πρέπει απαραίτητα να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Όταν σοβαρός λόγος δεν υπάρχει, δίδεται η δυνατότητα αποκατάστασης των σχέσεων.

 

Ο Μιχάλης Λυχούνας στέκονταν χθες όρθιος σε ένα από τα χαντάκια της οδού Βενιζέλου, εκεί όπου υπάρχουν τα περιβόητα αρχαιολογικά ευρήματα. Μικρής σημασίας, όπως ακούμε. Ο κ. Λυχούνας βρέθηκε στο σημείο μάλλον για υπηρεσιακούς λόγους κι έκανε κι αυτός την απαραίτητη αυτοψία. Ασκούνται πιέσεις στην Αρχαιολογική υπηρεσία το θέμα να λήξει άμεσα προκειμένου τα χαντάκια να κλείσουν και να αποκατασταθεί όλη η απαραίτητη στην οδό περιοχή. Απαραίτητη για παρκάρισμα φυσικά.

 

Ο συμπολίτης γιατρός και πρώην αιρετός της αυτοδιοίκησης Βασίλης Τραϊφόρος συγχαίρει δημοσίως τη νέα εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Μπράβο Πόπη Τσαπανιδου. Πρώτη εμφάνιση στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα». Με μια λέξη, εξαιρετική! Με λόγο καθαρό, καθόλου ξύλινο κομματικά, συγκεκριμένη, ευγενική, με λογικά επιχειρήματα και ενίοτε με αυτοκριτική διάθεση. Ουδεμία σχέση έχουσα με την κομματική καμαρίλα που μεταφέρουν οι κατά καιρούς εκπρόσωποι τύπου όλων των πολιτικών κομμάτων. Μεταφέρει ένα φρέσκο αέρα μακριά από την σκόπιμη πολιτική ασφυξία. Η επιλογή της ήταν όχι μόνο επιτυχής αλλά θα προσδώσει “πόντους ” στην προεκλογική μάχη».

 

Η νηπιαγωγός και συνδικαλίστρια Ειρήνη Ασβεστά με ανάρτηση της διαμαρτύρεται: «Η Διεύθυνση Π.Ε. Καβάλας προσκαλεί εκπροσώπους Διευθυντών των σχολείων στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της με την επισήμανση πως “Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ”. Αν και δε θα έτρεχαν φαντάζομαι οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι νηπιαγωγοί, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιου είδους διακρίσεις απέναντι σε σχολικές μονάδες. Τα νηπιαγωγεία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σχολικές μονάδες ισότιμες διοικητικά με τα δημοτικά σχολεία».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης