• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεδριάζει στις 7 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. «Γεμάτη» συνεδρίαση. Μικτή. Και δια ζώσης και από απόσταση. Συνεδρίαση τόσο με τα επίκαιρα τρέχοντα θέματα που θα τεθούν ως ερώτηση στη διοίκηση όσο και με αυτά της ημερήσιας διάταξης. Ένα εκ των οποίων ο νέος κανονισμός των λαϊκών αγορών. Εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορεί να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία! Λόγω του ότι στο περιεχόμενο του συμφωνούν οι συμμετέχοντες επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές. Θα δούμε.

Στην πρόσφατη φωτογραφία ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ιακωβίδης σε μια συζήτηση- «προπόνηση» εν όψει συνεδρίασης με τον Ανέστη Τσουρουκίδη. Ο δεύτερος πάλι ζητά μέτρα για την προστασία του πεζόδρομου στις Κρηνίδες.

 


 

Τους πρώτους 13 υποψήφιους του παρουσίασε αργά το βράδυ της Τρίτης ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας Χαράλαμπος Χρυσανίδης. Μέσω δελτίου τύπου. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε και το όνομα του συνδυασμού του. Ο κ. Χρυσανίδης συνεργάζεται με νέα πρόσωπα ως προς την αυτοδιοίκηση. Εντελώς νέα σε σχέση με τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών. Πολλοί από όσους ανακοινώθηκαν προέρχονται από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται. Των κατασκευών. Ανάμεσα τους υπάρχει γιατρός του Νοσοκομείου, δικηγόρος, εργαζόμενη στο Δήμο Παγγαίου κτλ. Γενικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ήταν μια μικρή έκπληξη. Σύμφωνα και με όλα όσα προηγήθηκαν απ’ όλους τους άλλους υποψήφιους.

 

Ο κ. Χρυσανίδης στέλνει μήνυμα παντού. Εννοεί όσα τόσο καιρό παρουσιάζει. Είναι και θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας. Χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και σοβαρότητα. Χαρακτηριστικά που φαίνεται να έχουν και οι υποψήφιοι του. Δεν είναι τυχαίο ότι κι αυτός ο υποψήφιος Δήμαρχος κρατά αποστάσεις από τον λαϊκισμό. Μεγάλες. Τις οποίες σκοπεύει να συνεχίσει να έχει. Ως το τέλος της «κούρσας».

 

Μία ακόμη φορά η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου απουσίαζε από την (προχθεσινή) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Βολική για τη διοίκηση η απουσία της. Θα συνεχιστεί; Όλο και περισσότερα είναι τα μηνύματα, οι ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες μοιάζει να φθάνει στο τέλος της. Ξεκίνησε προ λίγων μηνών και με αφορμή της απόφαση του ΣτΕ. Για τους νόμους που ισχύουν κι αφορούν την αυτοδιοίκηση. Αυτή η αντίδραση υπήρξε και συνεχίζεται μόνο στο Δήμο Καβάλας. Άρα και καλώς ή κακώς, πολύ φασαρία για το τίποτα. Ή για το σχεδόν τίποτα.

 

Σύμφωνα με προχθεσινά δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου οδεύει για το β’ 6μηνο του έτους η ολοκλήρωση από το ΤΑΙΠΕΔ της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού. Λόγω της επικείμενης προεκλογικής περιόδου. Δύο οι παρατηρήσεις μας. Άραγε ομοίως θα επηρεαστεί η ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’»; Μάλλον όχι. Γιατί αυτή ως διαδικασία είναι πιο προχωρημένη. Αλλά στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις….

 

Παρατήρηση δεύτερη. Ο Υπουργός Υποδομών, πρώην Υπουργός λόγω της γνωστής του παραίτησης, επέμενε ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση των Καβαλιωτών από τα νέα διόδια λόγω της ιδιωτικοποίησης του δρόμου. Ναι αλλά αυτή η ιδιωτικοποίηση αργεί. Μήπως είναι καιρός να επανέλθουμε στο θέμα; Ο Υπουργός άλλωστε έφυγε. Ίσως μαζί του «αποχώρησε» και το συγκεκριμένο και λάθος σκεπτικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι Καβάλας πληρώνουν κανονικά στα νέα διόδια, αυτό δεν ισχύει για άλλους μονίμους κατοίκους. Του Παγγαίου, της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Για τα διόδια στην Εγνατία αυτών των περιοχών.

 

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του νέου φωτισμού στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου στην Κηπούπολη. Αναμενόμενο. Όπου μπαίνουν και λειτουργούν φώτα led έχουμε καταστάσεις θετικές. Θετικότατες. Το συγκεκριμένο έργο έγινε με αυτεπιστασία. Κι έτσι έγινε γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Εντάξει, ήταν και απλό και με μικρό προϋπολογισμό. Η αλλαγή ωστόσο σημαντική. Παράδειγμα που ο Δήμος Καβάλας πρέπει να αξιολογήσει κατάλληλα. Κι όπου μπορεί, σύμφωνα και με το προσωπικό που διαθέτει, να επανέλθει. Με τον ίδιο τρόπο.

 

Τα έργα αυτεπιστασίας μας γυρίζουν πίσω. Στην εποχή του Αθανασιάδη. Τότε τα συνεργεία εργατών και οικοδόμων του μόνιμου προσωπικού, ήταν πολλά. Κάθε πρωί εργάζονταν στην πόλη διορθώνοντας πολλά μικροπροβλήματα. Κατασκεύασαν σκαλάκια. Έριξαν τσιμέντα, έβαλαν κάγκελα. Έβαλαν φώτα σε δρόμους μικρούς κι «ασήμαντους». Ο Στάθης Εριφυλλίδης που διαδέχθηκε τον Αθανασιάδη συνέχισε στον ίδιο ρυθμό. Αλλά μετά, μετά όλα άλλαξαν. Τώρα και οι Δήμοι βολεύονται με τις δημοπρατήσεις των έργων και τη συνεργασία τους με τους εργολάβους. Άλλωστε τα έργα αυτεπιστασίας γίνονταν με χρήματα των Δήμων. Τα σημερινά με χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι δηλαδή και θέμα οικονομικό. Τότε οι Δήμοι είχαν χρήματα (δικά τους) για έργα. Τώρα με το ζόρι «βγαίνει» η μισθοδοσία…

 

Τώρα περιμένουν το ΕΣΠΑ με τις διάφορες μορφές του. Περιμένουν τα προγράμματα τύπου «Φιλόδημος» ή «Αντώνης Τρίτσης». Περιμένουν τα Υπουργεία προς τα οποία συνεχώς καλούνται να καταθέσουν προτάσεις. Αλλά τότε, πριν την κρίση, κι οι εργολάβοι ήταν αλλιώς. Είχαν τη δύναμη να αρχίσουν και να τελειώσουν ένα έργο στην ώρα του. Ενώ τώρα….

 

Δημοτικό έργο σε πορεία υλοποίησης και από το Δήμο Νέστου: «Υπογράφτηκε με τον ανάδοχο του έργου η σύμβαση για το νεο γήπεδο του Χρυσοχωρίου. Το Χρυσοχώρι με παράδοση και συνεχή παρουσία στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου δικαιούται μιας τέτοιας αθλητικής υποδομής. Σήμερα έγινε η αρχή που αποτελεί και το ήμισυ του παντός».

 

Κάτι σαν κερασάκι στην … «όμορφη» τούρτα αυτό που γίνονταν χθες όλο το μεσημέρι στην οδό Βενιζέλου. Έβαζαν καλώδια στο υφιστάμενο δίκτυο των οπτικών ινών. Το πρόσφατα κατασκευασμένο. Δεν έσκαβαν, ούτε άνοιγαν νέα χαντάκια. Παρόλα αυτά ενοχλούσαν τους ανθρώπους που ήθελαν να ξεκουραστούν. Να κοιμηθούν. Κι αν κάποιος καλούσε την αστυνομία, για την παραβίαση του ωραρίου κοινής ησυχίας, σίγουρα δεν θα έβρισκε το δίκιο του. Πολύ περισσότερο την ησυχία του.

 

Η δίκη άρχισε τη Δευτέρα στο Μικτό Ορκωτό της Κομοτηνής, διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 24 Μαρτίου. Δικάζεται ο καθ’ ομολογία δράστης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση της φαρμακοποιού Άιντας Παπαδοπούλου. Φαίνεται ότι η δίκη θα έχει μακρά συνέχεια κι έτσι είναι αμφίβολο το ότι θα προλάβει να τελειώσει εντός του μήνα.

 

Η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε άδεια κατεδάφισης κατοικίας επί της οδού Θεσσαλονίκης. Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όπως συνήθως, στη θέση της κατοικίας θα κατασκευαστεί αμέσως μετά μια ακόμη πολυκατοικία.

 

Οι μαθητές σχολείων της Καβάλας έκαναν πετυχημένη τη χθεσινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Προσήλθαν μαζικά, ήταν αυτοί που είχαν παλμό. Δυνατή φωνή και φανερό θυμό. Κι έτσι επηρέασαν κι όλους τους άλλους. Αν δεν υπήρχαν τα παιδιά και η χθεσινή διαμαρτυρία θα περιλάμβανε τους συνηθισμένους πολίτες. «Ξύπνησαν» οι μαθητές. Οριστικά ή για λίγο, δεν το ξέρει κανείς.

 

Χθες στην συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας είδαμε γνωστά στελέχη και συνδικαλιστές του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Πολλούς εκπροσώπους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και τους δημοτικούς συμβούλους Άρη Βέρο και Βαγγέλη Παππά. Φυσικά απουσίαζε η κυβερνητική παράταξη. Από τη ΝΔ Καβάλας δεν ήταν σχεδόν κανείς. Αλλά και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Καβάλας, ήταν αλλά αρκετά λίγοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης