μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ συνεργάστηκαν άριστα μεταξύ τους , πρόβαλαν τοπικά προϊόντα (κυρίως τρόφιμα και ποτά) στο Μετρό στο κέντρο της Αθήνας (στάση Συντάγματος). Η φωτογραφία είναι από την τελετή των εγκαινίων. Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Τοψίδη μόνο 30 είναι οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν. Αριθμός σαφώς μικρός. Αλλά όπως πάντα, κάθε αρχή είναι και δύσκολη.

 


 

Το αποτέλεσμα των εκλογών στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας θεωρείται και είναι φυσιολογικό. 100% αναμενόμενο. Ακόμη και η αύξηση των ψήφων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Πάντα η συμμετοχή στις εκλογές δύο μόνο παρατάξεων ευνοεί και τη δεύτερη και μικρότερη. Από μικρή που είναι μεγαλώνει ελαφρώς. Ικανοποιητικώς. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν στις εκλογές εμπλέκονταν κι άλλοι. Η Αγωνιστική Συσπείρωση έλαβε αξιοπρόσεκτο ποσοστό και δύο έδρες στο νέο συμβούλιο. Αποτέλεσμα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εξασφάλιζε. Σημειώνουμε τέλος το μεγάλο αριθμό- για τα δεδομένα των συγκεκριμένων εκλογών- άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων.

 

Επακολούθησε μια αναστάτωση, μια «φασαρία» και μια σύγχυση. Καταβάλλονταν προσπάθειες όλα αυτά να ελεγχθούν και να ηρεμήσουν. Θα δούμε. Εξαρτάται από πολλά. Είναι η φυσιολογική απογοήτευση όσων άλλα περίμεναν και άλλα τους έβγαλε η κάλπη; Είναι κάτι πιο περίπλοκο που σχετίζεται με τις επόμενες και σημαντικότερες εκλογές; Γιατί κι αυτό δεν αποκλείεται. Να υπάρχει σύνδεση των εκλογών του Εμπορικού Συλλόγου και με τις εθνικές και με τις τοπικές.

 

Συνήθως όλοι μα όλοι περιμένουν να κερδίσουν. Σύμφωνα με τις υποσχέσεις που λαμβάνουν, αναμένουν θρίαμβο. Και παραταξιακό και προσωπικό. Όταν αυτό δεν προκύπτει, τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Ακούμε γκρίνιες περί «συμμαχιών» και συνεργασιών υποψηφίων. Ακούμε και υπονοούμενα σοβαρότερα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αυτός που θα πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά (αν όλα αυτά συνεχιστούν) θα είναι ο Εμπορικός Σύλλογος. Κι εκεί που τον παινεύαμε και τον σχολιάζαμε θετικά, θα εμπλακεί σε μια εσωστρέφεια που μόνο κακό που θα του κάνει.

 

Έκπληξη. Ευχάριστη και μεγάλη έκπληξη. Σχεδόν ομόφωνη απόφαση έλαβε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε πανηγυρικά το νέο κανονισμό για τις λαϊκές αγορές του Δήμου Καβάλας. Μεσολάβησε μια συναίνεση, μια καλή συζήτηση και μια χρήσιμη αλλά μακρά διαβούλευση. Βασικά θέλησαν- εκλογές έρχονται- να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο προς τους μικροπωλητές- παραγωγούς κτλ. Κι έτσι κατάφεραν το απίθανό. Κατάφεραν να συμφωνήσουν.  Αυτό για τα δεδομένα του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου είναι γεγονός άξιο αναφοράς.

 

Στο τέλος της ίδιας συνεδρίασης (δηλαδή μετά από λίγη ώρα) επανήλθαν στα … καθιερωμένα. Προκλήθηκε ένα ακόμη από τα γνωστά επεισόδια. Το οποίο μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε! Με αυτόν τον τρόπο όλα τα προηγούμενα διαγράφηκαν. Η ευχάριστη έκπληξη διήρκεσε λίγο. Πίσω στα συνηθισμένα λοιπόν. Γιατί και τα θαύματα (αν πρόκειται για τέτοιο), διαρκούν ελάχιστα….

 

Ο Κώστας Κουνάκος ως παλιός στην αυτοδιοίκηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, θυμήθηκε κάτι που οι άλλοι ξέχασαν. Η λαϊκή αγορά της Καβάλας, είπε, βρίσκεται δίπλα στο Διοικητήριο προσωρινά! Με απόφαση που πάρθηκε προ 30 ετών, λόγω έργου που τότε θα γίνονταν στην οδό Κύπρου. Μετά το τέλος του οποίου η λαϊκή θα επέστρεφε στην οδό Κύπρου… Φυσικά δεν επέστρεψε και δεν θα επιστρέψει ποτέ.

 

Ο δε Βαγγέλης Παππάς μίλησε επίσης σωστά, ζητώντας εκτός από τον κανονισμό και καλύτερη οργάνωση της λαϊκής αγοράς. Μια καλύτερη αισθητική της. Είναι αυτό που λέγαμε και λέμε επί δεκαετίες. Ίδιοι πάγκοι, ίδιες τέντες κτλ. Όπως γίνεται παντού στο εξωτερικό. Κι αυτό ωστόσο μοιάζει με … ανεκπλήρωτο όνειρο αφού ανακύπτουν διάφορα ζητήματα που το εμποδίζουν. Σημειώστε, τα ζητήματα δεν είναι οικονομικά.

 

Ειδήσεις από τις άδειες που εκδίδει σχεδόν καθημερινά η Πολεοδομία Καβάλας. Υφιστάμενο και γνωστό ξενοδοχείο στην περιοχή της Νέας Ηρακλείτσας σκοπεύει να κατασκευάσει πισίνα, η οποία δεν θα είναι η πρώτη του. Θα είναι μία ακόμη. Η άδεια αναφέρει ότι θα είναι πισίνα 40 τμ. Ταυτόχρονα πληθαίνουν στην υπηρεσία τα αιτήματα ιδιωτών διαχωρισμού μεγάλων διαμερισμάτων τους. Σε δύο ή περισσότερα μικρότερα. Πιο εύκολα νοικιάζεις τα μικρά σε σχέση με τα μεγάλα. Όχι μόνο στην Καβάλα, παντού στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα αιτήματα γίνονται δεκτά κι εκδίδονται οι απαραίτητες άδειες.

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας συνεχίζει να στηρίζει διάφορους συλλόγους, φορείς, υπηρεσίες κτλ. Η νέα του χορηγία με τη μορφή κάλυψης δαπανών, αφορά την Παιδόπολη. Διαθέτει ποσό 3.000 ευρώ για να κατασκευαστούν ντουλάπια στο χώρο φιλοξενίας παιδιών στην Παιδόπολη. Σχετική ομόφωνη απόφαση έλαβε πρόσφατα το δ.σ. του φορέα.

 

Εκδήλωση με αφορμή την ημέρα της γυναίκας σκόπευε να κάνει ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Η εκδήλωση αν και προετοιμάζονταν, ματαιώθηκε. Για τον γνωστό λόγο, της πρόσφατης τραγωδίας στα Τέμπη. Ο κ. Κλειτσιώτης θα περιμένει να περάσουν κάποιες ακόμη ημέρες. Στη συνέχεια θα επανέλθει προεκλογικά. Την ίδια στάση κρατά και ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Έχει σταματήσει τις ανακοινώσεις περί της δημοτικής του παράταξης. Προσωρινά φυσικά.

 

Μετά από αρκετές ημέρες γενικότερης σιωπής και αποχής από δημόσια δραστηριότητα, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, ο Μακάριος Λαζαρίδης έκανε την πρώτη του ανάρτηση- ανακοίνωση. Με αφορμή το θάνατο του πρώην βουλευτή Σπύρου Παπαδόπουλου. Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει στο σύντομο κείμενο του: ««Έντιμος και ηθικός, διαπρεπής ιατρός και ικανός πολιτικός, υπηρέτησε με αποτελεσματικότητα τον τόπο μας από τα βουλευτικά έδρανα την περίοδο 1985 – 1993. Ήταν πιστός «στρατιώτης» της παράταξης για την οποία αγωνίστηκε μέχρι τέλους. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω καλά στα νεανικά μου χρόνια και να διδαχθώ πολλά από τις γνώσεις και την εμπειρία του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

 

Με την ιδιότητα του ενεργού και καλά ενημερωμένου πολίτη (και) ο Δημήτρης Χατζηχρήστου σχολιάζει το περιστατικό της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Περί της λειτουργίας των τρένων στην Ελλάδα έγραψε: «Δεν έπρεπε να υπάρχει καν σταθμάρχης ή θα έπρεπε να λειτουργούν απλοί αυτοματισμοί και ηλεκτρονικός έλεγχος, που θα απέτρεπε ή τουλάχιστον θα προειδοποιούσε τον σταθμάρχη, τον μηχανοδηγό κι οποιονδήποτε εμπλεκόμενο για το πιθανό σφάλμα. Ένα σφάλμα που προκάλεσε ανείπωτο πόνο και άνοιξε ανεπούλωτες πληγές σε εκατοντάδες ανθρώπους… ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ….».

 

Συνεπής και σταθερή φίλη και οπαδός της Νέας Δημοκρατίας η κ. Μαίρη Δαλακούδη. Στο παρελθόν υποψήφια βουλευτής Καβάλας και αντινομάρχης. Συγκεκριμένα και ξεκάθαρα κατά της νέας υποψηφιότητας του Κώστα Αχ. Καραμανλή: «Έκανε τραγικά λάθη και βύθισε τη χώρα στο πένθος! Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψει την πολιτικά καριέρα όσο κι αν αυτό πονάει τον αντιπαθέστατο πατέρα του. Ο οποίος μάλιστα τον προορίζει και για αρχηγό της ΝΔ. Έλεος!»

 

Η Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη εκτιμά και επιβραβεύει την εθελοντική εργασία του κ. Σταύρου Εμμανουηλίδη: «Ευχαριστούμε πολύ το μέλος του ΚΑΠΗ Αγ. Λουκά και μέλος της ορχήστρας του, κ. Σταύρο Εμμανουηλίδη, που προσφέρθηκε εθελοντικά να τακτοποιήσει τα τραγούδια της χορωδίας, σε καινούρια ντοσιέ που του δόθηκαν από την υπηρεσία. Του αξίζουν έπαινοι και πολλές ευχαριστίες!».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης