• 16 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία νωρίς το πρωί της περασμένης Κυριακής (12/3). Τα αυτοκίνητα τροχόσπιτα με Βουλγαρικές πινακίδες σταθμευμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Συνολικά τέσσερα. Πολύ κοντά στη θάλασσα, στην παραλία του Περιγιαλίου. Εκεί όπως φαίνεται διανυκτέρευσε η παρέα των επισκεπτών της πόλης. Η τουριστική κίνηση σιγά σιγά αυξάνεται. Κι αυτό φαίνεται ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Μαζί με τις Παρασκευές. Ένα τέτοιο τριήμερο ελπίζουμε να αρχίζει σήμερα. Με παρόντες στην Καβάλα Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους επισκέπτες.

 


 

Όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι Καβαλιώτες, παραμένουν συγκλονισμένοι από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Κι ας πέρασαν από τότε 15 και πλέον μέρες. Αυτό φαίνεται κάθε μέρα. Περισσότερο σε μέρες όπως η χθεσινή. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην πορεία στην πόλη μας αυτό ήταν το βασικό θέμα. Κοινό αίτημα να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Να τιμωρηθούν όλοι τους. Και όχι μόνο οι σταθμάρχες και οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ.

 

Ταυτόχρονα ήταν πολύ περίεργο να ακούς τα μικρά παιδιά, τους μαθητές που ήταν μπροστά μπροστά στην πορεία, να φωνάζουν συνθήματα πολιτικά. Επιρρίπτοντας συγκεκριμένα ευθύνες στις Κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Καλώς ή κακώς ένας μαθητής Γυμνασίου δεν έχει σήμερα ούτε αυτή τη γνώση, ούτε αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία. Τι έγινε; Τα παιδιά αναπαρήγαγαν αυθόρμητα όλα τα συνθήματα που άκουγαν από τους «επικεφαλής» και «υπευθύνους». Και κάπως έτσι για άλλο διαμαρτύρονταν συμμετέχοντας στην πορεία και κάτι άλλο ακούγονταν από τα στόματα τους.

 

Κατά τα λοιπά η χθεσινή εκδήλωση στο κέντρο της πόλης είχε πολύ κόσμο αλλά όχι τόσο πολύ όσο η προηγούμενη. Είχε παλμό και δυναμισμό αλλά όπως γίνεται συνήθως αυτός «σβήνει». Αργά αλλά σταθερά. Για το γεγονός φυσικά και παίζει ρόλο η κομματική εκμετάλλευση ή η προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης. Ακόμη κι οι ομιλίες, πολλές και κουραστικές. Στη διάρκεια των οποίων ειδικά οι μαθητές αποχωρούσαν από την κεντρική πλατεία. Δυστυχώς κινούμενοι προς τα διάφορα στέκια τους.

 

Ας κρατήσουμε λοιπόν μόνο αυτό που βρίσκει σύμφωνη όλη την κοινωνία, τους μικρούς και τους μεγάλους. Για τη σιδηροδρομική τραγωδία υπάρχουν ευθύνες. Πολλές και πολλών. Ένας ή περισσότεροι δικαστές οφείλουν να πράξουν το αυτονόητο. Να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Να λάβουν τις απαραίτητες μαρτυρικές καταθέσεις και στο τέλος να συντάξουν το κατηγορητήριο. Στο οποίο θα περιλαμβάνονται και πολιτικά πρόσωπα. Πρόσωπα που ανέχονταν το μπάχαλο ελπίζοντας στην καλή τύχη. Η οποία δεν μπορεί να υπάρχει πάντα.

 

Τέλος δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε θετικά την αντίδραση και τη συμμετοχή χθες και της αγοράς. Πολλοί μικρομεσαίοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία. Απέφυγαν τα κομματικά και τα «δύσκολα», υιοθέτησαν τα βασικά: Να βρεθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι. Τελεία και παύλα.

 

Μιλώντας χθες στο ράδιο Πρωινή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου επιβεβαίωσε την αναβολή κάθε κομματικής προεκλογικής δραστηριότητας έως και μεθαύριο Κυριακή. «Ο κόσμος ακόμη θρηνεί. Είναι παγωμένος και δεν έχει διάθεση να ακούσει για εκλογές» είπε. Οπότε τόσο οι υποψήφιοι βουλευτές όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας θα επανέλθουν σε δραστηριότητα από τη Δευτέρα και μετά. «Ο κόσμος εξοργίστηκε από τη σιδηροδρομική τραγωδία» σημείωσε. Για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών δήλωσε: «Η ημερομηνία των εκλογών φαίνεται ότι θα είναι στο τέλος Μάη. Τώρα ο Κ. Μητσοτάκης τις φοβάται τις κάλπες. Προσπαθεί με επικοινωνιακά τρικ να παραπλανήσει τον κόσμο. Όσο τις καθυστερούν τις εκλογές, τόσο χειρότερα για αυτούς».

 

Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (το γνωστό μας Δ.Π.Θ.) ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία με το Βουλγάρικο σχολείο της Καβάλας. Αυτό έγινε μέσω «… υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Βουλγαρικού Κυριακάτικου Σχολείου «Αγ. Ιωάννης της Ρίλας» στην Καβάλα και την Κομοτηνή και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης». Συντονίστρια ορίστηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. κα Χριστίνα Μάρκου.

 

Μετά από απουσία μιας εβδομάδας επιστρέφει το Σαββατοκύριακο στην Καβάλα ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Βρέθηκε στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας, εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας σε εργαστήριο (workshop). Μαζί του ως εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας προγραμματισμού του Δήμου ο κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος. Άλλοι εκπρόσωποι του Δήμου το ίδιο διάστημα βρίσκονται για διαφορετικό εργαστήριο στο Μιλάνο. Τα έξοδα του ταξιδιού στην Ιαπωνία καλύφθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα. Με την οποία εδώ και λίγο καιρό ο Δήμος Καβάλας έχει και γνωριμία και συνεργασία.

 

Συνάντηση με υποψηφίους του, από το συνδυασμό Τσομπανόπουλου το 2019 και όχι μόνο, έκανε προ λίγων ημερών ο υποψήφιος Δήμαρχος Νέστου κ. Γιάννης Χατζηγερακούδης. Η ανάρτηση του είναι συγκεκριμένη και αισιόδοξη: «Σε πολύ θερμό και ενθουσιώδες κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Κεραμωτή η πρώτη συνάντηση της νέας δημοτικής παράταξης. Σαράντα και πλέον στελέχη και υποψήφιοι της δημοτικής παράταξης παρευρέθηκαν και συζήτησαν θέματα με στόχο την νίκη στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα της δημοτικής παράταξης καθώς και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων. Ο συνδυασμός θα απαρτίζεται από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από δυναμικούς νέους συμπολίτες μας που αγωνιούν για το μέλλον τους στις δύσκολες εποχές που ζούμε».

 

Όλη την εβδομάδα συνεχίζει να παρουσιάζει υποψηφίους του συνδυασμού του ο κ. Φίλιππος Αναστασιάδης. Ο Δήμαρχος Παγγαίου δεν αλλάζει συνήθεια και τακτική. Τους παρουσιάζει με σχετική φωτογραφία στο διαδίκτυο.

 

Στην Καβάλα ήταν χθες ο γνωστός από τις συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις δικηγόρος Αλέξης Κούγιας. Βρέθηκε στο κρατητήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε συναντήσεις με πελάτες του. Πραγματοποιείται σήμερα στη Δράμα η δίκη ενός σοβαρού περιστατικού που έγινε στους Αμμόλοφους το Φθινόπωρο του 2021. Σε ένα από τα παραλιακά μπαρ. Ο κ. Κούγιας έχει αναλάβει την υπεράσπιση κατηγορούμενου της υπόθεσης. Άλλον κατηγορούμενο ανέλαβε ο συμπολίτης δικηγόρος κ. Δημήτρης Παπουτσής. Οι δύο άνδρες στο πλαίσιο προετοιμασίας της δίκης επρόκειτο να συναντηθούν χθες το απόγευμα.

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος κ. Μανόλης Βονικάκης έκανε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις τις προηγούμενες ημέρες. Στην εκπομπή του Αντένα του Γιώργου Παπαδάκη και στο Star, στην εκπομπή της κ. Ζήνας Κουτσελίνη. Μίλησε για την τραγωδία των Τεμπών. Έχει αναλάβει να εκπροσωπήσει οικογένειες θυμάτων του περιστατικού. Στην ίδια θέση, εκπρόσωπος άλλης οικογένειας θύματος, και η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Καβάλας (δικηγόρος φυσικά) κ. Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου.

 

Τον απολογισμό του κ. Θόδωρου Μουριάδη σχολίασαν μιλώντας στην Πρωινή η κ. Ευαγγελία Δρακονάκη και ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης. Η πρώην αντιδήμαρχος σημείωσε ότι τα έργα που αναφέρθηκαν είναι και έργα που άρχισαν από προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Εννοώντας φυσικά τη διοίκηση της κ. Τσανάκα. Η επιστροφή της παράταξης στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου- είπε η κ. Δρακονάκη- έγινε κατόπιν απόφασης όλης της ομάδας. Ο κ. Γιάννης Εριφύλλιδης είπε για τον απολογισμό Μουριάδη: « Λείπει από αυτόν ένα μεγάλο έργο πνοής. Αυτά τα έργα δυστυχώς είναι ακόμη στο στάδιο των μελετών».

 

 

Διαβάστε επίσης