• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από τη χθεσινή εκδήλωση στην Καβάλα για την Εργατική Πρωτομαγιά (Δημοτικός Κήπος). Τα στεφάνια ήταν πολλά και η διαδικασία κατάθεσης τους μακρά. Λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Και λόγω αυτής. Τα στεφάνια για να προβάλλονται περισσότερο μπήκαν στη σειρά. Το ένα δίπλα στο άλλο. Ευτυχώς δεν ήταν τόσα πολλά ώστε να μην χωρέσουν στο μνημείο των πεσόντων. Η τελική εικόνα ωστόσο διαφορετική. Στη φωτογραφία μόλις έχει καταθέσει στεφάνι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

 


Αυτήν την εβδομάδα δεν συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Συνεδριάζει όμως το Τοπικό. Η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου ορίστηκε για την Πέμπτη το μεσημέρι. Κυριότερο θέμα είναι αυτό της γνωμοδότησης επί του κανονισμού στάθμευσης στη συνοικία της Παναγίας. Κατόπιν τούτου στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (την ερχόμενη Δευτέρα;) αναμένουμε τη συζήτηση του ίδιου θέματος. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απόφαση κι έτσι πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης τα οχήματα των επισκεπτών θα ανεβαίνουν στην Παναγία αλλά όχι για να παρκάρουν. Μόνο για να τους αποβιβάζουν.

 

Το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα. Επανεξελέγη πρόεδρος η κ. Φωτεινή Κόγια. Απόφαση αναμενόμενη, σωστή και δίκαιη. Σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης οι υποψήφιοι για τη θέση ήταν δύο. Η κ. Κόγια και ο κ. Γιώργος Βαλτατζής. Η κ. Κόγια έλαβε 14 ψήφους ενώ υπήρξε μία ψήφος λευκή. Αυτό σημαίνει, εφόσον το πρακτικό δεν κάνει λάθος, ότι ο κ. Βαλτατζής δεν ψήφισε τον εαυτό του! Στη συνεδρίαση με θέμα μόνο την εκλογή προέδρου παρέστησαν και τα 15 μέλη του τοπικού συμβουλίου Καβάλας.

 

Σε πολιτική εκδήλωση που έγινε στις Κρηνίδες το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στα παραλειπόμενα αυτής το ότι την παρακολούθησαν μαζί ο Ντίνος Κλειτσιώτης και η Αναστασία Ιωσηφίδου. Κοινή εμφάνιση από τις πρώτες, τις οποίες μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι είναι μαζί (στα δημοτικά) και έτσι θα συνεχίσουν.

 

Πάρα πολύς κόσμος την περασμένη Παρασκευή στην εκδήλωση του Λεωνίδα Παππά. Πάρα πολύς κόσμος. Γεγονός που σχολιάστηκε κι ικανοποίησε φυσικά τον υποψήφιο βουλευτή. Το κοινό αποτελούνταν από γνωστά και παλιά μέλη- στελέχη- ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Ήταν επίσης (αυτοί ήταν οι περισσότεροι) προσωπικοί φίλοι του Λεωνίδα Παππά. Όλων των ηλικιών. Ένας κόσμος που αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα μάλλον δεν θα έβλεπες σε πολιτική εκδήλωση. Αυτό σημαίνει ότι η υποψηφιότητα Λεωνίδα Παππά ευνοεί πρώτα και πριν απ’ όλα το κόμμα του.

 

Μεταξύ όσων παρακολούθησαν την ομιλία και ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Γενικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι σπεύδουν στις κομματικές εκδηλώσεις. Έτσι στην εκδήλωση του ΜΕΡΑ25 ήταν ο Γιάννης Εριφυλλίδης, η Αναστασία Ιωσηφίδου με τον Άκη Τελίδη αλλά και ο …. «Νεοδημοκράτης» εσχάτως Μάκης Παπαδόπουλος. Αυτός που απουσιάζει από όλες τις έως τώρα προεκλογικές εκδηλώσεις για τις βουλευτικές εκλογές είναι ο Θόδωρος Μουριάδης.

 

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ετοιμάζει ο Δήμος Νέστου. Θέλει να γλιτώσει συνολικό πρόστιμο 38.000 ευρώ που του επέβαλε το Λιμεναρχείο. Επειδή το Καλοκαίρι του 2022 δεν διέθετε ναυαγοσώστες στην Κεραμωτή. Δεδομένης της αποδοχής ίδιας προσφυγής του Δήμου Θάσου και ο Δήμος Νέστου είναι σίγουρος ότι τελικά δεν θα πληρώσει τα χρήματα. Τα ίδια ισχύουν και για το Δήμο Παγγαίου. Κι αυτός ετοιμάζει ίδια προσφυγή.

 

Για το χρονικό διάστημα 20 με 27 Απριλίου στο Ν. Καβάλας και σύμφωνα με στοιχεία του κράτους, έγιναν 13 εμβόλια. Αριθμός γενικά μικρός μα για την περίοδο που διανύουμε μεγάλος! Μετά από καιρό έγινε ένα εμβόλιο στη Θάσο. Τα υπόλοιπα 12 στο χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας. Ήταν 6(!) πρώτης δόσης, 3 β’ δόσης και 4 της αναμνηστικής.

 

Συγκεχυμένη ήταν τις προηγούμενες μέρες η κατάσταση στο Δήμο Παγγαίου και ως προς τη συζητούμενη υποψηφιότητα του τραγουδιστή Βασίλη Καρρά. Για τις προθέσεις του οποίου, πολύ περισσότερο για την απόφαση του, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος. Παραμένει έτσι το βασικό ερώτημα για το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος Δήμαρχος Παγγαίου. Κάποιοι λένε ότι δεν θα είναι αφού άλλαξε απόφαση κι απάντησε (στην πρόταση του που έγινε) αρνητικά. Άλλοι ισχυρίζονται το αντίθετο. Το τελευταίο σενάριο ενισχύεται από διάφορα και γνωστά πρόσωπα που ισχυρίζονται ότι θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί του.

 

Διαφορετική, ίσως κι ενδιαφέρουσα, είναι η προεκλογική προσέγγιση του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Βουλευτή ΝΔ Ροδόπης κι υποψήφιου επίσης στη Ροδόπη, στις 21 Μάη. «Την πρώτη Κυριακή βγάζουμε βουλευτή. Τη δεύτερη Κυβέρνηση» αναφέρει σε πρόσφατο δελτίο τύπου (σχετικό με τις προεκλογικές του δραστηριότητες).

 

Στη Θάσο θα είναι σήμερα η υποψήφια βουλευτής ΝΔ Καβάλας κ. Ειρήνη Βρανά. Το μήνυμα της είναι πολύ συγκεκριμένο: «Αγαπημένοι φίλοι και φίλες, σ’αυτό το πρώτο και συναρπαστικό ταξίδι μου στον χώρο της πολιτικής, δε θα μπορούσα να ξεκινήσω από άλλον τόπο από αυτόν της γενέτειράς μου, της πατρογονικής γης του πατέρα μου, τη Θάσο! Σας περιμένω όλους την Τρίτη 2 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στη Σκάλα Σωτήρος στο καφέ-εστιατόριο ΟΑΣΙΣ να γνωριστούμε και να ξαναβρεθούμε από κοντά, να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για τον πανέμορφο τόπο μας και να ενώσουμε το όραμά μας για ένα ακόμη πιο ισχυρό και αυτοδύναμο αύριο που περιμένει τη χώρα μας μετά την 21η Μαΐου».

 

Ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Μπάμπης Δράκος για την επίσκεψη Μητσοτάκη και την ομιλία του στην Καβάλα. Δήλωσε ικανοποιημένος και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε την προεκλογική μας προσπάθεια. Όλα θα πάνε καλά». Ο κ. Δράκος που έχει εμπειρία και μάλιστα μεγάλη, αναγνωρίζει το μικρό ενδιαφέρον του κόσμου για τα προεκλογικά. Σε σημείο που παραδέχεται ότι «… δεν περίμενα τόσο κόσμο στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο καφέ 180». Θέλει να πει ότι λόγω του ότι κι η ώρα δεν ήταν βολική, περίμενε λιγότερο κόσμο. Μάλλον έχει δίκιο.

 

Με το ζόρι γέμισε η αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το Σάββατο για την εκδήλωση του «ΜΕΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη». Βοήθησε η συμμετοχή και πολιτών από τη Δράμα. Παρουσιάστηκαν άλλωστε και τα δύο ψηφοδέλτια. Των Νομών Καβάλας και Δράμας. Οι κυρίες Αποστολακάκη και Δαμιανίδου (οι δύο γυναίκες υποψήφιες του Ν. Καβάλας) απουσίαζαν. Για επαγγελματικούς λόγους.

 

Στη χθεσινή εκδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Δ. Κήπο συμμετείχαν με εκπροσώπους τους (και υποψήφιους βουλευτές) όλα τα κόμματα- σχεδόν όλα- της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, το ΠΑΣΟΚ Καβάλας, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25. Εκτός από τη ΝΔ από την εκδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς απουσίαζε και το κόμμα της Ελληνικής Λύσης.

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε προχθές στη δημοσιότητα κι αυτήν την προεκλογική- εκλογική εγκύκλιο του. Για το ανώτατο όριο δαπανών κάθε υποψήφιου βουλευτή. Για το Ν. Καβάλας το ποσό ορίστηκε στα 37.500 ευρώ. Σε αυτό δεν υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης