• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι σχετικά λίγοι επαγγελματίες του νέου κεντρικού πεζόδρομου, τμήμα της οδού Αβέρωφ από Πλατεία Καπνεργάτη ως Ομόνοια, έκαναν το κάτι παραπάνω. Τον στόλισαν πετυχημένα με την ευκαιρία της Λευκής Νύχτας. Μπαλόνια αλλά κι ένας κόκκινος διάδρομος! Όπως άλλωστε φαίνεται στη φωτογραφία. Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος θα πάρει καλύτερη μορφή το επόμενο διάστημα προκειμένου να είναι κανονικός. Κι όχι να «εισβάλουν» σε αυτόν αυτοκίνητα και δίκυκλα. Λόγω δε της κλίσης που έχει, είναι βέβαιο ότι σχεδόν ποτέ δεν θα αποκτήσει τραπεζοκαθίσματα. Θα είναι ο μοναδικός πεζόδρομος στην Καβάλα χωρίς τέτοια.

 


 

Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν στην Καβάλα δύο γεγονότα άκρως ενδιαφέροντα. Και τα δύο σχετικά με το ΔΙΠΑΕ. Στο πρώτο φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τις κτιριακές του εγκαταστάσεις και την κακή κατάσταση στην οποία αυτές βρίσκονται. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους δημοσιοποίησαν σχετικές φωτογραφίες. Κουβάδες στους διαδρόμους – πολλοί μάλιστα- μάζευαν τα νερά της βροχής. Μπαίνουν στο εσωτερικό κτιρίου όπου υπάρχουν και χρησιμοποιούνται αίθουσες διδασκαλίας. Σε μια από αυτές προκλήθηκε βραχυκύκλωμα όταν κάποιος πάτησε το διακόπτη για να ανάψει το φως!

 

Οι φοιτητές σχολίασαν αρνητικά. Σημείωσαν ότι όσα κατήγγειλαν υπάρχουν και συνεχίζονται ως προβλήματα εδώ και πολύ καιρό- ίσως και χρόνια- αφού καμία εργασία επιδιόρθωσης δεν έγινε. Και δεν προβλέπεται να γίνει. Απογοητευμένοι νέοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας μιας και αυτό δεν συντηρείται. Έρχονται στην Καβάλα για να αυξήσουν τις γνώσεις τους, γίνονται μάρτυρες περιστατικών που δεν μπορούσαν να φανταστούν.

 

Αυτά τα μάθαμε, τα (ξανα)είδαμε με την ανακοίνωση των φοιτητών την Πέμπτη. Την Παρασκευή το πρωί το ΔΙΠΑΕ Καβάλας έβαλε τα… γιορτινά του. Υποδέχθηκε σε μια από τις αίθουσες εκδηλώσεων τόσο το Νίκο Παναγιωτόπουλο όσο και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τσούνη. Η αίθουσα γέμισε. Το κλίμα πανηγυρικό. Η τελετή λαμπρή. Χωρίς κουβάδες, χωρίς επικίνδυνους διακόπτες και άλλες αγωνίες.

 

Ισχύουν και τα δύο. Και τα προβλήματα και οι τιμητικές εκδηλώσεις ανώτερων και ανώτατων επισκεπτών. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ή μήπως όχι; Όχι, η αλήθεια είναι το πρόβλημα. Και όχι το πανηγύρι. Η αλήθεια- που κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει- βρίσκεται φυσικά στην ανακοίνωση των φοιτητών. Που κι αυτή μπορεί και να μην υπήρχε (μιας και όλα συνηθίζονται) αν δεν είχαμε τις εκλογές. Τις πολύ κοντινές φοιτητικές εκλογές.

 

Στην προκειμένη περίπτωση καταφέρνουμε άριστα να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Όπου και τα κρύβουμε επιμελώς. Διαρκώς. Προβάλλουμε λοιπόν την καλή μας πλευρά κι ισχυριζόμαστε ότι στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα «στραβό». Όλα βαίνουν τόσο άριστα που υπάρχει μπόλικος χρόνος και για εκδηλώσεις. Τις οποίες συμπληρώνουμε με απαραίτητες φωτογραφίες χαμογελαστών προσώπων. Και κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται….

 

Οι κουβάδες στους διαδρόμους, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που έχουν αυξημένη επικινδυνότητα και όλα τα άλλα θα συνεχίσουν να υφίστανται. Για να διορθωθούν χρειάζονται χρήματα. Χρήματα δεν υπάρχουν αλλά ούτε και πίεση να βρεθούν. Και τι κάνουμε τελικά; Με λιγότερα χρήματα κάνουμε εκδηλώσεις, χαιρόμαστε και προβάλλουμε άλλοτε τους άλλους κι άλλοτε και τους εαυτούς μας. Κάνουμε λάθος; Φυσικά και δεν κάνουμε λάθος. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται εδώ και δεκαετίες όλη η χώρα. Τα ίδια κάνουμε παντού και πάντα. Ποιος ο λόγος λοιπόν να ανησυχούμε για τους κουβάδες και τις ρημαγμένες ψευδοροφές του ΔΙΠΑΕ όταν αυτά υπάρχουν παντού;

 

Αξίζει να διαβαστεί η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Έβρου. Εν όψει της έκθεσης του (12 με 16 Μάη) αναφέρθηκε στις οργανωτικές και άλλες λεπτομέρειες. Μνημονεύοντας αναλυτικά και ευχαριστώντας όλους τους χορηγούς της :  «Χρυσοί Χορηγοί: Όμιλος Κοπελούζου-Gastrade, Dasteri,Πρότυπα Διαγνωστικά Εργαστήρια Δημόκριτος. Ασημένιοι Χορηγοί: EUROBANK, Electrip global, myKTEO, Ακρίτας supermarket, AGROTECH-JONH DEERE. Standard Χορηγοί: ΙΕΚ ΑΚΜΗ, myPOS, Εβρίτικα Παραδοσιακά Προϊόντα ΤΙΑΚΑΣ, Κοσμήματα Βαρτάν, Zante Ferries. Υποστηρικτές: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ(ΔΕΔΑ), ΜΥΛΟΙ ΘΡΑΚΗΣ ,ΚΤΕΛ ΕΒΡΟΥ».

 

Δεν γνωρίζουμε τον προϋπολογισμό της έκθεσης. Διαπιστώνουμε ότι οι χορηγοί αυτής είναι και πολλοί και ισχυροί οικονομικά. Επιτυχία φυσικά του Επιμελητηρίου Έβρου. Σε αντίθεση με μας που για κάθε μας έκθεση- φεστιβάλ- γιορτή κτλ αναζητούμε παρόμοιους χορηγούς και δεν βρίσκουμε. Έτσι όλα τα πολιτιστικά και άλλα γεγονότα της Καβάλας στηρίζονται οικονομικά στους ίδιους και στους ίδιους. Στα χρήματα της αυτοδιοίκησης.

 

Οι χορηγίες των εκδηλώσεων του Ν. Καβάλας (μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις) έχουν υποστήριξη από τους ιδιώτες. Φιλότιμους μικρομεσαίους επαγγελματίες που κάνουν ότι μπορούν. Όχι όμως θαύματα. Στο τέλος άλλοτε η Περιφέρεια ΑΜΘ κι άλλοτε οι Δήμοι (ποτέ το κράτος) βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γίνουν τα πάντα. Αυτή η διαδικασία τους εξαντλεί οικονομικά ενώ περιορίζει το εύρος των εκδηλώσεων. Το περιεχόμενο τους. Το χειρότερο είναι ότι οι διοργανωτές τοπικοί φορείς- σύλλογοι αναζήτησαν μεγάλους χορηγούς όπως αυτοί της έκθεσης της Αλεξανδρούπολης, αλλά έλαβαν αρνητικές απαντήσεις.

 

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι το Επιμελητήριο στηρίζει οικονομικά το Καλοκαιρινό διεθνές τουρνουά σκάκι με το ποσό των 3.000 ευρώ. Απόφαση πρόσφατη της διοίκησης του. Ο ίδιος φορέας επιχορηγεί με 500 ευρώ το σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ για τις δραστηριότητες του.

 

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ανέθεσε σε τοπική εταιρία να δημιουργήσει την μακέτα και την έντυπη ταυτότητα του 65ου Φεστιβάλ των Φιλίππων. Το φεστιβάλ προετοιμάζεται και όπως πάντα θα γίνει με χρήματα του Δήμου Καβάλας. Χορηγοί θα αναζητηθούν μα δεν θα υπάρξουν. Το πολύ πολύ να βρεθεί η ΕΡΤ. Χορηγός επικοινωνίας….

 

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε στην προηγούμενη της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας ο Δήμος θα αποζημιώσει συμπολίτη, το αυτοκίνητο του οποίου υπέστη ζημιά. Το περιστατικό έγινε στην Καβάλα πρόσφατα. Το όχημα πέρασε πάνω από φρεάτιο. Η ρόδα πάτησε το καπάκι, αυτό σηκώθηκε και χτύπησε το αμάξι στο κάτω μέρος του. Όπως και στην πόρτα του οδηγού. Το ποσό της αποζημίωσης όση και η ζημιά που προκλήθηκε, 1.600 ευρώ.

 

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς πληροφορηθήκαμε την ίδρυση και δημιουργία ενός καινούργιου τοπικού σωματείου. Εργαζόμενων στις εταιρίες security. Εκπρόσωπος του νέου σωματείου ήταν την περασμένη Δευτέρα στην εκδήλωση του Δ. Κήπου όπου και κατέθεσε στεφάνι. Αιφνιδιάζοντας όπως καταλάβαμε τους άλλους συνδικαλιστές αφού δεν γνώριζαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου σωματείου.

 

Θετικά σχολιάζουν τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά τα μέλη και στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Συνοδεύει σχεδόν σε κάθε εξόρμηση τους υποψήφιους βουλευτές ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Τις προάλλες πήγε μαζί τους στη λαϊκή της Ελευθερούπολης, το Σάββατο περιόδευσε μαζί τους και στις λαϊκές της Καβάλας. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο κ. Γρανάς στηρίζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ σε καθημερινή βάση ενώ στις προσεχείς εκλογές θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με το συνδυασμό του Θόδωρου Μουριάδη.

 

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την Παρασκευή εγκρίθηκε ομόφωνα ο κανονισμός στάθμευσης στην Παναγία. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μόνο τα μέλη της επιτροπής προερχόμενα από τη διοίκηση. Όλοι της αντιπολίτευσης απουσίαζαν. Σύμπτωση; Θα δείξει.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης