μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ενισχύθηκαν περαιτέρω από χθες τα προληπτικά-προστατευτικά μέτρα στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας. Μπήκε κι άλλη σκαλωσιά πάνω από την κεντρική πόρτα για ακόμη μεγαλύτερη προφύλαξη όσων μπαίνουν και βγαίνουν από το κτίριο. Θετικό. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να γνωρίζουμε πότε θα αρχίσει το απαραίτητο έργο, μέσω του οποίου θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τον Γενάρη (κι είμαστε ήδη στον Μάη!).

 


Η πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου με τους επικεφαλής της Εγνατίας Οδού ΑΕ περιελάμβανε ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα. Η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας αν και προχώρησε αρκετά, εδώ και καιρό σταμάτησε. Θα είναι σταματημένη αρκετούς ακόμη μήνες. Για λόγους που έχουν σχέση με τη διαδικασία, ίσως και με την ουσία του πράγματος. Άρα οι Καβαλιώτες που ζητούν ελεύθερη διέλευση από τα νέα διόδια δεν μπορούν να δεχθούν την αρνητική της απάντηση επειδή η οδός ιδιωτικοποιείται. Όχι, δεν ιδιωτικοποιείται. Όχι ακόμη.

 

Αν και ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος (λόγω προεκλογικής περιόδου), το δίκαιο αίτημα για τους μόνιμους κατοίκους της Καβάλας που εργάζονται στα ανατολικά πρέπει να επανέλθει. Να περνούν από τα νέα διόδια χωρίς να πληρώνουν. Αυτό πρέπει κάποιος αιρετός να αναλάβει να το προωθήσει εκεί που πρέπει και ταυτόχρονα να πιέσει σχετικά. Είναι άδικο το ίδιο μέτρο να ισχύει για όλους τους άλλους (Δήμος Παγγαίου, Νομοί Ξάνθης και Ροδόπης) εκτός από τους Καβαλιώτες.

 

Από την όμορφη Μεσορόπη άρχισε την επίσκεψη του στο Ν. Καβάλας την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Γιώργος Τσούνης. Πριν φθάσει στην Καβάλα για την εκδήλωση στο ΔΙΠΑΕ, σταμάτησε στο χωριό του Δήμου Παγγαίου. Διάφορες αναρτήσεις – φωτογραφίες και ντόπιων δείχνουν ότι η επίσκεψη ήταν στοχευμένη και όχι σύντομη. Ο κ. Τσούνης βρέθηκε σε ένα «ζεστό» περιβάλλον. Στους κατοίκους του χωριού με τους οποίους μίλησε, υποσχέθηκε να επανέλθει.

 

Ένα ακόμη ιδιωτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) πρόκειται να λειτουργήσει στην Καβάλα το επόμενο διάστημα. Θα είναι –ακούμε- για ΑμεΑ. Φέρεται να νοικιάστηκε ισόγειος χώρος, κάτω από το ξενοδοχείο Ωκεανίς. Επί της οδού Βενιζέλου. Στο παρελθόν στο κατάστημα λειτουργούσε φούρνος. Αν όσα λέγονται είναι σωστά, θα πρόκειται για το 4ο ΚΔΑΠ του ίδιου επαγγελματία. Δύο εξ αυτών λειτουργούν με επιτυχία στη Χρυσούπολη.

 

Δεν ήρθε στην Καβάλα την Κυριακή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος. Τη ΓΣΕΕ στην πανηγυρική εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου εκπροσώπησε ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Δημήτρης Ταχματζίδης. Ο κ. Παναγόπουλος ανακοινώθηκε ότι είναι άρρωστος, με κορωνοϊό. Όλοι του ευχήθηκαν περαστικά. Η εκδήλωση φυσικά και έγινε κανονικά αλλά με την απουσία εργαζόμενων και εκπροσώπων σωματείων. Η αίθουσα σχεδόν γέμισε. Από επισήμους- καλεσμένους και πρώην συνδικαλιστές (που τιμήθηκαν στην ίδια εκδήλωση).

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Δήμου Καβάλας στο Σταυρό, ο οποίος από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ φωτίστηκε πάλι. Με λάμπες τύπου led. Η διαφορά υπάρχει αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ορατή λόγω της μεγάλης απόστασης. Κέρδος για τον Σταυρό το ότι συντηρήθηκε. Αυτό είναι κάτι που είχε να γίνει πολύ καιρό.

 

Πολύ συχνή παραμένει η συνεργασία της Αναστασίας Ιωσηφίδου με τον Ντίνο Κλειτσιώτη. Σε σημείο που όπως λέγεται συναντούν μαζί τους επόμενους πολίτες που θα ήθελαν να έχουν στο ψηφοδέλτιο τους ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Η κ. Ιωσηφίδου και ο κ. Κλειτσιώτης συνεχίζουν και τις κοινές τους εμφανίσεις (Λ. Νύχτα, εκδήλωση Μαίρης Χατζηκωνσταντίνου κτλ). Έχουν φυσικά και ξεχωριστό πρόγραμμα. Π.χ. η κ. Ιωσηφίδου παραβρέθηκε στην εκδήλωση για το σακχαρώδη διαβήτη το πρωί της περασμένης Κυριακής. Συνοδεύονταν από την κόρη της.

 

Νέος ενδιαφερόμενος για υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου. Προερχόμενος όπως λένε στο νησί, από το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσωπο που δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την αυτοδιοίκηση. Το οποίο αυτήν την περίοδο κάνει τις πρώτες του διερευνητικές επαφές. Όσο για τον Λευτέρη Μερέση, κατά τις ίδιες πληροφορίες συνεχίζει να ψάχνει… Να ερευνά κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι μία ακόμη φορά υποψήφιος Δήμαρχος. Στο Δήμο Παγγαίου νεότερα για την υπόθεση της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Βασίλη Καρρά δεν υπάρχουν. Εσχάτως λιγόστεψαν ακόμη και οι φήμες!

 

Ομόφωνη ήταν η απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου. Για την προεκλογική δραστηριότητα και προβολή. Κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών. Τους δίδεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα υφιστάμενα διαφημιστικά πλαίσια του Δήμου (όπου υπάρχουν) αλλά και «….το δικαίωμα να τοποθετήσουν από ένα κινητό διαφημιστικό ξύλινο πλαίσιο διαστάσεων δύο τετραγωνικών μέτρων (2m2) στις πλατείες των Δημοτικών Κοινοτήτων Χρυσούπολης & Κεραμωτής, καθώς και στις κεντρικές πλατείες των υπόλοιπων Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου».

 

Λες και είμαστε ακόμη στην εποχή της πανδημίας! Η κεντρική είσοδος του Επιμελητηρίου παραμένει κλειστή. Για να μπει κάποιος στο κτίριο πρέπει πρώτα να χτυπήσει το κουδούνι. Να περιμένει να του ανοίξουν. Στη συνέχεια πρέπει να έχει μπόλικη δύναμη ώστε να σπρώξει τη σιδερένια και ιδιαίτερα βαριά πόρτα. Τα πράγματα θα μπορούσαν, θα έπρεπε να έχουν επανέλθει όπως πριν την υγειονομική περιπέτεια. Κι η πόρτα στο κτίριο να είναι συνεχώς ανοιχτή. Αυτό έκαναν τόσοι και τόσοι φορείς και δημόσιες υπηρεσίες. Όχι όμως το Επιμελητήριο. Ο λόγος παραμένει άγνωστος. Προκύπτει έτσι μια μικρή ταλαιπωρία για τους επισκέπτες. Η οποία θα δούμε για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί.

 

Το εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο που λειτούργησε στην κεντρική πλατεία. Κι αμέσως συγκέντρωσε και φιλοξένησε φίλους και στελέχη του κόμματος. Μια «μαζεμένη» κατασκευή που δεν έχει σχέση με το παρελθόν (και το γνωστό σπιτάκι- μόνιμο εκλογικό κέντρο του κόμματος). Κάπου εκεί, στη μέση της κεντρικής πλατείας, θα μιλήσει την Παρασκευή το βράδυ ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Την προηγούμενη εβδομάδα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έκαναν προεκλογικές εξορμήσεις- ομιλίες στους αντίστοιχους χώρους του κόμματος σε Χρυσούπολη και Ελευθερούπολη.

 

Συνεχίζει την εθελοντική δράση ο Γιώργος Βορίδης. Στο Παληό όπου διαμένει πρόσθεσε στις στάσεις του Υπεραστικού ΚΤΕΛ πινακίδες με την ονομασία κάθε μιας. Στο διαδίκτυο πρόβαλε την ενέργεια του ακριβώς επειδή ήταν δική του. Εθελοντική: «Ήθελα να ενημερώσω ότι τοποθέτησα για αρχή σε όλες τις στάσεις που υπάρχουν ονόματα. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Απλός το γράφω για να μην αναρωτηθεί κάποιος ποιος τα έβαλε».

 

Παρά το χθεσινό ατυχές γεγονός που είχε σχέση με την τελική συναυλία, φέτος το φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες» είχε μια επιτυχία μεγαλύτερη των προηγούμενων ετών. Στηριγμένη που αλλού; Στα παιδιά. Ίσως περισσότερα, ίσως πιο ζωηρά και πιο ανήσυχα προκάλεσαν στην Καβάλα μια ευχάριστη αναστάτωση. Την οποία οι συμπολίτες εξέλαβαν ως γεγονός θετικό. Κι έτσι την αποδέχθηκαν ή έκαναν υπομονή για χάρη των παιδιών. Εκτός από τον Πολωνό συνθέτη. Αυτός αντέδρασε, διαφώνησε και τελικά δεν έλαβε μέρος στο μουσικό γεγονός των Φιλίππων. Αυτός έχασε…

 

 

 

Διαβάστε επίσης