• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κέντρο προεκλογικό για όλα σχεδόν τα κόμματα, η Κεντρική Πλατεία. Εκεί υπάρχουν και λειτουργούν καθημερινά πολλά εκλογικά περίπτερα. Σε μικρή απόσταση το ένα με το άλλο. Χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα. Ο λεγόμενος «πολιτικός πολιτισμός». Στη φωτογραφία το περίπτερο του ΚΚΕ Καβάλας. Δύο ηλικιωμένοι φίλοι του κόμματος παρακολουθούν προσεκτικά τις ευρισκόμενες σε εξέλιξη εργασίες για την προετοιμασία της εκδήλωσης με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Γίνονταν άλλωστε πολύ κοντά τους.

 


 

Η επίσκεψη στην Καβάλα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αρκετά διαφορετική από την πρόσφατη -επίσκεψη και ομιλία- του Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία. Τα δύο προεκλογικά γεγονότα όσο κι αν διαφέρουν, πείθουν για την αλλαγή που συντελέστηκε. Όλα τα προεκλογικά είναι διαφορετικά. Ακόμη κι αν αφορούν τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων. Ο κόσμος δεν συμμετέχει. Ο κόσμος είναι πάντα λίγος. Εξ αυτού του λόγου οι μεγάλες συγκεντρώσεις δεν είναι και τόσο μεγάλες. Γίνονται κάθε φορά και σε λιγότερες πλατείες πόλεων.

 

Προχθές η ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε μπροστά σε πολύ κόσμο. Όμως όλος αυτός ο κόσμος προέρχονταν από την Ανατολική Μακεδονία γενικώς. Συγκρινόμενος με το παρελθόν δεν ήταν ο κόσμος που θα περίμενε κάποιος. Κι ο ενθουσιασμός του κοινού, κι αυτός σε φανερή υποχώρηση.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στην Καβάλα πρωί Παρασκευής, μέρα εργάσιμη. Απέφυγε τις πλατείες. Ακόμη και τους πεζόδρομους. Μίλησε μπροστά σε κομματικά στελέχη και μόνο. Σε μια καφετέρια. Κανείς εργαζόμενος άλλωστε δεν θα άφηνε την επαγγελματική του υποχρέωση για να βρεθεί σε ένα οποιοδήποτε προεκλογικό γεγονός. Κανείς.

 

Βλέπουμε ταυτόχρονα τα κόμματα να προσπαθούν. Να κάνουν ότι μπορούν. Ακολουθούν και τους παραδοσιακούς τρόπους προβολής μήπως και αλλάξουν όλα όσα περιγράψαμε. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έκρινε σωστό παραμονή της ομιλίας Τσίπρα, να «βγάλει» ακόμη και ντουντούκα. Πάνω σε όχημα. Το οποίο κινήθηκε στο κέντρο και στις συνοικίες. Άλλα κόμματα, ειδικά της Αριστεράς, συνεχίζουν να κάνουν την γνωστή αφισοκόλληση. Μήπως έτσι ενημερώσουν όσους δεν ενημερώθηκαν…

 

Όχι, δεν θα υπάρξει κανένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Δεν θα πεισθούν τα πλήθη και δεν θα προσέλθουν μαζικά σε καμία συγκέντρωση. Η προεκλογική περίοδος γίνεται με νέες συνθήκες. Είναι (και) ηλεκτρονική. Μετρούν τα like και τα σχόλια. Κι όσοι αποφασίζουν να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο, το κάνουν από απόσταση και χωρίς να διαθέσουν χρόνο (από τον ελεύθερο τους) για να παραστούν σε μια συγκέντρωση. Σε μια ομιλία. Σε έναν καφέ κτλ.

 

Ας βολευτούμε λοιπόν με τα λίγα. Τα μέτρια. Κι ας καταλάβουμε ότι για την εποχή ακόμη κι αυτά να υπάρξουν είναι άκρως ικανοποιητικά. Και για τα κόμματα και για τους υποψήφιους βουλευτές. Είναι και το άλλο. Η απουσία των πολιτών από την προεκλογική συζήτηση και δραστηριότητα δείχνει διάθεση μη προσέλευσης τους στην κάλπη. Η αποχή είναι κάτι που έρχεται και έρχεται δυνατά… Για πολλούς και διάφορους λόγους.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες η τελευταία προεκλογική εβδομάδα θα είναι για την Καβάλα μια ήσυχη εβδομάδα. Στη διάρκεια της οποίας θα συζητάμε τις εκλογές. Μαζί με τόσα άλλα πράγματα. Το δε βράδυ των αποτελεσμάτων (βράδυ αγωνίας, πανηγυρισμών και απογοήτευσης τα προηγούμενα χρόνια) θα είναι κι αυτό ένα ήσυχο Κυριακάτικο βράδυ. Όπως τόσα άλλα.

 

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καβάλας όπως και πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα, παρεμβαίνει στα των εθνικών εκλογών. Επειδή σε αυτές υπάρχουν υποψήφιοι κυνηγοί. Ή και το κόμμα των Κυνηγών. Στις Κυριακάτικες εκλογές με μια διαφορετική ονομασία: «Ενώνω- Συμμαχία Ελευθερίας Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών και Αλιέων (ΚΕΚΑ)». Η ανάρτηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Καβάλας – πολύ πρόσφατη- αναφέρει: «Παρακαλούμε τους συναδέλφους που δεν έχουν διάθεση να ψηφίσουν το ΚΕΚΑ, τουλάχιστον να ψηφίσουν υποψήφιους βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος που είναι θετικά προσκείμενο στην κυνηγετική δραστηριότητα».

 

Συνυπήρξαν το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» ο Αλέξης Τσίπρας και ο Θόδωρος Μουριάδης (με τους υποψηφίους του). Ο κ. Τσίπρας αναπαύτηκε στο ξενοδοχείο της πόλης όπου όπως λέγεται ήταν από το μεσημέρι. Προετοιμάζοντας την ομιλία του στην Κεντρική Πλατεία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Θόδωρος Μουριάδης κάλεσε σε συνάντηση στο «Γαλαξία» όλους τους υποψηφίους του. Συνάντηση που έγινε με θέμα τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας ταξίδεψε την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη. Συμμετέχοντας στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης του Επιμελητηρίου του Έβρου. Στην έκθεση μετέχουν και Καβαλιώτικες επιχειρήσεις. Λίγες. Στο περιθώριο των εγκαινίων ο κ. Δέμπας συνάντησε συναδέλφους του, προέδρους άλλων Επιμελητηρίων, αλλά και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της Ελλάδας κ. Μασούτη.

 

Αθωώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Τριμελές Καβάλας άνδρας, ο οποίος μετά από έλεγχο που έκανε σπίτι του η Αστυνομία βρέθηκε να είναι κάτοχος πλαστής ταυτότητας. Διαμένει στην Καβάλα, κατάγεται από την Κύπρο. Όπου στο παρελθόν είχε διάφορες εκκρεμότητες με το νόμο. Για να μπορεί να ταξιδεύει, εξασφάλισε την πλαστή ταυτότητα. Που ωστόσο δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Κάτι αυτό, κάτι το ότι παρήλθε καιρός από το αδίκημα (με αποτέλεσμα να παραγραφεί) η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική- απαλλακτική. Ερωτηθείς για το που βρήκε την πλαστή ταυτότητα (στην οποία άλλαξε το επίθετο του), απέφυγε να πει πολλά. Μόνο το ότι ο φίλος του που του την προμήθευσε, πρόσφατα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.

 

Εδώ και πολλές μέρες δεν λειτουργεί ο φωτισμός έμπροσθεν του Διοικητηρίου. Στο δρόμο μεταξύ αυτού και του Λούνα Παρκ. Σκοτάδια σε μια περιοχή με πολύ κίνηση κάθε απόγευμα και ειδικά κάθε βράδυ. Ποιος άραγε είναι αρμόδιος; Ο ΟΛΚ; Η ΠΕ Καβάλας ή μήπως ο Δήμος Καβάλας; Όποιος και να είναι, τα συγκεκριμένα φώτα πρέπει να ανάψουν.

 

Επιβάτες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας διαμαρτυρήθηκαν μιλώντας στην Πρωινή. Ισχυρίζονται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ταξίδεψαν πρωί με λεωφορείο από την Καβάλα ως την Ξάνθη όρθιοι. Με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν. Ζητούν από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ να ερευνήσει τη διαμαρτυρία τους, να τους εξηγήσει που οφείλεται. Κι αν χρειάζεται, χρειάζεται μας λένε, να μπει το πρωί και δεύτερο δρομολόγιο από τη μια πόλη ως την άλλη.

 

Υπάρχει ενδεχόμενο επίσκεψης στην Καβάλα του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μεθαύριο Τετάρτη. Προερχόμενος από Αλεξανδρούπολη, καθ’ οδόν για Θεσσαλονίκη. Κάπου στο ενδιάμεσο είναι πιθανό να μας επισκεφθεί. Η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας έχει επικοινωνία μαζί του. Κι αν η επίσκεψη οριστικοποιηθεί, μάλλον θα συνδυαστεί με συνέντευξη τύπου στο γραφείο της νομαρχιακής επιτροπής.

 

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» γίνονται μόνιμοι στους αντίστοιχους Δήμους όλης της χώρας. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Καινούργια νομοθεσία. Το γεγονός για το Δήμο Νέστου το ανακοινώνει ο Δήμαρχος κ. Σάββας Μιχαηλίδης: «Ορκωμοσία των υπαλλήλων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Μετά από είκοσι ένα έτη στο πρόγραμμα, περνούν στο προσωπικό του Δήμου μας. Τους υποδεχόμαστε στην μεγάλη οικογένεια του Δήμου Νέστου και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο και τους στόχους που ο καθένας τους επιθυμεί».

 

Διαβάστε επίσης