μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρόσφατη φωτογραφία από το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ στην πόλη μας. Βρίσκεται στην παραλιακή οδό. Λειτουργεί συνήθως το απόγευμα. Φαίνονται ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Μπάμπης Δράκος μαζί με τον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη.

Η φωτογραφία είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή. Προκειμένου να αναφέρουμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει στα δημοτικά θέματα ο κ. Δράκος. Ξέρει πολλά, για οικονομικής φύσεως ζητήματα, μα δεν μιλά. Δεν μιλά εδώ και καιρό, κάνοντας μια μεγάλη υπομονή. Αλήθεια μέχρι πότε; Ξέρει πολλά και τα ξέρει αναλυτικά. Μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας… Αν ανοίξει το στόμα του ο Μπάμπης Δράκος κάποιοι είναι βέβαιο. Θα αναγκαστούν όχι απλά να μην είναι υποψήφιοι αλλά και να … μεταδημοτεύσουν!

 


 

Διάφορες πρόσφατες αλλά και παλαιότερες έρευνες (σα να λέμε δημοσκοπήσεις) συμφωνούν απολύτως. Ο καθοριστικός παράγοντας στις εκλογές της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι ο πρώην Δήμαρχος Ροδόπης κ. Γιώργος Πετρίδης. Αλλιώς θα είναι οι εκλογές με τον Γιώργο Πετρίδη υποψήφιο Περιφερειάρχη (του ΠΑΣΟΚ, ίσως και του ΣΥΡΙΖΑ) κι αλλιώς χωρίς αυτόν. Ο κ. Πετρίδης συνεχίζει να το σκέπτεται. Αναμένει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Της πρώτης ή πολύ περισσότερο της δεύτερης Κυριακής. Στη συνέχεια και ανάλογα με τη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα αποφασίσει για το τι θα κάνει. Την απόφαση του περιμένουν με μεγάλη αγωνία τόσο ο κ. Μέτιος όσο και ο κ. Τοψίδης. Με μια μικρή δόση υπερβολής, από αυτήν την απόφαση εξαρτώνται πολλά.

 

Τον Γιώργο Πετρίδη περιμένει και το ΠΑΣΟΚ της ΑΜΘ. Βολεύεται φυσικά αν ο πρώην Δήμαρχος Κομοτηνής μπει μπροστά. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητηθεί υποψήφιος Περιφερειάρχης αλλά δύσκολο να βρεθεί! Θα έχει πλησιάσει στο μεταξύ αρκετά και η ώρα των εκλογών…

 

Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας απαντά ανεπίσημα και δια εκπροσώπων της. Τα μέτρα που λήφθηκαν στο κέντρο της πόλης κατά την ομιλία Τσίπρα ήταν αυτά που ζήτησε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στα μέτρα περιλαμβάνονταν και η πεζοδρόμηση μεγάλου τμήματος της οδού Ομονοίας. Το οποίο μπορεί να ταλαιπώρησε τους οδηγούς αλλά οι πεζοί το χάρηκαν. Όπως κάθε πεζοδρόμηση άλλωστε.

 

Εκτάκτως στην Καλαμάτα ήταν χθες ο Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σε υπουργική του υποχρέωση. Για αυτόν τον λόγο άλλαξε την ημέρα της ομιλίας του στην Καβάλα. Τελικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλά σήμερα το απόγευμα στο Λούσυ ενώ αρχικά θα μιλούσε χθες. Στον ίδιο χώρο. Ο Χρήστος Πριονίδης προετοιμάζει την τελευταία ομιλία του Υπουργού, θα γίνει στο κέντρο εκδηλώσεων «Ράνια» στα Κηπιά. Το βράδυ της Παρασκευής. Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου.

 

Μειώθηκαν κι άλλο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Την εβδομάδα 4 με 11 Μάη στο Νομό Καβάλας έγιναν μόνο 4. Τα 2 ήταν της α’ δόσης και τα άλλα 2 της αναμνηστικής. Αντίστοιχα έχουν μειωθεί τα δωρεάν rapid τεστ. Συνεχίζουν να γίνονται στο Αμφιθέατρο αλλά και στο Κ.Υ. Χρυσούπολης. Σπανιότερα και στην Ελευθερούπολη. Καθόλου στο Κ.Υ. Πρίνου στη Θάσο. Ο κόσμος ξέχασε και ξεχνά την πανδημία.

 

Σταματά προσωρινά τις ανακοινώσεις υποψηφίων του ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Λόγω του ότι βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου των εθνικών εκλογών. Θα επανέλθει μάλλον από τη Δευτέρα και μετά. Ο κ. Εριφυλλίδης παρακολούθησε την περασμένη Παρασκευή την ομιλία στην κεντρική πλατεία του Αλέξη Τσίπρα.

 

Όχι μόνο ο Θόδωρος Μουριάδης. Το παραδέχονται όλοι οι Δήμαρχοι. Σε όλη την Ελλάδα. Για τα εκτελούμενα και υπό ωρίμανση δημοτικά έργα ας είναι καλά το ΕΣΠΑ. Με τη βασική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή και ονομασία του. Αν δεν ήταν το ΕΣΠΑ κανείς Δήμος δεν θα μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Λόγω στενότητας χρημάτων. Το κράτος δίνει «ψίχουλα» στους Δήμους για την εκτέλεση έργων. Ζητά από αυτούς να έχουν έτοιμες μελέτες για τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

 

Οι Δήμοι μη έχοντας άλλη επιλογή στρέφονται προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό γίνεται καιρό τώρα. Όσο όμως τα πράματα εξελίσσονται, τόσο ισχυροποιείται. Εν τω μεταξύ το κάθε νέο ΕΣΠΑ αλλάζει. Περιλαμβάνει λιγότερα χρήματα και κυρίως έργα επιλεγμένων τομέων και χαρακτηριστικών. Με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Που δεν είναι πάντα αυτές που χρειάζονται.

 

Πριν οι κυβερνήσεις ανακαλύψουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και βολευτούν με αυτά, έπρεπε να στέλνουν χρήματα στους Δήμους. Για να γίνονται απαραίτητες μικρές- μεσαίες και μεγάλες εργασίες και εργολαβίες. Επειδή αυτό δεν συνέφερε στο κρατικό ταμείο, ανακαλύφθηκε η άλλη οδός. Όποιος πρόλαβε λοιπόν το ΕΣΠΑ είδε…

 

Το πρόγραμμα είναι αυστηρό, περιλαμβάνει δε μπόλικη γραφειοκρατία. Κι όποιο έργο δεν τελειώσει στην ώρα του γίνεται έργο «γέφυρα». Από το ένα πρόγραμμα στο επόμενο. Κάτι τέτοιο θα συμβεί σίγουρα με το έργο ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη. Το έργο αργεί πολύ κι αργεί συνεχώς. Το ΕΣΠΑ που το χρηματοδοτεί τελειώνει το Δεκέμβρη αλλά το έργο όχι. Όσο δε για τον πεζόδρομο της οδού Κασσάνδρου (ειδικά το τμήμα μπροστά από τη Δ. Βιβλιοθήκη), θα είναι επιτυχία αν τον δούμε τελειωμένο ως το Δεκέμβρη! Αυτά τα 50 μέτρα δρόμου, νυν πεζόδρομου, είναι στην ίδια κατάσταση από το τέλος Απριλίου του 2022.

 

Μέρες τώρα υπάρχει κινητικότητα στην αποθήκη του Τελωνείου. Είναι φανερό ότι αυτή αδειάζει. Απομακρύνονται επιβατικά και άλλα οχήματα. Είτε πωλούνται μέσω πλειστηριασμού, είτε οδηγούνται στην ανακύκλωση. Το άδειασμα της αποθήκης ήταν απαραίτητο. Μέχρι εδώ. Δυστυχώς το Τελωνείο της Καβάλας παραμένει σε ένα εντελώς ακατάλληλο σημείο στο λιμάνι, προοπτική να μετακομίσει σε νέο κτίριο στο «Φίλιππος Β’» δεν υπάρχει. Καμία.

 

Παρακολουθώντας τη συζήτηση για τα κυκλοφοριακά της Παναγίας όπως έγινε προχθές βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταλάβαμε ότι η απόφαση που πάρθηκε είναι η αρχή. Το λεγόμενο «πρώτο βήμα». Μετά τον κανονισμό της στάθμευσης, όποτε κι αν αυτός εφαρμοστεί, θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα τα επόμενα μέτρα. Φαίνεται να έρχεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Παναγία. Φυσικά και όχι για όλους. Για τους επισκέπτες. Αυτό θα είναι το «δεύτερο βήμα». Αργά ή γρήγορα.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές, η συζήτηση «προ ημερήσιας διάταξης» έγινε τελευταία φορά μετά την ημερήσια διάταξη. Αργά το βράδυ της Δευτέρας. Με το νέο κανονισμό που ψηφίστηκε, οριστικά και επίσημα οι ερωτήσεις προς τη διοίκηση θα «ανοίγουν» κάθε συνεδρίαση. Η αλλαγή έγινε χωρίς πολλά πολλά λόγια. Επειδή με αυτήν συμφωνούσε (και) η αντιπολίτευση. Η οποία ας μη ξεχνάμε, έχει την πλειοψηφία στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

 

Μαζί με τις εκλογές της Κυριακής, ετοιμάζονται για το Σαββατοκύριακο και οι εκδηλώσεις της εορτής Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο συνοικιακός σύλλογος «Δρόμος του Νερού» θα γιορτάσει και φέτος πλησίον της εκκλησίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο παλιό του χώρο. Είναι γνωστό ότι του παραχωρήθηκε μέρος στο ΚΑΠΗ του Αγίου Αθανασίου αλλά εκεί οι προετοιμασίες δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη. Οι εκδηλώσεις θα είναι ως συνήθως. Για την υποδοχή και τη φιλοξενία όσων Σάββατο και Κυριακή επισκεφθούν την εκκλησία στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Διαβάστε επίσης