μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το εκτελούμενο έργο στο δρόμο της ΜΟΜΑ (φωτογραφία) είναι έργο του ΔΕΔΔΗΕ. Σκάβουν πάνω στο πεζοδρόμιο για να κάνουν υπόγειο το δίκτυο του ρεύματος. Από την Καβάλα ως το Παληό. Κι ενώ έτσι αποφεύγουν τη ζημιά στο δρόμο της ΜΟΜΑ (πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο), θέτουν σε κίνδυνο να δέντρα. Οι ρίζες των οποίων αποκαλύπτονται. Καλείται το συνεργείο του εργολάβου να προσέξει. Να μην επηρεάσει το πράσινο, τα μικρής ηλικίας δέντρα. Που προ λίγων ετών φυτεύτηκαν στην περιοχή για να κάνουν τη διαδρομή πιο όμορφη. Δέντρα πολλά και σε πλήρη ανάπτυξη.

 


 

Σίγουρα ήταν διαφορετική. Μια άλλου τύπου προεκλογική περίοδος, εξ αιτίας των αποστάσεων που κράτησε από αυτήν ο περισσότερος κόσμος. Αρχικά θεωρήσαμε την κατάσταση προσωρινή. Ωστόσο συνεχίστηκε ίδια ως το τέλος. Μια μη αναμενόμενη αντίδραση. Καθόλου τυχαία, από την άλλη πλευρά. Προεκλογική περίοδος ήσυχη. Με λίγες συγκεντρώσεις- εκδηλώσεις. Στις οποίες η προσέλευση ήταν ικανοποιητική αλλά και μικρομεσαία ταυτόχρονα.

 

Τελικά γίναμε Ευρώπη… Κάποτε προεκλογικά γίνονταν επεισόδια, έπεφτε ακόμη και ξύλο. Από τότε αναζητούσαμε το διαφορετικό. «Πότε θα γίνουμε Ευρώπη;» αναρωτιόμασταν. Ε να λοιπόν που γίναμε. Δεν φανταζόμασταν ότι αυτό το… Ευρωπαϊκό θα μας ενοχλεί και θα μας φανεί παράξενο. Το προσδοκούσαμε και το επιδιώκαμε. Σήμερα που είναι γεγονός, μας κακοφαίνεται! Στην πορεία πάντως είναι κάτι που θα αποδεχθούμε. Θα συνηθίσουμε. Από εδώ και πέρα έτσι θα γίνεται με όλες τις εκλογές στην Ελλάδα.

 

Μπροστά μας άλλωστε έχουμε αρκετές ακόμη. Μάλλον «επαναληπτικές» (αν από σήμερα δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση), φυσικά τις τοπικές. Και κάποιες ακόμη. Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης θα είναι ελαφρώς πιο «ζωηρές». Στο τέλος κι αυτές θα είναι αλλιώς. Επηρεασμένες και αλλαγμένες. Οι πολίτες έχουν άλλα… Άλλα και σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν. Παλιά τα άφηναν στην άκρη για όσο διαρκούσε η προεκλογική συζήτηση. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Και δεν θα συμβαίνει πάντα από εδώ και πέρα.

 

Κάποιες προεκλογικές δηλώσεις της περασμένης Παρασκευής. Η Τάνια Ελευθεριάδου σχολιάζοντας τα λόγια Κατρούγκαλου υποστήριξε ότι «… είναι δηλώσεις χωρίς σημασία αφού περί του θέματος άλλα λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Ελευθεριάδου και την τελευταία μέρα της προεκλογικής συζήτησης επέμενε: « Υπήρξε ανυπαρξία των Κυβερνητικών βουλευτών 4 χρόνια για τα θέματα του Ν. Καβάλας». Ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου υποστήριξε: « Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές οι εισφορές των επαγγελματιών θα τριπλασιαστούν». Τέλος ο Λεωνίδας Παππάς σχολίασε το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για αυτόν (και τις τελευταίες του προεκλογικές δράσεις): « Κάνει διαχείριση ήττας. Κάθε ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη».

 

Νωρίς χθες το πρωί στα εκλογικά τμήματα της Καβάλας επικρατούσε φοβερή ησυχία. Λες και εκείνη την ώρα δεν άρχιζαν αλλά τέλειωναν οι εκλογές… Κι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι ήταν άφαντοι. Λίγα κόμματα τους διέθεταν αλλά όπως φαίνεται ειδικά οι χθεσινοί εκλογικοί αντιπρόσωποι δεν ξύπνησαν νωρίς και δεν πήγαν πρωί πρωί στο πόστο τους. Γεγονός αδύνατο να συμβεί σε όλες τις προηγούμενες εκλογές. Τόσο στην Καβάλα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Ο επενδυτής και ιδιοκτήτης της Αλάνας κ. Χατιντάτζη πρέπει να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα και κυρίως να την αποδεχθεί. Μια γεύση έλαβε ως παράγοντας του ΑΟΚ. Τότε τον ενοχλούσαν οι εγκαταστάσεις του «Ανθή Καραγιάννη». Τότε μιλούσε κατά του Δήμου Καβάλας, έχοντας δίκιο. Σήμερα βιάζεται να περιφράξει την Αλάνα, χωρίς να υπολογίζει και τη νομοθεσία και τη γραφειοκρατία. Όσα έκανε και θα κάνει (κυρίως όσα θα κάνει) περί του θέματος  ο Δήμος Παγγαίου, μοιάζουν με εκδίκηση… Η Ελληνική πραγματικότητα εκδικείται αυτόν που ζητά άμεσα όλα του τα δικαιώματα. Που να ήξερε ο άνθρωπος…

 

Το ερώτημα αγαπητέ κ. Χατιντάτζη είναι αν θα προλάβεις να περιφράξεις την Αλάνα εντός της θερινής περιόδου. Το θέλεις και είναι φυσικό. Θα τα καταφέρεις άραγε; Σύμφωνα με όσα ακούγονται, λέγονται και στηρίζονται στη νομοθεσία (μπερδεμένη και με πολλά… πλοκάμια) φαίνεται ολίγον απίθανό. Ραντεβού το Φθινόπωρο και βλέπουμε. Ειδικά αν συνεχιστεί η προεκλογική περίοδος και χρειαστούν νέες εθνικές εκλογές.

 

Ο «πολιτικός πολιτισμός» του Μάκη Παπαδόπουλου είναι γνωστός… Περιλαμβάνει βιντεοσκόπηση του Θόδωρου Μουριάδη, όταν αυτός εκνευρισμένος μιλά κατά του Σωτήρη Σωτηριάδη. Στο ίδιο μήκος κύματος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Μάκης Παπαδόπουλος σηκώθηκε από τη θέση του, περπάτησε ως τη θέση που βρίσκονταν ο Γιώργος Λόλακας (πρόεδρος του τοπικού Πολυστύλου- Δάτου). Μιλώντας του έντονα. Πρόσωπο με πρόσωπο. Στο τέλος έσκυψε και κάτι του ψιθύρισε στο αυτί. Κάτι που έκανε τον Γ. Λόλακα να «πεταχτεί» από τη θέση του εκνευρισμένος!

 

Μήπως του ευχήθηκε «καλό καλοκαίρι»; Μήπως του μετέφερε οδηγίες και συμβουλές κατά της υπέρτασης; Ή μήπως – στο πλαίσιο του «πολιτικού πολιτισμού»- του είπε κάτι εντελώς διαφορετικό; Ο διπλανός Κυριάκος Σταυρίδης σηκώθηκε και μπήκε ανάμεσα τους. Προς αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Ο Χρήστος Ποτόλιας σταμάτησε να μιλά, καταλαβαίνοντας ότι κάτι συμβαίνει κι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο να επανέλθει στη θέση του.

 

Αρμόδιος να μας διαφωτίσει είναι ο κ. Λόλακας. Και ο κ. Σταυρίδης, που τα άκουσε όλα. Φυσικά και η σκηνή φαίνεται ξεκάθαρα στο σχετικό βίντεο. Που ήδη «κυκλοφορεί». Βίντεο από τις κάμερες που καλύπτουν τη συνεδρίαση και βρίσκονται στην αίθουσα. Ο Θ. Μουριάδης αν και ήταν κοντά σε όλα αυτά, δεν έβγαλε το κινητό του για να βιντεοσκοπήσει το επεισόδιο…. Ενώ θα μπορούσε (αν ήταν Μάκης Παπαδόπουλος και όχι Θόδωρος Μουριάδης).

 

Ανταγωνιστής για το λιμάνι της Καβάλας φέτος το Καλοκαίρι, ως προς τα δρομολόγια για τη Λήμνο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Από τις 6 Ιουνίου το πλοίο που τη συνδέει με τη Σαμοθράκη, θα συνεχίζει το ταξίδι ως τη Λήμνο. 3 φορές την εβδομάδα. Όπως έγινε πέρσι. Πέρσι το δρομολόγιο αυτό είχε κάποια κίνηση. Όχι σπουδαία πράγματα. Και φέτος θα συμβεί το ίδιο. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες για τη Λήμνο θα ταξιδέψουν από την Καβάλα. Πιο γρήγορα και πιο βολικά.

 

Παραμονή της γιορτής του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης ο σύλλογος της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου «Δρόμος του Νερού» υποδέχθηκε τους πιστούς, επισκέπτες κτλ. Τους καλωσόρισε. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μια όμορφη εκδήλωση. Χορευτική, εορταστική. Απ’ όλα. Η ομάδα του συλλόγου ενισχύθηκε από αυτήν του συνοικιακού συλλόγου των Ποταμουδίων. Και του χρόνου.

 

Στο παραπέντε των εκλογών ο Βαγγέλης Παππάς έλυσε όλες τις τυχόν απορίες. Η ανάρτηση του ανέφερε: « Επειδή με ρωτάτε γιατί είστε με την Τάνια (Ελευθεριάδου). Γιατί η Τάνια είναι σταθερά δίπλα μας. Όπως και σε κάθε εργαζόμενο. Εργασιακή γαλέρα τέλος».

 

Και τέλος ανταπόκριση από τα σύνορα στις Καστανιές Έβρου, πρωί Σαββάτου (προχθές): «Τεράστια ουρά αυτοκινήτων έχει σχηματιστεί τις τελευταίες ώρες στην είσοδο για Ελλάδα. Πρόκειται για Έλληνες που ζουν στην Τουρκία και έρχονται για να ψηφίσουν την Κυριακή, Τούρκους πολίτες που λόγω και του Σαββατοκύριακου θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και κατοίκους του βορείου Έβρου που πέρασαν νωρίτερα στην Τουρκία και τώρα επιστρέφουν. Η εκτίμηση των οδηγών που έχουν μπλέξει στο…διασυνοριακό μποτιλιάρισμα είναι ότι η ουρά που έχει σχηματιστεί, ίσως και να ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα, ενώ δηλώνουν ότι προχωρούν ελάχιστα μέτρα κάθε 20 περίπου λεπτά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης