• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το Μουσείο Παραμυθιού στην Καβάλα είναι πρόσφατο. Προϊόν εθελοντικής εργασίας συμπολιτισσών. Σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Μια προσπάθεια πολύ καινούργια αλλά και πετυχημένη. Βρίσκεται στο δημοτικό ακίνητο στα Ποταμούδια, πάνω από το χώρο του ΚΑΠΗ. Στη φωτογραφία μια από τις επισκέψεις των μαθητών στο μουσείο για τις πρόσφατες εκδηλώσεις περί της προστασίας του περιβάλλοντος.

 


 

Σάββατο πρωί και στη λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης, η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Όπως αυξημένη ήταν στην ευρύτερη περιοχή. Στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Εκεί βρίσκονταν ταυτόχρονα 4 τροχονόμοι! Ρυθμίζοντας την κυκλοφορία. Η παρουσία τους δεν επηρέασε παρά ελάχιστα τα «στραβά κι ανάποδα» της υπόθεσης. Έτρεχαν 4 τροχονόμοι μα δεν προλάβαιναν! Τις παράνομες σταθμεύσεις. Όχι μόνο αυτών που προέρχονταν από τη λαϊκή αλλά και των φορτηγών που προμήθευαν με προϊόντα τα καταστήματα της οδού. Φθάσαμε με λίγα λόγια σε τέτοιο σημείο που ακόμη και η αστυνόμευση αδυνατεί να περιορίσει στο νόμιμο τις κινήσεις, ειδικά τις σταθμεύσεις, των αυτοκινήτων.

 

Ένα άλλο κυκλοφοριακής φύσης πρόβλημα που κι αυτό ανέκυψε πρόσφατα, έχει σχέση με τους αλλοδαπούς επισκέπτες. Κινούνται στην Καβάλα με τα αυτοκίνητα τους, συμβουλευόμενοι το σύστημα GPS που πλέον κάθε όχημα διαθέτει. Ή κάθε κινητό τηλέφωνο. Μόνο που αυτό δεν λέει πάντα την αλήθεια. Και δεν συμβουλεύει πάντα σωστά. Έτσι το πρωί του Σαββάτου επιβατικά οχήματα με πινακίδες Βουλγαρίας κινήθηκαν αντίθετα στην οδό Βενιζέλου και στο ύψος της κεντρικής πλατείας! Επανήλθαν μετά από τις διαμαρτυρίες και τις υποδείξεις των άλλων οδηγών.

 

Το άλλο περιστατικό, σοβαρότερο, έγινε επίσης το Σάββατο στον Τίμιο Σταυρό. Λεωφορείο με πινακίδες Βουλγαρίας βρέθηκε να κινείται «ανάποδα» στην οδό Σαππαίων. Το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο όταν απέναντι του εμφανίστηκε Αστικό λεωφορείο. Τότε μεσολάβησαν οι πολίτες, τα λεωφορεία με κατάλληλες κινήσεις κατάφεραν να συνεννοηθούν. Και το Βουλγάρικο να βρει τη σωστή του πορεία. Όλη αυτή η αναστάτωση που έκλεισε την οδό Σαππαίων, διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

 

Σιγά σιγά από σήμερα επανερχόμαστε στα προεκλογικά. Με πρωτοβουλία των κομμάτων. Η περίοδος θα είναι προεκλογική αλλά ακόμη πιο ήρεμη σε σχέση με αυτήν που πρόσφατα τέλειωσε. Το πιο κρίσιμο σημείο των νέων εκλογών το που θα «πάει» η 4η έδρα του Νομού μας. Στη ΝΔ; Στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ; Όλα είναι πιθανά και εξαρτόμενα από τον αριθμό των ψήφων των κομμάτων. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν στην εκλογή βουλευτή. Και θα εργαστούν για αυτό. Η πίστη τους ενισχύεται από την αντίδραση της άλλης πλευράς. Κι εννοούμε το ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Εκπρόσωποι του παραδέχονται ότι η έδρα τους στην Καβάλα κινδυνεύει.

 

Ρόλο φυσικά θα παίξουν και οι δημοσκοπήσεις. Παρά το ότι τις περιμέναμε το Σαββατοκύριακο, δεν υπήρξαν. Νέες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις θα υπάρξουν σίγουρα εντός των ημερών. Κι όπως λέγεται, σε όλες το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψει νέα άνοδο. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ μικρή νέα πτώση. Παίζει ρόλο πόσο θα ανέβει το ένα κόμμα και πόσο θα πέσει το άλλο. Αν φυσικά οι δημοσκοπήσεις λένε την αλήθεια…

 

Σήμερα μάλλον θα μάθουμε το οριστικό αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που έκανε η GPO κι αφορά τον ή την επικεφαλής της παράταξης Ιωσηφίδου- Κλειτσιώτη. Κι αν δεν μάθουμε σήμερα, θα το ξέρουμε αύριο. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει ένα ακόμη σημείο, βασικό μάλιστα, των δημοτικών εκλογών. Θα επακολουθήσουν από τον ίδιο συνδυασμό επίσημες ανακοινώσεις, πολλά ονόματα υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Η παράταξη που και μετά τη δημοσκόπηση θα είναι ενωμένη, θα επιχειρήσει να εκφράσει το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής ΝΔ. Ενός πολιτικού χώρου που σύμφωνα με τις πρόσφατες εκλογές είναι πλειοψηφία τόσο στη ΔΕ Καβάλας όσο και σε αυτή των Φιλίππων.

 

Συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Ειρηνοδικείο της Δράμας η αγωγή του Δήμου Δοξάτου κατά της ΔΕΥΑΚ. Αφορά μικρές κατασκευές της ΔΕΥΑΚ στις πηγές Βοϊράνης. Σε αυτές που τόσο η ΔΕΥΑΚ όσο και ο Δήμος Καβάλας θεωρούν δικές τους. Η απόφαση επί του αιτήματος οι κατασκευές να ξηλωθούν, θα υπάρξει το επόμενο διάστημα. Η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη και σε σχέση με την αντίδραση του Δήμου Δοξάτου στο έργο ύδρευσης της ΔΕ Φιλίππων από τις ίδιες πηγές.

 

Στη Ζάκυνθο ήταν το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Συμμετείχε στη συνέλευση των Επιμελητηρίων νησιωτικών περιοχών της χώρας (ΕΟΕΑΝ- Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών). Το Επιμελητήριο της Καβάλας συμμετέχει στην Ένωση Επιμελητηρίων λόγω της Θάσου. Στη διάρκεια της συνέλευσης ο κ. Δέμπας μίλησε για θέματα καινοτομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με στόχο την ανάπτυξη της Νησιωτικής οικονομίας.

 

Την Τετάρτη θα γίνουν οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Συνεδριάζουν το απόγευμα της τελευταίας μέρας του Μάη το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού και μεταξύ 7 επερωτήσεων της αντιπολίτευσης, υπάρχει μια μόνο ερώτηση τοπικού ενδιαφέροντος. Για τη Θάσο. Στην ημερήσια διάταξη υπάρχει θέμα που θα συζητηθεί για τη συνέχιση της συνεργασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

 

Στην Ελευθερούπολη συνεχίζονται οι … έρευνες για να υπάρξει υποψήφιος Δήμαρχος, αντίπαλος του Φίλιππα Αναστασιάδη. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών «μούδιασε» την κατάσταση. «Πάγωσε» τις διάφορες συζητήσεις. Οι οποίες αναμένεται να επανέλθουν αργά ή γρήγορα. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυσαρεστημένοι Νεοδημοκράτες του Δήμου Παγγαίου κάποιο τρόπο και κάποιο πρόσωπο θα βρουν για να εκφραστούν.

 

Ενοχλήθηκαν από τη γνωστή μυρωδιά νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης. Διαμαρτυρήθηκαν ότι στο χωριό μύριζε παντού αμμωνία. Το περιστατικό δεν είχε καμία συνέχεια. Δεν έγινε κανένας έλεγχος, επώνυμη καταγγελία κτλ. Μετά από λίγη ώρα η μυρωδιά είχε πάψει να απασχολεί. Άλλοι έλεγαν ότι προέρχεται από τη ΒΦΛ κι άλλοι από τα Πετρέλαια.

 

Με απόφαση που ήταν αναμενόμενη και αναγκαία, η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» παραχωρεί δύο επιβατικά της αυτοκίνητα στο Δήμο Καβάλας. Αυτό έγινε επειδή τα οχήματα είναι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Πρόγραμμα που πλέον υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας. Η απόφαση παραχώρησης αναφέρει ότι τα οχήματα θα είναι στη διάθεση του νομικού προσώπου όταν υπάρχει λόγος και ανάγκη.

 

Οι συχνές βροχοπτώσεις επηρεάζουν την επίγεια καταπολέμηση των κουνουπιών. Όσοι ξέρουν ισχυρίζονται ότι ο κάθε επίγειος ψεκασμός εξουδετερώνεται από τη βροχή. Κι αμέσως μετά πρέπει να γίνει από την αρχή. Μόνο που βρέχει συχνά κι έτσι οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται συνεχώς. Στην Καβάλα γίνονται ήδη σε φρεάτια, στο Περιγιάλι, σε αθλητικούς χώρους. Μέχρι στιγμής δεν εξεδήλωσε πρόθεση υλοποίησης δικού του προγράμματος καταπολέμησης ο Δήμος Νέστου. Άρα ότι γίνεται στην πόλη και το Ν. Καβάλας, γίνεται από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε την Παρασκευή ο Γιώργος Καλαντζής. Έδωσε συγχαρητήρια και στους 6 υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ Καβάλας. Παραδέχθηκε ότι ευρισκόμενος στην Καβάλα, αισθάνθηκε αμήχανα μιας και παρακολουθούσε την προεκλογική περίοδο. Χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν. Για τις εκλογές που έρχονται ο κ. Καλαντζής είπε: «Κι αυτές θα είναι κρυφές. Πρώτη θα είναι η ΝΔ αλλά με τι διαφορά από το δεύτερο κόμμα;».

Διαβάστε επίσης