μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η τοπική ΝΔ τήρησε την παράδοση της ΔΕΘ. Άφησε πίσω της τα πρόσφατα, δύσκολα εσωκομματικά ζητήματα. Εκπρόσωποι της ταξίδεψαν στη συμπρωτεύουσα προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στη Διεθνή Έκθεση. Κάποιοι κατάφεραν να τον προσεγγίσουν, να φωτογραφηθούν μαζί του. Άλλοι βολεύτηκαν με φωτογραφίες με άλλα στελέχη της ΝΔ (πρώην υπουργούς κτλ) κι άλλοι αφού δεν βρήκαν κάποιον γνωστό να φωτογραφηθούν, άρχισαν να φωτογραφίζονται μεταξύ τους! Όλες οι φωτογραφίες υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο. Θα λέγαμε ότι οι «γαλάζιες» σελίδες των Καβαλιωτών γέμισαν από αυτές. Το γεγονός δεν ξαφνιάζει και δεν παραξενεύει κανέναν. Ακολουθεί το κλίμα της εποχής όπου τα πάντα «περνούν» από το facebook.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ως βουλευτής και τομεάρχης ήταν στη Θεσσαλονίκη αρκετές μέρες και φυσικά ήταν κοντά στον πρόεδρο. Μας έδειξε φωτογραφίες του στον προσομοιωτή πιλοτηρίου ενός αεροπλάνου F35. Φωτογραφήθηκε με πολλούς και διάφορους και με τον Μακάριο Λαζαρίδη. Ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου ήταν κι αυτός στα ντουζένια του. Παναγιωτόπουλος- Λαζαρίδης και Μέτιος έλαβαν μέρος στις προ της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εκδηλώσεις του κόμματος.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος ήταν στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ το Σάββατο και στο περιθώριο αυτής με πολλούς συναδέλφους του στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Τα σενάρια έδωσαν και πήραν. Αν πιστέψουμε στα λόγια της ΔΕΘ τότε το διαφορετικό ψηφοδέλτιο των Νεοδημοκρατών στην ΑΜΘ είναι αρκετά σίγουρο. Ο επικεφαλής του όχι. Ο κ. Μαρκόπουλος φέρεται να εντάσσεται στην προσπάθεια. Άπαντες περιμένουν την απόφαση της ΝΔ για στήριξη ή όχι στον κ. Μέτιο. Η στήριξη είναι η πιθανότερη εξέλιξη, η ανακοίνωση αναμένεται ως το τέλος του μήνα. Μετά βλέπουμε τι θα κάνουν. Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ήταν επίσης στη Θεσσαλονίκη. Μπορούσε να κάνει διαφορετικά; Πρόσφατα η ΝΔ της έδωσε στήριξη. Κι η κ. Τσανάκα πρέπει να ανταποδώσει, να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης που της δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Χατζηεμμανουήλ συνάντησε τον πρόεδρο της ΝΔ στην εκδήλωση προς τους δημοσιογράφους, το βράδυ της Παρασκευής. Με παρόντα και τον Μιχάλη Αγγελόπουλο βγήκε η φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Στη συμπρωτεύουσα ήταν επίσης η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, η Μαρίνα Φιλιππίδου, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης , μεγάλη αντιπροσωπεία της ΝΟΔΕ κτλ.

Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου πέθανε ξαφνικά ο Γιώργος Αλεξανδρίδης. Ήταν 42 ετών. Αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του, ειδικότερα με την καρδιά του. Ο Γιώργος δεν είχε κάποια ιδιότητα, θέση, αξίωμα. Ήταν ένας απλός πολίτης. Χαμογελαστός και χωρατατζής, κυκλοφορούσε άλλοτε στην οδό Ερυθρού Σταυρού κι άλλοτε εκεί που έμενε. Στον Πλάτανο, στην περιοχή Σίγμα. Η κακή οικονομική του κατάσταση και η έλλειψη στενών συγγενών δημιούργησε πρόβλημα σχετικά με αυτά που έπρεπε να ακολουθήσουν. Υπήρξαν ευαίσθητοι που τακτοποίησαν την εκκρεμότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανωνυμία τους.

Ο Γιώργος Αλεξανδρίδης ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που έφυγαν νωρίς και άδικα από τη ζωή. Ήταν ένας άνθρωπος της πιάτσας, ένας νέος άνθρωπος που μιλούσε δυνατά και δεν φοβόνταν να πει την άποψη του. Κυρίως χαμογελούσε. Αυτό το χαμόγελο του θα θυμόμαστε. (Στη σελίδα του στο facebook υπάρχουν ένα σωρό φωτογραφίες από τις ομορφιές της πόλης. Μια αναφορά, μια λέξη – υποδοχή του επισκέπτη-: Έφυγα).

 

====================================================================

 

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 ένα τσουνάμι κριτικής «χτύπησε» τη διοίκηση Σιμιτσή. Όλοι οι υποψήδιοι δήμαρχοι τον εν ενεργεία «σημάδευαν», παθιασμένα και συστηματικά. Ο κ. Σιμιτσής αντιστάθηκε, έκανε την προσπάθεια του και στο τέλος ηττήθηκε από την κ. Τσανάκα. Την οποία την δεύτερη Κυριακή την ψήφισαν αρκετοί από αυτούς που δεν την είχαν ψηφίσει την πρώτη. Όλοι τους ήθελαν αλλαγή διοίκησης του Δήμου. Την επέλεξαν για αυτήν την αλλαγή.

 

Πλησιάζουμε στις εκλογές του 2019. Τα δεδομένα αλλάζουν. Αυτό που μένει ίδιο είναι το τσουνάμι. Τσουνάμι κριτικής προς την κ. Τσανάκα. Η σημερινή αντιπολίτευση αφού «ενώθηκε» με αφορμή την όδευση του ΤΑΡ, βάλει συνεχώς εναντίον της. Για να αποφύγει όσα έπαθε ο προκάτοχος της, η κ. Τσανάκα προσπαθεί από κάπου να πιαστεί.

 

Έστειλε επιστολή στη Συντονιστική Επιτροπή (για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού) αλλά αυτή απορρίφθηκε. Την Παρασκευή επιχείρησε κάτι διαφορετικό. Πήγε στο φεστιβάλ του ΚΚΕ. Κάτι φαίνεται να κατάφερε. Αυτό το αποδεικνύει η φωτογραφία- το πλάνο- το στιγμιότυπο στο οποίο παρακολουθεί τα γεγονότα επί σκηνής ευρισκόμενη δίπλα δίπλα με τον Χρήστο Ποτόλια. Επιτέλους, υπάρχει και μια αντιπολίτευση που την αποδέχεται.

 

Η κ. Τσανάκα είναι στην πρώτη της θητεία. Ο κ. Σιμιτσής το 2014 ήταν στη δεύτερη. Αυτή η σημαντική διαφορά, προς το παρόν, δεν αρκεί. Η θητεία ήταν μεγάλη χρονικά κι η καθημερινότητα (που δεν αντιμετωπίστηκε) δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα. Αλλά και για αυτό η κ. Δήμαρχος έχει έτοιμη απάντηση. Από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, θα προσληφθούν 270 εποχιακοί υπάλληλοι! Από τώρα καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμοι είναι και πόσα πολλά θα κληθούν να κάνουν. Για να διορθώσουν και την ουσία και τις εντυπώσεις.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες η προεκλογική συζήτηση είναι κάτι που υπάρχει και κάθε μέρα μεγαλώνει. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κείμενο που υπογράφει ο νεαρός συμπολίτης Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Μας κάνει γνωστή την υποψηφιότητα του με τον κ. Μουριάδη.

 

Η δουλειά του κ. Μουριάδη είναι συστηματική κι αθόρυβη. Αποδίδει; Φαίνεται ότι αποδίδει. Περισσότερο απ’ ότι θα περίμενε κάποιος. Η ώρα των ανακοινώσεων δεν αργεί και κάπως έτσι ο κ. Μουριάδης (που τελικά δεν θα χτυπήσει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ) «ψηλώνει» εκλογικά. Θα «ψηλώσει» κι άλλο, είναι βέβαιο. Άγνωστο είναι μέχρι που θα φθάσει. Είναι άλλωστε νωρίς ακόμη.

 

Προσπαθώντας να εκφράσει την Κεντροαριστερά με τον δικό του τρόπο, είναι πάρα πολύ πιθανό να απευθυνθεί στο Κίνημα Αλλαγής. Στη διαδικασία που ξεκινά αυτές τις μέρες. Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ζητήσει μια διακριτική και προσεκτική στήριξη αν και οι πολίτες με τους οποίους συζητά προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

 

Συνεχίζει τις δηλώσεις για τους πρόσφυγες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γραμμένος. Συνεχίζει να προβλέπει 2.000 πρόσφυγες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Αυτή η ενοχλητική κινδυνολογία είναι η άμυνα της διοίκησης του Δήμου στην κριτική για την μη αξιοποίηση του χώρου. Η κ. Δήμαρχος λέει άλλα. Τα λόγια του κ. Γραμμένου φαίνονται να είναι όλα όσα θα ήθελε να πει η κ. Τσανάκα αλλά για ευνόητους προεκλογικούς λόγους το αποφεύγει.

 

Χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μουρμούριζαν ότι η μελέτη Δέμπα που κατατέθηκε στο υπουργείο από το Δήμο Καβάλας είναι «… μια έκθεση ιδεών». Η οποία άφηναν να εννοηθεί ότι δεν αρκεί. Οι κύριοι Εμμανουηλίδης – Μορφίδης κάτι προσπαθούν να πουν για το Ασημακοπούλου. Για όλα τα άλλα (παλιό νοσοκομείο, παλιό δικαστήριο κτλ) δεν λένε τίποτα. Ίσως περιμένουν να γυρίσει από το εξωτερικό ο Γιώργος Παπαφιλίππου, να τα πει αυτός.

 

Όσο η αντιπολίτευση θα πιέζει τη διοίκηση για το στρατόπεδο, οι πρόσφυγες που μπορεί να φιλοξενηθούν στο Ασημακοπούλου θα αυξάνονται. Στο τέλος δεν αποκλείεται να γίνουν και 10.000! Κι αν τους ρωτήσεις που στηρίζουν τις δηλώσεις τους (και τις αναπαράγουν, τις διαχέουν στην κοινωνία) θα σου απαντήσουν: «έχω τις πληροφορίες μου»….

 

Θα λέγαμε ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι μπούρδες. Ή μάλλον ελληνικές δικαιολογίες. Που δυστυχώς τρομοκρατούν τους πολίτες. Φοβίζουν τον κόσμο. Όποιος στηρίχθηκε στο φόβο των άλλων δεν κατάφερε απολύτως τίποτα. Όποιος αντίθετα ενέπνευσε τους πολίτες κατάφερε πολλά.

 

Πρόσωπα και από την Κεντροαριστερά υποσχέθηκε για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος. Η απάντηση για υποψήφιους βουλευτές από την Κεντροαριστερά δόθηκε χθες, σε ερώτηση στη συνέντευξη τύπου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη δική μας περίπτωση (βουλευτικό ψηφοδέλτιο ΝΔ Καβάλας) τέτοιο πρόσωπο δεν φαίνεται να υπάρχει ή να χωρά.

 

Συνεχίζονται σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας, γίνονται στο εντευκτήριο του και στο παρακείμενο εκκλησάκι Αγίας Σοφίας Πίστεως και Αγάπης. Οι εκδηλώσεις άρχισαν χθες το απόγευμα. Μετά τον εσπερινό ο πρόεδρος του συλλόγου κήρυξε την έναρξη της νέας περιόδου Φθινοπωρινών και χειμερινών εκδηλώσεων. Καλή επιτυχία στο σύλλογο.

Διαβάστε επίσης