μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συμπέρασμα πρώτο. Άπαντες οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι έκαναν άριστη δουλειά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (αφού κι η λειτουργία αυτής αποδείχθηκε άψογη). Με αποτέλεσμα όσοι έγιναν αποδεκτοί από το σύστημα, όλοι ανακηρύχθηκαν. Χωρίς καμία εξαίρεση. Ο αρχικός έλεγχος με την υποβολή της κάθε υποψηφιότητας ήταν αρκετός. Η επιβεβαίωση που έκαναν προχθές οι δικαστές ήταν εύκολη και απλή ως διαδικασία. Χωρίς προβλήματα. Πλέον όλοι είναι υποψήφιοι με τη βούλα, όπως χαρακτηριστικά λέμε.

 

Συμπέρασμα δεύτερο. Για να είναι σωστοί οι συνδυασμοί χρειάστηκε να «επιστρατευτούν» πρόσωπα που δεν παρουσιάστηκαν επίσημα ποτέ. Δεν προβλήθηκαν και δεν θα προβληθούν ποτέ. Μάλλον δεν θα κάνουν κανέναν αγώνα για να εκλεγούν. Είναι υποψήφιοι που εντάχθηκαν στους συνδυασμούς για τεχνικούς λόγους. Ειδικά γυναίκες. Απαραίτητες για να καλυφθεί η αυστηρή νομοθεσία. Αυτή που δέχθηκε δίκαια κριτική μιας και ζητούσε «…. την Άρτα με τα Γιάννενα».

 

Ειδικότερα διαβάσαμε ονόματα στενών συγγενών των υποψηφίων. Πολύ στενών. Τους συγκεκριμένους τους είδαμε υποψήφιους τοπικούς συμβούλους. Σε χωριά με τα οποία έχουν ελάχιστη σχέση. Εκεί- όπως χαρακτηριστικά λέμε- είναι το… ζουμί. Σε διάφορα χωριά υπάρχουν υποψήφιοι εντελώς άγνωστοι. Προέρχονται από την πόλη ή από άλλα χωριά. Έπρεπε ωστόσο να καλυφθούν τα κενά. Και καλύφθηκαν σε βαθμό ικανοποιητικό.

 

Συμπέρασμα τρίτο. «Λαμπερές» υποψηφιότητες για τις οποίες υπήρξε πανηγυρικό δελτίο τύπου, τελικά δεν είναι υποψήφιοι. Παρουσιάστηκαν προ εβδομάδων με τρόπο πανηγυρικό. Αποσύρθηκαν δικαιολογημένα ίσως αλλά και αθόρυβα.

 

Όλα αυτά αφορούν τους πάντες ή σχεδόν τους πάντες. Κάθε ένας υποψήφιος Δήμαρχος έχει τα δικά του. Άλλος πολλά, άλλος λίγα. Έχουν όλοι. Ήταν δύσκολο αυτό που επιχείρησαν, κι αν τα κατάφεραν ήταν επειδή είχαν μια επιπλέον βοήθεια. Των συγγενών και ορισμένων καλών φίλων. «Επιστρατευμένων».

 

Δύο ή και περισσότεροι συνδυασμοί στο Ν. Καβάλας τελικά δεν έφθασαν ως το Πρωτοδικείο. Αυτοί οι παραλίγο υποψήφιοι Δήμαρχοι προσπάθησαν φιλότιμα και για καιρό. Άνοιξαν και το πορτοφόλι τους. Αλλά ενώ έφθασαν κοντά στη βρύση, τελικά δεν ήπιαν το πολυπόθητο νερό. Είτε γιατί οι φίλοι δεν επαρκούσαν, είτε γιατί οι συγγενείς δεν ήταν όσοι έπρεπε. Ή δεν ήταν όλοι πρόθυμοι. Όσο για το οικονομικό, φυσικά και παίζει ρόλο. Οι εκλογές είναι ακριβό σπορ. Σε αυτήν την φάση της συγκρότησης του κάθε ψηφοδελτίου, πανάκριβο!

 

Για αυτό άλλωστε υπήρξαν κι όλες οι φήμες περί χρηματισμού κάποιων ανθρώπων. Έτσι, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και χωρίς τις απαραίτητες αποδείξεις. Ένας ακόμη λόγος να καταλάβουμε ότι όλα αυτά ήταν αληθινά και η διαδικασία που περιγράψαμε. Αλλιώς πείθεις με τα λόγια κι αλλιώς πείθεις και με τα λόγια και με τα ευρώ.

 

Έτσι όμως ήταν μια ζωή οι εκλογές κι έτσι ήταν και τώρα. Οι περίπλοκες και αυστηρές διαδικασίες δέχθηκαν κριτική. Ο νομοθέτης, όποιος κι αν είναι, έσφαλε. Περιόρισε το δικαίωμα της υποψηφιότητας και το περιόρισε στους «ισχυρούς». Με την ειδική και την ευρεία έννοια. Κάποιοι ανίσχυροι κάτι κατάφεραν. Αλλά με τα χίλια ζόρια. Ρωτήστε ειδικότερα το ΚΚΕ. Αυτό μόνο μπορεί να πει πόσο δύσκολο ήταν να έχει υποψήφιους Δημάρχους και στους 4 Δήμους του Ν. Καβάλας. Όλοι οι άλλοι θα ισχυριστούν ότι τους ήταν εύκολο. Θα το πουν δυστυχώς για λόγους εντυπώσεων….

 

Μια άλλη προεκλογική παρατήρηση, γενική κι αυτή, έχει σχέση με τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων. Υπάρχουν και στην Καβάλα κι είναι αρκετά. Όμως κακά τα ψέματα, δεν έχουν τον κόσμο που θα περιμέναμε. Ίσως γιατί είναι νωρίς ακόμη. Και δεν είναι ανοιχτά όσο θα περιμέναμε. Κλείνουν για αρκετές ώρες της κάθε μέρας. Θα δούμε πόσο αυτό θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Ως τώρα ένα από τα εκλογικά κέντρα με την περισσότερη κίνηση είναι της Αναστασίας Ιωσηφίδου.

 

Το ΚΚΕ έβαλε πάλι μπάνερ στο κέντρο και στις συνοικίες για να διαφημίσει το φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. Αρκετά. Κανονικά όλη αυτή η διαδικασία ήταν μια ευκαιρία να αποσύρει τα προεκλογικά. Κάποια από τα οποία έμειναν στη θέση τους σε όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Άδικα περιμέναμε κάτι τέτοιο. Το ΚΚΕ στην Καβάλα μόνο βάζει μπάνερ, δεν βγάζει κανένα. Αυτό θα το κάνουν άλλοι!

 

Ο Αρχέλαος Γρανάς μίλησε χθες στην Πρωινή. Για την απόφαση του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με το Θόδωρο Μουριάδη. «Είναι μια απόφαση που έλαβα με επιχειρήματα. Είδα ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο κι έναν δήμαρχο που δούλεψε. Δούλεψε με εμπειρία κι έβαλε το νερό στο αυλάκι. Σε έναν Δήμο που προέρχονταν από απραξία» είπε μεταξύ των άλλων.

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας θα φιλοξενήσει στην KavalaExpo 2023 τη διοργάνωση με τις καντίνες. Αυτές που προσφέρουν το λεγόμενο «φαγητό του δρόμου». Με αυτήν την συνεργασία δυναμώνουν κι άλλο οι παράλληλες δράσεις στην έκθεση. Οι ίδιες καντίνες που έψαχναν αφορμή να έρθουν στην Καβάλα, συμμετείχαν αρχές Καλοκαιριού σε εκδήλωση στην Ελευθερούπολη.

 

Στην Καβάλα ήταν την περασμένη Κυριακή ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της παράταξης «Μαζί για την Αλλαγή» Δαμιανός Καγκελίδης. Είχε συναντήσεις με τους υποψηφίους της Καβάλας και με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καβάλας.

 

Η σύζυγος του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη φέρεται να υποστηρίζει την υποψηφιότητα Χριστόδουλου Τοψίδη! Αυτό το λένε και το επαναλαμβάνουν με σιγουριά όσοι κάτι περισσότερο γνωρίζουν, όσοι ενημερώνονται από τις συχνές αναρτήσεις της στο διαδίκτυο. Σε μια πρόσφατη εύχεται καλή επιτυχία στο Θόδωρο Μαρκόπουλο. Τον εκτιμούσε ο Γιώργος Παυλίδης, συνεχίζει να τον εκτιμά η σύζυγος του.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης