μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Καβάλα αδειάζει. Τόσο η πόλη όσο και ο Νομός. Οι τουρίστες σταδιακά αποχωρούν, μένουμε μόνοι προκειμένου μόνοι να περάσουμε και το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα. Αργά αλλά σταθερά η σεζόν τελειώνει αν και μας δίνει υποσχέσεις για κάποιες «αναλαμπές» ως το τέλος του Οκτώβρη περίπου. Ήταν καλό φέτος το Καλοκαίρι. Πολύ καλό. Ακόμη κι αν υπολογίσουμε τα διάφορα προβλήματα που δημιούργησε η αυξημένη κίνηση, πάλι ο απολογισμός είναι θετικός. Βασικά στηρίχτηκε η τοπική οικονομία. Όσο ποτέ άλλοτε. Κάποιοι δυστυχώς το παράκαναν και αισχροκέρδησαν αλλά ας πούμε ότι ήταν λίγοι. Χωρίς η συμπεριφορά τους να επηρεάσει την γενικότερη εικόνα της περιοχής. Στο χέρι μας είναι. Του χρόνου να τα πάμε ακόμη καλύτερα. Πρέπει ως τότε να βελτιωθούμε. Στις υποδομές, στις λειτουργίες κρίσιμων υπηρεσιών και στις τιμές. Γιατί το ότι είχαμε πολύ κόσμο φέτος δεν σημαίνει ότι ξαφνικά γίναμε Μύκονος και Σαντορίνη. Δεν γίναμε και δεν θα γίνουμε ποτέ.

 

Άδειοι οι κεντρικοί δρόμοι. Ακόμη και στις ώρες αιχμής. Μια συνηθισμένη κίνηση γενικά. Μια άλλη κατάσταση. Επανήλθε η καθημερινότητα των σχολείων, των φροντιστηρίων, των παιδικών σταθμών και των λοιπών δραστηριοτήτων. Τα τριήμερα (Παρασκευή έως Κυριακή) αυτό θα αλλάζει καθώς κάποιοι Βαλκάνιοι θα επιστρέφουν. Ρόλο σημαντικό θα παίξει και ο καιρός. Ας ευχηθούμε να παραμείνει σύμμαχος προκειμένου να πάρουμε κάτι ακόμη, κάτι περισσότερο στο τελείωμα μιας πετυχημένης περιόδου.

 

Οι παραλίες άδειασαν. Έμειναν να κολυμπούν μόνο οι Καβαλιώτες. Τα παραλιακά μπιτς μπαρ αρχίζουν να συγκεντρώνουν τον εξοπλισμό ώστε σύντομα να τον απομακρύνουν. Να τον αποθηκεύσουν. Κι οι εκδηλώσεις, περιορίζονται κι αυτές. Όλοι συζητούν για το τι έγινε φέτος. Κι όλοι σχεδιάζουν το τι θα κάνουν ως τον Απρίλη ή ως τον Μάη του 2024. Γιατί τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Και κακά τα ψέματα, φέτος φάγαμε τόσο καλά που μας άνοιξε η όρεξη πολύ. Θα το δούμε σύντομα στις οικοδομικές άδειες που θα κληθεί να εκδώσει η Πολεοδομία. Ταυτόχρονα υπάρχουν και όσα ήδη προγραμματίστηκαν. Προλαβαίνουν το Χειμώνα, σίγουρα το επόμενο Καλοκαίρι. Ένα γραφείο στο κέντρο, στον πρώτο όροφο, που λειτουργούσε ως γραφείο από τη δεκαετία του ’70 και ως πρόσφατα, ετοιμάζεται να μετατραπεί σε διαμέρισμα! Και να ήταν το μόνο;

 

Χθες και προχθές «κυκλοφόρησε» στο διαδίκτυο η επιστολή του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Καβάλας για τα λειτουργικά προβλήματα στους νέους χώρους των υπηρεσιών. Αν και γίνεται λόγος για το κεντρικό δημαρχείο, τα προβλήματα δεν αφορούν το «Λευκό» κτίριο όπως θα νόμιζε κάποιος. Αφορούν τους νέους χώρους όπου πλέον λειτουργεί ο Δήμος Καβάλας. Το πρώην κτίριο ΕΟΚ. Εδώ και καιρό στο παλιό Δημαρχείο ουσιαστικά δεν υπάρχουν υπηρεσίες.

 

Αν και προκύπτει και προεκλογική εκμετάλλευση του κειμένου, όπως άλλωστε αναμένονταν, είναι εντυπωσιακή η φύση των προβλημάτων. Ποιος ξέρει ποια αμέλεια και ποια γραφειοκρατία τα προκαλεί. Η διοίκηση ανέχεται την καθυστέρηση κι έτσι δέχεται την κριτική. Και δεν απαντά. Ως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε από την πλευρά της αντίδραση. Όλα όσα αναφέρονται στο κείμενο φέρονται να είναι αληθινά. Ας γίνει αυτή η διαμαρτυρία που δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αφορμή να λυθούν τα προβλήματα. Μιας και το προηγούμενο διάστημα – και κακώς- δεν λύθηκαν.

 

Παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δημιουργήθηκε σημαντικό κενό στην Κυβέρνηση. Πρώτα πρώτα άργησε να παραιτηθεί. Ή άργησαν να τον παραιτήσουν. Αυτό έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή της ατυχέστατης δήλωσης του. Κι όταν αποχώρησε, το μυαλό μας πήγε στους δικούς μας για την κάλυψη της θέσης. Μήπως είναι ο Παναγιωτόπουλος διάδοχος; Μήπως είναι ο Μακάριος; Μήπως ο Πασχαλίδης; Μια γενικότερη απορία και προσμονή. Κάτι σαν αυτό που αναφέρει η λαϊκή παροιμία: «ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται». Τελικά δεν έγινε τίποτα το Καβαλιώτικο. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε κι αυτήν την φορά κάποιον άλλον. Κατά συνέπεια περιμένουμε την επόμενη παραίτηση. Κι αν δεν υπάρξει, περιμένουμε τον επόμενο ανασχηματισμό. Χωρίς πάλι τίποτα να είναι σίγουρο.

 

Με ανάρτηση του ο Μανώλης Κελαϊδάκης συνεχίζει τις … «εχθροπραξίες». Βγαίνει στην αντεπίθεση και καταγγέλλει τα ψεύτικά προφίλ. Συμφωνούμε μαζί του. Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα τα ψεύτικα προφίλ. Που πρέπει να το λύσει το ίδιο το πρόγραμμα. Η εταιρία του Facebook. Κι εδώ που τα λέμε αντί άλλων καταγγελιών προτιμότερη είναι η αναφορά στις αρμόδιες αρχές. Μόνο αν δράσουν αυτές μπορούν να λύσουν τα … μυστήρια. Σε μια προηγούμενη ίδια περίπτωση ακούμε ότι η καταγγελία έγινε κι η έρευνα ξεκίνησε. Κάποιος ή κάποιοι μάλλον πρέπει να ανησυχούν.

 

Ένας ακόμη πολίτης νοσηλεύτηκε, εξυπηρετήθηκε στο Νοσοκομείο. Φεύγοντας από αυτό είπε να το ευχαριστήσει μέσω δωρεάς. Προχθές δημοσιεύτηκε η απόφαση του διοικητή κ. Αχιλλέα Γερόπουλου με την οποία υπάρχει αποδοχή ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Ο κάθε πολίτης προσπαθεί να συνδράμει όσο μπορεί και όπου μπορεί το «τραυματισμένο» αλλά πάντα περήφανο Ε.Σ.Υ.

 

Συμπολίτης βρέθηκε τυχαία το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο Σανατόριο. Είδε φώτα και κίνηση. Είδε… μπλε το κτίριο και τρόμαξε. «Γυρίζουν ταινία» έβγαλε το συμπέρασμα. Έπεσε κοντά… Νύχτα στο Σανατόριο ήταν το λεωφορείο της θεατρικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ. Σήμερα και αύριο αυτό το διαφορετικό λεωφορείο κυκλοφορεί στην Καβάλα. Στάσεις θα κάνει – εκτός από το Σανατόριο- μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο κτλ.

 

Διαβάστε επίσης