μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Έκανε την ευχάριστη έκπληξη ο Μητροπολίτης Στέφανος. Επέλεξε να βρίσκεται στη Θάσο την περασμένη Δευτέρα (11/9). Εκεί επισκέφθηκε σχολεία τελώντας τον καθιερωμένο αγιασμό για την πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους. Τη λεγόμενη αποκέντρωση την έκανε πράξη. Πολύ σωστά το σκέφθηκε και εξίσου σωστά το υλοποίησε.

 

Πλησιάζει η Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία για το νέο Πρόεδρο. Η πρώτη από τις δύο που συνολικά θα χρειαστούν. Πολλά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κριθούν στη συμμετοχή. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να είναι αυξημένη. Στα προεκλογικά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα της Καβάλας η στάση της πρώην βουλεύτριας κ. Τάνιας Ελευθεριάδου. Φαίνεται να προτιμά και να στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη. Φαίνεται στις αναρτήσεις της. Αυτές των τελευταίων ημερών. Αρχικά σκέπτονταν και την Αχτσιόγλου και το Νίκο Παππά.

 

Κυρίως την Τρίτη αλλά και τη Δευτέρα. Τα τηλέφωνα αρκετών Καβαλιωτών χτύπησαν από εταιρία δημοσκόπησης. Ερωτήσεις κυρίως για τις εκλογές στο Δήμο. Λιγότερες για τα κόμματα και τις Περιφερειακές εκλογές στην ΑΜΘ. Στόχος της έρευνας μια ακόμη πρόβλεψη για την Καβάλα. Πρώτη φορά χωρίς να περιλαμβάνεται στις απαντήσεις ο συνδυασμός Κλειτσιώτη. Η εταιρία που έκανε τη δημοσκόπηση λέγεται ότι ήταν της συμπρωτεύουσας. Αν αυτό σημαίνει κάτι. Ακούγεται ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κι άλλες. Οι τελευταίες μιας και οι δημοτικές περιφερειακές εκλογές είναι σε απόσταση μικρότερη του ενός μήνα.

 

Αυξήθηκαν τα μπάνερ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο κέντρο της πόλης. Αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Κι ενώ αρχικά ήταν λίγα και (ας πούμε) διακριτικά, τελευταία τα βλέπεις σε κάθε κολώνα στο κέντρο της πόλης. Αστείο είναι ότι το ΚΚΕ έστειλε στα μέσα ενημέρωσης και το σχετικό δελτίο τύπου της εκδήλωσης που ετοιμάζει. Κακώς. Θα μπορούσε κι αυτό να το κάνει μπάνερ (ή αφίσα) και να το βάλει παντού.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας ήταν επικεφαλής αποστολής του φορέα που επισκέφθηκε τη ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Κι ας μην ήταν το πρόγραμμα των εγκαινίων της που ξέραμε. Λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Για τα Επιμελητήρια ο σχεδιασμός δεν άλλαξε. Κακώς. Εκεί, στη ΔΕΘ, ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Κελγιώργης. Ναι αλλά ο Πρωθυπουργός θα πάει αυτό το Σαββατοκύριακο. Κανένα πρόβλημα. Δίπλα είναι η Θεσσαλονίκη, όσοι πήγαν το προηγούμενο στην έκθεση είναι εύκολο να επανέλθουν.

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος του Πλαταμώνα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της δικής του εκδήλωσης. Της Γιορτής Ορεινής Κτηνοτροφίας. Πρώην γιορτή της γίδας και πρώην γιορτή κτηνοτροφίας. Η εκδήλωση θα γίνει στον Πλαταμώνα την Κυριακή 1η Οκτώβρη, από τις 11 το πρωί και μετά.

 

Συζητιούνται πολύ τα ψεύτικά προφίλ του facebook, τα οποία κακολογούν συγκεκριμένα άτομα και συγκεκριμένους υποψηφίους των εκλογών. Κάποια ανά διαστήματα, κάποια στο πρόσφατο παρελθόν και κάποια άλλα διαρκώς. Τα πιο γνωστά έχουν ονόματα όπως Γιάννης Τίγκας και Γιώργος Γιατράκος. Κι ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν, στις αναρτήσεις τους όχι μόνο υπάρχουν αλλά ξέρουν πολλά. Κατηγορούν πολλούς. Σταθερά όχι κάποιους συγκεκριμένους. Αυτό και μόνο αρκεί να επιβεβαιωθούν οι υποψίες που υπάρχουν.

 

Ωραία η ιδέα του Παύλου Ζησίμου. Επισκέφθηκε τη ΔΕΥΑΚ. Συζήτησε με τον πρόεδρο της επιχείρησης τα εκτελούμενα έργα με χρήματα του ΕΣΠΑ. Μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ. Έτσι ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην ΠΕ Καβάλας πρόβαλε κυρίως την Περιφέρεια και το Χρήστο Μέτιο. Μια προεκλογική ενέργεια πραγματικού ενημερωτικού χαρακτήρα, από αυτές που δεν συνηθίζονται.

 

Ο Δήμος Θάσου περιμέναμε να επιλέξει τον άλλο δρόμο. Αντί να συνεργαστεί με το Δήμο Νέστου και να δημιουργήσει την δική του Υπηρεσία Δόμησης, μπορούσε να περιμένει την πολιτική παρέμβαση. Κυβερνητική πρωτοβουλία και λύση μέσω μιας ακόμη αναβολής. Κανονικά αυτό έπρεπε να κάνει. Το είχε ζητήσει άλλωστε. Φαίνεται ωστόσο ότι τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον δεν είναι λίγοι οι Δήμαρχοι που προτιμούν την ουσία και όχι την προσωρινή διευκόλυνση. Την προσωρινή λύση.

 

Προς γενική έκπληξη λοιπόν ο κ. Κυριακίδης με τους συνεργάτες του συμφώνησαν με το Δήμο Νέστου κι έβαλαν μπροστά κάτι που η Θάσος θα αποκτήσει πρώτη φορά. Μια δική της υπηρεσία πολεοδομίας. Εντάξει, αυτό δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πάντως θα γίνει σύντομα. Δεδομένης και της ενίσχυσης με επιπλέον προσωπικό που κάποια στιγμή θα υπάρξει, ο Δήμος Θάσου θα ανέβει επίπεδο. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που πάντα θα υπάρχουν. Γιατί μιλάμε για αυτοδιοίκηση και για διαδικασία έκδοσης αδειών.

 

Εξίσου χαρούμενοι είναι οι εργαζόμενοι στην ΥΔΟΜ της Καβάλας. Στις αρμοδιότητες τους θα είναι σύντομα μόνο οι νέες οικοδομικές άδειες στα όρια του Δήμου Καβάλας. Παράξενο, ευχάριστο και τόσο αληθινό. Όλα αυτά, κάθε Δήμος του Νομού με τη δική του Πολεοδομία, φαίνεται να ευνοούν και τους πολίτες. Που επίσης φαίνεται ότι θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα. Θα δούμε στην πράξη το τι θα συμβεί αλλά αυτό είναι πλέον πάρα πολύ πιθανό. Θα γίνει πρώτη φορά και μακάρι να έχει τους πάντες απόλυτα ευχαριστημένους.

 

Όσο για τη διαμαρτυρία των εργαζομένων του Δήμου Θάσου και τις αναφορές σε επικείμενη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας, φυσικά και έχουν δίκιο. Απόλυτο δίκιο. Ο πολίτης δυστυχώς δεν νοιάζεται για αυτή την παράμετρο. Τη θεωρεί λεπτομέρεια και την προσπερνά γρήγορα.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης