μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι προεκλογικές μέρες λιγοστεύουν, η απόσταση από την Κυριακή των εκλογών μικραίνει. Δύο νέα δεδομένα προστέθηκαν πρόσφατα σε όσα ήδη γνωρίζαμε. Μια επώνυμη, συγκεκριμένη και αναλυτική δημοσκόπηση. Κι οι αποδόσεις του στοιχήματος. Και τα δύο για τις εκλογές στην Καβάλα. Όσοι ευνοούνται, πανηγυρίζουν. Οι υπόλοιποι αμφισβητούν. Άπαντες συνεχίζουν. Δηλώνουν ότι αισιοδοξούν, νικούν. Για κάποιους ωστόσο μόνο η καρδούλα τους ξέρει πόσο βαθιά ανησυχούν. Τρομάζουν στην ιδέα της αποτυχίας. Ειδικά αν δεν θα είναι η πρώτη τους.

 

Κι όμως, η επίσκεψη Κασσελάκη στην Καβάλα τα επισκίασε όλα αυτά. Οι εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο. Προηγούνταν άλλωστε χρονικά. Κι όταν ο Στέφανος πείσθηκε να περιοδεύσει σε Καβάλα- Δράμα, ακόμη περισσότερο. Για χάρη της Τάνιας Ελευθεριάδου. Η οποία τον ξεσήκωσε, τον έφερε. Του έκανε κι ένα δώρο. Μια πτήση από τον Αμυγδαλεώνα ως το δάσος της Δαδιάς. Και μόνο για αυτό, άξιζε τον κόπο.

 

Τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο όλοι άρχισαν να τον συζητούν περισσότεροι. Οι υποψήφιοι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, άφησαν στην άκρη τις σκοτούρες τους. Ασχολούνταν κι αυτοί με τον Κασσελάκη. Τι είδαμε δια ζώσης όσο ήταν στην Καβάλα; Ακριβώς αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα ως τηλεθεατές. Ο Κασσελάκης είναι αυτός που φαίνεται στα ρεπορτάζ, στις συνεντεύξεις και στις κάμερες. Οι οποίες τον έχουν διαρκώς περικυκλωμένο. Χωρίς η περιγραφή να είναι σχήμα λόγου.

 

Παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα κράτησαν αποστάσεις και από τους δύο υποψηφίους. Κατάλαβαν έγκαιρα το πραγματικό διακύβευμα. Η ενότητα. Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα τουλάχιστον δύο άνθρωποι έκαναν δημόσια έκκληση. Για την ενότητα στο κόμμα από σήμερα και μετά. Ξέρουν καλά ότι αυτό είναι το βασικό, το μείζον. Όποιο κι αν ήταν το χθεσινό αποτέλεσμα, σημασία για αυτούς έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι τα πρόσωπα.

 

Απουσίαζε από την εκδήλωση Μέτιου ο Γιώργος Καλαντζής. Το ίδιο βράδυ, της περασμένης Τετάρτης, βρίσκονταν στην Αθήνα. Στην εκδήλωση όπου βραβεύτηκε ο Δήμος Παγγαίου. Προτίμησε τη χαρά της Ελευθερούπολης και όχι το άγχος της προεκλογικής περιόδου. Κι εμείς που νομίζαμε… Έτσι άλλωστε ισχυρίζονταν. Πρώτα η ΝΔ στις εκλογές των Περιφερειών και μετά όλα τα άλλα, αυτά έλεγε. Ως που το πράγμα άλλαξε…

 

Τηλεμαχία το βράδυ για το Δήμο Καβάλας. Αυτήν την φορά στο Ένα τσάνελ. Συνήθως η δεύτερη συνάντηση των υποψηφίων δημάρχων είναι καλύτερη της πρώτης. Δίδεται σε όλους μια νέα ευκαιρία. Ειδικά σε αυτούς που τα έκαναν … θάλασσα στο Σέντερ. Κατά τα άλλα τα πράγματα δείχνουν να πήραν το δρόμο τους. Οριστικά. Έτσι μόνο με θαύμα θα αλλάξει η κατάσταση που διαμορφώθηκε. Μόνο αν το επόμενο αυτογκόλ είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο των προηγούμενων.

 

Κουσούρι της σημερινής εκπομπής το ότι αρχίζει στις 11 το βράδυ. Πολύ αργά. Κι είναι και Δευτέρα βράδυ. Το επόμενο πρωί δουλειά. Οι άνθρωποι «πέφτουν» νωρίς για ύπνο. Πιθανότερο είναι σήμερα να ξενυχτήσουν μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Κι όχι όλοι.

 

Δυο καλοί φίλοι συναντήθηκαν προ ημερών σε γάμο. Φέρονται και παρά τη φιλία και άριστη συνεργασία τους, να είχαν μεταξύ τους καβγά. Με φοβερές αναφορές για τις λεπτομέρειες των προηγούμενων εκλογών. Των εθνικών. Βγήκαν τα άπλυτα στη φόρα. Και των δύο. Η φιλία τους διασώθηκε; Μάλλον. Είναι τέτοια η φύση του χαρακτήρα τους που εύκολα –παρά τις βαριές κουβέντες που αντάλλαξαν- και οι δύο δίνουν τόπο στην οργή.

 

Όσοι κάτι έμαθαν ή (ακόμη καλύτερα) κάτι άκουσαν, ευρισκόμενοι ως μάρτυρες και στο γάμο και στο επεισόδιο, έμειναν άφωνοι με το παρασκήνιο. Αλλά έτσι γίνεται πάντα με τους φίλους. Επισήμως δεν έχουν πολλά πάρε δώσε, ανεπισήμως μια χαρά συνεννοούνται. Ώστε η σύζυγος του ενός να βρεθεί- κατ’ εξαίρεση- στην πολιτική ομιλία του άλλου.

 

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης έχει προβάδισμα και άδεια της αστυνομίας προκειμένου να μιλήσει στην πλατεία την Πέμπτη 5 Οκτώβρη. Εκεί, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει την Παρασκευή 6 Οκτώβρη ο Θόδωρος Μουριάδης. Κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των συνδυασμών στο Δημαρχείο ο κ. Εριφυλλίδης δέχθηκε πιέσεις. Αντιστέκεται. Επιμένει καθώς προνόησε. Έδρασε εγκαίρως. Οι πιέσεις διατυπώνονται από τους γνωστούς. Με τα επίσης γνωστά ειρωνικά σχόλια περί Αγγλίας και Λονδίνου. Γιατί μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις…

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης