• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εδώ και μέρες και για άγνωστο λόγο (ίσως εξ αιτίας τροχαίου ατυχήματος) υποχώρησαν κάγκελα στο πεζοδρόμιο κοντά στο 6ο Γυμνάσιο. Δίπλα στο δρόμο από τον Άγιο Λουκά προς το Νοσοκομείο. Φαίνεται ξεκάθαρα το πρόβλημα που προέκυψε όπως και ο τρόπος που … προσωρινά αντιμετωπίζεται. Με κορδέλες προειδοποιητικού χαρακτήρα. Παρέμβαση που δεν είναι αρκετή. Νέα κάγκελα αμέσως.

 


 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η ψηφοφορία είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα αποτελέσματα άγνωστα. Ως εκ τούτου σχολιασμός και λοιπά έχουν σχέση μόνο με τα προεκλογικά γεγονότα. Τα πιο πρόσφατα και ίσως και τα λίγο πιο παλιά.

 

Η προεκλογική περίοδος των τοπικών εκλογών αποδείχθηκε διαφορετική, ήσυχη και ήρεμη. Όπως άλλωστε συνέβη προ λίγων μηνών με τις εθνικές εκλογές. Πρέπει να το παραδεχθούμε, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η πιο παθητική και «απόμακρη» στάση των πολιτών- ψηφοφόρων επηρεάζει τους υποψήφιους. Είτε είναι λίγοι, είτε είναι πολλοί. Σύντομα θα αλλάξουν κι αυτοί. Αν δεν άλλαξαν ήδη.

 

«Πρώτη φορά βλέπω μια τόσο βουβή ατμόσφαιρα» έλεγε το απόγευμα του Σαββάτου υποψήφιος με εμπειρία και διάθεση για συνεχή προεκλογική δράση. Κι επειδή ανταπόκριση δεν υπήρχε, προτίμησε να κάνει μια βόλτα μόνος (στην άδεια από κίνηση Καβάλα). Στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του. Κι άρχισε να τηλεφωνεί. Πλην όμως δεν του απαντούσαν παρά ελάχιστοι!

 

Ίδια μηνύματα έλαβαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όλοι οι εμπλεκόμενοι. Κι ενώ οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν μορφή «χιονοστιβάδας» (με άγνωστη απήχηση), οι δια ζώσης ενέργειες περιορίζονταν. Και περιορίζονταν συνεχώς! Υπάρχουν υποψήφιοι Δήμαρχοι που στη διάρκεια της περιόδου έκαναν μόνο μία συγκέντρωση. Κάποιοι άλλοι «μικρότεροι», καμία! Υπάρχει επίσης αυτή η ενδιαφέρουσα προσέγγιση της κ. Βαρβάρας Μπαλτζίδου. Υποψήφια με την κ. Ιωσηφίδου, προερχόμενη από τις Κρηνίδες.

 

Λίγες μόνο ημέρες προ των εκλογών είπε με βεβαιότητα (μιλώντας ειδικά για τις Κρηνίδες): « Ο κόσμος μοιράζεται για να ψηφίσει όλους τους γνωστούς- συγγενείς- φίλους. Έτσι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών». Ακούστηκε σωστό. Ενώ μια οικογένεια είχε στο παρελθόν ίδια εκλογική συμπεριφορά- εκτιμά η κ. Μπαλτζίδου- τώρα αυτό άλλαξε. Κι έτσι ψηφίστηκαν όλοι ώστε να μην είναι κανείς παραπονούμενος!

 

Οι υποψήφιοι βρέθηκαν και χθες εντός των σχολείων- εκλογικών τμημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν απλά παρόντες. Παρακολουθώντας, χαιρετώντας. Κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια. Σε άλλες περιπτώσεις οι υποψήφιοι είχαν θράσος. Πλησίαζαν τους πολίτες, δίνοντας τους άλλο ψηφοδέλτιο. Με αυτούς «σταυρωμένους». Αυτή η συμπεριφορά προσβλητική για τους ψηφοφόρους, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Να σταματήσει. Κι αυτό θα γίνει μόνο με έναν τρόπο. Να κλείσουν τα σχολεία- εκλογικά τμήματα για τους υποψήφιους. Να μην μπορεί να είναι κοντά στις κάλπες κανείς. Μόνο ίσως οι εκπρόσωποι των συνδυασμών. Μόνο αυτοί.

 

Την Παρασκευή (προχθές) περιόδευσε στην Ελευθερούπολη και στην Καβάλα η Υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη. Μάλλον ήταν σε συνεννόηση με τον κ. Μέτιο. Ούτε η κ. Ζαχαράκη, ούτε ο κ. Μέτιος ενημέρωσαν τους Καβαλιώτες. Που έμαθαν τα νέα τελευταία στιγμή. Έτρεξαν να προλάβουν και να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της Υπουργού. Ή υπήρχε προχειρότητα, που είναι το πιθανότερο, ή υπήρξε μια μυστικότητα επειδή στην Καβάλα κάποιους δεν τους εμπιστεύονται. Ή και τα δύο ταυτόχρονα. Πάντως όπου πήγε η κ. Υπουργός, πήγε με το Χρήστο Μέτιο και τους τοπικούς υποψηφίους του. Παναγιωτόπουλος, Βρανά, Καλαντζής κτλ την συνόδευαν. Κανείς ωστόσο από τη ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας.

 

Ο Γιώργος Γραμμένος ξεχώρισε κατά τις τελευταίες προεκλογικές μέρες αφού παραβρέθηκε σε πολλές προεκλογικές εκδηλώσεις. Ήταν στις ομιλίες όλων σχεδόν των υποψήφιων Δημάρχων. Πρώτα στην εκδήλωση της κ. Ιωσηφίδου. Μετά στου κ. Εριφυλλίδη. Έκανε την έκπληξη προσερχόμενος και στην εκδήλωση Μουριάδη. Κάθισε μάλιστα πρώτη σειρά. Μπροστά μπροστά για να τον δουν όλοι!

 

Οι Μαρκόπουλος- Αντωνιάδης ήταν στην εκδήλωση Εριφυλλίδη όπως και ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξουλόγης αλλά και ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παπαφιλίππου. Στην εκδήλωση της Αναστασίας Ιωσηφίδου ήταν και οι Δράκος, Αντωνιάδης, Πασχαλίδης, Ιωσηφίδης Α. και Τσαταλμπασίδης. Ο Κώστας Αντωνιάδης βρέθηκε και στην εκδήλωση του Χαράλαμπου Χρυσανίδη. Από αυτήν πέρασε και ο Γιώργος Καλαντζής. Παναγιωτόπουλος και Πασχαλίδης επισκέφθηκαν εκ νέου την Παρασκευή και το Σάββατο το εκλογικό κέντρο της κ. Ιωσηφίδου.

 

Η επίσκεψη Νίκου Ανδρουλάκη στην Καβάλα – μετά το επίσημο της πρόγραμμα- περιελάμβανε γεύμα στην ταβέρνα «Σάββας» στα Σφαγεία. Κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη. Παλιά και νέα. Φανερή η συμπάθεια και η στήριξη στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την Καβάλα αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της Πέμπτης – και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης ας μην ξεχνάμε- ήταν στην Τούμπα για το ματς του ΠΑΟΚ. Παρέα με το Φώτη Στεφανή και τον Κώστα Τσακλίδη.

 

Κατά τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες ανέκυψε το θέμα με το υποτιθέμενο λάθος στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού Εριφυλλίδη. Η ιστορία αναδείχθηκε μετά από ανάρτηση που «χρεώνεται» σε υποστηρικτή του Μάκη Παπαδόπουλου. Ο Γιάννης Εριφυλλίδης διέψευσε κατηγορηματικά το θέμα αλλά μεταξύ των δύο υποψήφιων οι τόνοι ανέβηκαν αρκετά. Μία ακόμη φορά. Παραδοσιακά και τυπικά τα τυπογραφικά λάθη είναι τυπογραφικά λάθη και δεν επηρεάζουν την ουσία της υπόθεσης. Το ότι κάποιοι δημιουργούν θέμα και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή προ της ψηφοφορίας, είναι ένα ακόμη δείγμα …. πολιτικού πολιτισμού.

 

Στην ουρά βρέθηκαν χθες οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, περιμένοντας οι περισσότεροι τη σειρά τους για να ψηφίσουν (τους εαυτούς τους). Έπρεπε να περιμένουν λίγο ώστε να ψηφίσουν όσοι πολίτες προηγούνταν. Μουριάδης και Ποτόλιας ψήφισαν σχεδόν την ίδια ώρα σε εκλογικό τμήμα του ίδιου σχολείου του Αγίου Λουκά. Ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης στο γυμναστήριο του 12ου Δημοτικού. Χαμογελαστή και αισιόδοξη η Αναστασία Ιωσηφίδου ψήφισε ενώ κοντά της ήταν συνεχώς υποψήφιοι της. Ο κ. Μουριάδης κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος συνοδεύονταν από τις δύο κόρες του. Ο Γιάννης Εριφυλλίδης ψήφισε στο 1ο Γυμνάσιο. Πήγε εκεί με την οικογένεια του. Ξεχώριζε ο πατέρας του Στάθης, πρώην Δήμαρχος Καβάλας.

 

Από το Παληό άρχισε πρόσφατα το έργο του ΔΕΔΔΗΕ. Με κατεύθυνση την είσοδο της Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα το δρόμο της ΜΟΜΑ. Είναι έργο υπογείωσης του δικτύου. Όταν τελειώσει, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι υπόγειο από το Νοσοκομείο ως το τέλος του Παληού! Ένα ακόμη έργο στην περιοχή που κι αυτό ενοχλεί προσωρινά την κυκλοφορία. Λίγο μεν αλλά την ενοχλεί.

 

Κι ενώ χθες η Κυριακή βασικά ήταν των εκλογών, συμπολίτες προτίμησαν τη θάλασσα! Με τη βοήθεια των σχετικά καλών καιρικών συνθηκών βρέθηκαν στις παραλίες της περιοχής. Κι έμειναν εκεί για ώρα. Όλες οι παραλίες είχαν κίνηση και λουόμενους, ειδικά το πρωί και το μεσημέρι. Αυτό φυσικά είναι κάτι που συνεχίζεται καθημερινά. Όσο οι θερμοκρασίες ευνοούν. Κι όπως φαίνεται θα παραμείνουν ίδιες τουλάχιστον κάποιες ακόμη ημέρες.

 

Ο ΑΟΚ έπαιξε Σάββατο κι έπαιξε στο «Ανθή Καραγιάννη». Δειλά δειλά εμφανίστηκαν αρκετοί υποψήφιοι. Πολλοί με καθυστέρηση λόγω του ότι προέρχονταν από άλλη προεκλογική δραστηριότητα. Στο γήπεδο το Σάββατο για χάρη του ΑΟΚ ήταν και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι. Λόγω της νίκης της ομάδας μας. Ορισμένοι υποψήφιοι που δεν είδαν πολύ κόσμο στις κερκίδες, επέλεξαν να φύγουν νωρίτερα και πριν το τέλος της αναμέτρησης. Είχαν πρόγραμμα για κάπου αλλού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης