• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τι έκαναν αλήθεια οι υποψήφιοι που σε μεγάλο βαθμό στήριξαν την προβολή τους στο Facebook; Οι περισσότεροι λίγα πράγματα. Ενώ οι αναρτήσεις τους ήταν πάρα πολλές, συχνές και καθημερινές το αποτέλεσμα ήταν όχι το αναμενόμενο.

Οι εκλογές άλλαξαν και θα αλλάξουν κι άλλο. Ωστόσο το Facebook δεν είναι το παν. Βοηθά, προβάλλει αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Ούτε τα like και οι κοινοποιήσεις. Ο πρώτος που το κατάλαβε, το δήλωσε άλλωστε το προηγούμενο Καλοκαίρι, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Χθες το αισθάνθηκαν κι άλλοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν μια χαρά, μια ικανοποίηση. Μια ευχάριστη κατάσταση. Όχι και τόσο πραγματική.

*Με ανάρτηση του ο κ. Διαμαντής Σταγγίδης (φωτογραφία) είναι ο πρώτος από τους υποψηφίους που κάνει την αυτοκριτική του. Ίσως κι ο μοναδικός. Ο κ. Σταγγίδης ήταν υποψήφιος με τον Γιάννη Εριφυλλίδη. Έγραψε λοιπόν: «Πικρή διαπίστωση. Η άυλη (χωρίς ψηφοδέλτια) και ανέπαφη (χωρίς χειραψίες) προεκλογική κίνηση δεν φέρνει αποτελέσματα. Οι 71 ψήφοι μου δείχνουν ότι οι περισσότερες ευχές για “καλή επιτυχία” ήταν από ανθρώπους που δεν ψηφίζουν στην Καβάλα. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως δεν μου ταιριάζει η πολιτική (ή δεν της ταιριάζω). Kαι δυστυχώς δεν βοήθησα τον συνδυασμό μας».

 


 

Ο Γιώργος Καλαντζής υποστήριξε και υποστηρίζει τον Μάκη Παπαδόπουλο. Για ένα σωρό δικούς του λόγους. Χθες αυτός έκανε την αρχή. Ως χθες το απόγευμα δεν υπήρξε ιδιαίτερη συνέχεια. Πρώτος ο Γιώργος Καλαντζής ζήτησε η τοπική ΝΔ να συσπειρωθεί και να στηρίξει τον κ. Παπαδόπουλο. Είτε γιατί -όπως είπε- είναι Νεοδημοκράτης(!), είτε γιατί είναι «απέναντι» στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Τον Θόδωρο Μουριάδη.

 

Φιλότιμη η προσπάθεια μα με λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Πρώτα πρώτα ο κ. Καλαντζής δεν στήριξε όσο έπρεπε τους άλλους –πραγματικούς- Νεοδημοκράτες υποψήφιους Δημάρχους Καβάλας κι ως εκ τούτου μάλλον δεν δικαιούται να μιλά. Πολύ περισσότερο να προτείνει σχέδια και ιδέες. Π.χ. τι έκανε για την Αναστασία Ιωσηφίδου; Τόσο ο Καλαντζής όσο και η τοπική ΝΔ γενικότερα; Η κ. Ιωσηφίδου είχε τις στενότερες σχέσεις με το κόμμα αλλά στη συγκέντρωση της (την περασμένη Τετάρτη) παραβρέθηκαν ελάχιστα κομματικά στελέχη. Ούτε που πάτησε ο κ. Καλαντζής. Κι ενώ οι Πασχαλίδης- Παναγιωτόπουλος πέρασαν έστω από το εκλογικό της κέντρο, ο πρώην Υπουργός απουσίαζε. Την θυμήθηκε τώρα. Τώρα που έχασε.

 

Τα ίδια πάνω κάτω και με τον Χρυσανίδη και με τον Εριφυλλίδη. Άρα η τακτική δεν αποδίδει γιατί δεν διαθέτει στέρεες βάσεις. Μοιάζει περισσότερο με κόλπο και με τίποτα άλλο. Οι δε σχέσεις του Μάκη Παπαδόπουλου με τη ΝΔ αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα 4 χρόνια, στηριγμένες στα πρόσωπα και όχι στο κόμμα. Ο κ. Παπαδόπουλος 4 χρόνια πήγε σε γάμους, μνημόσυνα, κηδείες και βαπτίσεις. Συνάντησε σε μεσημβρινά, απογευματινά και βραδινά τραπέζια συγκεκριμένους παράγοντες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε ΝΔ. Άλλωστε επέμενε και επιμένει ότι είναι επικεφαλής ενός ανεξάρτητου συνδυασμού.

 

Αυτά σχετικά με την προσπάθεια Καλαντζή. Την οποία κάποιοι θα βρεθούν να ενισχύσουν (Μαρινάκης, Παπαντίδης κτλ), οι πολλοί μάλλον θα τη βρουν αρκετά διασκεδαστική. Ας δούμε τώρα το συνολικό αποτέλεσμα. Είναι το αναμενόμενο. Αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και τα στοιχήματα.

 

Ο Μουριάδης «πήγε» ψηλά, πιο ψηλά απ’ ότι αναμένονταν. Ο Μάκης Παπαδόπουλος πήγε ελαφρώς καλύτερα από αυτό που έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι άλλοι «πλήρωσαν» τις αδυναμίες τους κι έμειναν μακριά από τη δεύτερη θέση. Ήταν αναμενόμενο και για τους τρεις. Ιωσηφίδου- Εριφυλλίδης- Χρυσανίδης κινήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα κι αυτό τους στοίχησε αρκετά. Κλασική περίπτωση η επίδοση τους στη Δ.Ε. Φιλίππων όπου ο μεν Χρυσανίδης με το ζόρι πέρασε το 10%, οι άλλοι δύο είχαν μονοψήφια ποσοστά!

 

Αν όμως είχαν περισσότερο χρόνο θα οργανώνονταν καλύτερα και θα είχαν καλύτερα ψηφοδέλτια παντού. Άρα καλύτερο αποτέλεσμα. Άργησαν. Ειδικά οι Χρυσανίδης και Ιωσηφίδου. Δεν ξόδεψαν όσα ο Μάκης Παπαδόπουλος κι έτσι έμειναν μακριά από τη δεύτερη θέση που ορθά είχαν εξ αρχής ως στόχο. Ο Γιάννης Εριφυλλίδης ήταν θύμα και του … ανύπαρκτου πολιτικού πολιτισμού. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πίσω απ’ όλα ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος. Γιατί όντως δεν έχει ξαναγίνει λίγα 24ωρα πριν την ψηφοφορία να υπάρχουν αναρτήσεις ότι τα ψηφοδέλτια του είναι όλα άκυρα!

 

Η ιστορία έγραψε μια διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων. Μεγάλη διαφορά. Όμως η κάλπη την Κυριακή θα είναι άδεια κι όλα θα γίνουν από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσει ο Μουριάδης, υπάρχουν κι άλλες πιθανότητες να κερδίσει ο Παπαδόπουλος. Η Δευτέρα-χθες- πέρασε. Μένουν 5 μέρες συν την Κυριακή της ψηφοφορίας. Θα δούμε. «Επιθετικός» ο ένας, ήρεμος ο άλλος. Θα κάνουν τα σχέδια και τις κινήσεις τους. Αισιοδοξούν. Ο κόσμος παρακολουθεί. Η προσέλευση την Κυριακή θα είναι μικρότερη. Θυμόμαστε τα περί συμμετοχής το 2019. Από 54% την α’ Κυριακή, αυτή μειώθηκε στο 40% τη δεύτερη.

 

Φυσιολογικά και τα αποτελέσματα στους σταυρούς προτίμησης. Με μια διαφορά. Στο συνδυασμό του Μάκη Παπαδόπουλου ευνοήθηκαν οι προερχόμενοι από τη Δ.Ε. Φιλίππων. Κι εννοούμε αυτούς που ήταν υποψήφιοι –προερχόμενοι από τη Δ.Ε. Φιλίππων- στην Καβάλα. Αν ο Μάκης Παπαδόπουλος χάσει την Κυριακή τότε θα έχει μια δημοτική ομάδα όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Φιλίππων θα είναι πλειοψηφία!

 

Και ο κ. Μουριάδης έκανε μια ίδια πάνω κάτω τακτική, ενέταξε στους υποψήφιους της Καβάλας συνεργάτες του από τη Δ.Ε. Φιλίππων. Εδώ όμως οι Καβαλιώτες προτιμήθηκαν στην Καβάλα. Αντίθετα στο ψηφοδέλτιο του Μάκη Παπαδόπουλου ψηφίστηκαν και βρέθηκαν σε πολύ καλές θέσεις οι της Δ.Ε. Φιλίππων. Για την οριστικοποίηση του συμπεράσματος θα πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα των σταυρών όπως και αυτά των εκλογών της επαναληπτικής ψηφοφορίας.

 

Η σταυροδοσία στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Εριφυλλίδη δείχνει να προηγούνται δύο απολυμένοι των Πετρελαίων. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει παρουσία στο νέο δημοτικό συμβούλιο αφού τα επώνυμα στελέχη του δεν εξελέγησαν με τον κ. Εριφυλλίδη. Η κ. Ιωσηφίδου δεν βγάζει δημοτικό σύμβουλο (εκλέγεται μόνο η ίδια) ενώ μαζί με τον κ. Χρυσανίδη φαίνεται να εκλέγονται και η κ. Δρακονάκη και ο κ. Καλανταρίδης. Οι καλύτερες του «μεταγραφές», για να χρησιμοποιήσουμε αθλητικούς όρους.

 

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ ο Χρήστος Μέτιος έκανε μεγάλη ανατροπή κι είχε μεγάλη επιτυχία στην ΠΕ Καβάλας. Χάρη στο ψηφοδέλτιο που έκανε. Ο Αλέξης Πολίτης πήρε μια αναμενόμενη μεγάλη πρωτιά, ο Κώστας Αντωνιάδης διατήρησε τις καλές του επιδόσεις και οι εν ενεργεία δικαιώθηκαν. Με εξαίρεση τον Παύλο Ζησίμου και τον Κίμωνα Παπαδόπουλο. Βγαίνουν νέα πρόσωπα. Το αποτέλεσμα της ΠΕ Καβάλας οφείλεται στους υποψήφιους, τους οποίους φυσικά και επέλεξε ο κ. Μέτιος.

 

Να κάνουμε μια αναφορά και στην κ. Άννα Καραγκιοζίδου. Η πρώτη φορά υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος είχε ελάχιστο χρόνο στη διάθεση της. Ένα μήνα; Κάπου εκεί. Κατάφερε να βρεθεί στη 12η θέση από τις 23 του ψηφοδελτίου Μέτιου και να είναι η πρώτη σε σταυρούς γυναίκα. Το ξεκίνημα της στην αυτοδιοίκηση είναι σίγουρα θετικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης