• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Έμοιαζε να είναι ένα παραλειπόμενο της περιοδείας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην αγορά της Καβάλας. Μια τυχαία δηλαδή συνάντηση του Υπουργού με τον Κωστή Σιμιτσή. «Σε παρακολουθώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Κωστή Σιμιτσή. Υποσχέθηκε μάλιστα να τον συναντήσει και να συζητήσουν πιο αναλυτικά στην επόμενη του επίσκεψη στην πόλη μας. Κοντά τους ήταν όλοι οι υπόλοιποι. Όλοι όσοι συνόδευσαν τον Υπουργό Υγείας στη χθεσινή του βόλτα στην αγορά.

 


 

Κανείς ποτέ δεν θα καταφέρει να καταλάβει τον τρόπο σκέψης του πολιτικού κόσμου. Αν όχι όλων των πολιτικών, σίγουρα των περισσότερων. Σύμφωνα με τον οποίο ο Υπουργός Υγείας έρχεται στην Καβάλα αλλά μόνο για έναν λόγο και ένα σκοπό. Προεκλογικό. Στο Νοσοκομείο μαθαίνουν για την επίσκεψη κι ετοιμάζονται να τον υποδεχθούν. Κι όμως, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν το επισκέπτεται. Μπαίνοντας στην Καβάλα από τον Άγιο Σίλα, περνά απ’ έξω. Το βλέπει και συνεχίζει την πορεία του. Οι προεκλογικές δραστηριότητες τον περιμένουν κι είναι σε μεγάλη προτεραιότητα.

 

Το Νοσοκομείο Καβάλας εκπέμπει sos λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Ειδικά νοσηλευτικού. Προ λίγων εβδομάδων ζήτησε και είχε βοήθεια από τους τοπικούς παράγοντες. Όλοι τους έκαναν και κάνουν ότι μπορούν. Χωρίς αποτέλεσμα. Κι ενώ χθες το σωματείο ανακοινώνει στάση εργασίας- για τη συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού- ο Υπουργός σπεύδει στην κεντρική πλατεία. Για μια βόλτα στην αγορά. Υπέρ της υποψηφιότητας Μέτιου.

 

Θα μπορούσε να συνδυάσει τα προεκλογικά με τα θέματα της αρμοδιότητας του. Έπρεπε να το κάνει. Δεν ήταν ούτε κόπος, ούτε σπατάλη χρόνου μια επίσκεψη του στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Κι όμως δεν έγινε. Μετά θα φταίνε οι πολίτες… Βλέποντας όλα αυτά θα τον αποδοκιμάσουν. Θα δηλώσουν την απορία τους. Στο τέλος δε αυτής της ιστορίας θα αποφύγουν το Ε.Σ.Υ. (όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα) προκειμένου να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ αποφεύγει το Νοσοκομείο ο ίδιος ο Υπουργός, δεν θα το αποφύγουν οι Καβαλιώτες;

 

Οι εκλογές τελειώνουν. Εντός ολίγων ημερών. Θα επανέλθουμε στα γνωστά. Στην συνηθισμένη μας καθημερινότητα. Στα άλυτα, επίμονα προβλήματα. Ένα εκ των οποίων αφορά τη δημόσια υγεία. Όποιος έχει χρήματα θα έχει την καλή του υγεία. Όποιος δεν έχει θα διηγείται ιστορίες αναμονής και ταλαιπωρίας στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. Ναι, εκεί υπάρχει φιλότιμο και προθυμία του διαθέσιμου προσωπικού. Προ πολλού ωστόσο αντιληφθήκαμε ότι αυτά δεν επαρκούν.

 

Τρεις μέρες έμειναν ως την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής. Από τη Δευτέρα ως χθες τα δεδομένα ενώ επιχειρήθηκε, δεν άλλαξαν. Δεν φαίνεται να άλλαξαν. Ρόλο παίζει και η στάση των πολιτών που συνεχώς περί άλλων τυρβάζουν. Οδεύουμε λοιπόν στις επαναληπτικές κάλπες με δύο γνωστά φαβορί. Για πολλούς μεγάλα φαβορί. Θα φανεί… Εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν χρειάζονται ούτε λόγια, ούτε προβλέψεις. Μια υπομονή χρειάζεται. Κατά τις 9 το βράδυ της Κυριακής θα ξέρουμε.

 

Απογευματινή γενική συνέλευση έκαναν την Τετάρτη στη Δ. Βιβλιοθήκη οι εκπαιδευτικοί των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων του Ν. Καβάλας. Η προσέλευση ελάχιστη. Αν όμως ήταν σε ώρα εργασίας, η αίθουσα θα γέμιζε. Και σταδιακά θα άδειαζε αμέσως μετά. Που είναι όλος αυτός ο κόσμος της εκπαίδευσης (αφού δεν ήταν στην γενική συνέλευση); Είναι στα δικά του. Στον καναπέ του ή στις φούριες του. Χρόνος για συνδικαλιστική δράση δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια η κατάσταση στα σχολεία συνεχίζεται ως έχει. Καλή, στραβή, κακή κτλ αυτή είναι. Αυτή θα συνεχιστεί.

 

Ο Μπάμπης Δράκος με δηλώσεις που έκανε χθες στην Πρωινή επανέλαβε το γνωστό και κομματικά αυτονόητο. Η ΝΔ δεν ασχολείται με τις εκλογές σε Δήμους όπως η Καβάλα. Κι άλλοι Νεοδημοκράτες έπραξαν το ίδιο. Έκαναν ίδιες ακριβώς δηλώσεις. Έμεινε μόνο ο Καλαντζής. Κι ως συνήθως, ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Ακόμη και η ανακοίνωση του κ. Χριστοφιλογιάννη έχει μεν τον ίδιο στόχο αλλά με ένα διαφορετικό σκεπτικό. Ακόμη κι ο Χριστοφιλογιάννης απορρίπτει τις σκέψεις Καλαντζή. Κι έτσι τον εκθέτει.

 

Είναι αλήθεια; Η κ. Φωτεινή Κόγια φέρεται να τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Πεφάνη. Του δήλωσε –λένε- τη χαρά της που ο κ. Πεφάνης δεν εκλέγεται στο νέο συμβούλιο! Έχουν προηγούμενα και το γνωρίζουμε. Ακόμη κι αυτά τα προηγούμενα να την αδίκησαν, αυτό που έκανε δεν είναι σωστό. Είναι λάθος. Μεγάλο μάλιστα. Αν έτσι έγιναν τα πράγματα, είναι σίγουρο ότι το έχει ήδη μετανιώσει. Οπότε καλό θα είναι να του τηλεφωνήσει εκ νέου αλλά για να του ζητήσει συγνώμη. Αν αληθεύουν όσα λέγονται (κάποια μάλιστα δημοσίως).

 

Σε άλλη σελίδα της Πρωινής δημοσιεύεται σήμερα η συνέντευξη της κ. Αναστασίας Ιωσηφίδου. Για τα προεκλογικά και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ξεχωρίζει για την αυτοκριτική της. Για το ότι πρώτη η ίδια εντοπίζει τα λάθη της. Κι αφού τελειώνει με την απαραίτητη αυτοκριτική, τότε μόνο ασχολείται με όλους όσους την αδίκησαν. Σωστά. Αντικειμενικά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο φθάνει σε ασφαλή συμπεράσματα. Η κ. Ιωσηφίδου μπορεί να έχασε στις εκλογές αλλά είναι σίγουρο ότι και εμπειρίες απέκτησε και βγήκε πιο δυνατή. Τα υπόλοιπα στην αυτοδιοίκηση- στο χώρο της δηλαδή- από την 1η Γενάρη και μετά.

 

Η προεκλογική περίοδος τελειώνει το βράδυ και στην Καβάλα δεν θα γίνει καμία προεκλογική εκδήλωση. Καμία. Έτσι συνέβη στο αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τότε ήταν η κ. Τσανάκα και ο κ. Μουριάδης. Ούτε τότε είχαν κάνει εκδήλωση. Τα ίδια με τους Μέτιο και Τοψίδη. Όσοι έχουν την ευκαιρία των επαναληπτικών εκλογών προτιμούν μια άλλη δραστηριότητα και όχι τις εκδηλώσεις. Αυτές τις έκαναν ως και την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Σύντομο κείμενο της εφημερίδας «Αλήθεια» της Χίου για την επίσκεψη στο νησί χθες του Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου στηρίζει με την παρουσία του στη Χίο ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η εκλογή Στεφανή ενισχύει  το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών ενώ αναφορικά  με τα σενάρια περί αποστρατικοποίησης των νησιών τα απέρριψε κατηγορηματικά  χαρακτηρίζοντας τα… παράξενα σε προεκλογική περίοδο εκλογών αυτοδιοίκησης. «Η διαδρομή του  Αλκιβιάδη Στεφανή πιστοποιεί  ότι έχει ως προτεραιότητα του την ασφάλεια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου απέναντι σε κάθε πρόσκληση. Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι η στρατιωτική ισχύς της χώρας έχει ενισχυθεί και κυρίως τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα μας» είπε χαρακτηριστικά».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης