• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από την κερκίδα του καινούργιου γηπέδου της ΑΕΚ, του «OPAP Arena». Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με φίλους του από την Καβάλα λίγο πριν την αναμέτρηση της Εθνικής με την Ολλανδία. Χαμογέλασαν στη φωτογραφία αλλά όχι με το τελικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς στο τέλος το χάσαμε το ματς.


Το μυαλό των ανθρώπων «τρέχει», ο σχεδιασμός δεν είναι δα και τόσο μακρινός. Αναφέρεται στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Καβάλα. Γίνεται ήδη λόγος για τον Αλέξη Πολίτη και τον Φίλιππα Αναστασιάδη. Δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένοι δύο. Είναι κι άλλοι. Ο Μάρκος Δέμπας, στην εποχή μετά τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Κι άλλοι, πολλοί περισσότεροι απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος.

 

Ξαφνικά τους άνοιξε η όρεξη. Αφορμή μοιάζει να είναι και το αποτέλεσμα των πρόσφατων τοπικών εκλογών. Ειδικά για όσους τα κατάφεραν. Ρόλο παίζει και η ανανέωση που θα γίνει, καλώς ή κακώς, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ναι, αυτές οι εκλογές προγραμματίζονται μετά από 4 χρόνια. Μόνο που στην πολιτική και στα σχέδια των ανθρώπων αυτά τα 4 έτη είναι χρονικό διάστημα πολύ πιο σύντομο σε σχέση με αυτό που φαίνεται. Καλή προεκλογική προσπάθεια λοιπόν. Παρένθεση, κανείς από τους προαναφερθέντες δεν έχει πει δημόσια το παραμικρό. Προς το παρόν όλα είναι μόνο φήμες.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Κατσιμίγας – υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ το 2019- έκανε χθες ανάρτηση σχετική με τη νίκη Τοψίδη και την ήττα Μέτιου. Παρέλειψε μέχρι χθες να σχολιάσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Καβάλα. Το οποίο προσπάθησε να επηρεάσει. Και ο κ. Κατσιμίγας λίγα 24ωρα προ των επαναληπτικών εκλογών, έκανε γνωστή την προτίμηση του. Υπέρ του Μάκη Παπαδόπουλου! Στη συνέχεια επέστρεψε το βασικό και αγαπημένο του θέμα. Σα να μη μίλησε ποτέ για την Καβάλα (αν και κάτοικος Κομοτηνής).

 

Εν πάση περιπτώσει κι αφού τα λάθη για τους ανθρώπους είναι, ο κ. Κατσιμίγας έγραψε για τη νίκη Τοψίδη: «Οι πολίτες της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αποδοκίμασαν την αλαζονική συμπεριφορά, την προπέτεια και την ανυπαρξία έργου της απερχόμενης διοίκησης του Χρήστου Μέτιου. Ελπίζω ότι θα είναι το πρώτο «μάθημα» για τη νέα διοίκηση του Χριστόδουλου Τοψίδη».

 

Δηλώσεις έκανε και η Δήμητρα Τσανάκα. Από τα όσα είπε ξεχωρίζει η κριτική της προς το Μάκη Παπαδόπουλο, σε σχέση με το ενδεχόμενο αυτός να είναι πάλι υποψήφιος Δήμαρχος. Αποδοκίμασε το σενάριο. Το σχολίασε αρνητικά. Κακώς. Η κ. Τσανάκα έπρεπε να γνωρίζει ότι δύο μέρες μετά τις εκλογές δεν μιλούν με αυτόν τον τρόπο. Ειδικά για τον ηττημένο των δημοτικών εκλογών. Λάθος της. Βιάστηκε μία ακόμη φορά.

 

Εγκρίθηκε χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης η απόφαση του Δήμου Παγγαίου και ο νέος κανονισμός των λαϊκών αγορών του Δήμου. Πλέον οι λαϊκές του Δήμου Παγγαίου έχουν όλες κανονισμό λειτουργίας. Που για πολλά προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε.

 

Το νεότερο και μόλις χθεσινό σενάριο για την κατανομή των εδρών της Δ.Ε. Φιλίππων κάνει λόγο για 2 έδρες στην παράταξη Μουριάδη, 2 στην παράταξη Παπαδόπουλου και 1 έδρα στην παράταξη Χρυσανίδη. Αυτό σημαίνει ότι δεν εκλέγεται ο Θέμης Καλπακίδης κι αντίστοιχα εκλέγεται ένας επιπλέον δημοτικός σύμβουλος (από την παράταξη Μουριάδη) στην Καβάλα. Αν ισχύει αυτό, είναι ένα ερώτημα τι τελικά θα γίνει με τις έδρες της Δ.Ε. Φιλίππων, τότε οδεύουμε σε κλήρωση. Μεταξύ του Κώστα Πεφάνη και του Σωτήρη Τσεκμέζογλου που ισοψηφούν.

 

Η κατανομή των συγκεκριμένων 5 εδρών στο νέο δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με απόφαση δικαστηρίου την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε κάθε ένας κάνει τους υπολογισμούς του. Το συμπέρασμα αυτών των υπολογισμών δεν είναι πάντα ίδιο. Με αποτέλεσμα κάθε μέρα να υπάρχουν νέα δεδομένα.

 

Ενώ το τοπικό ΠΑΣΟΚ γκρίνιαζε και γκρινιάζει για τις αποστάσεις που πήρε από αυτό ο Θόδωρος Μουριάδης, κάποιοι συνεχίζουν να τον υπολογίζουν ως Δήμαρχο προερχόμενο από το συγκεκριμένο κόμμα. Κάποτε αυτό ίσχυε. Εδώ και πολύ καιρό σίγουρα όχι. Ο κ. Μουριάδης είναι του προοδευτικού χώρου αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο. Έτσι όπως μπερδεύτηκαν τελευταία αυτά τα πράγματα, είναι δύσκολο να «χρεώσεις» σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο τους ανθρώπους που έχουν απήχηση και στα τρία μεγάλα κόμματα. Αλλού μεγάλη, αλλού μικρότερη. Πάντως ο κ. Μουριάδης έχει φίλους- υποστηρικτές και ψηφοφόρους στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ, στο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί και στο ΚΚΕ!

 

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μουριάδης δεν πήγε σε καμία προεκλογική εκδήλωση στις εθνικές εκλογές. Απουσίαζε και από τις προεκλογικές εκδηλώσεις για τις Περιφερειακές εκλογές. Η στάση του αυτή αποδείχθηκε σωστή σε σχέση με την επιτυχία του στις δημοτικές εκλογές.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Γάκης. Μάλλον δεν εκλέγεται. Κι αυτό οφείλεται όχι στο αποτέλεσμα του που ήταν μια χαρά αλλά στην κατανομή των εδρών ανά περιφερειακή ενότητα. Ο κ. Γάκης μεταξύ άλλων έδωσε συγχαρητήρια στο νέο Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη. Πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Ως παράταξη Μέτιου κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Επηρέασε και ήταν σε βάρος μας η αποχή. Ο κόσμος κουράστηκε με τις συνεχείς εκλογές κι ειδικά σε αυτές της προηγούμενης Κυριακής δεν προσήλθε να ψηφίσει». Ο κ. Γάκης διαπίστωσε ότι υπήρχε και ρεύμα αλλαγής περιφερειάρχη.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ συμμετέχει στην έκθεση «Οικοδομή 2023» που γίνεται 19 με 22 Οκτώβρη στην Αθήνα. Εκεί θα είναι παρούσα με δικό της περίπτερο. Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η δαπάνη για την κατασκευή του περιπτέρου είναι περίπου 30.000 ευρώ.

 

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπήρξαν και δύο διαφορετικές ανακοινώσεις. Φάνηκε να περνούν στο ντούκου. Τώρα μπορούμε πιο άνετα να τις σχολιάσουμε. Η πρώτη ήταν του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Καβάλας. Μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη διοίκηση. Παραλείψεις που εντοπίζονταν να υπάρχουν στους νέους χώρους που φιλοξενούν δημοτικές υπηρεσίες (κτίριο πρώην ΕΟΚ). Τέτοια ανακοίνωση λίγες μέρες προ των εκλογών δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Οι συντάκτες της όσο δίκιο και να είχαν, όφειλαν να κάνουν υπομονή. Την οποία δεν διέθεταν και κακώς. Ή μήπως υπήρχε κάποια σκοπιμότητα; Γιατί κι αυτό πέρασε τότε από το μυαλό πολλών.

 

Η δεύτερη ανακοίνωση ήταν της Ενεργειακής, σχετικά με τα βιογραφικά υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Εμφανίζονταν σε αυτά ως εργαζόμενοι ενώ ήταν απολυμένοι από τα Πετρέλαια. Σιγά το πρόβλημα και σιγά το σφάλμα. Η εταιρία επίσης δεν έπρεπε να εμπλακεί αφού πρόκειται για λεπτομέρειες. Ειδικά όταν τα δικαστήρια δικαιώνουν προς το παρόν, αυτούς που απολύθηκαν. Κοτζαμάν εταιρία να ασχολείται με τέτοια θέματα, ε ναι ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης