• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας έκαναν χθες την καθιερωμένη τους βόλτα στο κέντρο της πόλης. Για δύο και πλέον ώρες προσπάθησαν να κινηθούν στους πεζόδρομους και στα πεζοδρόμια, με αφορμή ως συνήθως την Παγκόσμια Μέρα Λευκού Μπαστουνιού (15/10). Συνοδεύονταν από εκπρόσωπο της Τροχαίας και εκπρόσωπο της Δημοτικής Αστυνομίας. Μαζί τους ήταν και ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Υπήρξαν κι αυτήν την φορά ποικίλα εμπόδια. Τραπέζια, καρέκλες, πινακίδες και βάσεις τέντας ή ομπρέλας. Δίκυκλα εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν μέσα στους πεζόδρομους. Οι οδηγοί δέχθηκαν παρατηρήσεις κι αποχώρησαν.

Αυτή είναι η καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης. Αυτή είναι η καθημερινότητα ειδικά στους πεζόδρομους. Όλα αυτά αλλάζουν με έναν τρόπο. Με αστυνόμευση. Η οποία δεν υπάρχει. Κι έτσι κάθε ένας κάνει ότι θέλει, χωρίς να υπολογίζει τα δικαιώματα των πεζών. Πολύ περισσότερο των ατόμων με προβλήματα όρασης.

 


 

Η ανακοίνωση της εταιρίας «SeaJets» εκδόθηκε χθες κι είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Θέμα της τα εορταστικά δρομολόγια από και προς Καβάλα του πλοίου «Aqua Blue». Γνωστοποιήθηκαν μικρές αλλαγές για την περίοδο τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς. Το μήνυμα μάλλον ελήφθη. Άπαντες πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τις γιορτές. Που δεν είναι, κατά την εταιρία, καθόλου μακριά. Η ίδια ανακοίνωση εμμέσως πλην σαφώς μας προτρέπει να ξεχάσουμε όσα έγιναν χθες, να κοιτάξουμε μπροστά και να προετοιμαστούμε κι εμείς. Για όσα έρχονται!

 

Δεκτό και κατανοητό. Μα εμείς δεν μπορούμε να το συνηθίσουμε, να το ακολουθήσουμε. Οι περισσότεροι επιμένουμε στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Δεν βλέπουμε τι έρχεται. Ασχολούμαστε με ότι έγινε. Κι έτσι μάλλον χάνουμε αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο μας.

 

Καλού κακού ο Εμπορικός σύλλογος ας απευθυνθεί τώρα στην κατασκευάστρια εταιρία. Το έργο του φυσικού αερίου πρέπει να «περάσει» από την Ομόνοια έγκαιρα και πριν τις γιορτές. Σύμφωνα με τα όσα βιώνουμε και έχουν σχέση με τα πάσης φύσεως έργα, τούτο δεν είναι καθόλου σίγουρο. Άρα ο σύλλογος πρέπει να πιέσει και να εξασφαλίσει ένα χρονοδιάγραμμα παρέμβασης στην Ομόνοια που δεν θα έχει σχέση με τις γιορτές.

 

Γιορτή έκανε τη Δευτέρα το βράδυ σε καφετέρια της Καβάλας ο συνδυασμός Μουριάδη. Μια μικρή γιορτή, αμέσως μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη. Όσοι παραβρέθηκαν, δεν παραβρέθηκαν όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού, περιγράφουν ήρεμα πράγματα. Συζητήσεις, απολογισμό και φυσικά ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο κ. Μουριάδης.

 

Το ρεπορτάζ «προχωρά» αρκετά αφού κι ο Δήμαρχος φαίνεται να άρχισε τις συζητήσεις. Ακόμη περισσότερες οι πιθανότητες επόμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης. Για αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας ακούγεται ο Αλέξης Γούλας. Εκτός αν εκλεγεί τελικά δημοτικός σύμβουλος ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου. Τότε ο κ. Τσεκμέζογλου θα έχει προβάδισμα. Ως μηχανικός. Για την Καθαριότητα δεν φαίνεται να αλλάζει, σε αυτήν την φάση, ο Κυριάκος Σταυρίδης. Νέο πρόσωπο θα υπάρξει σίγουρα στη θέση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ.

 

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης «έσπασε» τη σιωπή του. Ξέσπασε κατά αυτών που τον υποχρέωσαν σε Αυγουστιάτικη υποχώρηση. Και τι δεν είπε (χθες στην Πρωινή)…. Επανέλαβε ότι τον αδίκησε η κ. Ιωσηφίδου. Πρόσθεσε παρασκήνιο από τις συζητήσεις του με το Μάκη Παπαδόπουλο. Κι έκανε κριτική σε παράγοντες της τοπικής ΝΔ που αντί- όπως δήλωσε- να εργάζονται για την ενότητα, έκαναν το αντίθετο. Πρώτο και καλύτερο σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσει ποιον άλλον; Τον Γιώργο Καλαντζή.

 

Θυμόμαστε στις 25 Μαρτίου του 2023 το Γιώργο Καλαντζή να έχει «στενό μαρκάρισμα» την Αναστασία Ιωσηφίδου. Φέρεται να της είπε, παρουσία κόσμου, να μην υποχωρήσει. Και να μην συνεργαστεί με τον Ντίνο Κλειτσιώτη. Η κ. Ιωσηφίδου όντως δεν συνεργάστηκε. Αλλά αυτό το αποφάσισε με τα δικά της κριτήρια. Κι ο Γ. Καλαντζής που άλλα όπως φαίνεται της υπόσχονταν, απουσίαζε εντελώς από την προσπάθεια της. Εμφανίστηκε μόνο όταν έπρεπε να στηρίξει τον Μάκη Παπαδόπουλο. Μέχρι και την πρώτη Κυριακή ασχολούνταν με τον… Μέτιο.

 

Τα λόγια του Ντίνου Κλειτσιώτη είναι φυσικά ένα μεγάλο του παράπονο. Σε αυτά πρέπει να υπολογίσουμε και τις δικές του ευθύνες. Για έναν περίπου χρόνο που ήταν υποψήφιος Δήμαρχος έκανε ελάχιστα. Τα λιγότερα από όσα είχε τη δυνατότητα. Στο τέλος, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, προσπάθησε να συνεργαστεί και με το Μάκη Παπαδόπουλο. Αλλά αγαπητέ κύριε Ντίνο, οι συνεργασίες τότε και τώρα είναι δύσκολο πράγμα. Τις επικαλούνται οι άνθρωποι αλλά δεν τις κάνουν. Ειδικά όταν δεν τους συμφέρουν. Οπότε ήταν χάσιμο χρόνου. Γενικά με διασπασμένη τη ΝΔ όλη αυτή η ιστορία ήταν χάσιμο χρόνου, θα μας απαντήσει. Και θα έχει δίκιο. Προκύπτει άλλωστε εκ του εκλογικού αποτελέσματος.

 

Επόμενη μας αναφορά αυτή που έχει σχέση με τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θυμάστε; Ήρθε τις προάλλες στην Καβάλα αλλά ούτε που πάτησε στο Νοσοκομείο. Πρόσφατα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο στο Ηράκλειο. Έλυσε επί τόπου κάποια προβλήματα κι επέστρεψε στην Αθήνα. Από το γραφείο του έπαυσε τη διοίκηση του Νοσοκομείου του Ηρακλείου! Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Όσο είναι Υπουργός κάνει συχνά το ίδιο. Παύει διοικήσεις Νοσοκομείων. Λες και φταίνε οι διοικητές και υποδιοικητές.

 

Είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι για τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. φταίνε οι διοικητές των Νοσοκομείων. Με «ψίχουλα» προσπαθούν να κάνουν θαύματα. Και φυσικά δεν τα καταφέρνουν. Ο Υπουργός από την άλλη δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Φορτώνει στις διοικήσεις όλα τα προβλήματα, τις αλλάζει και έτσι η ζωή συνεχίζεται. Στα Νοσοκομεία ίδια ακριβώς. Αλλαγή διοικητή ενός Νοσοκομείου δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Μόνο κάποιες εντυπώσεις. Τίποτα άλλο.

 

Δηλαδή οι ηττημένοι των εκλογών δεν θα προσέρχονται στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καβάλας; Κάτι τέτοιο φαίνεται. Όχι για όλους. Για τους συνήθεις ύποπτους… Προχθές πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές της Οικονομικής Επιτροπής. Δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση ο κ. Σωτήρης Λαζαρίδης. Ίσως κάτι του έτυχε. Ίσως… Ίσως μας προετοιμάζει για όσα θα συμβούν από εδώ και πέρα και ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ήταν χθες στη Θάσο, στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Θάσου. Όλοι τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Ώρες ώρες φαίνονταν να είναι αυτοί το επίκεντρο των συζητήσεων, ξεπερνώντας ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Λογικό, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ πρόσφατο.

 

Πληροφορίες από τον Έβρο αναφέρουν ότι ο Χριστόδουλος Τοψίδης θα κινηθεί λογικά, σύμφωνα και με το αποτέλεσμα των σταυρών προτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι την 1η Γενάρη καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καβάλας θα αναλάβει ο Θόδωρος Μαρκόπουλος που έτσι θα επανέλθει σε ένα γνώριμο σε αυτόν περιβάλλον. Όμως ο νέος Αντιπεριφερειάρχης σκοπεύει να αξιοποιήσει κι άλλους από την Καβάλα. Με πρώτο και καλύτερο τον κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη.

 

Ο κ. Τοψίδης δεν έλαβε ακόμη αποφάσεις, βρίσκεται σε στάδιο προσαρμογής και προετοιμασίας. Σύντομα θα αρχίσει να ενημερώνεται, να περιοδεύει από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφερειακή Ενότητα.

 

 

Διαβάστε επίσης