• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κατασκευασμένο πρόσφατα, το 2021, στέκεται περήφανα μπροστά από το άδειο κι εγκαταλειμμένο παλιό νοσοκομείο. Χειροποίητο πετροντούβαρο, έργο έμπειρων τεχνιτών από αυτούς που συνεχώς λιγοστεύουν. Τις προάλλες η ερωτική απογοήτευση καταγράφηκε πάνω του με τον γνωστό τρόπο. Ως σύνθημα, με ένα μαύρο σπρέι. Άλλαξε η εικόνα του. Σύντομα το πρώτο μήνυμα (για τον έρωτα και τον εγωϊσμό) θα αποκτήσει παρέα. Συμπλήρωμα τις «απόψεις» για τις ομάδες, τα κόμματα και ποιος ξέρει τι άλλο… Φαίνεται ενοχλούσε η προηγούμενη εικόνα του ντουβαριού κι είπαν – άγνωστοι κατά τις νυχτερινές ώρες- να την «περιποιηθούν». Αθάνατη Ελλάδα. Όλα μπορεί να αλλάξουν, όχι εσύ.

 


 

Συνεννοήθηκαν θαρρείς οι υποψήφιοι. Κι αφού για εβδομάδες «ξεσάλωσαν», αποφάσισαν να ξεκουραστούν. Έμειναν σπίτι, προτίμησαν τις ιδιωτικές τους στιγμές. Απουσίαζαν και απουσιάζουν μέρες τώρα. Επέβαλαν με αυτόν τον τρόπο την καθιερωμένη μετεκλογική ησυχία. Η οποία θα συνεχιστεί ειδικά για όσους ηττήθηκαν. Είχαν και έχουν ανάγκη μια ηρεμία. Επανήλθαν στα γνωστά. Στο σπίτι με τις οικογένειες τους. Έτσι γίνεται πάντα (αμέσως μετά τις εκλογές), έτσι έγινε και τώρα.

 

Συνηθίζουμε αυτήν την νέα κατάσταση. Ψάχνουμε τους υποψήφιους μας δεν τους συναντούμε σχεδόν πουθενά. Καλό είναι να κάνουν όλοι την αυτοκριτική τους, να βάλουν φρένο στις υπερβολές χαρές της νίκης τους. Τα προβλήματα είναι εδώ. Τους περιμένουν. Οι νικητές έχουν μπροστά τους «μήνα του μέλιτος» ως το τέλος του έτους. Οι ηττημένοι θα σκεφθούν καλά έως ότου λάβουν τις αποφάσεις τους. Για το αν έχουν μέλλον και συμμετοχή στις επόμενες εκλογές ή όχι.

 

Αυτός ο κόσμος, ο κόσμος των υποψηφίων, λουφάζει. Το κατανοούμε. Ο υπόλοιπος κόσμος αντίθετα συνεχίζει. Κάνοντας μικρά διαλείμματα χαράς και αναψυχής. Μικρές παρενθέσεις που δυστυχώς δεν αλλάζουν την ουσία των πραγμάτων. Κάπως έτσι θα εξηγήσουμε αυτό το λαϊκό ξέσπασμα το βράδυ του Σαββάτου. Επί της Ερυθρού Σταυρού. Μια ολόκληρη γενιά επανήλθε στον κεντρικό δρόμο μήπως και ξαναβρεί τα νιάτα της. Το προσπάθησε φιλότιμα. Βοήθησε και ο Πασχάλης. Αποδείχθηκε μία ακόμη φορά ότι τον χρόνο δεν γίνεται, δεν μπορείς να τον φέρεις πίσω. Οι αναμνήσεις όσο ισχυρές κι αν είναι, ελάχιστα επηρεάζουν το σήμερα. Τόσο διαφορετικό και τόσο δύσκολο.

 

Αν ένας επώνυμος Καβαλιώτης ασθενήσει, που δεν το ευχόμαστε, θα σπεύσει στο Νοσοκομείο για την πρώτη διάγνωση. Για τις πρώτες βοήθειες. Αμέσως μετά θα αναζητήσει το καλύτερο. Στον ιδιωτικό τομέα. Έχοντας οι επώνυμοι γεμάτο το πορτοφόλι τους, θα βρουν (στις περισσότερες των περιπτώσεων) τη λύση. Και τη θεραπεία. Θα πληρώσουν πολλά αλλά ελάχιστα τους ενδιαφέρει εφόσον το διακύβευμα είναι η υγεία τους.

 

Τι θα συμβεί αλήθεια αν νοσήσει ένας απλός πολίτης; Ένας εργαζόμενος από τους πολλούς που διαθέτει η πόλη μας; Θα νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο με δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις. Εκεί θα αναζητήσει τη γιατρειά του. Θα την βρει; Το ευχόμαστε. Όχι όπως στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Σύγχρονα μηχανήματα δεν λειτουργούν, γιατροί κάνουν ότι μπορούν. Χωρίς αυτό να είναι πάντα αρκετό.

 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ποτέ δεν θα νοσηλευτούν ποτέ στην ιδιωτική κλινική μιας και δεν μπορούν να την πληρώσουν, αυτοί οφείλουν να ξεσηκωθούν και να πιέσουν. Για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αξιοπρεπές. Ικανό και κατάλληλο. Όλοι αυτοί που δεν έχουν άκρες για τα φημισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Αυτοί θίγονται από το υπό κατάρρευση, υπό διάλυση Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Άριστος οικοδεσπότης ο ΟΛΚ, φιλοξένησε δύο ημέρες στην Καβάλα τους επικεφαλής όλων των μεγάλων λιμανιών της χώρας. Ο κ. Άγγελος Βλάχος μετά των συνεργατών του φρόντισε για ένα παράλληλο πρόγραμμα ενημέρωσης περί της πόλης. Προσφέροντας στους καλεσμένους ακόμη και μπουγάτσα! Καβαλιώτικη μπουγάτσα. Σωστή ιδέα.

 

Η άλλη πλευρά της τουριστικής κίνησης του Σαββατοκύριακου ήταν των Βαλκάνιων. Το προηγούμενο διήμερο ξεχώρισαν οι Τούρκοι. Έρχονται και ξανάρχονται χωρίς να επηρεάζονται από επαγγελματικές υποχρεώσεις, οικονομικές συνθήκες, καιρικά φαινόμενα. Η Καβάλα έγινε πάλι προορισμός τους 12 μήνες το χρόνο!

 

Δικαιώθηκαν οι απολυμένοι της ΒΦΛ. Το χαίρονται με το παραπάνω. Ως την επόμενη δίκη, ως την επόμενη απόφαση. Αύριο στο δικαστήριο στην πόλη μας θα συναντηθούν με τους συναδέλφους τους, απολυμένους των Πετρελαίων. Νέα πολιτικά δικαστήρια, καταθέσεις κτλ. Οι αποφάσεις όσων θα γίνουν αύριο αναμένονται μετά από 6 περίπου μήνες.

 

Διίστανται οι απόψεις για το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων. Δήμαρχοι επιμένουν ότι κάποιες μπορεί και να σωθούν. Άλλοι επιμένουν για το αντίθετο, επικαλούμενοι την απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση δια του νέου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρώτα πρώτα είναι πολιτικά ανέντιμο αυτός ο νέος νόμος να συζητιέται και να ψηφίζεται στη Βουλή όσο οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είναι σε προεκλογική περίοδο. Με αποτέλεσμα οι έγκαιρες αντιδράσεις να μην υπάρξουν ποτέ.

 

Μπορεί ότι ψηφίστηκε να αλλάξει τώρα; Αδύνατον. Κατά συνέπεια όλα θα κριθούν στα «παράθυρα» του νέου νόμου. Ήδη η Δημωφέλεια προσπαθεί να τα εκμεταλλευτεί. Και δεν είναι η μόνη. Πολλές δημοτικές επιχειρήσεις Δήμων απ’ όλη την Ελλάδα πασχίζουν για το ίδιο. Στο τέλος αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση του κράτους θα είναι πάλι πολιτική. Θα φανεί ως το τέλος του έτους. Ίσως και λίγο νωρίτερα.

 

Η άλλη εκκρεμότητα της αυτοδιοίκησης σε σχέση με το κράτος και την Κυβέρνηση είναι αυτή των ΔΕΥΑ. Τα χρέη των επιχειρήσεων από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ οι Δήμοι ενισχύθηκαν για το συγκεκριμένο αυξημένο κόστος, με τις ΔΕΥΑ δεν έγινε απολύτως τίποτα. Παρά τις διάφορες πιέσεις. Κι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να τακτοποιηθεί άμεσα.

 

Ο πρώην αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς ασχολήθηκε την Παρασκευή με την 103χρονη συμπολίτισσα, στο σπίτι της οποίας έγινε διακοπή ρεύματος λόγω χρέους. Με τη συμπαράσταση, την προτροπή της τοπικής κοινωνίας βρέθηκε λύση. Το ρεύμα επανασυνδέθηκε. Με την καταβολή χρηματικού ποσού 450 ευρώ. Το πώς βρέθηκαν τα χρήματα, είναι μια άλλη ιστορία. Αφορά ευαίσθητους συμπολίτες που αμέσως δέχθηκαν να βοηθήσουν. Και βοήθησαν. Πρόθυμοι ήταν κι άλλοι, πολλοί ακόμη συμπολίτες. Η προσφορά τους ισχύει και μακάρι να μην υπάρξει αφορμή να χρησιμοποιηθεί.

 

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ναυτιλιακών εταιριών «έφερε» εκτάκτως στην Καβάλα το πλοίο «Νήσος Σάμος». Για να μεταφέρει κυρίως φορτηγά στη Μυτιλήνη. Και αυτό το δρομολόγιο αποδεικνύει ότι πολλούς δεν τους βολεύει η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Μυτιλήνη. Προτιμούν για πολλούς λόγους την Καβάλα. Το λιμάνι μας φαίνεται να διεκδικεί εκ νέου το δρομολόγιο του Σαββάτου, που μεταφέρθηκε δεύτερος Χειμώνας φέτος στη συμπρωτεύουσα.

 

Μετά την πετυχημένη εξόρμηση ενημέρωσης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία, οι δράσεις για την οστεοπόρωση συνεχίζονται. Τούτη την φορά με ομιλία:  Η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης , το Κέντρο Υγείας, ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Καβάλας, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, διοργανώνουν ενημερωτική διάλεξη με θέμα: ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΑ ΟΣΤΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ, με ομιλητή τον κ.Μαυρόπουλο Ροδίων, Χειρουργό- Ορθοπαιδικό, Επιμελητή ΕΣΥ, Κέντρο Υγείας Καβάλας, στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, την Παρασκευή στις 27 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19.00 μμ.

 

Διαβάστε επίσης