• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή βροχή δεν ήταν στο πρόγραμμα. Ούτε στις προβλέψεις των ειδικών. Ήρθε από εκεί που δεν το περιμέναμε. Ήρθε με … φόρα, ύπουλα και πονηρά. Είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια. Επηρέασε, αναστάτωσε τους Καβαλιώτες. Κάτι σαν δυσάρεστη έκπληξη στο ξεκίνημα της νέας μέρας. Τα προβλήματα που αμέσως παρουσιάστηκαν ήταν τα αναμενόμενα και συνηθισμένα. Κυκλοφοριακά. Βασικότερα και σπουδαιότερα τα ατυχήματα εντός και εκτός πόλης. Ένας τραυματίας. Υλικές ζημιές σε τρία οχήματα.

 

Αργά το μεσημέρι ο καιρός άλλαξε πάλι. Ξαναβγήκε ο ήλιος. Μαζί του επανήλθε η ήπια θερμοκρασία. Οι καλές καιρικές συνθήκες διατηρούνται σήμερα και αύριο (τουλάχιστον), ώστε να γιορτάσουμε όπως πρέπει την εθνική εορτή. Η παρέλαση των μαθητών κερδίζει το ενδιαφέρον των περισσότερων. Οι μαθητές είναι έτοιμοι, οι γονείς και συγγενείς το ίδιο. Αμέσως μετά την παρέλαση όλοι έξω… Έξω για φαγητό, καφέ και ότι άλλο προκύψει. Το βράδυ του Σαββάτου η ώρα «διορθώνεται» προς τη Χειμερινή.

 

Κι από Δευτέρα βλέπουμε… Τελειώνει ο Οκτώβρης, πλησιάζουμε περισσότερο στο Χειμώνα. Θα αργήσει μεν αλλά θα έρθει. Και θα είναι δύσκολος. Ακριβός. Επίμονος και όπως πάντα μακρύς. Διατηρούμε το απαραίτητο υψηλό ηθικό. Αν και κάποιος ιδιαίτερος λόγος δεν υπάρχει, αισιοδοξούμε. Περιμένουμε την Άνοιξη, το Καλοκαίρι. Τον τουρισμό. Αυτός ήταν και παραμένει η ελπίδα μας. Η μοναδική.

 

Στη διάρκεια του τριήμερου (υπολογίζουμε και τη σημερινή Παρασκευή) θα έχουμε πάλι επισκέπτες. Βαλκάνιους. Κάποιοι λίγοι αλλά χρήσιμοι. Από αυτούς που δεν θα μας εγκαταλείψουν ποτέ. Η τουριστική κίνηση άλλωστε δεν σταματά ποτέ. Περιορίζεται, λιγοστεύει αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει 365 μέρες το χρόνο. Είναι κι αυτό μια επιτυχία, είναι αυτός ο τουρισμός μια παρηγοριά. Μέχρι τον κανονικό.

 

Υπάρχει, επιμένουν όσοι κάτι παραπάνω ξέρουν, κι ένα ακόμη μετεκλογικό «ντέρμπι». Μια ακόμη έδρα που δεν κρίθηκε οριστικά που θα πάει. Αναφέρονται στο ενδεχόμενο εκλογής ενός ακόμη περιφερειακού συμβούλου Καβάλας. Από την παράταξη Τοψίδη. Την τελική κατανομή ανά Π.Ε. θα κάνει με την απόφαση του το Πρωτοδικείο της Ροδόπης. Την έδρα της Καβάλας την διεκδικούν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο δικηγόρος κ. Δαλκίτσης (υποψήφιος με τον Τοψίδη). Ένας εκ των δύο θα χαρεί. Ο άλλος θα περιμένει τις επόμενες εκλογές.

 

«Δεν θα ευχόμουν διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να επικρατήσει η νηφαλιότητα» δήλωσε χθες ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής. Ναι ο Παπουτσής ο Πασοκτσής. Από πολιτικής πλευράς ο κ. Παπουτσής πέρασε τα πάνδεινα από το κόμμα Τσίπρα, την περίοδο των πρώτων μνημονίων. Δεν τα ξέχασε ποτέ. Σήμερα που το κόμμα δοκιμάζεται δείχνει ανωτερότητα και πραγματικά δημοκρατικά προοδευτικά αισθήματα. Ευχόμενος να μην διαλυθεί.

 

Αυτόπτες μάρτυρες διηγούνται την ιστορία που εξελίχθηκε στο κέντρο της πόλης. ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στάθμευσε μπροστά σε ράμπα ΑμεΑ. Επί των οδών Καράνου και Ίωνος Δραγούμη. Πλησίον της Δημοτικής Αγοράς. Στη ράμπα μετά από λίγα λεπτά βρέθηκε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο άνθρωπος που ήταν σε αυτό προσπαθούσε να κινηθεί. Λόγω του σταθμευμένου οχήματος δεν τα κατάφερνε.

 

Αυτοί είμαστε τελικά. Ανεύθυνοι, πρόχειροι και της εξυπηρέτησης μας. Απρόσεκτοι και τσαπατσούληδες. Αρκεί να γίνει η δουλειά μας. Για τους άλλους δεν έχουμε το παραμικρό ενδιαφέρον. Το περιστατικό δεν είναι εξαίρεση. Δεν είναι ένα από τα λίγα. Είναι ο κανόνας. Τον οποίο προσπαθούμε να αλλάξουμε. Κι όπως φαίνεται δεν τα καταφέρνουμε.

 

Άλλοι συμπολίτες ισχυρίζονται ότι θέση στάθμευσης ΑμεΑ μπροστά από το μπαρ 180 είναι «πιασμένη» εδώ και μέρες από επιβατικό όχημα. Δυστυχώς δεν έγινε σχετικός έλεγχος, ούτε βεβαιώθηκε παράβαση. Έτσι το παράνομα σταθμευμένο όχημα συνεχίζει να βρίσκεται εκεί που δεν πρέπει.

 

Νέα από την αγορά. Η εταιρία σούπερ μάρκετ «Okey» με πρώτο κατάστημα στην Καβάλα στην παραλία (πρώην Cosmoplus) σκοπεύει να επεκταθεί. Λέγεται ότι θα ξαναλειτουργήσει ως σούπερ μάρκετ το κατάστημα στο Σίγμα (επίσης πρώην Cosmoplus) ενώ θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ίδια σούπερ μάρκετ και στην Κεραμωτή και στη Θάσο. Στην οδό Ερυθρού Σταυρού (εκεί που πηγαίναμε παλιά για διασκέδαση) λειτουργεί ήδη καινούργιο κατάστημα σνακ μπαρ. Κοντά του θα λειτουργήσει ζαχαροπλαστείο. Μεταφέρεται στο κέντρο από συνοικιακό σημείο της πόλης.

 

Δωρεά σε σχολείο. Προερχόμενη από το ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Πρόσφατα έγινε δεκτή η προσφορά 5 ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θα χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτικούς και μαθητές του 5ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας.

 

Χωρίς περαιτέρω πληροφορίες οι ανακοινώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για έναν νέο αγωγό καυσίμων. Από το Χαλκερό ως την Αλεξανδρούπολη. Τι ακριβώς θα συμβεί, δεν το ξέρει κανείς. Θα κατασκευαστούν στο Χαλκερό δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων; Και με αγωγό τα καύσιμα θα προωθούνται για στρατιωτικές ανάγκες στην Αλεξανδρούπολη; Θα έρχονται τα καύσιμα στο νέο λιμάνι και με τον αγωγό θα προωθούνται στην Αλεξανδρούπολη; Δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε αυτό που είπε ο κ. Δένδιας. Ένας καινούργιος αγωγός, από το Χαλκερό ως την Αλεξανδρούπολη. Τα υπόλοιπα ως στρατιωτικής φύσεως θέματα, τα κρατούν φαίνεται μυστικά. Θα μας τα παρουσιάσουν ως έκπληξη.

 

Αν πάντως γίνουν δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, το σχέδιο αν και θα αφορά την ευρύτερη περιοχή του Χαλκερού θα θυμίζει εκείνες τις αποθήκες καυσίμων που εταιρίες ήθελαν να κάνουν στη Βάσοβα. Πρωτοβουλία που ματαιώθηκε λόγω αντιδράσεων πριν από 20 και πλέον χρόνια.

 

Η αύξηση των μεταναστών  προσφύγων στη δομή του «Ασημακοπούλου» είναι μη αναμενόμενη. Άλλα περιμέναμε και άλλα προέκυψαν. Κατά συνέπεια η ανάπτυξη της περιοχής κάπως αλλιώς, θα αργήσει κι άλλο. Περίπου 900 άνθρωποι έρχονται και φεύγουν από την Καβάλα κι όσοι υπάρχει αυτό το προσωρινό της διαμονής τους, δεν μπορεί να γίνει στο παλιό στρατόπεδο το … μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων. Κάποτε – προ του μεταναστευτικού προβλήματος- έτσι περιγράφαμε τα σχέδια μας για το Περιγιάλι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης