• 13 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα της Τρίτης κι ενώ είχε ήδη σκοτεινιάσει, το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο μπήκε σε διαδικασία αναχώρησης. Κινήθηκε αργά προς την έξοδο του λιμανιού, συγκεντρώνοντας πάνω του πολλά βλέμματα. Διαδικασία φυσιολογική αλλά και τόσο διαφορετική. Εντυπωσιακή για μια πόλη όπως η δική μας. Κι όταν το πλοίο έφθασε στο ύψος του κόμβου Φαλήρου σα να μείωσε κι άλλο την ήδη μικρή του ταχύτητα. «Κρύβοντας» με τον όγκο του τη θάλασσα. Εντυπωσιακά φωτισμένο, μεγαλοπρεπές υποχρέωσε περαστικούς και όχι μόνο να επικεντρωθούν σε αυτό. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν έχασαν την ευκαιρία. Έβγαλαν τις σχετικές φωτογραφίες. Τις οποίες είτε ανάρτησαν αμέσως, είτε θα κρατήσουν -ως κάτι όμορφο- για καιρό στο κινητό τους τηλέφωνο. (Επόμενες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Καβάλα το Σάββατο και την Κυριακή. Το Σάββατο το Riviera και την Κυριακή την Κυριακή το Seven Seas Voyager)

 


 

Διαφώνησαν και μάλιστα αρκετά έντονα πολλοί καθηγητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Με τρόπο κατηγορηματικό δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με την αποφασισμένη απορρόφηση από το Δ.Π.Θ. Σε αντίθεση με όσα αναφέραμε χθες, διαμαρτύρονται μιας και θεωρούν την εξέλιξη πρόχειρη και εντελώς άδικη. Δεκτές οι διαφωνίες τους αλλά… Δεν προκαλούν και δεν μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή των δεδομένων. Το θέμα δυστυχώς έληξε. Με τις γνωστές άνωθεν αποφάσεις. Οι διαφωνίες αυτές διατυπώνονται καθυστερημένα κι αφού άλλοι (καθηγητές επίσης του ΔΙΠΑΕ Καβάλας) έσπευσαν να στρώσουν τα λεγόμενα … κόκκινα χαλιά! Πάνω στα οποία θα περπατήσουν οι νέοι επικεφαλής του Πανεπιστημίου της Καβάλας. Αυτοί της Θράκης.

 

Σιωπούν αντίθετα τόσοι και τόσοι τοπικοί φορείς. Τόσοι και τόσοι τοπικοί παράγοντες. Πιθανόν να αιφνιδιάστηκαν. Πιθανόν. Παρά ταύτα οφείλουν να μας παρουσιάσουν την άποψη τους. Δεν εννοούμε τους Κυβερνητικούς. Για αυτούς ξέρουμε καλά. Κι αυτός ο γάιδαρος πετάει! Εφόσον σχετικά διαπίστωσε και ανακοίνωσε όχι μόνο ο Υπουργός αλλά και ο Πρωθυπουργός!

 

Τώρα που το Πανεπιστήμιο της Καβάλας θα είναι μέρος του Πανεπιστημίου Θράκης, θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε όλοι μας και λίγο Θρακιώτες. Είμαστε δεν είμαστε. Τώρα που έγινε η αρχή, ποιος ξέρει ίσως υπάρξει μια ίδια συνέχεια. Στο τέλος αυτού του δρόμου ο Νομός Καβάλας θα απορροφηθεί από τη Θράκη. Δεν θα είναι Νομός της Ανατολικής Μακεδονίας. Αν τούτο συμβεί και με τη Δράμα, τότε σύντομα θα χάσουμε την Ανατολική Μακεδονία που ξέραμε!

 

Ο δικηγόρος Χάρης Δαλκίτζης έκανε υπομονή περίπου έναν μήνα. Χθες δικαιώθηκε. Εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας. Έπρεπε να αποφασίσει σχετικά το δικαστήριο μιας και η απόφαση του δικαστηρίου «μοιράζει» οριστικά τις έδρες του νέου περιφερειακού συμβουλίου. Κι όποιος διαφωνεί ας κάνει ένσταση. Ο κ. Δαλκίτζης είναι νέο πρόσωπο στην αυτοδιοίκηση. Από τους ανθρώπους που όπως φαίνεται θα την επηρεάσουν θετικά. Καλή επιτυχία.

 

Για να μην αναφερόμαστε μόνο στα «στραβά»… Υπάρχουν και τα καλά, τα οποία συχνά αδικούνται. Χθες λοιπόν η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε άδεια απαραίτητων εργασιών για σπίτι επικίνδυνο. Ευρισκόμενο στη συνοικία της Παναγίας. Ο ιδιοκτήτης δεν μετέφερε αλλού την ευθύνη. Την ανέλαβε ο ίδιος. Αυτός θα κάνει εργασίες ώστε το ακίνητο του να πάψει να είναι επικίνδυνο. Αναφερόμαστε σε κατοικία που εκτός των άλλων έχει προταθεί να χαρακτηριστεί διατηρητέα.

 

Πρώτη του Νοέμβρη χθες και οι εκπαιδευτικοί τήρησαν την παράδοση. Δεν … αντιστάθηκαν στο αίτημα των μαθητών, τους συνόδευσαν (από την πρώτη μέρα του μήνα) στον περίπατο. Στην εκδρομή στο Πάρκο Φαλήρου. Αρκετά παιδιά έμειναν στην περιοχή για παιχνίδι και διασκέδαση. Άλλα κινήθηκαν στην αγορά. Δημιουργώντας κίνηση στα μαγαζιά. Ωραία πράγματα, άκρως ελληνικά.

 

Για τις επόμενες εβδομάδες μετέθεσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο νέο λιμάνι ο Δ. Σύμβουλος του ΟΛΚ Άγγελος Βλάχος. Τις επόμενες εβδομάδες όπως είπε σε δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ιδιώτη που το αναλαμβάνει. Η καθυστέρηση που κατά γενική ομολογία προκύπτει οφείλεται- δήλωσε ο κ. Βλάχος- στη γραφειοκρατία! Παντού γραφειοκρατία, ήταν αδύνατο να απουσιάζει από το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Κι όλοι εμείς απορούμε. Ποιος είναι αυτός που τη δημιουργεί, τη συντηρεί και τη μεγαλώνει; Γιατί οι αιρετοί δεν μπορούν να την νικήσουν; Γιατί κάτι που έπρεπε να γίνει την Άνοιξη είναι άγνωστο αν θα προλάβει να γίνει ως το τέλος του έτους; Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Μόνο μια κατάσταση αναμονής. Λίγων εβδομάδων; Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό αναφέρεται σε περίοδο κι άλλης αναμονής, άγνωστης χρονικής διάρκειας.

 

Στην ιστοσελίδα In.Gr έδωσε συνέντευξη για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αν διαβάσουμε την απάντηση του σε σχετική ερώτηση κι αν μάθουμε για το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, αμέσως θα καταλάβουμε ότι οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων αλλάζουν. Έστω με το νέο έτος. Η αξιοκρατική διαδικασία που υπόσχεται ο Υπουργός βάζει φρένο στα σχέδια πολλών. Γιατί και στην Καβάλα όλο και πιο συχνά ακούς ανθρώπους –συγκεκριμένους ανθρώπους- που επιθυμούν να γίνουν διοικητές του Νοσοκομείου. Τον Υπουργό τον ρώτησαν;

 

Χθες ήταν να συναντηθεί πρώτη φορά η νέα δημοτική ομάδα Μουριάδη. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το βράδυ, στο Δημαρχείο. Περιγράφονταν ως συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής σκέψεων. Σήμερα το βράδυ σε ταβέρνα του Αμυγδαλεώνα επαναλαμβάνουν τις τακτικές τους συναντήσεις οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων. Αυτοί που εξελέγησαν στις εκλογές του 2019.

 

Διαμαρτύρονται έντονα επιβάτες των αστικών λεωφορείων επειδή το στέγαστρο της στάσης μπροστά από το πρώην Τεχνικό Λύκειο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Διηγούνται την εμπειρία τους: «Τηλεφωνούμε στο Δήμο, μας παραπέμπει στο ΚΤΕΛ. Τηλεφωνούμε στο ΚΤΕΛ, μας λένε να πάρουμε τηλέφωνο στο Δήμο». Κι έτσι ο καιρός περνά και η στάση δεν έχει το στέγαστρο που θα έπρεπε. Μήπως να απευθυνθούμε στον ΟΗΕ; Μήπως αρμόδια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;

 

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα και πρωτοβουλία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της παραλίας Οφρυνίου πραγματοποιεί μαθήματα βουλγαρικής γλώσσας. Όποιος λοιπόν θέλει να μάθει να μιλά βουλγάρικα δεν έχει παρά να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Με τόσους Βούλγαρους στην Τούζλα, η βουλγαρική γλώσσα είναι μάλλον απαραίτητη.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης