• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα μικρό κόκκινο επιβατικό αυτοκίνητο (αυτό της φωτογραφίας) βρίσκεται μέρες τώρα ακινητοποιημένο στην άκρη του δρόμου. Στην Περιμετρική οδό. Κοντά στο δρόμο για τον Άγιο Παντελεήμονα. Ο ιδιοκτήτης ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Σίγουρα κάποιος σοβαρός λόγος θα υπάρχει αλλά η παραμονή του οχήματος σε έναν δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας δεν είναι κάτι απλό. Δημιουργεί διάφορους κινδύνους. Ήδη η Τροχαία πέρασε και του επέβαλε την κλήση, με πρόστιμο 40 ευρώ. Χωρίς το γεγονός να αλλάζει την ουσία των πραγμάτων.

 


 

Χωρίς ιδιαίτερες ειδήσεις, όχι αυτές που περιμένουν και περιμένουμε, η προχθεσινή συνάντηση του Θόδωρου Μουριάδη με τους νέους δημοτικούς του συμβούλους. Κι ενώ όλοι (και οι 21) θέλουν να μάθουν, κανείς εκείνη την ώρα δεν είπε τίποτα. Μόνο άκουσαν όσα τους ανακοίνωσαν τόσο ο Δήμαρχος όσο και η γενική γραμματέας Χριστίνα Ταβουλτζίδου. Με τα έως τώρα δεδομένα έχει καλυφθεί η μία από τις διαθέσιμες θέσεις διοίκησης. Αυτή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί από τον Γενάρη θα βλέπουμε τον Παναγιώτη Μαμτσαδέλη. Όλα τα άλλα είναι ανοιχτά!

 

Πρόβλημα το ότι και οι 21 θέλουν. Θέση διοίκησης μετά μισθού. Οι θέσεις είναι λιγότερες. Δεν αρκούν για όλους. Υπάρχει ωστόσο η 5ετια, η οποία δίνει τη δυνατότητα αλλαγών. Εδώ προκύπτει το… «φάρμακο». Η εναλλαγή. Ο κ. Μουριάδης σκοπεύει να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους. Σε αυτές θα συζητήσει τις σκέψεις του, προκειμένου να τις κάνει πράξη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα άλλα δεδομένα. Μια κατεύθυνση υπάρχει αλλά όχι οριστικές αποφάσεις. Νεότερα τις επόμενες εβδομάδες.

 

Σημειώστε ότι η Δημωφέλεια δεν φαίνεται να διασώζεται. «Χάνεται» και μια δημοτική επιχείρηση και μια θέση (τουλάχιστον μία) προέδρου. Αυξάνονται βέβαια οι αντιδήμαρχοι αλλά συνολικά οι θέσεις διοίκησης μειώνονται. Αν σκεφθεί κανείς τις θέσεις που επίσης «χάνονται» στη Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη, το Δ. Ωδείο, τις σχολικές επιτροπές.

 

Στη συνάντηση της Τετάρτης παραβρέθηκαν και οι 21 νέοι δημοτικοί σύμβουλοι. Η κ. Στέλλα Αργυρίου βρίσκεται στην Αθήνα. Ήταν παρούσα με το νέο τρόπο. Μέσω τηλεδιάσκεψης και skype. Άρα θεωρούνται παρόντες και παρούσες όλοι και όλες.

 

Ο Λεωνίδας Παππάς είναι ο πρώτος τοπικός εκπρόσωπος κόμματος της αντιπολίτευσης που χθες σχολίασε τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας. Με την ιδιότητα του πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Καβάλας ζήτησε να μιλήσουν επί της υπόθεσης οι κυβερνητικοί βουλευτές. Τους οποίους κακοχαρακτήρισε για την παρατεταμένη τους σιωπή. Ο κ. Παππάς παρατήρησε ότι η σημαντική αλλαγή έγινε μέσα σε μια νύχτα και χωρίς καμία διαβούλευση. Φυσικά και έχει απόλυτο δίκιο.

 

Από την άλλη πλευρά διαβάσαμε το πανηγυρικό δελτίο τύπου του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ως Θρακιώτης σημείωσε τον στόχο που επιτυγχάνεται, στόχος που δεν έχει καμία σχέση με την ουσία. Απολύτως καμία σχέση με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Είναι κάτι άλλο, ένα γόητρο και μια ικανοποίηση επειδή η Θράκη μεγαλώνει… Κερδίζοντας εις βάρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Αυτό και μόνο αυτό. Τα άλλα δεν έχουν για τον βουλευτή καμία απολύτως σημασία.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση ενίσχυσης του Δ.Π.Θ. είναι συνέχεια εκείνης της … «φοβερής» πρωτοβουλίας για την διακομματική επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με τα θέματα της Θράκης. Βάζοντας και λίγο από Ανατολική Μακεδονία. Τίποτα ή σχεδόν τίποτα από τα συμπεράσματα και της προτάσεις της επιτροπής δεν υλοποιήθηκε. Αφού λοιπόν δεν έγιναν τόσα άλλα, ας γίνει αυτό.

 

Στόχος του Δ.Π.Θ. είναι φυσικά οι φοιτητές. Που παντού μειώνονται. Μειώνονται όσοι εισάγονται. Μειώνονται οι μαθητές, τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Φθίνουν σχολεία και Πανεπιστήμια. Όταν λοιπόν το Δημοκρίτειο εξασφαλίζει επιπλέον τμήματα από την Καβάλα και τη Δράμα, δημιουργεί μια κατάσταση άμυνας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των φοιτητών είναι ένα από τα κριτήρια με τα οποία το κράτος επιχορηγεί τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

 

Εντύπωση προκαλεί και η σιωπή του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν είπε το παραμικρό. Ούτε ανακοίνωση εκδόθηκε. Εδώ και καιρό είναι σα να μην υπάρχει. Απορροφημένος από τα σημαντικότερα, από αυτά που γίνονται στην Αθήνα. Το συμπέρασμα προκύπτει και εξ αιτίας του θέματος του ΔΙΠΑΕ Καβάλας.

 

Μετά από ενέργειες που ήταν μεν τεχνικές αλλά θύμιζαν … χειρουργική επέμβαση, στρώθηκε την Τετάρτη το πρώτο ειδικό τσιμέντο στον υπό κατασκευή νέο πεζόδρομο της οδού Κασσάνδρου. Αμέσως μετά τα λίγα τετραγωνικά μέτρα με αυτό το υλικό σκεπάστηκαν με μουσαμά. Θα μείνουν σκεπασμένα αρκετές ημέρες! Όπως πρέπει. Σύμφωνα με το υλικό και τις προδιαγραφές του. Μια διαδικασία δύσκολη, διαφορετική. Ιδέα του μελετητή. Που ναι μεν σκέφθηκε κάτι καλό αλλά δεν υπολόγισε την ελληνική πραγματικότητα. Για το τελικό συμπέρασμα ας κάνουμε λίγη υπομονή, θα το βγάλουμε στο τέλος. Όταν κάποια στιγμή φθάσουμε στο τέλος του έργου.

 

Καβαλιώτης που λόγω της κρίσης βρίσκεται στη Γερμανία όπου εργάζεται, καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή. Δικάζονταν για μη απόδοση ΦΠΑ. Ποσό άνω των 50.000 ευρώ. Δια του συνηγόρου του αμφισβήτησε το αποτέλεσμα του ελέγχου. Τέθηκε επίσης και θέμα παραγραφής. Η επιχείρηση έκλεισε το 2017 ενώ ο έλεγχος έγινε το 2021. Η Εισαγγελέας δέχθηκε το αίτημα της παραγραφής, η πρόεδρος διαφώνησε. Κι έτσι επιβλήθηκε η ποινή που ήδη αναφέραμε.

 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας και επιχειρηματίας είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή κάτι σαν εύκολος στόχος. Ακόμη κι αν το έκλεισε το μαγαζί του. Γίνεται έλεγχος για συναλλαγές προ πολλών ετών, το πρόστιμο που επιβάλλεται ισχύει και πρέπει να πληρωθεί. Γιατί ακόμη κι αν χθες ο κατηγορούμενος αθωώνονταν, αυτό θα αφορούσε το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Το άλλο (το πρόστιμο της εφορίας) θα πληρωθεί κανονικά!

 

Οι υποψήφιοι με το Χρήστο Μέτιο τον περιμένουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Καβάλα. Αν οι πληροφορίες είναι αληθινές, ο κ. Μέτιος σκοπεύει να περιοδεύσει σε όλη την ΑΜΘ. Για να ανακοινώσει τα επόμενα του σχέδια. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμενος, θα έρθει και στην πόλη μας.

 

Τέσσερις μέρες δούλεψε η ΔΕΥΑΚ στο πεζοδρόμιο της Χρυσοστόμου Σμύρνης. Τις δύο πρώτες (Δευτέρα και Τρίτη) διόρθωσε τη βλάβη στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό. Χθες και προχθές διόρθωσε το πεζοδρόμιο. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάλι από τους πολίτες. Κάτω από αυτό και σε αρκετά μεγάλο βάθος ήταν το αρχικό πρόβλημα.

 

Με την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε χθες από την Πολεοδομία Καβάλας, το σούπερ μάρκετ Λιντλ στο Περιγιάλι θα αυξήσει τις στεγασμένες θέσεις στάθμευσης που διαθέτει. Ακόμη περισσότερα οχήματα πελατών του θα προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα όλο το έτος.

 

Με την ιδιότητα του εκπαιδευτή του ΕΚΑΒ Καβάλας ο κ. Νίκος Δοξάκης έκανε χθες μάθημα πρώτων βοηθειών στο χώρο του Affidea στην Καβάλα. Το ΕΚΑΒ έκανε το ίδιο και σε άλλες τοπικές μονάδες ιδιωτών, σχετικές με την υγεία. Η ανάρτηση του αναφέρει: «Ολοκληρώθηκε το 2ο σεμινάριο ΚΑΡΠΑ στο προσωπικό του Διαγνωστικού Κέντρου Affidea Καβάλας. Πολύ σημαντική η ευαισθησία της εταιρίας αλλά και του προσωπικού στην εκπαίδευση αντιμετώπισης απειλητικών της ζωής καταστάσεων».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης