μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από τους εκπαιδευτικούς που δεν ξεχνούσες με τίποτα. Ο Απόστολος Μούτλιας. Πέθανε χθες, η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι. Το κείμενο που ακολουθεί έγραψε ο γιος του Γιάννης. Τα πράγματα για τον πατέρα του είναι ακριβώς όπως τα αναφέρει: « Ο πατέρας μου, ο Απόστολος Μούτλιας, έφυγε σήμερα (χθες) πλήρης ημερών από την ζωή και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στην αιωνιότητα. Δάσκαλος παλιάς κοπής, ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές του, υπηρέτησε σε σχολεία του νομού και της πόλης της Καβάλας, με ιδιαίτερο ζήλο, εργατικότητα και ευσυνειδησία. Άνθρωπος ακέραιος, έντιμος, οικογενειάρχης και βαθιά δημοκράτης σε όλη του την ζωή».


 

Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.) κ. Φώτης Μάρης έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Ορεστιάδας. Οι αλλαγές με την ενίσχυση του Πανεπιστημίου από την Ανατολική Μακεδονία- είπε- θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές! Ρωτήθηκε για τις διαμαρτυρίες του Διδυμοτείχου το οποίο ζητά να παραμείνει έδρα της Νοσηλευτικής σχολής. Απάντησε ότι η σχολή εκεί δεν έχει μέλλον! Δεν είναι βιώσιμη, είπε χαρακτηριστικά. Επιμένοντας ότι πρέπει να μετακινηθεί και να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη. Απέρριψε δε και μια ενδιάμεση πρόταση, του βουλευτή ΝΔ Έβρου κ. Δημοσχάκη, για φοίτηση 3 χρόνια στο Διδυμότειχο και 1 στην Αλεξανδρούπολη.

 

Ο κ. Μάρης που εξ αρχής ήθελε για το Δ.Π.Θ. τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ σε Καβάλα και Δράμα, είναι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό θα γίνει. Περιγράφει αμέσως μετά μια νέα εικόνα του πανεπιστημίου του οποίου είναι επικεφαλής, δυναμική και με προοπτική. Δεν έκανε καμία αναφορά στους όρους με τους οποίους θα γίνει η αλλαγή και στις ανησυχίες των καθηγητών τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Γενικά παρουσιάζεται ικανοποιημένος που το Δημοκρίτειο ενισχύεται, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για αυτούς που θίγονται από την αλλαγή. Τόσο ωραία.

 

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών και των αιρετών γενικότερα. Παλιά στις δηλώσεις αυτές υπήρχαν ειδήσεις. Σήμερα σχεδόν καμία. Όλα είναι καλώς καμωμένα και αψεγάδιαστα. Οι αιρετοί έπαθαν, έμαθαν κι έλαβαν τα μέτρα τους. Δηλώνουν τα προβλεπόμενα με έναν απολύτως νόμιμο τρόπο. Κι η ζωή συνεχίζεται…

 

Κι όσοι ξέχασαν να κάνουν δήλωση ενώ είχαν την υποχρέωση; Σε βάρος τους ασκείται ποινική δίωξη. Είναι μεν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια αλλά εκεί συνήθως αθωώνονται. Με μια προϋπόθεση. Έστω και καθυστερημένα να έχουν καταθέσει τις προβλεπόμενες δηλώσεις «πόθεν έσχες». Αυτό έχει ενδιαφέρον, είναι ξανά επίκαιρο αφού πάλι εντός των ημερών είναι κατηγορούμενοι για τον ίδιο λόγο δύο τουλάχιστον αιρετοί του Δήμου Καβάλας. Ευχόμαστε να αθωωθούν.

 

Δύτης και γερανός έβγαλαν χθες από το βυθό της θάλασσας στο κεντρικό λιμάνι την τέντα που ξήλωσε ο αέρας και αρχικά «πέταξε» πάνω σε σκάφος αναψυχής. Περιστατικό το προηγούμενο Σάββατο το πρωί μπροστά στο ΝΟΚ. Η επιχείρηση έγινε χθες το πρωί γρήγορα και ουσιαστικά. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο ιστιοπλοϊκό φυσικά και θα πληρωθούν. Περιγράφονται να είναι σημαντικές για το σκάφος.

 

Στην Αθήνα ταξιδεύει σήμερα ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Θα παραβρεθεί στη χειροτονία τόσο του πατέρα Παύλου Κίτσου, αύριο, όσο και σε αυτήν του επίτιμου δημότη Καβάλας πατέρα Απόστολου Καβαλιώτη. Το Σάββατο. Με την ευκαιρία ο κ. Μουριάδης φέρεται να έχει συμφωνημένο ραντεβού με τον Καβαλιώτη υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Καιρίδη. Το ταξίδι στην Αθήνα φαίνεται να μεταθέτει για την ερχόμενη εβδομάδα τις συναντήσεις του Δημάρχου με κάθε έναν από τους δημοτικούς συμβούλους- μέλη της νέας του δημοτικής ομάδας.

 

Ο Δήμος Καβάλας πληροφορήθηκε την απόφαση του δικαστηρίου και την οριστική κατανομή των εδρών (άρα και τη σίγουρη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου), περιμένει πάντα νεότερα για τη Δημωφέλεια. Νέες πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων ίσως αργήσει λίγο. Γίνει μεν αλλά πιο αργά απ’ ότι προβλέπεται. Εξ αυτού του λόγου ο κ. Δήμαρχος όσο θα είναι στην Αθήνα δεν αποκλείεται να βρεθεί και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Σε συνάντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό κ. Θόδωρο Λιβάνιο.

 

Πολλοί ιερείς της Καβάλας και της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου ταξιδεύουν από σήμερα στην Αθήνα ώστε να είναι παρόντες στην αυριανή χειροτονία του πατέρα Παύλου Κίτσου. Οι Καβαλιώτες λαϊκοί αναχωρούν το απόγευμα οδικώς. Δύο ή και τρία λεωφορεία σε ένα ταξίδι «αστραπή». Θα ταξιδεύουν όλη τη νύχτα. Αμέσως με την άφιξη τους θα κατευθυνθούν στην εκκλησία. Μετά το τέλος της τελετής θα ξαναμπούν στο λεωφορείο για να επιστρέψουν στην Καβάλα.

 

Εντός των ημερών θα έχουμε νέα για τις επιπλέον θέσεις στάθμευσης στο Νοσοκομείο. Ωστόσο από τη Δευτέρα (προχθές) καταργήθηκαν κι άλλο στην πράξη τα προηγούμενα μέτρα. Όλο και περισσότερα οχήματα σταθμεύουν δίπλα στα διάφορα κολονάκια. Περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον ελεύθερο χώρο των εσωτερικών δρόμων. Αστυνόμευση πέραν της περιοχής έξω από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δεν υπάρχει. Με αποτέλεσμα οι οδηγοί να κάνουν ότι θέλουν. Σύντομα θα επαναφέρουν τη διαδικασία στην προηγούμενη της κατάσταση. Είναι βέβαιο.

 

Ματαιώθηκε η συνάντηση φιλαρμονικών που ήταν να γίνει την περασμένη Κυριακή στην Πρώτη Σερρών. Δεν ταξίδεψε για να λάβει μέρος η φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας. Το φεστιβάλ δεν έγινε λόγω περιορισμένων συμμετοχών. Θα προσπαθήσουν πάλι για του χρόνου.

 

Αιρετοί της αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συμμετείχαν χθες στην ημερίδα με θέμα τα αστικά απόβλητα. Ημερίδα που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης. Ήταν η πρώτη τους ίσως συνάντηση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Τους καταλάβαινες από μακριά. Αυτούς που κέρδισαν και εξελέγησαν πάλι, αυτούς που έχασαν κι αυτούς που κέρδισαν πρώτη φορά. Στο περιθώριο της διαδικασίας αυτά άλλωστε ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν. Τα αποτελέσματα των εκλογών. Ίδιο πάνω κάτω ήταν το κλίμα και σε πρόσφατη, μετεκλογική κι αυτή, συνεδρίαση της ΠΕΔ της ΑΜΘ.

 

Διάφοροι δικηγόροι επισκέπτονται από τη Δευτέρα το Πρωτοδικείο. Απευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα, ζητούν πληροφορίες προκειμένου για λογαριασμό πελατών τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάθεσης ένστασης. Η προθεσμία λήγει το μεσημέρι της Παρασκευής, αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών στους 4 Δήμους του Νομού. Υπάρχει ενδεχόμενο μιας. Μόνο μιας; Λόγω της κινητικότητας που διαπιστώνεται ίσως υπάρξουν κι άλλες. Ή ενστάσεις από εκεί- και αυτούς- που δεν το περιμένεις!

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης