μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα, ο κ. Μουριάδης είχε εκφράσει σίγουρη άποψη. Η γέφυρα πρέπει να ξαναγίνει. Γιατί; Γιατί – είπε τότε- το ακίνητο του πρώην Νοσοκομείου θα αξιοποιηθεί. Κι ο δρόμος μπροστά του μαζί με τη γέφυρα, θα αποδειχθεί απαραίτητος. Οπότε τώρα που η μελέτη επιτέλους ετοιμάστηκε, όλα φαίνονται πιο εύκολα για να δρομολογηθεί το απαραίτητο έργο. Ο κ. Μέτιος έχει υποσχεθεί τα χρήματα να τα βάλει η Περιφέρεια (ποσό περίπου 5 εκ ευρώ), προερχόμενα υποθέτουμε από το επόμενο ΕΣΠΑ.

 

Πέρασαν ακριβώς 5 χρόνια από την πτώση της γέφυρας. Ένα ακόμη θα χρειαστεί μέχρι το έργο να αρχίσει ( ας πούμε μόνο ένα). Και δύο που υπολογίζουμε να διαρκέσει , φθάσαμε στα 8 συνολικά. Ελπίζοντας ότι αυτός ο πρόχειρος υπολογισμός – χρονοδιάγραμμα δεν θα πέσει έξω… Που μάλλον θα συμβεί το αντίθετο!

 

Η κατά κάποιο τρόπο ειδική θεία λειτουργία για τη χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών Παύλου Κίτσου άρχισε χθες το πρωί στις 7.30 στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών. Τέλειωσε στις 10.30 περίπου. Επακολούθησε προσφορά καφέ και γεύμα. Εκτός από τους 100 περίπου Καβαλιώτες που παρακολούθησαν την τελετή, εκεί ήταν πολλοί ακόμη.

 

Οι τέσσερις βουλευτές Καβάλας. Ο Γιώργος Καλαντζής. Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Καβάλας Ξενοφώντας Κροκίδης. Οι προαναφερθέντες – μαζί με άλλους- στάθηκαν σε ειδικό σημείο του ναού, ξεχωριστά από υπόλοιπους πιστούς. Γεγονός που βοήθησε στην προβολή τους, κατά την τηλεοπτική μετάδοση του γεγονότος.

 

Όσο κι αν δεν το περιμέναμε, η τοπική κοινωνία έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα. Είδε, όσο μπορούσε, την τελετή και χάρηκε για την πρόοδο του πατέρα Παύλου Κίτσου. Ήταν μια τιμή και μια επιλογή που κατά γενική ομολογία άξιζε. Άξιος λοιπόν και καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.

 

Επιστολή που υπογράφουν 1.300 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλη την Ελλάδα και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, απορρίπτει τη σημερινή πορεία του κόμματος. Αμφισβητεί τη νέα ηγεσία. Ουσιαστικά οι 1.300 άνθρωποι της επιστολής προαναγγέλλουν την αποχώρηση τους από το κόμμα. Ένας από αυτούς που υπογράφουν είναι ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας κ. Νίκος Μουρτασάγας. Στην τοπική οργάνωση υπάρχουν φυσικά και υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, πιο γνωστή και αρκετά φανατική η πρώην βουλευτής κ. Τάνια Ελευθεριάδου.

 

«Ο κόσμος κάνει το σταυρό του με αυτά που βλέπει» δήλωσε για το πρόβλημα της ακρίβειας ο πρόεδρος του σωματείου των συνταξιούχων της ΒΦΛ κ. Παναγιωτίδης. Οι συνταξιούχοι της Καβάλας (όλων των σωματείων) ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Θα λάβουν μέρος στο μεγάλο διεκδικητικό συλλαλητήριο που θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, θα γίνει στην πρωτεύουσα στις 24 Νοέμβρη. Αναχώρηση από την Καβάλα δύο όπως φαίνεται γεμάτων λεωφορείων, μια μέρα νωρίτερα.

 

Το θέμα της ακρίβειας ήταν αντικείμενο δηλώσεων και του Μπάμπη Πασχαλίδη, προέδρου του σωματείου των παραγωγών λαϊκών αγορών Ν. Καβάλας. «Ο κόσμος στενάζει από την ακρίβεια» είπε. Επέμενε ότι υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που στις λαϊκές αγορές πωλούνται φθηνότερα σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ. Κι έχει απόλυτο δίκιο.

 

Οι συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ στο Νομό Καβάλας που ανησυχούν για το εργασιακό μέλλον τους,  συναντήθηκαν προ λίγων ημερών με τον βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη. Του εξήγησαν το πρόβλημα τους. Είδαν από την πλευρά του μεγάλο ενδιαφέρον. Η έρευνα που φέρεται να έκανε ο κ. βουλευτής κατάληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμβάσεις που λήγουν την τελευταία μέρα του τρέχοντος μήνα, θα ανανεωθούν.

 

Μια από τις υποθέσεις που επρόκειτο να απασχολήσει χθες το Τριμελές Καβάλας έπρεπε να αναβληθεί. Για λόγους που είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής εξήγησε γιατί η δίκη πρέπει να οριστεί σε σύντομη επόμενη ημερομηνία. Το δικαστήριο δήλωσε αδυναμία να ικανοποιήσει το αίτημα του. Όρισε νέα δίκη για την ίδια υπόθεση τον Απρίλιο του 2025!

 

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία του Χριστουγεννιάτικου στολισμού. Φυσικά μέσω ιδιώτη μιας και δημοτικοί υπάλληλοι διαθέσιμοι δεν υπάρχουν. Αρχή έγινε με στολίδια που μπήκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα συνηθισμένα κι όχι κάτι καινούργιο ή κάτι διαφορετικό. Το συνεργείο θα πάει παντού προκειμένου όλος ο Δήμος Καβάλας να ετοιμαστεί για την περίοδο των εορτών. Οι μέρες μπορεί να μην έφθασαν αλλά κατά γενική ομολογία πλησιάζουν.

 

Στο κέντρο της πόλης είναι επίσης φανερή η προετοιμασία για την Black Friday. Πινακίδες, αφίσες και ειδικές τιμές- προσφορές υπάρχουν όλο και σε περισσότερες βιτρίνες. Πλέον άπαντες, «μικροί» και «μεγάλοι» έμποροι και επαγγελματίες θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Ο δε Εμπορικός Σύλλογος θα συνδράμει τα μέλη του μάλλον με μια από τις συνηθισμένες ηλεκτρονικές διαφημιστικές καμπάνιες.

 

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψε χθες τη σχετική απόφαση. Το Υπουργείο Παιδείας επιχορηγεί με ποσό 20.000 ευρώ το ερευνητικό κέντρο «Μοχάμετ Άλι» στην Καβάλα. Η απόφαση αναφέρει ότι τα χρήματα είναι η επιχορήγηση του ερευνητικού κέντρου για το τρέχον έτος.

 

Οι πολίτες διαμαρτύρονται αφού τα δίκαια αιτήματα τους δεν ικανοποιούνται. Περίπτωση πρώτη, ο κάδος ανακύκλωσης (μπλε κάδος) πρέπει να αντικατασταθεί. Βρίσκεται στα Ποταμούδια. Στη διασταύρωση των οδών Αμισού με Ικάρου. Περίπτωση δεύτερη. Σκουπίδια- χόρτα και παλιά έπιπλα στην οδό Κνωσού. Κοντά στο Σίγμα. Ίδια κατάσταση σε δύο σημεία στην οδό Πειραιώς (Άγιος Λουκάς). Παλιά έπιπλα και μια παλιά μπανιέρα! Εντάξει, υπάρχει ευθύνη και των πολιτών που ειδικά τα σκουπίδια – ογκώδη κτλ τα βγάζουν απ’ το σπίτι και δεν ενημερώνουν. Η εκ των υστέρων ενημέρωση του Δήμου από τους γείτονες είναι μια αρχή για να απομακρυνθούν όλα όσα ενοχλούν.

 

Μεσημβρινές ώρες χθες στη Ραψάνη έγιναν δύο τροχαία ατυχήματα. Και τα δύο υλικών ζημιών. Το ένα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το κέντρο, το άλλο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το Περιστέρι. Διαβολική σύμπτωση, που λένε…

 

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για τον καιρό της Καβάλας έπεσαν έξω. Το κύμα κακοκαιρίας το περασμένο Σάββατο ήταν πολύ βιαστικό. Η βροχή την Τετάρτη και την Πέμπτη (χθες και προχθές) περιορίστηκε σε ψιχάλες μόνο το απόγευμα της Τετάρτης. Κατόπιν τούτου ο Ν. Καβάλας συνεχίζει να είναι σε αυτούς τους ιδιαίτερα … στεγνούς. Το λένε και παρατεταμένη ανομβρία.

 

Την έχουμε ανάγκη τη βροχή. Ειδικά ο πρωτογενής τομέας. Όχι την καταιγίδα ή τα έντονα φαινόμενα. Μια βροχή συνηθισμένη. Φυσιολογική, κατά κάποιο τρόπο. Από αυτές που δυστυχώς όλο και πιο σπάνια εμφανίζονται. Μεταθέτουμε τις ελπίδες μας για την επόμενη βροχή. Το πρωί ή το μεσημέρι του Σαββάτου. Θα βρέξει ή πάλι θα είναι άστοχη η πρόβλεψη;

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης