• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την περασμένη Παρασκευή 10 Νοέμβρη η Καβάλα , μία ακόμη φορά, φιλοξένησε αρκετούς επισκέπτες. Τους 1.000 και πλέον επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Riviera και όχι μόνο. Στη φωτογραφία τουρίστες από τη Νότια Κορέα εντός κρεοπωλείου στην οδό Κουντουριώτου. Φωτογραφίζουν το εσωτερικό του καταστήματος. Τους φάνηκαν περίεργα τα λουκάνικα που κρέμονταν από το παραδοσιακό τσιγκέλι αλλά και η βιτρίνα ψυγείου με τα υπόλοιπα προϊόντα του καταστήματος. Οι συμπολίτες επαγγελματίες- κρεοπώλες τους υποδέχθηκαν με χαμόγελο και παρά το ότι δεν ήταν συνηθισμένοι πελάτες αλλά … περίεργοι!

 


 

Ο Κωστής Σιμιτσής έχει δίκιο. Εν όψει των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Καβάλας (δηλαδή στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας) οι τοπικοί παράγοντες και φορείς οφείλουν να συναντηθούν, να κάνουν μια αναλυτική μεταξύ τους συζήτηση. Καταλήγοντας σε στόχους που πρέπει να είναι κοινοί. Αντίθετα εδώ και 20 μέρες που ανέκυψε το θέμα (απόσπασης των τμημάτων της Καβάλας στο Δ.Π.Θ.) οι περισσότεροι παράγοντες της πόλης και του Νομού σιωπούν. Πρώτοι και καλύτεροι οι βουλευτές. Στη συνέχεια οι της Περιφέρειας και φυσικά και οι Δήμαρχοι. Μαζί τους τα Επιμελητήρια, σύλλογοι κτλ.

 

Αφήνουν τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν αυτός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι. Ακόμη και οι καθηγητές που διαφωνούν, ακόμη κι αυτοί παρουσιάζουν μια χλιαρή αντίδραση. Ποιο είναι σωστό; Σωστό είναι- αναφέρει στο κείμενο του ο πρώην Δήμαρχος Καβάλας- να οργανωθούμε. Στην πρόταση του κράτους ως Καβάλα να παρουσιάσουμε μια αντιπρόταση για τις πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα. Συγκεκριμένα και δημόσια. Κάθε τι διαφορετικό, διαπραγματεύσεις λίγων και στο παρασκήνιο, κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

 

Υπάρχουν κι άλλα τοπικά προβλήματα, σοβαρά προβλήματα, για τα οποία διαπιστώνεται ενοχλητική στασιμότητα. Ίσως και απραξία. Το Ε.Σ.Υ. και στο Νομό μας διαλύεται. Εμείς ασχολούμαστε με τη… διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ! Στη Θάσο η παραγωγή λαδιού δεν θα υπάρξει φέτος. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Οι παραγωγοί ζητούν αποζημίωση. Μοιάζουν να απευθύνονται στου… κουφού την πόρτα!

 

Στο παρελθόν γίνονταν στην Καβάλα οι λεγόμενες Πανκαβαλιώτικες συσκέψεις. Κι όλα αυτά έμπαιναν στο τραπέζι του διαλόγου. Τότε έκανε μια τέτοια αρχή το Επιμελητήριο. Ή και ο Δήμος. Προκαλούσαν τη σύσκεψη. Αυτά λείπουν σήμερα. Κι όσο δεν υπάρχει Καβαλιώτικη συνεννόηση, τόσο πόλη και Νομός θα διαπιστώνουμε ποικίλες απώλειες. Μαζί με ήττες. Διαδοχικές και σημαντικές.

 

Επί αυτών των ζητημάτων, πιθανόν και άλλων το ίδιο σημαντικών, πρέπει να ακουστεί η δυνατή φωνή των εκπροσώπων μας. Οφείλουν να ενωθούν, να συνυπάρξουν και κυρίως να δράσουν. Προς την Αθήνα. Όχι κάθε ένας χωριστά αλλά όλοι μαζί. Μόνο έτσι η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα. Μόνο έτσι.

 

Όλη η Ελλάδα πληροφορήθηκε την πρόσφατη καταδίκη γυναίκας στο Τριμελές Καβάλας, γυναίκα που είχε δημιουργήσει ψεύτικο προφίλ στο facebook με αποτέλεσμα να κάνει αναρτήσεις που ενοχλούσαν. Δυσφημούσαν και συκοφαντούσαν, κατά τη δικαστική απόφαση. Σε συνέχεια αυτής, η καταδικασθείσα που από λάθος δεν παρέστη στη διαδικασία ετοιμάζεται να καταθέσει έφεση. Αμφισβητώντας ισχυρά την ενοχή της. Η συνέχεια θα δοθεί στο εφετείο όπου οδηγούνται τα πράγματα.

 

Φθάσαμε στο σημείο- δυστυχώς- να είναι είδηση η θετική αντίδραση ιδιοκτητών επικίνδυνων κατοικιών στην Καβάλα. Η λήψη των απαραίτητων μέτρων. Το αυτονόητο… Τις προάλλες προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν 4 συνιδιοκτήτες επικίνδυνου σπιτιού στη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας. Για το σπίτι τους προϋπήρχε έκθεση επικινδύνου. Εξέδωσαν την απαραίτητη οικοδομική άδεια και οι εργασίες δρομολογήθηκαν. Προς ανακούφιση και των περαστικών και της γειτονιάς.

 

Φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη η ένσταση που κατέθεσε ο Κώστας Πεφάνης κατά του αποτελέσματος των εκλογών της πρώτης Κυριακής. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και το 2019. Πάλι μεταξύ υποψηφίων του συνδυασμού Μουριάδη. Τότε ήταν οι Φ. Ξουλόγης και Κ. Βακιρτζής. Σήμερα η διαφορά σταυρών προτίμησης αφορά τον Κ. Πεφάνη και τον Σ. Τσεκμέζογλου. Οριστικά νέα σε έναν περίπου μήνα. Η εκκρεμότητα πιθανόν να καθυστερήσει την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Μπόλικες συνεδριάσεις φέρνει η νέα εβδομάδα. Μεθαύριο Τετάρτη συνεδριάζει δύο φορές το Περιφερειακό Συμβούλιο. Δια ζώσης. Είναι οι πρώτες συνεδριάσεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Η πρώτη συνεδρίαση στις 6 το απόγευμα, η δεύτερη ορίστηκε για τις 8 το απόγευμα. Είναι ειδική, για τον προϋπολογισμό του 2024. Την ίδια μέρα συνεδριάζει και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Την Τετάρτη δια ζώσης συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Αύριο Τρίτη συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας.

 

Δύο εκπροσώπους είχε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στην Αθήνα. Τα δύο μέλη της επιτροπής. Τον κ. Κώστα Μορφίδη και την κ. Ζωή Χωματά. Η πρώην βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου δεν ταξίδεψε αφού δεν είναι μέλος της ίδιας επιτροπής. Η κ. Ελευθεριάδου και πολλοί ακόμη, στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, μάθαιναν τα νέα από τα μέσα ενημέρωσης.

 

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και ο Χάρης Σεϊτανίδης μίλησαν τις προάλλες στην Πρωινή, σχολίασαν την επικαιρότητα της Περιφέρειας ΑΜΘ και όχι μόνο. Ο κ. Ιωσηφίδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι ως παράταξη Τοψίδη που θα διοικήσει από την 1η Γενάρη «… ξέρουμε τι μας περιμένει». Ο νέος περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Χάρης Σεϊτανίδης υποστήριξε ότι η γέφυρα μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου.

 

Ο κ. Ιωσηφίδης ήταν στην Αθήνα για τη χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών Παύλου, λέγοντας σχετικά: « Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη κοινωνική προσφορά κι η επιλογή του για Επίσκοπος είναι κάτι που το αξίζει. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι – εκτός των άλλων- καλή και για την πόλη μας. Ένας δικός μας άνθρωπος θα βρίσκεται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο». Ο κ. Χάρης Σεϊτανίδης επανέλαβε την κριτική στη διοίκηση Μέτιου, ασχολήθηκε με τη νέα διοίκηση Τοψίδη λέγοντας μεταξύ άλλων: « Περιμένουμε άμεσες ενέργειες σε μια σειρά θεμάτων της ΠΕ Καβάλας. Τα κυκλοφοριακά μέτρα και τα έργα στον κόμβο πριν τη Ν. Ηρακλείτσα. Το έργο στο Φράγμα Μαρμαρά κτλ».

 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καβάλας κ. Γιάννης Προμούσας δήλωσε στην Πρωινή ότι ο προϋπολογισμός του 2024 ετοιμάζεται από την αρχή. Προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα, στη νέα νομοθεσία των καταργήσεων νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων. Αν και διαφωνεί με τη διαδικασία, την συζήτηση και ψήφιση του νόμου χωρίς διαβούλευση, θεωρεί ότι οι καταργήσεις «… θα συμμαζέψουν τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας». Η αλλαγή ήρθε σε λάθος στιγμή, είπε επίσης ο κ. Προμούσας. Εννοώντας ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε όσο οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είχαν το μυαλό τους στις εκλογές. Ήταν βλέπετε ο Οκτώβρης που μας πέρασε….

 

Το Δημιουργικό Εργαστήριο του Λυκείου των Ελληνίδων συνεχίζει να ενημερώνει τα μικρά παιδιά για όλα τα θέματα της κυκλοφορίας. Το Σάββατο 11 Νοέμβρη ήταν η σειρά του Αντώνη Μαστοράκη. Ο πρόεδρος των Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών Καβάλας μίλησε στα παιδιά για αυτά που πρέπει να προσέχουν. Σήμερα ως πεζοί, αύριο ως οδηγοί.

 

 

 

Διαβάστε επίσης