• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο χώρο του συλλόγου. Του Ομίλου Πόντιων Χορευτών Καβάλας. Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια πλούσιας δράσης και το γιόρτασαν. Ο σύλλογος ξεκίνησε δειλά δειλά αλλά τα κατάφερε. Με πολιτιστικά γεγονότα  σχετικά με τον Πόντο. Γίνονται όλο το έτος. Κυρίως στην πόλη.

Εκτός από τις πολλές φωτογραφίες, η γεμάτη χαρά ανάρτηση τους σημειώνει τα ακόλουθα: «Ευχαριστούμε όλους όσους ήταν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια μικρούς και μεγάλους, όσους αγάπησαν τον όμιλο και όσους είναι ακόμα εδώ! Στόχος μας η διάσωση και διάδοση των ηθών και εθίμων της αλησμόνητης πατρίδας μας».

 


 

Οι συνδικαλιστές του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας προετοιμάζουν με μεγάλη προσοχή την αυριανή απεργία. Την αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία (πλατεία Ελευθερίας). Οι προσπάθειες ενημέρωσης αποδίδουν. Μάλλον εύκολα οι καταστηματάρχες πείθονται και θα κλείσουν. Θα είναι άλλωστε ένα μόνο 24ωρο. Ίδιο κλίμα επικρατεί σε όλη την Ελλάδα. Σε όλα τα Επιμελητήρια, σε όλες τις Ομοσπονδίες, σε όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους. Έτσι ουσιαστικά η αγορά στη χώρα αύριο δεν θα λειτουργήσει. Υπάρχει σοβαρός λόγος.

 

Φυσικά και αυτό δεν είναι αρκετό. Κανένας νόμος δεν άλλαξε με μια μέρα απεργίας. Καμιά κυβέρνηση δεν πείσθηκε από ένα 24ωρο με κλειστή την αγορά. Ότι συμβεί αύριο θα είναι η αρχή. Τα μηνύματα στάλθηκαν και θα σταλούν. Οι αρμόδιοι εμφανίζονται αποφασισμένοι. Ταυτόχρονα και προβληματισμένοι. Η μεσαία τάξη που θίγεται, θα ήταν τάχα στο επίκεντρο της προσοχής τους. Απ’ την καλή; Ή μήπως απ’ την ανάποδη;

 

Κι οι βουλευτές της ΝΔ έχουν ρόλο να παίξουν σε αυτό που πάει να γίνει. Οφείλουν να πιέσουν. Το φορολογικό σύστημα εκτός του ότι πρέπει να είναι σταθερό, πρέπει να είναι δίκαιο. Προπαντός δίκαιο. Αυτό που προτείνεται δεν είναι. Παραπέμπει σε μέτρα οριζόντια, χωρίς κριτήρια. Χωρίς διακρίσεις. Στην εποχή- πρόσφατη σχετικά- που άλλος τρόπος δεν υπήρχε κι έπρεπε πάση θυσία να βρεθούν έσοδα για το κράτος. Υποτίθεται ότι αυτό άλλαξε. Ή μήπως όχι;

 

Σίγουρα πρέπει να αλλάξει το νομοσχέδιο. Πρέπει να μελετηθεί περισσότερο, καλύτερα και να παρουσιαστεί από την αρχή. Κι ενώ ο Υπουργός δείχνει αμετανόητος, οι βουλευτές έχουν υποχρέωση να τον συνεφέρουν. Να του μιλήσουν, να του μεταφέρουν τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Είναι αλήθεια τόσο δύσκολο να βρεθεί κάτι καλύτερο από αυτό που προτείνεται σήμερα;

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της αυριανής απεργιακής συγκέντρωσης στην Κεντρική Πλατεία, σε αυτήν δεν θα υπάρξουν ομιλίες. Καμία ομιλία! Θα συγκεντρωθούν όσοι απεργούν και διαμαρτύρονται, θα κάνουν μια πορεία στο κέντρο. Καταλήγοντας στο Διοικητήριο όπου θα επιδώσουν ψήφισμα στην προϊστάμενη της Δ.Ο.Υ. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν ομιλίες. Για την εποχή μας είναι όντως περίεργο. Λέτε να μην υπάρξουν ούτε συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους; Αυτό μάλλον αποκλείεται.

 

Δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο, το προηγούμενο Σάββατο, οι λαϊκές αγορές στην Καβάλα επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία. Οι μικροπωλητές ήταν λιγότεροι, οι καταναλωτές το ίδιο. Κι ενώ αρχικά η βροχή δεν θα έφθανε ως το πρωί του Σαββάτου, αυτό τελικά δεν αποφεύχθηκε. Κατά τις 11 το πρωί του Σαββάτου ο καιρός είχε βελτιωθεί αλλά και στο κέντρο και στην Καλαμίτσα οι λαϊκές αγορές είχαν επηρεαστεί καθοριστικά. Πλέον όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ελπίζουν και εύχονται το ερχόμενο Σάββατο να μην γίνουν τα ίδια.

 

Κανονικά θα γίνει σήμερα η λαϊκή της Χρυσούπολης. Δεν θα συμβεί το ίδιο με την αυριανή, στις Κρηνίδες. Οι έμποροι μικροπωλητές θα απουσιάζουν σίγουρα. Το σωματείο τους απεργεί καθώς ο κλάδος θίγεται από το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Όσο για τους παραγωγούς, φαίνεται ότι θα βρίσκονται κανονικά στους πάγκους τους. Αν και όσοι συμμετέχουν στη λαϊκή των Κρηνίδων- παραγωγοί- δεν είναι ιδιαίτερα πολλοί.

 

Μέχρι και χθες δεν υπήρχε ενημέρωση για τη μη λειτουργία κατά την απεργία, των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Αυτό αν συνεχιστεί σήμερα, σημαίνει ότι αύριο τα πρακτορεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε όλη την Ελλάδα.

 

Προσοχή, νέες απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης ηλικιωμένων. Όχι τόσο στην πόλη, όσο σε άλλα σημεία του Ν. Καβάλας. Αναφέρονται πλήθος τηλεφωνημάτων στη Χρυσούπολη, τις Κρηνίδες και την Ελευθερούπολη. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά και στη Θάσο. Οι νεότεροι να ενημερώσουν τους μεγαλύτερους ώστε να μην πέσουν στην παγίδα των πονηρών και απατεώνων.

 

Συμβαίνει (και) στα Αμισιανά. Όπου επίσης έφθασε ο τουρισμός. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια της ΥΔΟΜ Καβάλας, ισόγειο κατάστημα των Αμισιανών θα μετατραπεί σε κατοικία. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι τουριστική τις περισσότερες φορές κατοικία. Το Καλοκαίρι πέρασε. Το επόμενο δεν αργεί.

 

Ο σύλλογος Συνταξιούχων Δημοτικών Υπαλλήλων Καβάλας ανακοίνωσε χθες το θάνατο του Στέλιου Κοντομάρκου. Ήταν πρόεδρος στον ίδιο σύλλογο (από τα ιδρυτικά του μέλη), επί σειρά ετών εργαζόμενος στο Δήμο Καβάλας. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.

 

Με αφορμή τη νέα θεατρική παραγωγή του θεάτρου «Κουίντα» στην Καβάλα, θετικά τα σχόλια του Αντώνη Κούφαλη. Μεταξύ άλλων έγραψε: «Με την δεύτερη παραγωγή της η «Κουίντα» της Ναταλίας Βασιλεκα επιβεβαιώνει τους αρχικούς μας ισχυρισμούς. Ήρθε για να μείνει. Και να συμβάλει στη διαμόρφωση αυτού του ανεξερεύνητου τοπίου που λέγεται ελληνική περιφέρεια».

 

Την Κυριακή το πρωί στη Μ. Λέσχη πραγματοποιείται εκδήλωση στη μνήμη του Βασίλη Θεοδωρίδη. Που «έφυγε» από τη ζωή περίπου προ έτους. Με αφορμή την εκδήλωση ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Υψηλή η συνεισφορά του στο γενικό καλό της τοπικής μας κοινωνίας… Ανεκτίμητη η πολύτιμη υπηρεσία του στο ευ αγωνίζεσθαι ενός αθλήματος, ιδιαίτερα απαιτητικού, που καλλιεργεί αξίες πνευματικές, διανοητικές, ψυχικές, όπως είναι το σκάκι…».

 

Μετά από καιρό εκδήλωση στο χώρο Σπούτνικ, χώρο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ: «Το Στέκι Πολιτικής, Πολιτισμού & Αλληλεγγύης ΣΠΟΥΤΝΙΚ, οι εκδόσεις Κέδρος και το Βιβλιοπωλείο Μερτζιανίδου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Παναγιωτίδη με τίτλο «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας. Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν συνέβησαν»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασίλης Αναστασίου, συγγραφέας, Θεοδώρα Λιαπάτη, φιλόλογος. Τη συζήτηση συντονίζει η Ρένα Πανταζόγλου, δημοσιογράφος ΕΡΑ Καβάλας».

 

 

Διαβάστε επίσης