• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη χθεσινή πορεία- διαμαρτυρία για το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο. Οι διαδηλωτές κινούνται στην οδό Βενιζέλου, περνούν μπροστά από κατάστημα που όχι μόνο λειτουργεί κανονικά αλλά εκείνη την ώρα εξυπηρετεί πελάτισσα! Ευθύνη ίδια με αυτή του επαγγελματία που λειτουργεί την επιχείρηση του, έχει και η πελάτισσα. Όλα τα άλλα- οι δικαιολογίες δηλαδή- είναι αυτό που συχνά λέμε. Σε λόγια να βρισκόμαστε….

 


 

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ίδια. Ακριβώς ίδια σε σχέση με προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις. Οι πολλοί που χθες έκαναν απεργία σχολιάζουν αρνητικά τους ελάχιστους που το απέφυγαν. Όσους λειτούργησαν και χθες, λες και δεν συμβαίνει τίποτα το διαφορετικό. Πριν υπεισέρθουμε στις λεπτομέρειες καλό είναι να το επαναλάβουμε. Οι πολλοί χθες δεν άνοιξαν το μαγαζί τους. Δεν πήγαν στο γραφείο και στη δουλειά τους. Κάποιοι ελάχιστοι το έκαναν. Οι συνήθεις ύποπτοι, κατά κάποιο τρόπο.

 

Χθες λειτούργησαν κανονικά τα μαγαζιά τους οι «μεγάλοι» της τοπικής αγοράς. Κι οι πολύ «μεγάλοι». Αυτοί που δεν επηρεάζονται, δεν πλήττονται από το οποιοδήποτε σύστημα φορολογίας. Ούτε θεώρησαν σωστό να συμπαρασταθούν στους «μικρομεσαίους». Οι «μεγάλοι» έκαναν την δουλειά τους, αδιαφόρησαν για τον πλησίον τους. Άλλωστε ποτέ δεν τον είδαν με καλό μάτι. Τους ενοχλεί, επιδιώκουν εμμέσως ή αμέσως την εξαφάνιση του.

 

Λειτούργησαν κανονικά τα καταστήματα τους κι όσοι ισχυρίζονται ότι είναι «μεγάλοι». Γεγονός που μπορεί και να μην ισχύει. Ή σίγουρα δεν ισχύει. Αυτοί οι δήθεν, ας τους χαρακτηρίσουμε έτσι, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το σύνολο. Στόχευσαν στο ιδιωτικό, στο ατομικό τους συμφέρον. Και για αυτούς χθες ήταν μια μέρα όπως όλες οι άλλες.

 

Υπήρξαν τέλος και κάποιες άλλες περιπτώσεις. «Μικρών» αλλά και ιδιαίτερων επιχειρηματιών- επαγγελματιών. Βρήκαν εύκολα τις ανόητες, πονηρές δικαιολογίες. Κρύφτηκαν πίσω από αυτές, κάλεσαν το προσωπικό να εργαστεί κι αυτό έκανε ακριβώς ότι ζήτησε το αφεντικό.

 

Χθες οι πολλοί έκλεισαν. Δήλωσαν διαφωνία. Ανησυχία. Ακόμη και αγανάκτηση. Πολλοί εξ αρχής σκέφθηκαν ότι είναι άδικος και χαμένος ο αγώνας. Πιθανόν να έχουν δίκιο. Πειθάρχησαν ταυτόχρονα, ακολούθησαν το σωστό. Σύμφωνα με την ηθική, τη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη.

 

Όλα τα άλλα είναι λάθος αποφάσεις, είναι ιδιοτροπίες και πείσματα. Προφάσεις εν αμαρτίες. Το υπό συζήτηση φορολογικό «σκοτώνει». Χωρίς διακρίσεις. Ακόμη κι αυτούς που χθες ήταν στο πόστο τους. Στο μαγαζί τους. Αν δεν αντισταθούμε τώρα, αύριο και μεθαύριο θα είναι αργά.

 

Η βροχή, την ώρα της συγκέντρωσης και της πορείας, ήταν όντως μη αναμενόμενη. Φυσικά και επηρέασε την προσέλευση. Όχι όμως την απόφαση το μαγαζί να κλείσει. Αν δεν έβρεχε, στην πλατεία θα συγκεντρώνονταν ακόμη περισσότερος κόσμος. Αυτό που έγινε χθες στην Καβάλα ήταν πετυχημένο. Ήταν το χρέος της αγοράς και των μικρομεσαίων του ιδιωτικού τομέα απέναντι στο μέλλον τους. Στο μέλλον των παιδιών τους. Κάποια από αυτά θα ακολουθήσουν το επάγγελμα, υπό ακόμη δυσκολότερες συνθήκες.

 

Μπροστά μπροστά στην πορεία ήταν 4 οχήματα Ταξί. Πιο πίσω, πρώτο από τα πανό, αυτό της Αγωνιστικής Συσπείρωσης του Εμπορικού Συλλόγου. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν φυσικά εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εκεί ήταν και εκπρόσωποι της ΝΔ Καβάλας. Ο Μπάμπης Δράκος, η Στέλλα Παπαδοπούλου και ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. Σημαντικό είναι το ότι στη συγκέντρωση και στην πορεία συμμετείχαν πάρα πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ. Γεγονός που η ΝΔ πρέπει να το υπολογίσει. Να το σκεφθεί. Μαζί με το περιεχόμενο του νέου νόμου.

 

Απουσίαζε από την κινητοποίηση της Καβάλας ο Παναγιώτης Αρσονιάδης. Συμμετείχε στην κεντρική, στην Αθήνα. Και μάλιστα όχι μόνος. Μαζί του, δεύτερος εκπρόσωπος της Καβάλας, ο Γιάννης Βουδούρης. Εκεί φυσικά όλα ήταν πιο σημαντικά. Πιο δυνατά και πιο μεγάλα.

 

Εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ έκαναν προχθές βόλτα στο κέντρο της πόλης. Μία ακόμη φορά είδαν αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια. Σε αρκετές περιπτώσεις πάνω και στους «οδηγούς όδευσης τυφλών». Συμπέρασμα: Όσες προσπάθειες και να γίνονται, όσα πρόστιμα και να επιβάλλονται κάποιοι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι.

 

Αλλαγή δεδομένων για την ορκωμοσία του Θόδωρου Μουριάδη και του νέου δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Η τελετή μετατίθεται για να γίνει- όπως ακούγεται- στα μέσα Δεκέμβρη. Με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Δεκέμβρη. Όχι στο Εκθεσιακό της Νέας Καρβάλης αλλά στο συνεδριακό της Ιεράς Μητρόπολης στη Λυδία. Εκεί είχε γίνει η ορκωμοσία του Κωστή Σιμιτσή και του τότε νέου δημοτικού συμβουλίου Καβάλας το Δεκέμβρη του 2010.

 

Ένα θέμα που πρέπει να λυθεί είναι τα ανταποδοτικά του Δήμου Καβάλας για το 2024. Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο είναι σχεδόν αδύνατο να εγκρίνει τις αυξήσεις που σκέφτεται να ζητήσει η διοίκηση. Από την άλλη πλευρά προϋπολογισμός και ανταποδοτικά υποχρεωτικά ψηφίζονται από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο και όχι από το καινούργιο. Θυμίζουμε ότι στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση δεν έχει πλειοψηφία.

 

Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης πρόλαβαν τα Καβαλιώτικα. Χθες το πρωί γράφτηκαν κείμενα σε ιστοσελίδες της Αθήνας για την υπογραφή της σύμβασης υπό παραχώρησης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’». Τελετή που προγραμματίστηκε να γίνει σήμερα στην πρωτεύουσα. Επιτέλους, θα σχολιάσουμε.

 

Ευχόμαστε όλα όσα ακολουθήσουν όχι απλά να γίνουν αλλά να γίνουν γρήγορα. Να τρέξουν προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση. Και κάτι ακόμη, η υπό παραχώρηση του «Φίλιππος Β’» συχνά αναφέρεται ως υπό παραχώρηση του προβλήτα «Φίλιππος Β’». Λάθος. Υπό παραχώρηση είναι ένα μεγάλο και νέο λιμάνι. Και φυσικά όχι το κεντρικό. Φωτογραφίες του οποίου συχνά συνοδεύουν τα ίδια κείμενα.

 

Τα Χριστουγεννιάτικα τρενάκια επανέρχονται. Η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου- λίγο πριν κι αυτή διαλυθεί- μισθώνει τουριστικό τρένο. Το χρησιμοποιεί στο Δήμο Παγγαίου για όλη την περίοδο των εορτών (15 με 30 Δεκέμβρη). Μια δαπάνη που υπολογίστηκε στο ποσό των 7.000 ευρώ περίπου. Σύντομα θα ανακοινωθούν όλα τα εορταστικά δρομολόγια που θα κάνει το ίδιο τρενάκι. Σε όλο το Δήμο Παγγαίου.

 

Το τρενάκι του Δήμου Καβάλας είναι πάλι εκτός λειτουργίας. Μάλλον βρίσκεται στο συνεργείο. Τα έφαγε τα ψωμιά του αλλά όταν είναι στα… καλά του, συνεχίζει τα δρομολόγια από και προς τη συνοικία της Παναγίας. Κι όταν δεν είναι, οι κάτοικοι της Παναγίας μεταφέρονται στη γειτονιά τους με το μικρό βαν του ΔΗΠΕΘΕ της Καβάλας.

 

Στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας βρέθηκε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Εκεί και η κ. Μαρία Συρεγγέλα, νέα γραμματέας της ΝΔ. Ο κ. Μαρκόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να συζητήσει και να φωτογραφηθεί μαζί της. Συμπλήρωσε τη σχετική του ανάρτηση με τη φράση: «Κάποιες παλιές φιλίες με μεγάλη διάρκεια συνεχίζουν την πορεία τους».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης