μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα σωματεία των συνταξιούχων της Καβάλας δρουν ασταμάτητα. Ακούραστα και μαχητικά. Διεκδικούν συνεχώς από τις… «βαρήκοες» Κυβερνήσεις. Τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες. Προχθές 60 περίπου συνταξιούχοι από την πόλη μας βρέθηκαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Στους δρόμους της πρωτεύουσας με δυνατή φωνή. Μπράβο σε όλους. Μπράβο και σε αυτούς που ενώ ήθελαν τελικά δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή όλοι αυτοί οι αγώνες θα δικαιωθούν!

 


 

Η αλήθεια είναι ότι μας μπέρδεψαν. Αλλιώς ανέφεραν αρχικά το όνομα της κακοκαιρίας κι αλλιώς στη συνέχεια. Μπερδεύτηκαν κι οι ίδιοι. Αυτό φαίνεται. Κυρίως μπερδεύτηκαν με τις περιοχές που θα επηρεαστούν. Το μήνυμα του 112 που λάβαμε το μεσημέρι του Σαββάτου αποδείχθηκε εντελώς περιττό. Ο Ν. Καβάλας είχε μια σύντομη και όχι διαφορετική των συνηθισμένων επιδείνωση του καιρού. Ωστόσο οι κάτοικοι του Νομού τρόμαξαν. Έλαβαν τα μέτρα τους, άλλαξαν τα προγράμματα τους. Ενώ όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, δεν υπήρχε σοβαρός λόγος.

 

Ελπίζουμε να μην είναι σημαντικό ανθρώπινο λάθος αλλά μια υπερβολή για το καλό μας. Ο συνηθισμένος υπερβάλλων ζήλος. Την άλλη φορά παρά ταύτα καλό είναι να αποδειχθούν πιο προσεκτικοί. Να ξεχωρίζουν πιο σωστά τις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία. Όταν προβλέπουν τον καιρό οφείλουν να ξεχωρίζουν την Αττική, την κεντρική και νότια Ελλάδα από τη Βόρεια Ελλάδα. Τάχα το κάνουν αλλά όχι και τόσο….

 

Η περίοδος στην οποία βρισκόμαστε είναι αυτή με τον λιγότερο τουρισμό. Στην πόλη και το Νομό Καβάλας. Το βλέπουμε παντού. Το καταλαβαίνουμε εύκολα. Απουσιάζουν από τους δρόμους της πόλης τα αυτοκίνητα με τις ξένες πινακίδες, απουσιάζουν οι Βαλκάνιοι. Προτιμούν το σπίτι τους και το καταλαβαίνουμε. Σήμερα έρχεται το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο του έτους αφού ακόμη και στο τέλος του Νοέμβρη κάποιοι κάνουν διακοπές!

 

Τουρισμός πάλι περίπου σε έναν μήνα ή και λιγότερο. Για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά κτλ. Μέχρι τότε θα είμαστε μόνοι μας. Έτσι για να καταλάβουμε τη σημασία της τουριστικής κίνησης. Πόσο βοηθά την τοπική οικονομία. Άλλο πράγμα μόνοι μας και άλλο πράγμα μαζί μας χιλιάδες ή εκατοντάδες άλλοι επισκέπτες.

 

Είχε κίνηση η αγορά το πρωί και το απόγευμα της Παρασκευής, στην φετινή Black Friday. Αν προσεγγίσουμε το θέμα από την πλευρά των καταναλωτών θα ακούσουμε πάλι παράπονα. Πολλά παράπονα. Οι εκπτώσεις και προσφορές, δηλώνουν πολλοί καταναλωτές, δεν ήταν οι αναμενόμενες. Ειδικά από τους «μεγάλους». Ο κόσμος κυκλοφόρησε, είδε, έκανε τις συγκρίσεις και σκέψεις του. Πολλοί δεν ψώνισαν. Οι τιμές ήταν μία ακόμη φορά ακριβές.

 

Την ευχάριστη έκπληξη των ημερών την έκανε η ναυτιλιακή εταιρία του Γιάννη Μητσόπουλου. Μειώνοντας γενναία τις τιμές των εισιτηρίων σε όλα τα φέρι μποτ που διαθέτει. Αυτό που υλοποιείται από το Σάββατο δεν έχει προηγούμενο. Κανένα. Μπράβο του. Είναι επιτέλους ένα καλό παράδειγμα. Που οφείλουν να ακολουθήσουν, να μιμηθούν και να αντιγράψουν όλοι οι άλλοι. Θα το κάνουν; Σύμφωνα με το νόμο του ανταγωνισμού, μάλλον θα το κάνουν.

 

Σύντομη μα και πολύ συγκεκριμένη η πρόσφατη ανάρτηση της κ. Ευγενίας Ζαχαροπούλου. Σχολιάζει τις αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο η ίδια παραμένει: « Έχασαν και έφυγαν… Κρίμα και ξανά κρίμα και ντροπή και ξανά ντροπή. Μας λύθηκε και η απορία γιατί τελικά χάσαμε τις εθνικές εκλογές. Κρίμα και ντροπή , κυρίες και κύριοι ( όχι πια σύντροφοι)».

 

Η κ. Ζαχαροπούλου ήταν υποψήφια βουλευτής Καβάλας με το κόμμα, πιο πρόσφατα υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Ηλιόπουλο. Εκφράζει τους τοπικούς υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη ή τα στελέχη και φίλους του κόμματος που του δίνουν έστω μια πίστωση χρόνου. Σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να εντάξουμε και τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Ο πρώην βουλευτής μετά από καιρό σιωπής έκανε τις προάλλες δηλώσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Έτσι, για μην αισθάνεται μόνη υποστηρίζοντας τον κ. Κασσελάκη, η Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που έγινε στα Γιάννενα η Καβάλα εκπροσωπήθηκε από το Θόδωρο Μαρκόπουλο. Μόνο. Οι υπόλοιποι Καβαλιώτες σύνεδροι προτίμησαν να απουσιάσουν. Το καταλαβαίνουμε, ειδικά για τους ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μέτιος ήταν στο συνέδριο. Μαζί με περιφερειακούς του συμβούλους (και Αντιπεριφερειάρχες) από την υπόλοιπη ΑΜΘ. Όπως φυσικά ήταν στη διαδικασία ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

 

Απουσιάζουν από την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας τα «μεγάλα» θέματα. Φαίνεται ότι θα απασχολήσουν το συμβούλιο στις συνεδριάσεις του τον Δεκέμβρη. Με πρώτο το τεχνικό πρόγραμμα του 2024. Το προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς είναι έτοιμο κι έτσι την προσεχή Πέμπτη θα απασχολήσει το συμβούλιο διαβούλευσης του Δήμου. Αμέσως μετά τα συλλογικά όργανα.

 

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να περιμένει την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για το μέλλον της Δημωφέλειας. Το κλίμα δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Ωστόσο οριστική απάντηση από το Υπουργείο δεν υπάρχει κι έτσι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

 

Στην Αθήνα ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης. Εκτός από τα θέματα του Δήμου υπάρχουν και τα θεσμικά. Τα συζήτησε συμμετέχοντας στη συνεδρίαση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στην οποία ως γνωστών είναι μέλος. Επιδιώκει δε να εκλεγεί και στο επόμενο της διοικητικό συμβούλιο. Η ΚΕΔΕ που συνεδρίασε την Παρασκευή ασχολήθηκε με τη διαφαινόμενη αλλαγή, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι αναλαμβάνουν την ευθύνη και της Πολιτικής Προστασίας!

 

Επαγγελματικά προβλήματα. Τα περιγράφει με ανάρτηση του ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Yalos στη Ραψάνη. Ο κ. Γιαννούλης γράφει: «Όσο για την κυρία που με παίρνει με απόκρυψη κάθε Παρασκευή και Σάββατο τηλέφωνο και μου λέει ότι ενοχλούμε και με απειλεί ότι θα φέρει την Αστυνομία ειδικά σήμερα που ο καιρός είναι έτσι (το βράδυ του Σαββάτου 25/11) και δεν μπορεί να κοιμηθεί και ότι από ταβέρνα το κάναμε μπουζούκια την πληροφορώ με αυτό τρόπο ότι έχουμε κάθε νόμιμη άδεια και παίζουμε επαγγελματικά μηχανήματα και ηχολήπτες στα νόμιμα ντεσιμπέλ».

 

Ανάρτηση και από το σωματείο των Επιπλοξυλουργών Καβάλας. Με αφορμή το θάνατο του συναδέλφου τους Θανάση Κουρκούλη: «Ελαφρύ το χώμα μάστορα, φίλε, συνάδελφε Θανάση Κουρκούλη. Η μεγάλη οικογένεια σου θρηνεί». Ο Θανάσης Κουρκούλης πέθανε το Σάββατο στο Νοσοκομείο Καβάλα όπου είχε σύντομη νοσηλεία. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του.

 

Μόνιμος κάτοικος Καβάλας, κάτοικος Πεντακοσίων και Αγίας Βαρβάρας, απολάμβανε την επιτυχία του γιου του Νίκου. Χωρίς να αλλάξει καθόλου. Πάντα χαμογελαστός, πάντα ευγενικός και πάντα Καβαλιώτης. «Βγαλμένος» από τον ιδιωτικό τομέα μιας και πριν συνταξιοδοτηθεί άσκησε το επάγγελμα του ξυλουργού.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης