• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από το αρχείο της Πρωινής. Του 2002. Οι επικεφαλής του νεοσύστατου Οργανισμού Λιμένα Καβάλας (Χατζηαναστασίου Γ. και Ψιστάκης Δ.) έχοντας φιλοξενούμενο τον κ. Γιάννη Τσακλίδη. Από τότε, ίσως και λίγο νωρίτερα, αναπτύσσονταν σχέδια για μια δυναμική ανάπτυξη του νέου λιμανιού. Τότε βέβαια κανείς δεν αναφέρονταν στην ιδιωτικοποίηση. Εν πάση περιπτώσει το λιμάνι τότε πήρε το δρόμο του, προκειμένου 20 χρόνια μετά να ιδιωτικοποιηθεί. Για να αναπτυχθεί πραγματικά. Η αναδημοσίευση της φωτογραφίας είναι και μια απόδοση τιμής και αναγνώρισης σε τόσους συμπολίτες που υπό άλλες συνθήκες προσπαθούσαν για κάτι που ακόμη περιμένουμε. Σήμερα με περισσότερες πιθανότητες αυτό να γίνει πράξη.

 


 

Οι μέρες που έρχονται είναι μέρες γιορτών. Πολλών, διαδοχικών και σημαντικών. Η ανυπομονησία των ανθρώπων για τις γιορτές, ειδικά για τα Χριστούγεννα, είναι ως ένα σημείο κατανοητή. Φυσιολογική. Να γιορτάζεις Χριστούγεννα από το … Νοέμβρη είναι κάτι Ευρωπαϊκό. Κάτι που το κάναμε «εισαγωγή» στην Ελλάδα και το αντιγράφουμε πλήρως. Μεγάλη μας επιθυμία οι γιορτές να κυριαρχήσουν και όλους να τους επηρεάσουν. Υπερβολικό μεν αλλά ξεκάθαρο. Φθάνουμε στο σημείο να ανταλλάσσουμε ευχές για Καλά Χριστούγεννα από τώρα!

 

Προηγούνται άλλες. Όπως π.χ. της Αγίας Βαρβάρας. Ήδη ο συνοικιακός σύλλογος της Αγίας Βαρβάρας και των Πεντακοσίων ανακοίνωσε ότι θα αναβιώσει το έθιμο της Βαρβάρας, το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής. Στον ομώνυμο ιερό ναό. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και σε άλλα κεντρικά σημεία υπάρχουν μικρές αφίσες με το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα για τον εορτασμό του Αγίου. Σε μια εβδομάδα από σήμερα.

 

Δυστυχώς δεν θα είναι όλα εορταστικά από τόσο νωρίς. Υπάρχουν καταστάσεις, γεγονότα και διαδικασίες που αντιστέκονται. Προβάλλουν και επιβάλλουν μια μη εορταστική καθημερινότητα. Στο τέλος, μετά από 10-15 μέρες περίπου, αυτά θα ηττηθούν. Αλλά ως τότε θα δράσουν. Με τον συνήθη ενοχλητικό τρόπο.

 

Βιάζεται κι η Κυβέρνηση. Να κάνει έγκαιρα νόμο του κράτους το νέο φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών. Υπόσχεται κι άλλες διορθώσεις αλλά σε γενικές γραμμές δεν πείθει. Δεν πείθει γιατί ενώ διορθώνει, δεν αλλάζει καθόλου την ουσία του πράγματος. Καθόλου.

 

Στην Καβάλα συζητούν ακόμη όσα έγιναν στην εκδήλωση για το νομοσχέδιο το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην Ομοσπονδία. Υπήρξαν λένε και αποδοκιμασίες! Ήταν η στιγμή που διαβάζονταν από εκπρόσωπο το κείμενο του κ. Μακάριου Λαζαρίδη. Τέτοια υποστήριξη στο νομοσχέδιο- σχολίασαν- ούτε ο ίδιος ο Υπουργός που το εισηγείται! Τότε ακούστηκαν αποδοκιμασίες. Μια γκρίνια και μια μουρμούρα. Άλλοι προτίμησαν να βγουν προσωρινά από την αίθουσα. Ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

Κι οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ είναι. Αντιλήφθηκαν το θέμα που προκύπτει. Αναδιπλώθηκαν, ήταν προσεκτικοί και κυρίως διαλλακτικοί. Ο εκπρόσωπος του κ. Λαζαρίδη δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Διάβασε αυτό που είχε μπροστά του. Ένα κείμενο ύμνος προς το νομοσχέδιο.

 

Η χθεσινή βροχή σε γενικές γραμμές δεν επηρέασε την κυκλοφορία και την κίνηση. Δεν είχαμε τα τροχαία περιστατικά που προκύπτουν συνήθως. Εξαίρεση αυτό που έγινε κοντά στην Κεραμωτή. Επιβατικό έπεσε πάνω σε κολώνα. Αλλά και προχθές Δευτέρα, που δεν έβρεχε. Τροχαίο πάλι. Στην Εγνατία οδό και κοντά στα νέα διόδια της Νέας Καρβάλης.

 

Κι άλλη είδηση από τη Χρυσούπολη. Χθεσινή κι αυτή. Διακοπή ρεύματος λόγω βλάβης. Ταλαιπώρησε όπως ακούσαμε και τα σπίτια και τα καταστήματα. Κυρίως αυτά. Η ταλαιπωρία οφείλεται στο ότι δεν είχε μικρή διάρκεια.

 

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Καβάλας κ. Στέργιος Μαούνατζης ρωτήθηκε για την προχθεσινή κινητοποίηση, τη μεγάλη διαμαρτυρία των συνταξιούχων στο κέντρο των Αθηνών. Διαμαρτυρία πανελλαδική. Είπε: «Πρώτη φορά ο αρμόδιος υπουργός μας δέχθηκε στο γραφείο του. Κάτι φαίνεται στον ορίζοντα. Κάτι θα γίνει. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις». Ο υπουργός που δέχθηκε στο γραφείο του τους εκπροσώπους των συνταξιούχων είναι της Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Επιστρέφει σιγά σιγά στα ιατρικά καθήκοντα και θέματα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλέξης Πολίτης. Προχθές ήταν ομιλητής σε ιατρικό συνέδριο στην πόλη των Ιωαννίνων. Η ανάρτηση του περιγράφει το τι έγινε και τη χαρά του που βρέθηκε μεταξύ των συναδέλφων του: «Εκπαιδευτικό διήμερο στα Ιωάννινα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για το Βρογχικό Άσθμα, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) & την Αλλεργική Ρινίτιδα στο οποίο είχα την τιμή να είμαι κεντρικός ομιλητής. Ευχαριστώ τους καλούς συναδέλφους ειδικευόμενους από όλη τη Βόρειο Ελλάδα που κατέκλυσαν την αίθουσα για το ενδιαφέρον, την όρεξη για γνώση και την αγάπη τους για την Πνευμονολογία».

 

Συνεχίζονται καθημερινά οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ για τους μαθητές. Κάθε πρωί. Αναστατώνεται ευχάριστα η Ομόνοια από τα παιδιά που κατά ομάδες προσέρχονται και αποχωρούν από το θέατρο. Παλιά τα λεωφορεία τους αποβίβαζαν στον Δ.Κήπο ή στην πλατεία Καπνεργάτη. Κι από εκεί περπατούσαν ως το «Αντιγόνη Βαλάκου». Τελευταία η διαδικασία εξελίσσεται επί της Ομονοίας και Αβέρωφ. Κοντά στο θεατρικό χώρο. Κλείνει ο δρόμος για κάποια λεπτά αλλά οι οδηγοί κάνουν την απαραίτητη υπομονή.

 

Ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο ως προς τις αποφάσεις του κ. Μουριάδη για τους νέους αντιδημάρχους. Οι αποφάσεις πάρθηκαν, κάποιες μάλιστα ανακοινώθηκαν. Στους ενδιαφερόμενους. Μισοί μισοί είναι – όπως ακούγεται- οι παλιοί και νέοι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι. Υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Βασικό αυτό για το μέλλον της Δημωφέλειας. Δευτερεύων το αν πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ μπορεί να είναι δημοτικός σύμβουλος ή απλός πολίτης ή κάποιος άλλος. Κατατέθηκε σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο των Εσωτερικών. Απάντηση αναμένεται.

 

Πέρασαν αρκετά χρόνια από το τότε που ο Μιλτιάδης Πασαλίδης αποσύρθηκε από την αυτοδιοίκηση και τα κοινά. Αρχικά παρέδωσε την σκυτάλη σε έναν επίσης πετυχημένο Δήμαρχο της περιοχής, τον κ. Γκουλφά. Στη συνέχεια παρακολουθούσε σταθερά από απόσταση. Προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ κι είχε μείνει σε αυτό και στα δύσκολα. Στις εκλογές των μικρών ποσοστών  του κόμματος. Είχε μια πολιτική συνέπεια, μια σταθερότητα από την αρχή ως το τέλος.

 

Η ταινία «Φόνισσα» στηριγμένη στο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «βγαίνει» στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολλά υποσχόμενη. Πάει για πολλά βραβεία, λένε όσοι κάτι περισσότερο γνωρίζουν. Για καλή μας τύχη την ταινία θα μπορούμε να την βλέπουμε από αύριο στις αίθουσες του «Απόλλωνα».

 

Αν δεν υπήρχαν οι χορηγοί δεν θα υπήρχε η Πνοή. Ειδικά έτσι όπως την γνωρίζουμε. Ήρθε η ώρα να τους τιμήσει. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα: «Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της “ΠΝΟΗΣ” σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στη τελετή βράβευσης των μεγάλων χορηγών μας, για την συνεχή, αμέριστη και ουσιαστική υποστήριξη τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:30 στην Αίθουσα Μεγάλης Λέσχης Καβάλας».

 

 

 

 

 

 

ikr;a

Διαβάστε επίσης