μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκδηλώσεις του Cosmoclassical, με τις οποίες ολοκληρώθηκε για φέτος το φεστιβάλ Cosmopolis. Ο κ. Μουριάδης έχει δίπλα του τον καλλιτεχνικό διευθυντή Άλκη Ζοπόγλου. Κάνει θετικό απολογισμό. Το τελικό μήνυμα του Δημάρχου συγκεκριμένο. Πάμε για τα επόμενα φεστιβάλ αφού όπως είπε «… η ομάδα ήδη δουλεύει για το Cosmopolis του 2024».

 


 

Κάθε φορά που το μικρό φέρι μποτ «Νικητής» μπαίνει στο λιμάνι, εκτελώντας δρομολόγιο από τον Πρίνο στην Καβάλα, κάθε φορά τα ίδια. Πολλά ειρωνικά σχόλια από τους συμπολίτες. Είναι το μέγεθος του τέτοιο. Είναι ο χρόνος που χρειάζεται για το ταξίδι μεγάλος. Είναι πολλά και διάφορα που το πλοίο τελικά δεν πείθει. Αλλά και δεν αποσύρεται. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Νόμιμα βρίσκεται στα δρομολόγια και τα εκτελεί. Χειμώνα και Καλοκαίρι.

 

Όσοι ξέρουν το αποφεύγουν κι όσοι δεν το αποφεύγουν, ταλαιπωρούνται και μαθαίνουν. Να το αποφεύγουν. Τα τελευταία νέα αναφέρουν σχέδιο προσωρινής του απόσυρσης ώστε να αλλάξει. Να μεγαλώσει και να γίνει ταχύτερο. Μακάρι αυτό να γίνει και να μην είναι φήμη.

 

Το τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Καβάλας βρίσκεται καιρό τώρα σε μια από τις χειρότερες του περιόδους. Δεν έχει προσωπικό ενώ οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές. «Καίγονται» και πρέπει να αντικατασταθούν πολλές λάμπες. Το προσωπικό «τρέχει και δεν φθάνει». Λόγω του ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις η διοίκηση Μουριάδη προσανατολίζεται στην συνεργασία με ιδιώτη. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα αυτό μοιάζει απαραίτητο. Και επείγον. Αν ταυτόχρονα ενισχύονταν το υφιστάμενο προσωπικό έστω με εποχιακό, ακόμη καλύτερα.

 

Την Κυριακή έχουμε εκλογές. Τις τελευταίες του έτους. Ψηφίζουν οι οικονομολόγοι. Για τη διοίκηση του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας και τη κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Κάλπη μία στο Νομό Καβάλας, σε γραφείο του 2ου ορόφου του Διοικητηρίου. Δικαίωμα συμμετοχής 420 περίπου οικονομολόγοι στο Ν. Καβάλας. Αριθμός μεγάλος. Με την κινητοποίηση που υπάρχει, η συμμετοχή και των 420 θεωρείται πολύ πιθανή. Στις εκλογές μετέχουν ως υποψήφιοι οικονομολόγοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι.

 

Αφού οι αρμόδιοι δεν μπορούν, μας ενημερώνουν οι ενεργοί πολίτες. Ο κ. Αλέξανδρος Μουστακίδης από τον Κεχρόκαμπο άρχισε να ψάχνει τα περί τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Γενάρη: «Σε επικοινωνία που είχα με τη διοίκηση της ΔΕΗ με ενημέρωσαν υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα Κοινωνία Τιμολόγια ΚΟΤΑ και ΚΟΤΒ. Ισχύουν όπως και πριν κανονικά. Οι αλλαγές θα γίνουν σε όλα τα άλλα τιμολόγια που δεν ανήκουν στην κατηγορία που έχω αναφέρει. Ήταν ένα ερώτημα που ρωτούσατε και όπως είπα θα ρωτήσω και θα μάθω».

 

Τη Δευτέρα 1η Γενάρη του 2024 ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, που εν τω μεταξύ θα έχει οριστεί νέος αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας, σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη εκδήλωση. Και καθιερωμένη ταυτόχρονα. Στο γραφείο του θα καλέσει τους τοπικούς φορείς και παράγοντες για την κοπή της βασιλόπιτας του νέου έτους. Λογικά η τελετή παράδοσης παραλαβής από τον κ. Πολίτη θα έχει προηγηθεί. Η ορκωμοσία θα γίνει την άλλη Κυριακή. Την ίδια μέρα θα ορκιστούν και στο Δήμο Παγγαίου.

 

Η ορκωμοσία στο Δήμο Καβάλας θα γίνει την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα. Ο τόπος άλλαξε πάλι. Επιλέγεται το Αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Απορρίφθηκαν πιο μπροστά για διάφορους λόγους τόσο το εκθεσιακό κέντρο όσο και το συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης στη Λυδία.

 

Οι τοπικοί φορείς συνεργάζονται πάλι φέτος για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Φέτος αισθητή κάνει την παρουσία του το Επιμελητήριο κι αισθητή την … απουσία της η ΠΕ Καβάλας. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Η μη συμμετοχή της ΠΕ Καβάλας στις εκδηλώσεις (οικονομική και όχι μόνο), φυσικά και έχει σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτώβρη. Κάπως έτσι μια ισχυρή παράδοση διακόπτεται κι η Περιφέρεια ΑΜΘ στην Καβάλα είναι εκτός εκδηλώσεων για τις γιορτές. Παραμένει στις … λύπες από την ήττα στις εκλογές. Κακώς.

 

Εύκολη ήταν η απαρτία στη χθεσινή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας. 11 στους 15 συνεδρίασαν κι όλοι μαζί αποφάσισαν το αυτονόητο. Να γνωμοδοτήσουν θετικά για το Παγοδρόμιο. Άργησαν καμιά εβδομάδα αλλά κάτι κατάφεραν… Πάμε τώρα για τα επόμενα. Την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Στην αρχή την έλεγαν ΔΕΠΑΝΕΚ. Μετά ονομάστηκε ΔΑΝΕΚ. Πιο πρόσφατα Δημωφέλεια. Μια ιστορία 20 περίπου ετών φθάνει σε ένα πρόωρο και άδοξο τέλος. Επειδή έτσι αποφάσισε το κράτος. Τα περί ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης ισχύουν αλλά ως ένα σημείο. Μέχρι που αναλαμβάνει το κράτος. Κι επειδή δεν του είναι αρκετή η κατάργηση των περισσότερων δημοτικών επιχειρήσεων, συνεχίζει τη δράση του. Στις ΔΕΥΑ. Αυτή την φορά χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Τόσο ωραία και τόσο όμορφα.

 

Διάλογος; Διαβούλευση; Ναι αλλά κατόπιν εορτής και κατόπιν αποφάσεων. Οι Δήμοι μαθαίνουν τα νέα τελευταίοι. Έρχονται μόνο να επιβεβαιώσουν τις αλλαγές, να δηλώσουν ότι διαφωνούν με αυτές αλλά τις δέχονται. Μιας και δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Έτσι ενώ τόσοι υποψήφιοι Δήμαρχοι ανέπτυξαν πρόσφατα απόψεις και προτάσεις επί ενός συγκεκριμένου δημοτικού περιβάλλοντος, οι νικητές των εκλογών θα αναλάβουν να διοικήσουν Δήμους που θα είναι κάπως αλλιώς.

 

Το Πανεπιστήμιο της Καβάλας μεταφέρεται για να δυναμώσει αυτό της Θράκης. Το Δημοκρίτειο. Η ΔΕΥΑ Καβάλας, η ΔΕΥΑ Θάσου, Νέστου και Παγγαίου θα συγχωνευτούν αντίθετα με τις ΔΕΥΑ των Σερρών και της Δράμας. Για να δυναμώσουν οι ΔΕΥΑ της Ανατολικής Μακεδονίας. Ο Νομός μας τελικά είναι κάτι σαν μπαλαντέρ. Πότε από εδώ και πότε από εκεί…

 

Κηδεύτηκε χθες στην Αθήνα ο Βασίλης Βασιλικός. Η Καβάλα δεσμεύτηκε να τον τιμήσει με εκδηλώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Την πρωτοβουλία θα λάβει όπως φαίνεται η αυτοδιοίκηση. Ο συμπολίτης δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης του θανάτου του συγγραφέα έγραψε: ««Το αφηγηματικό ανάστημα του Βασίλη Βασιλικού προκαλεί δέος και αμηχανία στο μελλοντικό μελετητή του και παραμένει ένας γρίφος για το μελλοντικό του αναγνώστη, που αναρωτιέται τι να επιλέξει από τα 120 τυπωμένα βιβλία του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βασιλικός δεν ήταν μόνο παρών στην μεταπολεμική μας κοινωνία, αλλά την καθόριζε κιόλας με το διεθνές πνεύμα του. Θα σε αγκαλιάζουμε, πατέρα, για όσο ζούμε».

 

Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη; Αγωνιούν και ενδιαφέρονται δύο Δήμοι. Της Καβάλας και του Παγγαίου. Το απόγευμα της Πέμπτης 8/12 την ίδια πάνω κάτω ώρα, ξεκινούν στις δύο πόλεις οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Αρκεί να μην τα χαλάσει ο καιρός…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης