• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα άδεια και για καιρό ανοίκιαστα καταστήματα, μετατρέπονται συνεχώς σε διαμερίσματα. Μικρά αλλά χρήσιμα. Προσφέρονται στην τουριστική δραστηριότητα, ενέργεια που αποδίδει. Στη φωτογραφία υπό κατασκευή μικρά διαμερίσματα εκεί που παλιότερα ήταν μαγαζιά. Στο τέλος κάθε άδειο κατάστημα θα γίνει σπίτι. Και μαγαζιά προς ενοικίαση δεν θα υπάρχουν! Ειδικά στις γειτονιές. Αλλά και στο κέντρο- απόκεντρο.

 


 

Δύο ημέρες έμειναν. Σήμερα και αύριο. Μέρες συζητήσεων, διαβουλεύσεων, προσθέσεων και αφαιρέσεων. Την Πέμπτη το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο. Έτοιμο προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων. Τις δύο αυτές ημέρες θα κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις μήπως και υπάρξει ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος που οι δικηγόροι συνεχίζουν να απέχουν. Και στην Καβάλα. Αυτός είναι ο λόγος που δύο μέρες- σήμερα και αύριο- απεργούν τα Ταξί. Και στην Καβάλα.

 

Συνδικαλιστές και άλλοι εμπλεκόμενοι, όσοι με λίγα λόγια αμφισβητούν το δίκαιο του νομοθετήματος, σχολιάζουν τα εξής: « Έγιναν αλλαγές. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν». Οι έχοντες την πρωτοβουλία κυβερνητικοί παράγοντες μοιάζουν να πείθονται. Υποχωρούν όλο και περισσότερο. Όλο αυτό το πράγμα κάπου θα καταλήξει. Ως αύριο. Θα δούμε που. Ωστόσο το αρχικό «τερατούργημα» σήμερα δεν υφίσταται μιας και στην πορεία ακόμη και ο Υπουργός παραδέχθηκε, το δήλωσε ξεκάθαρα, ότι ως άνθρωποι (αυτοί που νομοθετούν) είναι πιθανό να κάνουν λάθη!

 

Χθες στη γενική συνέλευση των οδηγών Ταξί Καβάλας συζητήθηκε το θέμα σε μια πολύ συγκεκριμένη βάση. Με παραδείγματα. Αυτά τα παραδείγματα όπου κι αν χρησιμοποιήθηκαν έπεισαν για το νέο … τοπίο. Για τα πολλά χρήματα που θα πληρώνονται στην εφορία, άσχετα αν εισπράχθηκαν ή δεν εισπράχθηκαν από τον κάθε επαγγελματία. Ο φορολογούμενος θα τα πληρώνει θέλει δε θέλει. Αυτά τα παραδείγματα που παντού έχουν την ίδια κατάληξη, πείθουν όσους αρχικά είναι απρόθυμοι. Τους πείθουν να κινητοποιηθούν. Μπας και προλάβουν το κακό.

 

Η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες δίκη περί του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Καβάλας. Πεφάνης ή Τσεκμέζογλου στο νέο δημοτικό συμβούλιο; Τελικά θα μάθουμε με το νέο έτος. Η υπόθεση θα συζητηθεί 9 Γενάρη. Αν ως τότε έχει λήξει η αποχή των δικηγόρων. Μέχρι τότε ο μεν Σωτήρης Τσεκμέζογλου θα ορκιστεί και θα είναι δημοτικός σύμβουλος, ο δε Κώστας Πεφάνης θα περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Ίδια τύχη έχουν όλες σχεδόν οι ίδιες υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Γιατί καμιά ένσταση από τις πολλές που εκκρεμούν, δεν δικάστηκε αυτές τις ημέρες. Λόγω της πανελλαδικής αποχής. Απλά αλλού δίνονται αναβολές μικρότερες. Κοντινότερες. Π.χ. για την ερχόμενη εβδομάδα. Μόνο που και την ερχόμενη εβδομάδα- φαίνεται ξεκάθαρα- η αποχή των δικηγόρων θα συνεχιστεί.

 

Έπαιξαν και έχασαν. Οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων προσπάθησαν να αμφισβητήσουν το υφιστάμενο σχέδιο του Περιγιαλίου. Επιχείρησαν να αυξήσουν δικαιώματα στα πρώην στρατόπεδα αλλά το δικαστήριο τους έβαλε στη θέση τους. Έστω για το αυτονόητο, ο Δήμος Καβάλας δικαιώθηκε κι ανάσανε με ανακούφιση. Πλέον όλα όσα γνωρίζουμε ειδικά για την παραλία του Περιγιαλίου, όλα θα γίνουν όπως προγραμματίστηκαν. Αυτό που περιμένουμε άμεσα να γίνει είναι να γκρεμιστεί το ντουβάρι του Ασημακοπούλου. Από την πλευρά του ΟΑΕΔ. Το ντουβάρι του λεγόμενου όρχου.

 

Έπρεπε να περάσουν 4 χρόνια γεμάτα εντάσεις για να καταλάβουμε ότι υποθέσεις όπως η λειτουργία του Παγοδρομίου δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση. Οι λαϊκιστές έπαθαν και οι περισσότεροι έμαθαν. Προχθές λοιπόν έστω με το στανιό, η απόφαση του τοπικού ήταν θετική. Περίπου ομόφωνη. Ήταν γνωμοδότηση κι ήταν η αρχή της διαδικασίας.

 

Πρόκειται για ένα απλό Παγοδρόμιο που θα λειτουργήσει ούτε έναν μήνα. Για την αναψυχή των μικρών. Των παιδιών. Ακόμη και πρόχειρα να ενήργησε ο Δήμος, ακόμη κι αυτό να συμβαίνει, δεν είναι το … μεγαλύτερο έγκλημα του κόσμου. Η διαδικασία δεν πρέπει να επηρεάζει την ουσία. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει κανείς, τόσο το καλύτερο. Κάποιοι το κατάλαβαν αμέσως. Άλλοι μετά από 4 χρόνια. Και κάποιοι άλλοι, το προσπαθούν ακόμη….

 

Στις συνεδριάσεις του Δήμου αυτό το διάστημα (τοπικού συμβουλίου, δημοτικού συμβουλίου, δημοτικών επιτροπών) αποφασίζονται διάφορα μικρής σημασίας θέματα. Οι λεπτομέρειες όπως συνήθως λέμε, απαραίτητες και αυτές. Μια δωρεά για παράδειγμα. Η εταιρία ΕΛΒΕ ΑΕ έκανε δωρεά στο Δήμο 150 κιλά ρεβίθια. Η αποδοχή της δωρεάς συνοδεύτηκε από το σχόλιο σύμφωνα με το οποίο τα ρεβίθια θα μοιραστούν άμεσα στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου. Γρήγορα για να μην χαλάσουν. Είναι ευαίσθητα τα ρεβίθια.

 

Ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης είναι ο πρώτος πρώην ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας που εντάχθηκε στο νέο κόμμα. Τη «Νέα Αριστερά». Για άλλους δεν ακούσαμε, δεν μάθαμε. Δεν έδωσαν κι οι ίδιοι δικαίωμα. Σίγουρα θα υπάρξουν. Με το νέο έτος θα πρέπει να περιμένουμε την τοπική οργάνωση του κόμματος «Νέα Αριστερά». Στα πρότυπα της υφιστάμενης του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

 

Στην Αμερική βρίσκεται από προχθές Δευτέρα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκεί θα περάσει και τη σημερινή του ονομαστική γιορτή. Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας μετέχει στο ετήσιο φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Η σχετική μετά φωτογραφιών ανάρτηση έγινε ειδικότερα από την Ουάσιγκτον. Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Βρισκόμαστε στο National Defence University, για το 23ο Ετήσιο Κοινοβουλευτικό Διατλαντικό Φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου. Με τους συναδέλφους Θανάση Δαβάκη, Ζωή Ράπτη, Ευάγγελο Αποστολάκη και Μιχάλη Κατρίνη εκπροσωπούμε την Βουλή των Ελλήνων και την Ελλάδα μας».

 

 

Η διοίκηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας συνεχίζει τις επαφές και τις πιέσεις. Ανάμεσα στα άλλα ζητά περισσότερους νοσηλευτές στα σχολεία του Δήμου. Σήμερα, εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Μαυρομμάτης, υπάρχουν 4-5 νοσηλευτές για όλα τα σχολεία. Μιας και δεν επαρκούν, «περιοδεύουν» από σχολείο σε σχολείο. Τρεις μέρες στο ένα, δύο στο άλλο κτλ. Αυτό δεν είναι σωστή, επισημαίνει ο κ. Μαυρομμάτης. Φυσικά και έχει απόλυτο δίκιο.

 

Η διευθύντρια του Λυκείου Κρηνίδων υποδέχθηκε χθες στο σχολείο την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων. Η επίσκεψη είχε συγκεκριμένο στόχο και ωραίο σκοπό: « Εκπαιδευτική Δράση για την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας στο πλαίσιο προγραμμάτων πολιτιστικών θεμάτων που υλοποιούνται στο Γενικό Λύκειο Κρηνίδων. Η εκπαιδευτική δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας. Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του ΛΕΚ κα Μαρίνα Φιλιππίδου για την ενημέρωση που παρείχε στους μαθητές/τριες για την πολιτισμική μας κληρονομιά και για το βιβλίο με την ιστορία του ΛΕΚ που αφιέρωσε στο σχολείο μας. Την εκπαιδευτική δράση πλαισίωσε το βιωματικό εργαστήρι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Γιατί η παράδοση προσδιορίζει την ταυτότητά μας».

 

 

Διαβάστε επίσης