μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια «ανοιχτή πληγή» της πόλης ήταν και παραμένει το κολυμβητήριο. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν μαζί. Ο ΟΛΚ και ο Δήμος. Για το μέλλον του χώρου. Κι αυτή η στιγμή πρέπει να είναι κοντινή αφού ότι υπάρχει ρημάζει. Διαλύεται και δεν μπορεί να προστατευτεί. Τελευταία παρατήρηση τα σάπια κάγκελα της περίφραξης (φωτογραφία). Έτοιμα να πέσουν. Κι αν πέσουν θα βρεθούν είτε πάνω σε παρκαρισμένο όχημα, είτε (το χειρότερο) πάνω σε διερχόμενο πολίτη.

 


 

Η τοπική κοινωνία τίμησε με το συνήθη τρόπο προχθές το απόγευμα, τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Με μια συγκέντρωση. Με μια πορεία. Με τα κατάλληλα συνθήματα. Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που ο Αλέξης τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή. Ήταν ένα ανθρώπινο λάθος πιο σοβαρό απ’ ότι κάποιος μπορεί να σκεφθεί και να υποθέσει. Κι όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, την ανθρώπινη ζωή η μεταμέλεια (όπου και όταν υπάρχει) δεν μπορεί να την φέρει πίσω.

 

Την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ της χώρας ετοιμάζουν την επανάσταση τους! Κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν κατά του σχεδίου των συγχωνεύσεων. «Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ αφού εκείνη την ημέρα ορκιζόμαστε» είπε χθες ο Θόδωρος Μουριάδης. Άρα η όποια επανάσταση μπορεί να προγραμματιστεί και να γίνει και χωρίς εκπροσώπους της ΔΕΥΑ Καβάλας.

 

Η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» του Δήμου Καβάλας λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο… Αποφάσισε διάφορα θέματα της που αφορούσαν το 2024. Αλλά εν τω μεταξύ διαλύεται. Το διοικητικό της συμβούλιο ανακαλεί αυτές τις αποφάσεις που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ. Καλό είναι να πάρει μαθήματα η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ. Προγραμματίζει π.χ. τη φύλαξη των εγκαταστάσεων σε Καβάλα και Δράμα για το 2024 ενώ επίκειται η μεταφορά των ίδιων τμημάτων στο Δημοκρίτειο!

 

Μία ακόμη φορά τα ίδια. Πλέον τα συνηθισμένα. Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος χθες στην Κάρυανη, για τις ανάγκες του ΔΕΔΔΗΕ. Συνέπεια της οποίας ήταν η μη λειτουργία του νηπιαγωγείου του χωριού. Χωρίς ρεύμα δεν είχε θέρμανση κι ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τα νήπια. Παλιά οι διακοπές ρεύματος γίνονταν μόνο Κυριακή. Αυτό γίνονταν παλιά. Τώρα γίνονται άλλα.

 

Κυκλοφορεί ως φήμη από στόμα σε στόμα. Δεν είναι αλήθεια. Είναι πλησίον αυτής. Δεν διασκέδασαν παρέα προχθές βράδυ ο Μάκης Παπαδόπουλος με τον Ντίνο Κλειτσιώτη. Απλά έτυχε να βρεθούν στο ίδιο κατάστημα εστίασης, να ανταλλάξουν χαιρετισμό. Τίποτα πέραν αυτού. Για το… «φονικό» των προηγούμενων εκλογών μάλλον δεν είπαν κουβέντα. Δεν ήταν κι ο τόπος κατάλληλος. Ωστόσο ο … «πάγος» μεταξύ τους «έσπασε». Ξανάγιναν δύο καλοί φίλοι.

 

Η φήμη από την άλλη πλευρά, στηριγμένη στα λόγια του κόσμου, εμπεριέχει διάφορες ακόμη λεπτομέρειες της μεταξύ τους συνάντησης. Υπερβολές. Ψέματα. Ήταν σε διαφορετικές παρέες κι έμειναν σε αυτές ως το τέλος της διασκέδασης.

 

Στα άλλα μετεκλογικά ζητήματα υπάρχει η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (μη συνηθισμένη για απόγευμα Παρασκευής) και η εκδήλωση του συνδυασμού του Μάκη Παπαδόπουλου με θέμα τον εθελοντισμό. Σύμφωνα με τους παρόντες, από την εκδήλωση απουσίαζε ο κ. Μένανδρος Μαρινάκης. Ένας ακόμη … ισχυρός πυλώνας της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου τον περασμένο Οκτώβρη. Η απουσία αν και λέγεται ότι έγινε αντιληπτή από τους παρευρισκόμενους- δημιουργώντας σε κάποιους ακόμη και … ψυχολογικά προβλήματα- μάλλον δεν επηρέασε την εκδήλωση. Εκείνη την ώρα ο κ. Μαρινάκης είχε δουλειά. Ή ασχολούνταν με την Κεραμωτή….

 

Υπάρχει θέμα αλλαγών στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας; Δεν φαίνεται αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει. Προς τη δεύτερη κατεύθυνση μας οδηγούν ποικίλες πληροφορίες για πρωτοβουλίες και συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στο κατάλληλο περιβάλλον των Αθηνών. Εκτός του γνωστού που λύσσαξε να αλλάξει τη διοίκηση του ΟΛΚ (χωρίς ως τώρα να έχει καταφέρει το παραμικρό), κινούνται κι άλλοι. Καλού κακού, αντιλαμβανόμαστε. Ταυτοχρόνως οι σημερινοί διοικούντες δεν δείχνουν να ανησυχούν. Κι αυτό καλό είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

 

«Γαμπροί» κυκλοφορούν πολλοί. Τόσο δια τη … νύφη του ΟΛΚ όσο και για αυτή του Νοσοκομείου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο τέλος. Με μια εξαίρεση και μια μόνο σιγουριά. Δεν θα γίνει αυτό που θέλει ο ένας. Και μοναδικός… Αντίθετα στις κινήσεις και προθέσεις του, υπάρχει συγκροτημένο αξιοπρόσεκτο μπλοκ. Ντόπιων και Αθηναίων. Για έναν απλό λόγο. Σημαντικό. Τον πήραν χαμπάρι!

 

Η βροχή ματαίωσε την Τετάρτη την πανηγυρική έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί και τη συναυλία. Οι διοργανωτές, δηλαδή ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ξαφνιάστηκαν αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Προγραμμάτισαν τις εκδηλώσεις τους για την επόμενη μέρα (χθες). Ελπίζοντας ότι ο καιρός θα είναι σύμμαχος.

 

Τα γράφαμε τις προάλλες. Όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια των ποικίλων εκδηλώσεων, όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Αυτές καθορίζουν το τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει. Τα της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσαν να συμβούν και σε άλλες πόλεις. Από εδώ και πέρα το κάθε εορταστικό γεγονός σχεδιάζεται με συχνές ματιές και στο δελτίο του καιρού.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τις εξαγωγές. Πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας. Ο τοπικός φορέας πρόβαλε, ενημέρωσε και φιλοξένησε. Όμως το κοινό δεν ενδιαφέρθηκε. Η αίθουσα ήταν – μετά κόπων και βασάνων- μισοάδεια. Η εκδήλωση έγινε κανονικά αφού έτσι είχε προγραμματιστεί. Λες και απευθύνονταν σε πολλούς ενδιαφερόμενους. Τους περίμεναν αλλά αυτοί δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

 

Για τη θέση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ακούστηκαν ήδη αρκετά ονόματα. Προσθέστε και αυτό του κ. Αρχέλαου Γρανά. Ο νέος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας «παίζει» για τη θέση με αρκετές πιθανότητες τελικής επιλογής. Οι ανακοινώσεις, όλες μαζί, προβλέπονται για μετά τις 14 Δεκέμβρη. Μετά την ορκωμοσία.

 

Μόνο 8 οδοκαθαριστές διαθέτει αυτήν την περίοδο η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Προλαβαίνουν αυτοί οι 8 άνθρωποι να καθαρίσουν τόσα πεσμένα στα πεζοδρόμια κίτρινα φύλλα δέντρων; Φυσικά και όχι.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης