• 11 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η καθημερινή διαδικασία των δωρεάν rapid τεστ στην Καβάλα εμπεριέχει και το στοιχείο της … περιπέτειας. Συχνής, έτσι για να μην πλήττει κανείς. Ούτε το προσωπικό, ούτε οι πολίτες που τα κάνουν. Χθες έγινε κάτι που συμβαίνει συχνά. Η αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» είχε εκδήλωση. Το συνεργείο ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ αναγκάστηκε να κάνει τα τεστ απέναντι. Στο χώρο των θεωρητικών εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών. Ο κόσμος το μάθαινε στην πορεία. Πρώτα πήγαινε στο Αμφιθέατρο. Το έβρισκε κλειστό. Μετά στην αίθουσα «Νίκος Μάρτης». Εκεί συναντούσε άλλη εκδήλωση. Στο τέλος έφθανε ευτυχώς σε αυτό που έψαχνε!

 


 

Τα νέα μας έρχονται από την Ορεστιάδα. Προχθές ο κ. Σάκης Παπανδρέου, δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας (το 2019 και το 2023) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί. Παραιτείται από δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης του. Θεωρεί ότι η διπλή αποδοκιμασία των απόψεων του είναι λόγος να πάει σπίτι του. Ταυτόχρονα- αυτό είναι το σημαντικότερο- δημιουργεί χώρο για να εμφανιστούν νέα πρόσωπα. Νέοι άνθρωποι με νέα προσέγγιση στην αυτοδιοίκηση.

 

Συμβαίνει κι αλλού. Όπως συμβαίνει και το αντίθετο. Όσοι χάνουν και ξαναχάνουν, επιμένουν και ξαναεπιμένουν. Τόσο στις εκλογές της αυτοδιοίκησης όσο και στις εθνικές εκλογές. Το κράτος παρακολουθεί, δεν παρεμβαίνει ενώ θα έπρεπε. Και για αυτούς που εκλέγονται συνεχώς και για όσους αποτυγχάνουν συνεχώς. Κάπου πρέπει να μπει ένα όριο. Το οποίο δεν θα είναι τιμωρία. Θα είναι δημοκρατική λειτουργία για την ανανέωση και την αλλαγή.

 

Το λεγόμενο «όριο θητειών» ή και όριο «υποψηφιοτήτων». Αν υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις μπουν στην άκρη όσοι έδωσαν ότι είχαν να δώσουν, τότε θα ενθαρρυνθούν αυτοί που το σκέπτονται. Και συχνά αποτυγχάνουν λόγω απειρίας. Τα καινούργια πρόσωπα στο κοινοβούλιο και στην αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητα. Είναι οξυγόνο.

 

Οι αλλαγές εν τω μεταξύ γίνονται με το σταγονόμετρο αφού το μήνυμα των ψηφοφόρων σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνεται υπόψη. Επικρατούν διάφορες δικαιολογίες, σενάρια συνομωσίας και άλλες φαντασίες. Μπράβο λοιπόν στον κ. Παπαδόπουλο γιατί κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Και δεν φοβήθηκε την διαδικασία. Έχει άλλωστε κι άλλα πράγματα να κάνει στη ζωή του.

 

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, ξανακάνει επίκαιρο (ή τουλάχιστον το προσπαθεί) το γνωστό θέμα των απολύσεων στα Πετρέλαια. Επί του οποίου τόσο καιρό δεν υπάρχουν νέα δεδομένα. Τα δύο μέρη συνεχίζουν να διαφωνούν. Η εταιρία προβάλλει συστηματικά μια επιτυχημένη της πορεία παντού στον κόσμο, οι απολυμένοι περιμένουν αποφάσεις δικαστηρίων. Με όλο και λιγότερη συμπαράσταση, όλο και λιγότερη υπομονή.

 

Αυτή δυστυχώς είναι η Ελλάδα. Δίκη που έχει καθοριστική σημασία και για την εταιρία και για τους απολυμένους, δεν έχει απόφαση εδώ και μήνες. Σχεδόν 10 μήνες. Όλοι την περιμένουν, την υποψιάζονται και την προσμονούν αλλά ο δικαστής συνεχίζει να μελετά την υπόθεση. Κι αν αυτό είναι εύκολο σχετικά για την εταιρία, είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που έχασε τη δουλειά του. Είναι επιπλέον πρόβλημα στη νέα ζωή που επέλεξε να κάνει. Τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια του.

 

Αν σε κάτι συμφωνούν εταιρία και απολυμένοι, είναι αυτό. Να βγουν επιτέλους οι αποφάσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προσωρινά. Το τελικό ξεκαθάρισμα μόνο με τις οριστικές και μετά τις εφέσεις αποφάσεις. Δηλαδή ζήσε Μάη μου… Για την ιστορία περιμένουμε δύο τουλάχιστον πρωτόδικες αποφάσεις και άλλες δύο τουλάχιστον επί των εφέσεων που έχουν κατατεθεί.

 

Αύριο θα υπογραφεί σύμβαση για το πρώτο έργο που θα κάνουν μαζί δύο ΔΕΥΑ. Της Καβάλας και του Παγγαίου. Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αξιοποίηση της λάσπης των επεξεργασμένων λυμάτων τους. Την αποξήρανση της και τη μετατροπή της σε λίπασμα. Το κοινό έργο θα υλοποιηθεί σε έκταση κοντά στο ΧΥΤΑ Καβάλας.

 

Δείτε πως η ζωή φέρνει τα πράγματα. Η συνεργασία των δύο ΔΕΥΑ ίσως και να μονιμοποιηθεί αν και αυτές συγχωνευτούν. Το κράτος δρομολογεί τέτοιες συγχωνεύσεις, για τις οποίες Δήμος Καβάλας και Δήμος Παγγαίου είχαν … προνοήσει. Με το προαναφερθέν έργο. Αύριο επίσης αλλά στην Αθήνα, οι Δήμαρχοι και οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ έχουν συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που πάει να γίνει. Το έργο που ήδη αναφέραμε θα γίνει, είτε προχωρήσει η συγχώνευση των ΔΕΥΑ είτε όχι.

 

Καλό ξεκίνημα έκανε το τριήμερο Παρασκευή- Κυριακή η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Η πιο σωστή απόφαση». Όσοι είδαν την παράσταση, σχολίασαν θετικά. Κι άρχισαν να μιλούν ευρύτερα για τα όσα παρακολούθησαν. Κάνουν την καλύτερη διαφήμιση για το νέο κύκλο παραστάσεων από αύριο και ως την Κυριακή. Υπάρχει αισιοδοξία ότι για αυτό το τετραήμερο το θέατρο θα γεμίσει από κόσμο. Το «από στόμα σε στόμα» ευνόησε και θα ευνοήσει κι άλλο κάτι τέτοιες θεατρικές προσπάθειες.

 

Στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας ξαναγίνονται συνελεύσεις φοιτητών. Με αποκλειστικό θέμα την διαφαινόμενη αλλαγή υπέρ του Δημοκρίτειου. Οι φοιτητές δεν φημίζονται για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις. Κάποιοι ωστόσο ανησυχούν. Το δήλωσαν, σκοπεύουν να το δηλώσουν πάλι με κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν.

 

Αρχίζουν να ακούγονται τα παράπονα των Καβαλιωτών για την καθαριότητα των συνοικιακών δρόμων. Μόνο 8 οδοκαθαριστές στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, είναι αδύνατο να προλάβουν να κάνουν όλη τη δουλειά. Χρειάζονται 30, ίσως και περισσότεροι. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις γειτονιές. Κατά περίπτωση μεταφέρονται και δουλεύουν σε αυτές οι οδοκαθαριστές που απέμειναν. Μια κατάσταση που πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί.

 

Ο συμπολίτης λογιστής φοροτεχνικός Νίκος Πατέλης συμμετείχε διαφορετικά στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, μέσω του γιου του Χριστόφορου που ήταν υποψήφιος. Ο Νίκος έκανε ενδιαφέροντα απολογισμό- σχολιασμό του αποτελέσματος: «Προς τους συναδέλφους που είχαν δικαίωμα ψήφου στις Εκλογές και στήριξαν την ΠΟΦΕ-Ε θέλω να πω “σας ευχαριστούμε” που κατανοήσατε και κάνατε πράξη το “ΜΟΝΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” . Δυστυχώς το “όλοι μαζί” προσέκρουσε στην Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που βγήκαν να πανηγυρίσουν τα ποσοστά τους και να “καρπωθούν” το 45% και 28% της αποχής (στο 50% των ενήμερων εγγεγραμμένων) και των 15.000 νέων εγγραφών (οι 5.000) έγιναν τις τελευταίες 10 ημέρες και μάλιστα πάρα πολλές εκπρόθεσμες (τις έκαναν έγκυρες οι ΔΗΚΙΟ & ΠΔΣΟ). Οι νέοι άνεργοι Πτυχιούχοι Οικονομολόγοι δυστυχώς “ενίκησαν” τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του Κλάδου των Οικονομολόγων – Λογιστών και όχι μόνον. Ειδικά η Ν.Δ. ακόμη…. “πανηγυρίζει” την δική της ΔΗΚΙΟ (όχι των Οικονομολόγων). Στην νέα διαμορφωθήσα κατάσταση η ΠΟΦΕ-Ε θα συνεχίσει να προσπαθεί για τα συμφέροντα κυρίως του Κλάδου. Για το καλό του Κλάδου, ως Συνδικαλιστής επί 20, θα υποστηρίξω αυτό που είχα πει παλιότερα: “θα συμμαχήσω και με τον διάβολο”. Όμως Συνάδελφοι η αποχή δεν λύνει προβλήματα, ούτε το λευκό…

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης