Γενική συνέλευση έκαναν χθες οι συνταξιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι. Που αλλού; Στο Δημαρχείο. Εκεί που πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Χαμογελαστοί και πάντα πρόθυμοι, βοηθούν από το σωματείο τους τα μέλη και όχι μόνο. Το Δήμο Καβάλας και φυσικά και την Καβάλα.
20 περίπου στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κατάφεραν επιτέλους να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Εξέδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης μια αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση. Αποχωρούν από το κόμμα αλλά προς το παρόν δεν αναφέρουν για πού. Αποχωρούν με επιχειρήματα, αμφισβητούν τον νέο πρόεδρο και τον κύκλο του. Κι ας εξελέγη αυτός από τη βάση. Την κομματική και ευρύτερη κοινωνική βάση.
Όποιος μείνει στους τύπους θα σχολιάσει: «Μικρό το κακό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Οι 20 άνθρωποι είναι λίγοι». Όποιος όμως προσεγγίσει την ιστορία ουσιαστικά θα καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αποχωρούν άνθρωποι με ιστορία στο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Αποχωρούν πολλοί περισσότεροι απ’ ότι φαίνεται. Το κόμμα ανέλαβε ένα μεγάλο ρίσκο που προς το παρόν δεν του βγαίνει. Οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη και τελευταία ευκαιρία. Μετά πάλι όλα θα αλλάξουν. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
Ένα από τα περίεργα περιστατικά που συμβαίνουν όπως αποδεικνύεται συχνά. Επιβατικό όχημα κινούνταν χθες το πρωί από το Παληό προς την Καβάλα. Στην Τόσκα το όχημα ακινητοποιήθηκε. Σε επικίνδυνο για τα άλλα οχήματα σημείο. Έμεινε από βενζίνη! Ο οδηγός αμέσως κάλεσε Ταξί, πήγε στο κοντινότερο πρατήριο κι επέστρεψε στο όχημα με το απαραίτητο καύσιμο. Έβαλε μπροστά και έφυγε για να συνεχίσει στον προορισμό του. Συμπέρασμα. Μικρό το κακό. Μικρή και η ταλαιπωρία.
Αναμενόμενο. Θα συμβεί κι άλλες φορές. Αν και δεν το ευχόμαστε. Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις Κρηνίδες άρχιζαν σήμερα το απόγευμα. Από προχθές οι διοργανωτές αποφάσισαν διαφορετικά. Μετέθεσαν το σημερινό τους πρόγραμμα για την Κυριακή. Για έναν απλό λόγο. Σήμερα θα βρέχει. Την Κυριακή όχι, όπως δεν θα βρέχει αύριο Σάββατο. Διήμερες εκδηλώσεις λοιπόν στις Κρηνίδες Σάββατο και Κυριακή αντί όσων αρχικά αποφασίστηκαν (Παρασκευή και Σάββατο).
Τρίτη συνεχόμενη φορά (και θητεία) ορκίστηκε χθες δημοτικός σύμβουλος Καβάλας ο κ. Χρήστος Ποτόλιας. Πλέον από τους παλαιότερους. Σίγουρα από τους πιο σταθερούς στις ιδέες και προτάσεις. Χθες δήλωσε στην Πρωινή, σχετικά με το κράτος και την αυτοδιοίκηση: « Το κράτος θέλει να προσαρμόσει κατάλληλα την αυτοδιοίκηση για να κάνει ότι αυτό. Να τα παίρνει από τους πολλούς και να τα δίνει στους λίγους. Οι παρεμβάσεις του κράτους για τις ΔΕΥΑ άρχισαν πολύ νωρίς. Από το 1999. Τότε το νερό από αγαθό έγινε εμπόρευμα. Και το 2010 η ΕΥΔΑΠ των Αθηνών πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ». Συνέχεια όλων αυτών, σημειώνει ο κ. Ποτόλιας, είναι το σημερινό σχέδιο συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ της χώρας. Με το οποίο φυσικά και διαφωνεί.
Παλιά η αυτοδιοίκηση ήταν αυτοδιοίκηση. Μπορούσε π.χ. να αποφασίζει για δικά της θέματα, να δίνει ονόματα οδών σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κάποιον και σημαντικό ρόλο έπαιξαν σε ένα χωριό, σε μια κωμόπολη ή σε μια πόλη. Στην πορεία και αυτό άλλαξε. Η νομοθεσία άλλαξε. Αυτές οι τιμητικές αποφάσεις συνήθως δεν εγκρίνονται μιας και δεν θεωρούνται σωστές, δίκαιες κτλ.
Προχθές ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου συγκεκριμένη πρόταση. Την περιγράφει ο ίδιος: « Κατά τη συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας, την Δημοτική Ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης, κατέθεσα πρόταση, εκτός ημερήσιας διάταξης, να μετονομαστεί, η οδός Ποντιάδος, σε οδό “Μιλτιάδη Πασσαλίδη”, (οδός που βρίσκεται η οικία του). Ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Χρυσούπολης, επί σειρά ετών».
Ποιος αλήθεια μπορεί να αρνηθεί; Κανείς. Μόνο η νομοθεσία. Το κράτος. Η απόφαση ακόμη κι αν παρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου, είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα εγκριθεί από τις υπερκείμενες κρατικές αρχές. Δεν συνάδει με όσα προβλέπονται. Τόσο απλά και κυρίως τόσο… Ελληνικά.
Στη συνέλευση του περασμένου Σαββάτου των αγροτών του Δήμου Νέστου, παραβρέθηκε και ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Άκουσε τους αγρότες να αγωνιούν για την πιθανότητα εκτέλεσης αρδευτικού έργου στο ποτάμι του Νέστου, στηριγμένο σε δεδομένα του 1996. Ο κ. Πασχαλίδης υποσχέθηκε να δράσει. Αυτό άλλωστε είναι το περιεχόμενο και της ανάρτησης που έκανε αμέσως μετά: « Άκουσα με προσοχή τα ανοιχτά ζητήματα και τους προβληματισμούς των μελών του συλλόγου και δεσμεύθηκα να προβώ στις κατάλληλες ενέργειες. Ο αγροτικός κόσμος της Π.Ε. Καβάλας γνωρίζει τις προσπάθειες μου, όπως και εγώ γνωρίζω τις ανησυχίες του».
Ο Δήμος Καβάλας εξυπηρετήθηκε από το ΔΙΠΑΕ Καβάλας καθώς σε χώρο του έγινε η χθεσινή ορκωμοσία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανταπέδωσε κάνοντας αυτός μια σχετική καθαριότητα στην περιοχή γύρω από το Αμφιθέατρο. Ταυτόχρονα το ΔΙΠΑΕ Καβάλας διαθέτει 1.000 σε ιδιώτη για να απομακρύνει πολλά ογκώδη αντικείμενα σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του. Κάποιοι, δυστυχώς, έμπαιναν στο ΔΙΠΑΕ κι άφηναν εκεί ότι δεν τους ήταν χρήσιμο. Ακόμη και μπάζα. Αυτό θα συνεχιστεί όσο για την είσοδο πολιτών και οχημάτων στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος.
Μια νέα μόδα. Ή μήπως αναγκαιότητα; Οι συναυλίες που γίνονται από φορείς στην Καβάλα ασφαλίζονται. Κατόπιν τούτου το Επιμελητήριο πλήρωσε από πριν 400 ευρώ για να ασφαλίσει τη χθεσινή συναυλία του Τόνι Σφήνου. Ασφάλεια αστικής ευθύνης, αναφέρεται ειδικότερα.
Αθρόα η προσέλευση του κόσμου το απόγευμα της Τετάρτης στην εκδήλωση της Δ. Βιβλιοθήκης και της Θασιακής Ένωσης. Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Χατζηεμμανουήλ με τίτλο «Η πέτρα και το αβγό». Μετά από 8 πετυχημένα χρόνια στην αυτοδιοίκηση, ως Δήμαρχος Θάσου, επέστρεψε προ πολλού στο οδοντιατρείο του. Βρίσκοντας ελεύθερο χρόνο για αυτό που αγαπά πολύ, το γράψιμο. Το καινούργιο βιβλίο διαβάζεται εύκολα. Έχει ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει μικρές ιστορίες. Ιστορίες από την Καβάλα, τη Θάσο. Τη Βόρεια Ελλάδα και τη Βαλκανική γενικότερα. Το πιο ενδιαφέρον κείμενο, διδακτικό και σίγουρα επίκαιρο, είναι αυτό που έδωσε τον τίτλο του στο βιβλίο. Σημειώνουμε ότι η προχθεσινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Βασίλη Βασιλικό.
Για χρονικό διάστημα 4 περίπου μηνών θα ξηλώνονται τα επικίνδυνα μάρμαρα από την πρόσοψη του Δικαστικού Μεγάρου. Αυτή την προθεσμία έχει σύμφωνα με τη σύμβαση ο ανάδοχος. Μετά όλα τα μάρμαρα θα γίνουν δωρεά στο Δήμο Καβάλας! Την ανακοίνωση της δωρεάς έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Γραμμένος. Να τα κάνει τι ο Δήμος τόσα μάρμαρα; Δύσκολο φαίνεται το σενάριο επαναχρησιμοποίησης τους. Τα συγκεκριμένα είναι κατάλληλα για την πρόσοψη άλλου κτιρίου. Κι άντε, το πολύ πολύ να τοποθετηθούν σε κάποιο δάπεδο. Αν και όταν υπάρχει ευκαιρία.