μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια άλλη «πονεμένη ιστορία» στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη είναι το τμήμα της οδού Αβέρωφ προς την Ομόνοια. Κι εκεί έργο ακούμε (κατασκευής πεζόδρομου) μα έργο δεν γίνεται… Καιρό τώρα. Οι επαγγελματίες έχουν έξω από τα μαγαζιά τους ένα ανενεργό εργοτάξιο. Κάνουν ότι μπορούν για να το… περιποιηθούν. Προχθές στόλισαν δέντρο. Δωρεά του εικονιζόμενου στη φωτογραφία Νίκου Γονατίδη.

 


 

Προσπαθούν οι Υπουργοί μα οι πρωτοβουλίες τους συναντούν εμπόδια. Καθυστερούν. Ίσως αρκετά. Οι αντιδράσεις ως δικαιολογημένες, αναδεικνύουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Κι όλα μεταφέρονται για να γίνουν κάπως αργότερα. Και κάπως διαφορετικά; Ίσως. Το σχόλιο αναφέρεται τόσο στις συνενώσεις των ΔΕΥΑ όσο και στα τμήματα του ΔΙΠΑΕ Καβάλας που συνεχίζουν να οδεύουν στο ΔΠΘ.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σκυλακάκης «τα γύρισε» ελαφρώς σε σχέση με τις ΔΕΥΑ. Υποσχέθηκε διάλογο και διαβούλευση. Ο κ. Πιερρακάκης πήγε στους Πρυτάνεις μα μίλησε γενικά. Για το ΔΙΠΑΕ και το ΔΠΘ δεν είπε απολύτως τίποτα. Η προχειρότητα είναι πάντα κακός σύμβουλος. Όπως και όταν κλείνεις τα αφτιά σου στην άλλη, τη διαφορετική άποψη. Κατάλαβαν οι Υπουργοί ότι πρέπει να «το πάρουν αλλιώς». Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

 

Με συνέντευξη τύπου που θα δοθεί σήμερα, ο Χριστόδουλος Τοψίδης σκοπεύει να ανακοινώσει όλους τους νέους Αντιπεριφερειάρχες στην ΑΜΘ. Χωρικούς και θεματικούς. Τα νέα «τρέχουν» πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Αναμένεται λοιπόν να ανακοινωθούν ο Θόδωρος Μαρκόπουλος χωρικός στην ΠΕ Καβάλας. Θέση την οποία γνωρίζει αφού σε αυτήν ήταν και στο παρελθόν. Όπως φυσικά γνωρίζει πολύ καλά και τα ζητήματα της αρμοδιότητας του. Τα προβλήματα όλου του Νομού κτλ.

 

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ορίζεται Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και ο πρώτη φορά περιφερειακός σύμβουλος γιατρός Γιώργος Δαλακούρας, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας. Το δεύτερο μισό της θητείας θα περιμένουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Καβάλας Στέλιος Ιγνατιάδης και Χάρης Δαλκίτσης όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος Θάσου Παναγιώτης Αρχοντής. Η έκπληξη σχετικά με τις αποφάσεις Τοψίδη αφορά μόνο τον κ. Δαλακούρα. Η απορία έχει σχέση με τη διάρκεια της θητείας των νέων Αντιπεριφερειαρχών. Δύο ή δυόμιση χρόνια;

 

Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (πρωτοβουλία κυρίως του Γιάννη Βύζικα) εξέδωσε νέο δελτίο τύπου, επαναλαμβάνοντας το γνωστό αίτημα. Το κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στην οδό Κ. Παλαιολόγου να χαρακτηριστεί βιομηχανικό μνημείο. Έχοντας πολύ στενή σχέση με την εποχή του καπνού. Η πρόταση σωστή αλλά φαίνεται να μην την λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το κράτος.

 

Εν τω μεταξύ το πρόσφατο κείμενο είναι και λίγο μπερδεμένο. Ζητά να σταματήσει το δημοτικό έργο, μέχρι να χαρακτηριστεί το κτίριο βιομηχανικό μνημείο. Μόνο που το έργο έχει ολοκληρωθεί. Εντός του κτιρίου, σε ανακαινισμένους χώρους, λειτουργούν ήδη πολλές δημοτικές υπηρεσίες. Στο κοντινό μέλλον θα βρεθούν εκεί κι άλλες. Προερχόμενες κυρίως από το Διοικητήριο. Εκεί βρίσκονται σήμερα.

 

Το συμπέρασμα από την διαδικασία της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη είναι το γνωστό. Αυτό αλλάζει. Ανανεώνεται από πλευράς προσώπων. Ηλικιακά όχι. Λίγοι ήταν και λίγοι παραμένουν οι νέοι άνθρωποι. Νέο κακό. Στα παραλειπόμενα της προχθεσινής εκδήλωσης η παρουσία στην είσοδο των εγκαταστάσεων του ΔΙΠΑΕ Καβάλας της Δημοτικής Αστυνομίας. Μόνο για να την βλέπουμε… Επί της ουσίας τίποτα απολύτως. Θετικό γεγονός η παρουσία της κ. Τσανάκα και ο σεβασμός με τον οποίο όλοι την αντιμετώπισαν. Μαζί με χαρά αφού είχαν καιρό να την συναντήσουν.

 

Αυτοί που τελικά δεν ορκίστηκαν την Πέμπτη ήταν λίγο περισσότεροι απ’ όσους το είχαν κάνει γνωστό από τις προηγούμενες μέρες. Προέκυψαν δύο ή τρεις νέες απουσίες για έκτακτους λόγους. Τοπικών συμβούλων. Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Βογιατζής που ήταν στην τελετή, ως νέος δήμαρχος, έστειλε μήνυμα αποκατάστασης των σχέσεων με το Δήμο Καβάλας. Μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Δοξάτου διαφωνεί -προσφεύγοντας ακόμη και στη δικαιοσύνη- με το έργο ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλίππων. Τέλος η ομιλία του κ. Μάκη Παπαδόπουλου ήταν γεμάτη από συναίνεση και μετριοπάθεια. Ήταν ίσως και μια διαδικασία αυτοκριτικής. Εννοεί αυτά που είπε; Θα το μάθουμε σύντομα.

 

Στην έναρξη της εκδήλωσης για την ορκωμοσία της περασμένης Πέμπτης ο κ. Μουριάδης αναφέρθηκε και στον παρόντα περιφερειακό σύμβουλο Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. Μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα, τον προσφώνησε ως Αντιπεριφερειάρχη. Το διόρθωσε αμέσως αλλά το μήνυμα στάλθηκε… Ο κ. Ιωσηφίδης «απάντησε» στο λάθος με ένα πλατύ χαμόγελο. Σα να έλεγε «όχι ακόμη Αντιπεριφερειάρχης. Σε λίγο…».

 

Οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να επανέλθουν, να διεκδικήσουν πιο οργανωμένα περισσότερα δρομολόγια φέρι μποτ στη γραμμή του Πρίνου. Αυτό θα γίνει υπό αντίξοες συνθήκες μιας και η νομοθεσία ευνοεί τις εταιρίες. Είναι γνωστό ότι κάνουν σχεδόν ότι θέλουν. Σημειώνουμε ότι η νέα προσπάθεια ξεκινά από τα σωματεία της Θάσου, σωματεία του ΠΑΜΕ. Συμπληρώνεται και ενισχύεται απ’ όλους τους άλλους.

 

Και κάτι ακόμη. Οι τοπικοί φορείς (όπως π.χ. το Επιμελητήριο) επικοινώνησαν με τον κ. Γιάννη Μητσόπουλο. Του μετέφεραν την ικανοποίηση τους επειδή μείωσε τις τιμές των εισιτηρίων στα δρομολόγια των πλοίων του. Ο κ. Μητσόπουλος φέρεται να απάντησε ότι οι μειωμένες τιμές θα συνεχίσουν να ισχύουν και τον Φεβρουάριο. Τότε, τον μήνα Φεβρουάριο, πλοίο της εταιρίας αναλαμβάνει δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Άρα τότε θα υπάρξει μείωση των εισιτηρίων και στη γραμμή του Πρίνου. Στα πλοία της συγκεκριμένης εταιρίας.

 

Τα παράπονα από τον Αμυγδαλεώνα για τα επιθετικά αδέσποτα σκυλιά συνεχίζονται. Ο Δήμος Καβάλας ως προχθές δεν είχε κάνει κάτι συγκεκριμένο. Εντύπωση προκαλεί η μαρτυρία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου του χωριού. Απόδειξη του μεγέθους και της περιπλοκότητας του προβλήματος. Λέει ο κ. Πουρσαϊτίδης: «Τις προάλλες κυκλοφορούσε στο χωριό αδέσποτο σκυλί που πρώτη φορά είδαμε. Όταν το πλησιάσαμε γιατί νομίζαμε ότι είναι τραυματισμένο, είδαμε πάνω του τσιπάκι με τα στοιχεία του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας».

 

Ορκίστηκε χθες στην Κομοτηνή ο νέος Περιφερειάρχης και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Οι προσκλήσεις για την εκδήλωση στάλθηκαν παντού έγκαιρα. Όσοι τις είδαν και πριν τις ανοίξουν, μπερδεύτηκαν. Ήταν τέτοια η πολυτέλεια της πρόσκλησης (του φακέλου κτλ) που νόμιζαν ότι κάποιος τους καλεί σε γάμο!

 

Νέο διοικητικό συμβούλιο μετά από τις πρόσφατες εκλογές, για το δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο Θάσου «Ο Γλαύκος». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν μόνο γυναίκες! Συνολικά 7: «ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λιάκου Ζέφη, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπίτσικα Θάλεια, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ντένα Βασιλική, ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Νικολέρη Φρίντα, ΤΑΜΙΑΣ: Μαριάννα Χαϊδευτού, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΒΕΣΤΙΑΡΙΟΥ: Λαγάρα Σοφία, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Γεωργαλή Μοσχούλα». Δεδομένου του ότι η θητεία του συμβουλίου είναι διετής, οι άνδρες μπορούν να ελπίζουν αμέσως μετά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης