μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το μάθαμε κι αυτό. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. είναι αρμόδια για τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στους κόμβους του Άγιο Σίλα. Αυτή χθες προσπάθησε να διορθώσει τη βλάβη στη διασταύρωση μπροστά από το Διόνυσο (φωτογραφία). Οι σηματοδότες δεν λειτουργούσαν από την Παρασκευή. Κι ενώ οι διαμαρτυρίες απευθύνονταν στην ΠΕ Καβάλας, αποδείχθηκε άλλος υπεύθυνος. Με ότι αυτό συνεπάγεται, όταν πρόκειται για την Εγνατία Οδό. Ελπίζουμε τελικά να διόρθωσε τη βλάβη αφού τα συγκεκριμένα φανάρια πρέπει να λειτουργούν συνεχώς. (Αργότερα χθες το μεσημέρι παρουσιάστηκε βλάβη στα φανάρια στη διασταύρωση της Κουντουριώτου και Βενιζέλου. Για αυτά ξέρουμε, αρμόδιος είναι ο Δήμος Καβάλας. Η βλάβη αυτή διορθώθηκε γρήγορα).

 


 

Δύο τουλάχιστον εκπρόσωποι της Κυβέρνησης κι ένα σωρό κομματικά στελέχη της ΝΔ, παραβρέθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στην ορκωμοσία του Χριστόδουλου Τοψίδη και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. Η Νέα Δημοκρατία με θαυμαστά αντανακλαστικά αναδιπλώθηκε. Από καιρό «αγκάλιασε» τη νέα διοίκηση. Έδειξε ότι θεωρεί τον κ. Τοψίδη δικό της άνθρωπο. Όλα τα άλλα ξεχάστηκαν. Πάρα πολύ γρήγορα.

 

Ο κ. Τοψίδης απόλαυσε τη διαδικασία της ορκωμοσίας, «έλαμπε» λένε χαρακτηριστικά όσοι τον είδαν να ορκίζεται. Αντίθετα οι ηττημένοι των εκλογών είχαν τον πόνο τους. Προσπαθούσαν να κρύψουν την πίκρα του αποτελέσματος κι ως ένα σημείο το πέτυχαν. Για όλους άλλωστε η ζωή συνεχίζεται. Σύντομα άπαντες θα έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Στα νέα δεδομένα. Η διοίκηση στα δικά της, η αντιπολίτευση στα δικά της. Αναλυτικές προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Δεν αποκλείεται ωστόσο η ιστορία να επαναληφθεί. Σχεδόν ίδια. Με αντίθετους και αντίστροφους ρόλους.

 

Μετατέθηκε για να γίνει σήμερα η ανακοίνωση Τοψίδη περί των προσώπων που θα αναλάβουν θέσεις αντιπεριφερειαρχών. Η ουσία δεν φαίνεται να αλλάζει. Την προηγούμενη εβδομάδα οι τοπικοί φορείς που ασχολούνται με το πρόβλημα των λίγων δρομολογίων στη γραμμή του Πρίνου, ζήτησαν να συναντηθούν με τον κ. Μαρκόπουλο. Γνωρίζοντας ότι αυτός θα αναλάβει νέος Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Καβάλας. Ο κ. Μαρκόπουλος τους σταμάτησε. Πρώτα τους είπε θα ανακοινωθεί η νέα του ιδιότητα και μετά θα συναντηθεί μαζί τους. Η αντίδραση του είναι σωστή.

 

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης σταθερός υποστηρικτής και συνεργάτης του Χριστόδουλου Τοψίδη, Αντιπεριφερειάρχης σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ρωτήθηκε χθες για τη διαδικασία της ορκωμοσίας. Χαρούμενος κι αυτός, είπε ότι μεταξύ των νικητών των εκλογών υπήρχε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού. «Η ομάδα Τοψίδη είναι ενωμένη, αγαπημένη. Είμαστε μια γροθιά» είπε. Κι είπε αυτό ακριβώς που συμβαίνει.

 

«Ξέρουμε τι μας περιμένει» συμπλήρωσε ο κ. Ιωσηφίδης. Για τη διαδικασία της ορκωμοσίας είπε ότι έγινε με πάρα πολύ κόσμο. Παρατήρηση επίσης σωστή. Την Κυριακή το απόγευμα ορκίστηκαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι (Καβάλας) ο Δημήτρης Λυμπεράκης και ο Χάρης Σεϊτανίδης. Ο κ. Σεϊτανίδης που πρώτη φορά εξελέγη, ήταν στην τελετή οικογενειακώς. Χαρούμενος κι αυτός μιας και η προσπάθεια που έγινε υπό τον Δαμιανό Καγγελίδη έχει μια πρώτη δικαίωση. Πιο συγκρατημένος ο κ. Λυμπεράκης. Και λόγω του ότι η θητεία του στην αντιπολίτευση θα είναι η δεύτερη.

 

Την Τετάρτη 27 Δεκέμβρη ο Θόδωρος Μουριάδης θα ορκίσει στο γραφείο του τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους που δεν ορκίστηκαν την περασμένη Πέμπτη. Θα ορκιστούν αρκετοί. Μεταξύ αυτών δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι Καβάλας. Ο Γιάννης Εριφυλλίδης και η Αναστασία Ιωσηφίδου. Η διαδικασία θα είναι αυτή που προβλέπει ο κώδικας. Σύντομη και ουσιαστική.

 

Αύριο εκπρόσωποι της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ (εργαζόμενοι στους Δήμους Καβάλας και Νέστου) θα έχουν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Στέφανο. Θα συζητηθεί το επεισόδιο που έγινε προ ημερών στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Ένα επεισόδιο που ως φήμη «απλώθηκε» αρκετά στην πόλη. Επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι να δοθούν εξηγήσεις, αυτές που πρέπει, ώστε το θέμα που ανέκυψε να λήξει.

 

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ αποφάσισε να διοργανώσει ενημερωτική ημερίδα. Θα απευθύνεται σε παλιούς και νέους Δημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Ο τόπος δεν ορίστηκε ακόμη. Θέματα της ημερίδας που θα γίνει μετά τις γιορτές, θα είναι «… διακυβέρνηση των ΟΤΑ, Οικονομικά των ΟΤΑ – Οικονομική Διοίκηση και Διαχείριση, Χρηματοδοτικά Εργαλεία Περιόδου 2023-2028 κλπ, τα οποία θα παρουσιαστούν από εξειδικευμένα στελέχη αρμόδιων φορέων».

 

Αλλάζει σημείο ελλιμενισμού το πλωτό σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα Καβάλας. Λόγω των εκτελούμενων έργων στο κεντρικό λιμάνι και για όσο χρειαστεί, το πλοίο θα δένει μπροστά από την πολυκατοικία του ΟΛΚ. Στο σημείο που στο παρελθόν εξυπηρετούνταν τα φέρι μποτ. Θυμίζουμε ότι αρχές του 2024 το πλοίο θα αντικατασταθεί αφού στο λιμάνι θα έρθει ένα εντελώς καινούργιο. Πυροσβεστικό πλοίο που κατασκευάστηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

 

Την περασμένη Κυριακή (17/12) η αγορά και στην Καβάλα ήταν ανοιχτή. Ή μήπως όχι; Δεν εννοούμε τους καταναλωτές. Εννοούμε κάποια σούπερ μάρκετ. Ξαφνικά δεν λειτούργησαν. Σνομπάροντας τη συγκεκριμένη Κυριακή. Σίγουρα οι «μεγάλοι» ξέρουν καλά τι κάνουν. Και τι δεν κάνουν. Απλά καμιά φορά- αραιά και που- μας αιφνιδιάζουν. Για την ερχόμενη Κυριακή αντίθετα- προ παραμονή των Χριστουγέννων- ένα είναι σίγουρο. Όλοι θα είναι ανοιχτοί. Όλοι οι «μικροί» και όλοι οι «μεγάλοι».

 

Ο καιρός; Ως καθοριστικός παράγοντας, ελέγχεται διαρκώς από τους ενδιαφερόμενους. Ο καιρός όλη την εβδομάδα θα είναι βολικός. Σύμμαχος και για την αγορά και για τις εκδηλώσεις. Την Παρασκευή και το Σάββατο αρκετές τοπικές εκδηλώσεις δεν έγιναν. Μετατέθηκαν σε νέες ημερομηνίες.

 

Ο δε συνοικιακός σύλλογος Κηπούπολης Καλαμίτσας επέλεξε να κάνει κάτι άλλο. Μετέφερε την εκδήλωση του σε κλειστό χώρο κι έτσι δεν χρειάστηκε να την αναβάλει. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού της Αγίας Ειρήνης. Αυτά για τις ημέρες που πέρασαν. Από εδώ και πέρα ο καιρός θα επιτρέψει όλα τα προγράμματα να υλοποιηθούν όπως σχεδιάστηκαν. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε την Κυριακή το απόγευμα η εκδήλωση στο Βύρωνα. Πραγματοποιήθηκε επί της οδού Ζαλόγγου. Μέρος της οποίας για λίγη ώρα μετατράπηκε σε (ωραίο) πεζόδρομο.

 

Και κάτι ακόμη για τις εκδηλώσεις. Αγώνας δρόμου στη Θάσο γνωστοποίησε χθες τη μη πραγματοποίηση του: «Ένα όμορφο ταξίδι… όπως ήταν ο Θεαγένιος Δρόμος 100χλμ. λαμβάνει τέλος. Με λύπη ανακοινώνουμε ότι το 2024 δεν θα διεξαχθούν οι αγώνες 100 & 20χλμ. Η διοργάνωση θα ήθελε να ευχαριστήσει για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια το ξενοδοχείο AEOLIS THASSOS PALACE και προσωπικά τον Κο Παρασχούδη, τους αθλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους καθώς και τους μοναδικούς εθελοντές που περιμετρικά του νησιού έδιναν πνοή στον αγώνα ειδικά στα 100χλμ., όλοι τους ήταν μοναδικοί. Ευχόμαστε σε όλους Καλές γιορτές και Ευτυχισμένο 2024».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης