μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Αντιδημάρχου Κυριάκου Σταυρίδη, η χθεσινή φωτογραφία από την οδό Φιλίππου. Ο μπλε κάδος ανακύκλωσης γεμάτος μια και δεν πέρασε το προγραμματισμένο δρομολόγιο του απορριμματοφόρου. Ίδια εικόνα παρουσιάζουν όλοι οι μπλε κάδοι στους δρόμους του Άη Γιάννη. Στην οδό Κομνηνών κτλ. Το δρομολόγιο θα γίνει σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Ο κ. Σταυρίδης δήλωσε προ λίγων ημερών ότι η ανακύκλωση εξυπηρετείται μόνο με το μόνιμο προσωπικό της υπηρεσίας. Που δεν επαρκεί. Προσλήψεις έκτακτου για την ομαλοποίηση της κατάστασης αναμένεται μετά τις γιορτές.

 


 

Αν ανατρέξουμε στα προεκλογικά προγράμματα όλων των υποψήφιων Δημάρχων της Καβάλας προ 20ετίας, αν ψάξουμε σε αυτά ξαναδιαβάζοντας τα, σίγουρα θα βρούμε ότι ανακοινώθηκε και δρομολογήθηκε χθες. Ένα έργο αποξήρανσης και επαναχρησιμοποίησης της λάσπης, αυτής που προκύπτει μετά την επεξεργασία του λύματος στο βιολογικό καθαρισμό. Παλαιός και ίσως και αυτονόητος στόχος, σύγχρονος και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιτέλους γίνεται πράξη.

 

Έπρεπε να περάσει καιρός. Πολύς καιρός. Ως που κάποιοι είχαν την ιδέα, έλαβαν την πρωτοβουλία. Τα πολλά λόγια επιτέλους να γίνουν έργο. Δεδομένης και της χρηματοδοτικής ευκαιρίας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα τα υπόλοιπα αποδείχθηκαν εύκολα. Συμφωνήθηκε μάλιστα η συνεργασία δύο ΔΕΥΑ (και αυτής του Δήμου Παγγαίου), με αποτέλεσμα η παρέμβαση να είναι ακόμη πιο σημαντική. Καλώς την κι ας άργησε.

 

Πολλές φορές στην Καβάλα οι ευκαιρίες χάνονται αν και ως ιδέες υπάρχουν. Πολλές φορές οι προτάσεις επαναλαμβάνονται μόνο προεκλογικά θαρρείς και ενδιάμεση περίοδος δεν υπάρχει. Ως που κάποια στιγμή το πράγμα ωριμάζει. Γίνεται πράξη. Εν τω μεταξύ ο καιρός περνά. Τα χρόνια περνούν. Κι ενώ οι αλλαγές μπορούν να γίνουν έγκαιρα, πάντα γίνονται κατόπιν εορτής. Έστω κι έτσι είναι ευπρόσδεκτες.

 

Υπάρχουν άλλωστε και τα χειρότερα. Τα έργα που δεν έγιναν ακόμη. Είναι αυτά που οι υποψήφιοι Δήμαρχοι τα υποσχέθηκαν στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Ή στην προηγούμενη. Για αυτά θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο. Μια ή περισσότερες 5ετιες. Αν κάτι δεν αργήσει, δεν μπορεί να γίνει. Κι αυτό που γίνεται στην ώρα του, είναι αυτό που τελικά δεν γίνεται πότε!

 

Να μας συγχωρεί η διοίκηση της ΣΦΓΤ αλλά αυτή έχει τις περισσότερες, τις μεγαλύτερες ευθύνες. Ενώ πιέζεται και πιέζεται αφόρητα, αργεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη. Αργεί να ζητήσει για να λάβει αμέσως τη βοήθεια των Καβαλιωτών. Τώρα που … συμφώνησε με την Ιερά Μητρόπολη, τώρα θυμήθηκε να «βγάλει» προς τα έξω το μεγάλο μυστικό. Πάλι καλά. Και σε αυτήν την περίπτωση όλα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα…

 

Διαβάζουμε την είδηση στο δελτίο της ΕΡΤ Ορεστιάδας. Η ορκωμοσία στο Δήμο Σουφλίου αποφασίστηκε να γίνει την Κυριακή. Την παραμονή των Χριστουγέννων! Όταν παντού αλλού θα ακούγονται τα κάλαντα! Αντιγράφουμε: «Την παραμονή των Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του επανεκλεγέντος δημάρχου, Παναγιώτη Καλακίκου, των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων Σουφλίου. Η τελετή θα γίνει την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, στις 11:30 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου, στο δημαρχείο Σουφλίου».

 

Χθες και στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης του έργου των ΔΕΥΑ Καβάλας και Παγγαίου, έγινε γνωστό ότι ο Δήμαρχος Παγγαίου παραμένει στο σπίτι του. Θετικός στον κορωνοϊό. Θα μείνει εκεί ως το τέλος της εβδομάδας. Οπότε θα ορκιστεί, μαζί με το νέο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Παγγαίου, μάλλον μετά τα Χριστούγεννα. Το ερχόμενο Σάββατο και εκτός απροόπτου, θα γίνει στη Χρυσούπολη η ορκωμοσία για τους νέους αιρετούς του Δήμου Νέστου.

 

Κι άλλη είδηση από τη Θράκη. Οι δικηγόροι της Ξάνθης έκαναν συμβολική κατάληψη στο κτίριο του Πρωτοδικείου τους δηλώντας τη διαφωνία τους με ότι πάει να γίνει. Τη συγχώνευση του με το Πρωτοδικείο της Ροδόπης. Από τη μια η Κυβέρνηση δημιουργεί επιτροπή βουλευτών για τη στήριξη της Θράκης κι από την άλλη συγχωνεύει τα πρωτοδικεία της…. Μιλάμε για φοβερή αναβάθμιση….

 

Η συζήτηση για το ανοιχτό και παρατημένο κολυμβητήριο είναι πάντα χρήσιμη. Αρκεί κάποτε να καταλήξει σε αποφάσεις. Κάτι να αλλάξει στη γνωστή υποβαθμισμένη περιοχή. Ο κ. Μουριάδης υπόσχεται συνεννόηση με τον ΟΛΚ. Ο ΟΛΚ ακούμε ότι είναι έτοιμος. Είναι πρόθυμος. Η κ. Δρακονάκη το προσεγγίζει αλλιώς. Να δράσει – ζητά- μόνος του ο Δήμος και να κάνει μόνος του όσα πρέπει.

 

Είτε έτσι, είτε αλλιώς η περιοχή πρέπει να αλλάξει σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει εδώ και χρόνια. Κολυμβητήριο ανοιχτό η Καβάλα δεν έχει ανάγκη. Τυπικά μόνο μπορεί να διατηρήσει αυτόν τον χαρακτήρα ο χώρος. Να είναι αυτή η αφορμή εκεί, δίπλα π.χ. στη μικρή πισίνα, να αναπτυχθεί και μια άλλη δραστηριότητα. Στο τέλος αυτό θα ανατεθεί σε ιδιώτη. Μόνος του ο Δήμος είναι φανερό ότι δεν μπορεί.

 

Τι συζητάμε λοιπόν; Συζητάμε να βρούμε έναν επιχειρηματία που θα έχει διάθεση και πλάνο προκειμένου στο ανοιχτό κολυμβητήριο να κάνει πολλά άλλα πράγματα. Ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Επί αυτής της βάσης πρέπει να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία. Με τον όρο να έχει άμεσο αποτέλεσμα. Είναι εφικτό; Είναι, απαντούμε όλοι εμείς οι εξ αποστάσεως. Εκτός αν…

 

Εκτός αν ανακύψουν γραφειοκρατικά ζητήματα που εμποδίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι κι αυτό πιθανό. Η κατάσταση που επικρατεί στη χερσαία ζώνη του λιμανιού (όπου άλλωστε βρίσκεται το κολυμβητήριο) είναι λίγο παράξενη. Όλα είναι ξεκάθαρα και έτοιμα και όλα πρέπει να τα δούμε από την αρχή…

 

Στη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος σκάκι παίδων κορασίδων που έγινε στην Καβάλα, ο Σκακιστικός Όμιλος πήρε και μια άλλη πρωτοβουλία. Ξενάγησης των συνοδών των μικρών σκακιστών. Το πρωί της Κυριακής οι πρόθυμοι γονείς έκαναν μια βόλτα, είδαν από κοντά τη συνοικία της Παναγίας. Έμαθαν την ιστορία της Καβάλας. Ήταν κάτι πολύ σωστό. Μια απαραίτητη ενέργεια κατάλληλης τουριστικής προβολής της πόλης μας.

 

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας με δύο εκπροσώπους της διοίκησης της ήταν την Κυριακή στην ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. Στην Κομοτηνή ταξίδεψαν ο Γιάννης Παναγιωτίδης και ο Θόδωρος Χατζηχρήστος. Δεν έχασαν την ευκαιρία, συνεχάρησαν τον κ. Τοψίδη και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Το ίδιο έκαναν με όλους τους περιφερειακούς συμβούλους της Καβάλας.

 

Πραγματοποιείται το απόγευμα και μετά από αναβολή λόγω καιρού, η εκδήλωση των Χριστουγέννων στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ). Την οργανώνει ο συνοικιακός σύλλογος. Αμέσως μετά θα γίνει μία ακόμη. Στην ίδια περιοχή. Από το σούπερ μάρκετ ΕΛΠΙΔΑ. Κατά συνέπεια σήμερα το απόγευμα και το βράδυ όλη η Νεάπολη θα γιορτάζει. Τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν.

 

 

Διαβάστε επίσης