μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Καβάλα ήταν το συνηθισμένο. Θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου. Στο τέλος της ο Μητροπολίτης απένειμε τις υποτροφίες σε 15 νέους φοιτητές από την Καβάλα. Ποσό 1.500 ευρώ στον καθένα. Ενέργεια στη μνήμη του μακαριστού Προκόπιου. Στη συνέχεια στον ίδιο ιερό ναό τελέστηκε η δοξολογία για το νέο έτος. Απ’ όπου η φωτογραφία.

Το πρόγραμμα τέλειωσε με τις δύο βασιλόπιτες. Στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ και στην ΠΕ Καβάλας. Η μεγαλύτερη προσέλευση σημειώθηκε στην εκδήλωση του Διοικητηρίου. Εκεί ήταν οι τρεις βουλευτές Καβάλας, Παναγιωτόπουλος- Πασχαλίδης- Δεληκάρη.

(Εντός του ιερού ναού του Αγίου Παύλου οι πιστοί δεν ήταν λίγοι. Όλο και περισσότεροι παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία έχοντας στο πρόσωπο τους μάσκα. Καλού κακού όπως φαίνεται).

 


 

Το 2023 ήταν έτος τουρισμού, εκλογών και ακρίβειας. Το νέο, το 2024, δεν θα είναι έτος εκλογών. Ευχόμαστε να είναι καλό για τον τουρισμό στο Νομό μας. Κι αν γίνεται χωρίς ακρίβεια. Για τον τουρισμό τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Ελπιδοφόρα. Για την ακρίβεια, δεν φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές. Σίγουρα όχι προς το καλύτερο. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι αισιοδοξούν, χαμογελούν κι ανταλλάσσουν τις καθιερωμένες ευχές. Όπως πάντα η ελπίδα πεθαίνει μεν αλλά πεθαίνει τελευταία.

 

Με τις γιορτές σχεδόν τελειώσαμε. Ο απολογισμός είναι θετικός χάρη στις καλές καιρικές συνθήκες. Χάρη στον τουρισμό. Μπροστά μας ένα επόμενο διάστημα δύο περίπου συνεχόμενων μηνών. Χειμώνας «βαρύς κι ασήκωτος». Εργασία και καμία αργία. Η επόμενη- αν εξαιρέσουμε τα Σαββατοκύριακα- στα μέσα Μάρτη. Το τριήμερο της Κ. Δευτέρας. Μέχρι τότε αυτό το δύσκολο. Η υπομονή. Είναι 68 μέρες, που θα πάει. Θα περάσουν….

 

Οι Καβαλιώτες βγήκαν πάλι έξω. Άλλοι για μια κοντινή βόλτα κι άλλοι για μια μεγαλύτερη εκδρομή. Λογικά και το αργότερο χθες το απόγευμα, επέστρεψαν άπαντες. Ώστε σήμερα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Εξαιρούνται οι έμπειροι δημόσιοι υπάλληλοι. Φρόντισαν κατάλληλα. Έλαβαν άδεια ως και την προσεχή Κυριακή.

 

Η αυτοδιοίκηση είναι μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα, στην αρχή μιας νέας θητείας. Που μάλιστα θα είναι 5ετια. Δύσκολα τα πράγματα. Πολλές αρμοδιότητες, λίγα λεφτά κι ακόμη λιγότερο προσωπικό. Πλέον το παραδέχονται όλοι οι Δήμαρχοι, ακόμη κι αυτοί που διακρίνονται για την κομματική τους συνέπεια. Για τη συμπάθεια τους προς την Κυβέρνηση. Ένας μόνο δρόμος υπάρχει. Αυτό που πολλές φορές το ζητούν, χωρίς η πρόταση τους να γίνεται δεκτή, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αριστεράς. Ο δρόμος της διεκδίκησης. Δικαιώνονται κι ελπίζουμε να μην είναι αργά.

 

Ταυτόχρονα όσοι νέοι αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους, ως νικητές των πρόσφατων εκλογών, απολαμβάνουν την προσωρινή μεγάλη χαρά της δικαίωσης. Εγκαθίστανται. Γνωρίζουν τους συνεργάτες, τους υφισταμένους τους. Μαθαίνουν τις αρμοδιότητες τους. Η αρχή είναι καλή. Πανηγυρική. Μα η συνέχεια προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη.

 

Ασφυκτικά γεμάτο κόσμο το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου. Η κοπή της βασιλόπιτας του 2024 ήταν για την ομάδα Τοψίδη (την ομάδα της Καβάλας) η κορύφωση μιας διαδικασίας που κατέληξε στο γνωστό νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα. Δείχνουν και είναι ενωμένοι. Εκλεγμένοι και μη. Αντιπεριφερειάρχες και μη. Αυτή είναι μια καλή προϋπόθεση που αυξάνει τις λίγες πιθανότητες πλήρους επιτυχίας. Οι πιθανότητες είναι λίγες λόγω των δυσκολιών στην αυτοδιοίκηση που ήδη αναφέραμε. Κι ως συνήθως οι προθέσεις όλων των διοικούντων αγαθές.

 

Η προηγούμενη ομάδα- η ομάδα Καβάλας του Χρήστου Μέτιου- δεν είχε ενότητα. Ομόνοια και συναδελφοσύνη. Κάτω από συνθήκες που διαμορφώθηκαν το προηγούμενο και μεγάλο διάστημα, παρακολουθούσαμε μια κατάσταση μη αρμονικής συνύπαρξης. Ο κ. Μέτιος έχει τις ευθύνες του που στην Καβάλα οργανωμένη ομάδα του δεν υπήρχε. Οι μεταξύ τους σχέσεις κακές. Κάποιοι για καιρό, πολύ καιρό, δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους της ήττας. Όχι ο βασικός κι όχι φυσικά ο κυριότερος αλλά το ζήτημα που ανέκυψε έπαιξε το ρόλο του.

 

Στην εκδήλωση της Πρωτοχρονιάς στην ΠΕ Καβάλας (στο Διοικητήριο) παρίστατο αρκετός κόσμος. Τοπικές αρχές, εκπρόσωποι υπηρεσιών, αιρετοί και πρώην αιρετοί. Διοικητικοί παράγοντες πολλών συλλόγων. Άνθρωποι απ’ όλο το Νομό. Απουσίαζε η αντιπολίτευση. Κακώς. Η συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε μια τέτοια εκδήλωση είναι συμμετοχή σε μια ωραία και εορταστική διαδικασία. Τίποτα πέραν τούτου. Η απογοήτευση από την εκλογική ήττα ή την εκλογική αποτυχία, επιτέλους πρέπει να ξεπεραστεί. Η ζωή και στην αυτοδιοίκηση συνεχίζεται. Για όλους. Κάθε ένας στο ρόλο του.

 

Ο Λεωνίδας Παππάς και ο Χάρης Σεϊτανίδης παραβρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου την προηγούμενη εβδομάδα. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, έδειξε η παρουσία τους στην τελετή. Ήταν επιπλέον στήριξη και εμπιστοσύνη στην κ. Μαρία Βαρύτη. Που ουσιαστικά είχε τη στήριξη και του τοπικού ΠΑΣΟΚ.

 

Το Βήμα της Κυριακής στην έκδοση της 31ης Δεκέμβρη 2023 φιλοξένησε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πρώτη γυναίκα πιλότο αεροσκάφους F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για τη Χρυσάνθη Νικολοπούλου με καταγωγή από τις Πηγές του Δήμου Νέστου.

 

Η Στέλα Αργυρίου, νέα δημοτική σύμβουλος Καβάλας, μίλησε προ λίγων ημερών στην Πρωινή. Ρωτήθηκε – μεταξύ πολλών άλλων- για την προεκλογική της εμπειρία. «Σημασία έχει το πώς σε βλέπει ο κόσμος. Κάποιοι δίνουν υποσχέσεις που δεν τηρούν» είπε. Και σημείωσε για το Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο: «Είναι σημαντικό να μπει στο παιχνίδι και η γενιά των 40ρηδων». Η κ. Αργυρίου είπε επίσης ότι «… ως νέα δημοτική σύμβουλος μπορώ να βοηθήσω περισσότερο. Όλοι οι νέοι έχουμε μεράκι. Και πολύ διάθεση».

 

Δωρεά στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας έκανε ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Φιλίππων. Δώρισε δύο ποδήλατα με ειδική κατασκευή για τους απαραίτητους ορούς. Η δωρεά υλοποιήθηκε με τη βοήθεια και την αποδοχή του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ήταν χρήσιμη για την κλινική.

 

Όσοι αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας οργανώνονται. Οδεύουν προς το κόμμα Νέα Αριστερά. Ακόμη και στην περίοδο των εορτών είχαν μεταξύ τους συναντήσεις για απαραίτητες συνεννοήσεις. Μεταξύ άλλων προσπαθούν να βρουν χώρο που θα είναι η έδρα τους. Το γραφείο της Νέας Αριστεράς στην Καβάλα.

 

Λέγεται ότι στη διαδικασία με τη δημοτική του ομάδα χθες ο κ. Φίλιππας Αναστασιάδης έκανε ξεκάθαρη την πρόθεση του να είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Παγγαίου! Είπε με λίγα λόγια στους δημοτικούς του συμβούλους ότι δεν αποχωρεί για να είναι υποψήφιος βουλευτής. Αυτό, λένε όσοι ξέρουν, δεν έγινε καθόλου τυχαία. Έστω κι αν μετά από 5 χρόνια όλα ίσως είναι εντελώς διαφορετικά. Η συζήτηση του κ. Αναστασιάδη με την δημοτική του ομάδα έγινε πριν τη χθεσινή μεσημβρινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Παγγαίου.

 

 

Διαβάστε επίσης