μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Όλοι οι νέοι διοικητικοί παράγοντες στην Π.Ε. Καβάλας (αλλά και στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.) δεν έχασαν χρόνο. Ανέλαβαν κανονικά καθήκοντα από την Τρίτη 2 Γενάρη. Όλοι τους εγκαταστάθηκαν σε χώρους του Διοικητηρίου. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος στο γνωστό γραφείο του 2ου ορόφου. Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και ο Γιώργος Δαλακούρας σε γραφεία του 4ου ορόφου. Ο ένας δίπλα στον άλλον. Ο Στέλιος Ιγνατιάδης επίσης σε γραφείο του 4ου ορόφου. Οι αντιπεριφερειάρχες Δαλκίτζης και Αρχοντής (αρμόδιος για τον τουρισμό) σε γραφεία του 6ου ορόφου. Σύντομα θα ενημερωθούν, θα προσαρμοστούν ενώ θα έχουν κοντά τους και συνεργάτες. Στη φωτογραφία ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης με φίλους του, πρώτους επισκέπτες στο γραφείο του.

(Ο Χριστόδουλος Τοψίδης ήρθε στην Καβάλα την Τετάρτη για την κηδεία του Γιάννη Παναγιωτόπουλου. Με την ευκαιρία επισκέφθηκε την ΠΕ Καβάλας, περνώντας όπως λένε οι πληροφορίες από τα γραφεία των αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων)

 


 

Η ζωή συνεχίζεται και για τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Πιέζεται για το γνωστό στεγαστικό θέμα, το σκέπτεται και το ξανασκέπτεται ενώ παράλληλα συνεχίζει την άλλη της δραστηριότητα. Οργανώνει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη για παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής. Θεατρική παράσταση της Μιμής Ντενίση. Η εκδρομή ανακοινώθηκε ότι θα γίνει την 31η Γενάρη. Πάμε Μέγαρο λοιπόν…

 

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου φέρονται μετανιωμένα για την αποδοχή της πρότασης του Μητροπολίτη. Καθώς αυτά δεν είναι λίγα, ζητούν να συνεδριάσει το συμβούλιο και να ξαναδεί την υπόθεση. Μέχρι και χθες το αίτημα για συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Στέγης δεν είχε απαντηθεί. Γεγονός καθόλου τυχαίο, όπως όλα δείχνουν.

 

Προχθές ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μαμτσαδέλης απάντησε θετικά. Αν ζητηθεί το θέμα της Στέγης και του κτιρίου της, θα απασχολήσει το συμβούλιο. Σχετικό αίτημα θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες η Πρωτοβουλία Πολιτών που είναι γνωστό ότι ζητά να μην γίνει καμία μετακόμιση. Καμία αλλαγή έδρας.

 

Η γραφειοκρατία ήταν και είναι πανταχού παρούσα. Ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Μουμτσάκης που ρωτήθηκε, απάντησε ότι αυτή ευθύνεται για την καθυστέρηση. Καθυστέρηση για την οριστική έγκριση του κανονισμού λαϊκών αγορών Δήμου Καβάλας και χαρακτηρισμού ως πρότυπης της λαϊκής αγοράς της λαϊκής της Καλαμίτσας.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής ισχυρίζεται ότι υπάρχουν κατάλληλοι Νεοδημοκράτες που μπορούν να ενώσουν. Υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν – είπε πρόσφατα- να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι Καβάλας και να έχουν όλο το κόμμα μαζί τους. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα. Κι όμως κάποιοι ήδη «κινούνται» προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι νωρίς, μιας και οι εκλογές θα γίνουν το 2028; Όχι, δεν είναι καθόλου νωρίς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει από τώρα. Ώστε οι πιθανότητες επιτυχίας να αυξηθούν.

 

Ένα δύσκολο «σταυρόλεξο» έχει μπροστά του ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Αφήνει να το λύσει αργότερα αυτόν τον μήνα. Ή τον Φλεβάρη. Εννοούμε τις νέες διοικήσεις της Εργοανάπτυξης ΑΕ και της εταιρίας του Βιοτεχνικού Πάρκου. Η Εργοανάπτυξη έχει την αρμοδιότητα και την εκκρεμότητα με την επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών. Και η ΒΙΟ.ΠΑ. ΑΕ ένα άδειο βιοτεχνικό πάρκο. Η σημερινή διοίκηση είπε πολλά, στα οικόπεδα του βιοτεχνικού πάρκου τελικά δεν άλλαξε τίποτα. Δεν έγινε το παραμικρό.

 

Κάποια οικόπεδα πουλήθηκαν, όπως τότε ανακοινώθηκε. Οι ιδιοκτήτες δεν εμφανίστηκαν σε αυτά. Υπάρχουν μάλιστα φήμες ότι περισσότερα του ενός οικόπεδα ενδιαφέρουν εταιρία που ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή. Αλλά κι αυτό ακούγεται περισσότερο ως σενάριο και όχι ως κάτι πραγματικό και άμεσο.

 

Άνθρακες ο θησαυρός. Κι αυτός ο (μίνι) ανασχηματισμός δεν είχε Καβαλιώτικο ενδιαφέρον και Καβαλιώτικο «χρώμα». Κι όμως, κάποιοι ήλπιζαν. Κι ενώ «περιόδευαν» από εκπομπή σε εκπομπή, σε διαδοχικές συνεντεύξεις τους, πάλι απέτυχαν. Φαίνεται ο Πρωθυπουργός δεν βλέπει τηλεόραση αυτήν την εποχή. Κι αν βλέπει, όποτε τους συναντά στην οθόνη αλλάζει κανάλι!

 

Η αλλαγή του σημείου του Αγιασμού των υδάτων στην Καβάλα αποφασίστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Πέρσι δεν υλοποιήθηκε, δεν πρόλαβαν. Φέτος ετοιμάστηκε έγκαιρα κι έτσι γίνεται πράξη. Ο πρώτος λόγος είναι η παράδοση. Παλιά, αναφέρουν εκπρόσωποι της Μητρόπολης, ο Αγιασμός γίνονταν στο σημείο που θα γίνει φέτος. Ο δεύτερος λόγος είναι η ορατότητα. Το σημείο προσφέρει ακόμη καλύτερη για όσους πιστούς δεν θα καταφέρουν να είναι κοντά. Θα παρακολουθούν πιο εύκολα από μικρή, μεσαία ή και μεγάλη απόσταση. Αυτά θεωρητικά. Στην πράξη θα δοκιμάσουμε και θα δούμε αύριο.

 

Από χθες το Λιμεναρχείο Καβάλας έλαβε τα σχετικά μέτρα. Απέκλεισε την παραθαλάσσια περιοχή (τμήμα της χερσαίας ζώνης). Έδωσε εντολή να αποχωρήσουν τα σκάφη που «έδεναν» εκεί. Άνοιξε ο χώρος. Τα υπόλοιπα αύριο. Περίπου στις 11.30 το πρωί.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Θεσσαλονίκη! Αυτό ανέφερε ο νέος Δήμαρχος της κ. Αγγελούδης. Το μεγάλο πρόβλημα αφορά τα ογκώδη αντικείμενα, πάρα πολλά σε όλα σχεδόν τα πεζοδρόμια. Η εξόρμηση άρχισε κι όπως αναμένονταν, έχει αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα. Για όποιον εγκαταλείπει ογκώδη αντικείμενα χωρίς να τον ενημερώνει.

 

Όλα αυτά κάτι μας θυμίζουν. Κάτι γνωστό μας. Κάτι κοντινό μας. Εντάξει, η Καβάλα δεν είναι Θεσσαλονίκη. Βίωσε όμως παρόμοιες καταστάσεις. Μπήκαν πρόστιμα προ καιρού που είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Το βασικό πρόβλημα παραμένει. Ειδικά στην Θερινή περίοδο. Αλλά άραγε είναι μόνο η Καβάλα ή και η Θεσσαλονίκη; Φυσικά και όχι. Όπου υπάρχει τουρισμός, Βαλκάνιοι επισκέπτες, βραχυχρόνιες μισθώσεις και ανακαινίσεις. Παντού συμβαίνουν τα ίδια.

 

Πάντα ενδιαφέρουσα η δραστηριότητα της Υπηρεσίας Δόμησης όλων πλέον των Δήμων του Ν. Καβάλας. Πρόσφατα, κυρίως πριν τις γιορτές, εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες τουριστικού ενδιαφέροντος. 4 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Παναγία της Θάσου. Στον Ποτό συνολικά 14 διαμερίσματα, σε δύο διαφορετικές άδειες. Από πλευράς κατεδαφίσεων, δύο άδειες. Στην Καβάλα. Στη Δεξαμενή (οδός Αιμιλιανού) και για μια μικρή αποθήκη στη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας.

 

Δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας. Είναι κι οι χοροί. Οι ετήσιοι χοροί, όπως ονομάζονται. Ήδη ανακοινώθηκαν δύο για τον τρέχοντα μήνα . Την Κυριακή 7 Γενάρη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλεώνα και το Σάββατο 13 Γενάρη του Κρυονερίου. Οι χοροί βρίσκουν εύκολα κατάλληλες αίθουσες. Καταστήματα εστίασης που συνήθως φιλοξενούν γλέντια γάμων.

 

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση- παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού καλύτερα στολισμένης εορταστικής βιτρίνας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου έκανε γνωστό ότι: «Ο Σύλλογος πρώτη φορά σε διαγωνισμό βιτρίνας δεν είχε εκπρόσωπο του στην κριτική επιτροπή. Δεν γίνεται αυτός που κρίνει να είναι αυτός που ταυτόχρονα διεκδικεί βραβείο». Η απόφαση του αναφέρεται σε μια ακόμη πιο αξιοκρατική διαδικασία. Στην κριτική επιτροπή μετείχαν η Μαρία Καραμπουρνιώτη, η Ζωή Ζαχαριάδη και η Μαρία Φαλακρίδου.

 

 

Διαβάστε επίσης