μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Άρχισε η προετοιμασία για την απομάκρυνση του κουβουκλίου του κλειστού περιπτέρου στο κέντρο της πόλης (διασταύρωση οδών Ερυθρού Σταυρού και Δαγκλή). Απομακρύνθηκαν τέντες και πρόσθετες κατασκευές. Έμεινε μόνο το κουβούκλιο. Που θα «σηκωθεί» το επόμενο διάστημα. Σχετικές αποφάσεις έλαβαν τα συλλογικά όργανα του Δήμου τον προηγούμενο μήνα.

 


 

Προχθές Δευτέρα 8 Ιανουαρίου έγινε στην Καβάλα «πόλεμος». Από αυτούς που πρέπει να συνηθίσουμε και να μην μας ξαφνιάζουν. Δεκάδες άνθρωποι- καταναλωτές όλοι τους- γέμισαν τα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Κινήθηκαν μανιωδώς κι άδειασαν όλα τα ράφια. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας πολλά προϊόντα είχαν ήδη εξαφανιστεί. Έτσι όσοι καταναλωτές πήγαν στα σούπερ μάρκετ το απόγευμα, έφυγαν με άδεια χέρια (και καλάθια). Λογικό, λένε όσοι ξέρουν. Εξηγούν τη διαδικασία στο ότι το Σαββατοκύριακο τα σούπερ μάρκετ ήταν κλειστά. Από χθες η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μιας και η ζήτηση περιορίστηκε. Επανήλθε σε αυτό που συνήθως περιγράφουμε ως μια φυσιολογική κατάσταση.

 

Από τη μια κατηγορούμε δίκαια τα σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια κι από την άλλη τα «πολιορκούμε». Μη τυχόν και χάσουμε κάποια από τις προσφορές τους… Περίεργα πράγματα. Γιατί αν όλοι αυτοί οι καταναλωτές αποφάσισαν κάτι άλλο, π.χ. ένα σαμποτάζ λόγω ακρίβειας, η επιτυχία φυσικά και θα ήταν μεγάλη. Με συγκεκριμένο και θετικό αποτέλεσμα. Πλην όμως στην Ελλάδα είμαστε ίδιοι. Μόνο λόγια. Κριτική, καταγγελίες και διαμαρτυρίες. Κι αμέσως μετά στηρίζουμε με πάθος αυτό που μας ενοχλεί… Για να συνεχίσει να μας ενοχλεί και για να έχουμε δικαίωμα κριτικής.

 

Προχθές Δευτέρα 8 Ιανουαρίου το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Στέφανος μίλησε (επιτέλους) για το στεγαστικό του ΣΦΓΤ. Επιμένει στην αρχική συμφωνία με το σύλλογο. Μόνο που εν τω μεταξύ ο σύλλογος έχει υπαναχωρήσει. Κι όπως λένε στην Ελλάδα, αθέτησε το λόγο του. Όχι σωστό, θα πει κάποιος. Αλλά και γεγονός. Κατόπιν τούτου τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πρέπει να δεχθεί την αλλαγή ο Μητροπολίτης όσο δίκιο κι αν έχει σε σχέση με τη συμπεριφορά του άλλου μέρους. Πλέον ο ΣΦΓΤ δεν δέχεται όσα αρχικά συμφωνήθηκαν. Άρα οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πάλι και από την αρχή. Από μηδενικής βάσης.

 

Αν δεν γίνουν, τότε έρχονται δυσάρεστες εξελίξεις και κυρίως δυσάρεστες καταστάσεις. Τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν κι άλλο. Όχι τόσο για το σύλλογο όσο για την Ιερά Μητρόπολη. Σημειώνουμε ότι όσο περνά ο καιρός το θέμα «ανοίγει» περισσότερο στην κοινωνία. Αυτό είναι καλό. Ευπρόσδεκτοι όσοι θέλουν να μεσολαβήσουν για να βρεθεί η χρυσή τομή. Αντίθετα καλύτερα να μην κάνουν τίποτα όσοι με λόγια ή ενέργειες ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Χρυσή τομή φυσικά και υπάρχει. Θα βρεθεί; Για να βρεθεί πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

 

Νέα αυτοψία στο έργο της Πλατείας Καπνεργάτη έκανε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, το πρωί, ο κ. Μουριάδης. Μαζί του ο νέος αντιδήμαρχος Τεχνικής υπηρεσίας κ. Γούλας. Λόγω φυσιολογικής απειρίας, βλέπει τα πράγματα από την καλή τους πλευρά. Από την αισιόδοξη. Μακάρι να ήταν έτσι. Σύντομα κι ο κ. Γούλας θα προσαρμοστεί στη δύσκολη πραγματικότητα. Λέγεται ότι στη διάρκεια της αυτοψίας στο έργο βρίσκονταν δύο μόνο εργάτες. Με δύο και τρεις εργάτες το έργο δεν τελειώνει ούτε το Πάσχα του 2028…

 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε και μια άλλη παράμετρο, αυτή των πληρωμών. Ο ανάδοχος και αυτού του έργου δεν πληρώθηκε, ενώ θα έπρεπε, τέλος του έτους. Το κράτος για δικούς του λόγους «μάζεψε» όλα τα χρήματα των προγραμμάτων, τα κράτησε για να πληρώσει αργότερα. Οι ανάδοχοι ωστόσο υπολόγιζαν διαφορετικά. Άρα πάλι εκτέθηκαν. Σε αυτόν τον τομέα ο κάθε εργολάβος έχει δίκιο. Αλλά που να το βρει;

 

Στην οδό Βενιζέλου στο κατάστημα πρώην ζαχαροπλαστείο Ροδίνι (για λίγο εκλογικό κέντρο του Ντίνου Κλειτσιώτη) ετοιμάζεται πάλι ζαχαροπλαστείο. Μαζί με προϊόντα πρωϊνού. Στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου γνωστή εταιρία γυναικείων ρούχων (κυρίως νεανικών) συζητά για να λειτουργήσει πρώτη φορά κατάστημα στην Καβάλα. Στο τέλος του 2023 αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν. Άδειασαν αρκετά καταστήματα. Ακόμη και στην Ομόνοια. Θα γεμίσουν σύντομα…

 

Τελικά τρίτωσε το καλό. Οι απολυμένοι της ΒΦΛ πήγαν που πήγαν στην Αθήνα. Συνάντησαν Κασσελάκη, συνάντησαν Κουτσούμπα και πριν φύγουν είχαν συνάντηση με τους εκπροσώπους του νέου κόμματος «Νέα Αριστερά». Ανάμεσα σε αυτούς που συνάντησαν και ο κ. Χαρίτσης. Γνώστης της υπόθεσης από προηγούμενες συναντήσεις. Και στην Καβάλα και στην Αθήνα.

 

Τελικά η εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου θα είναι απογευματινή. Την Κυριακή στο ξενοδοχείο Λούσυ. Η πρόσκληση αναφέρει ότι στη διάρκεια της θα γίνουν και βραβεύσεις επιχειρήσεων. Βραβεία επιχειρηματικότητας, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Κριτήριο της επιλογής των επιχειρήσεων η δραστηριότητα τους το 2023.

 

Γενικά το διήμερο Σάββατο και Κυριακή θα υπάρχουν στην πόλη και στο Ν. Καβάλας πάρα πολλές εκδηλώσεις κοπής πίτας. Η μία μετά την άλλη. Στο μεταξύ υπάρχουν σύλλογοι που κόβουν δύο βασιλόπιτες. Μια για το διοικητικό τους συμβούλιο, σε… στενό κύκλο, και μια δεύτερη για όλους τους άλλους. Κυρίως για τα μέλη και τους καλεσμένους.

 

Προσλήψεων συνέχεια. Εποχιακού πάντα προσωπικού. Ο Δήμος Παγγαίου, όπως άλλωστε ο Δήμος Καβάλας, προσλαμβάνει για 8 μήνες αρκετούς απαραίτητους χειριστές και έναν ηλεκτρολόγο. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το Νοσοκομείο μέσω ΚΟΙΣΠΕ θα προσλάβει εποχιακό προσωπικό: Τηλεφωνητή, φύλακα ασθενών, κλητήρα και οικονομολόγο.

 

Μεμονωμένοι πολίτες αλλά και σύλλογοι στηρίζουν την προσπάθεια της Αντιδημάρχου κ. Έλσας Βακιρτζή. Σχετική ανάρτηση έκανε χθες η Λέσχη Λάϊονς: «Καλή χρονιά ,γεμάτη υγεία και προσφορά στον συνάνθρωπο. Η λέσχη μας συγκέντρωσε και παρέδωσε ρουχα, αντρικά γυναικεία αλλά και παιδικά στο κοινωνικό κατάστημα του Δήμου Καβάλας, που η αντιδήμαρχος κοινωνικής πρόνοιας κυρία Έλσα Βακιρτζη Κακουλιδου θα αναλάβει να παραδώσει σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Με την υπόσχεση να είμαστε δίπλα της σε ότι μας χρειαστεί». Στο μεταξύ χθες ο πολύ νέος πιθανός πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Αρχέλαος Γρανάς συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν χθες στην Κομοτηνή. Σε συνάντηση με τον νέο Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη. Η ανάρτηση του πρώην Υπουργού αναφέρει το γεγονός όπως επίσης και το ότι σε αυτήν παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος: «Συναντήθηκα με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αντιπεριφερείαρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος. Συζητήσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας και συμφωνήσαμε να υπάρξει συνεργασία για την προώθηση προτάσεων και σχεδίων σε αυτό το πλαίσιο».

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης