μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη φωτογραφία ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Παναγιώτης Αρχοντής. Με καταγωγή από τη Θάσο. Χθες έκανε μια από τις πρώτες του δημόσιες εμφανίσεις συμμετέχοντας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλου. Ταυτόχρονα μερίμνησε για τη λειτουργία του γραφείου του στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου. Κι όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν δήλωση, την αρνήθηκε. Δεν είμαι ακόμη έτοιμος, είπε. Δεκτό.

 


Στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου ο Εμπορικός Σύλλογος έκοψε βασιλόπιτα για το νέο έτος. Τυχερή ήταν η κ. Έλσα Βακιρτζή. Είναι η χρονιά της το 2024 μιας και πρόσφατα ορίστηκε και αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας. Αμέσως δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της, παραμένοντας φυσικά ενεργή και στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου.

 

Το απόγευμα της Κυριακής κόβει βασιλόπιτα για τα μέλη του το Επιμελητήριο. Στην μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Λούσυ. Η καινοτομία της εκδήλωσης αφορά βραβεύσεις. Περίπου 5 επιχειρήσεις του Ν. Καβάλας θα τιμηθούν καθώς με όσα έκαναν το 2023, ξεχώρισαν όχι μόνο τοπικά. Θα βραβευτούν με λίγα λόγια οι επιχειρήσεις που μας απασχόλησαν για ευχάριστο λόγο όλη την προηγούμενη χρονιά.

 

Την δική του Αλφαβητοπαρέλαση θέλει να διοργανώσει στο Τριώδιο ο Δήμος Παγγαίου. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μποσμπότης που έχει τον τρόπο να ξαφνιάζει ευχάριστα. Στηριγμένος πάντα στην καλή προετοιμασία αυτού που αναλαμβάνει. Προχθές συνάντησε στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης όλους όσους θα εμπλακούν στην μεγάλη εκδήλωση. Θα γίνει στην Ελευθερούπολη, στο κέντρο, θα έχει ως πρωταγωνιστές τους μαθητές. Των δημοτικών σχολείων. Ευπρόσδεκτοι και οι μεγάλοι στην ηλικία. Αρκεί να έχουν κατάλληλη διάθεση.

 

Βασιλόπιτα κόβει σήμερα το βράδυ η δημοτική παράταξη του Χαράλαμπου Χρυσανίδη. Ραντεβού στις 9 στο Σοκολά στο Εμπορικό Κέντρο. Θα είναι βασιλόπιτα μετά φαγητού. Με την παρουσία όχι μόνο των εκλεγμένων αλλά και των υποψηφίων. Για την ακόμη καλύτερη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης οι απολυμένοι των Λιπασμάτων ανακοίνωσαν μια ακόμη επιτυχία τους στα δικαστήρια. Όπως έγραψαν, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας. Έτσι η απόφαση του Εφετείου που τους δικαιώνει (σύμφωνα με αυτήν επιστρέφουν στο εργοστάσιο) καθίσταται οριστική και πρέπει να εφαρμοστεί. Σημειώνουμε ότι η κ. Τάνια Ελευθεριάδου ήταν παρούσα στη συνάντηση εκπροσώπων των απολυμένων στην Αθήνα με τον κ. Κασσελάκη. Στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων οι εκπρόσωποι των απολυμένων πήγαν μόνοι τους. Για ευνόητους λόγους.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και η Δημοτική Επιτροπή. Με πρόεδρο, όπως όρισε ο Δήμαρχος, τον κ. Προμούσα (με θητεία ως 30/6/2026). Και η απόφαση συγκρότησης της Δημοτικής Επιτροπής κρίθηκε νόμιμη από την Αποκεντρωμένη. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κοπεί η βασιλόπιτα του νέου έτους. Μάλλον παρουσία του Μητροπολίτη κ. Στέφανου.

 

Στην ίδια συνεδρίαση είναι πολύ πιθανό να οριστούν οι διοικήσεις τόσο της ΔΕΥΑΚ όσο και του ΔΗΠΕΘΕ. Ο κ. Αρχέλαος Γρανάς θα είναι επόμενος πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ. Ο κ. Χρόνης στη ΔΕΥΑΚ. Έτσι ενδιαφέρον υπάρχει μόνο για τα άλλα μέλη του κάθε διοικητικού συμβουλίου. Κι ειδικότερα τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ή απλούς πολίτες που θα ασχοληθούν με τα διοικητικά του ΔΗΠΕΘΕ.

 

Ενδιαφέρον έχει κι ένα άλλο ζήτημα. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης. Μένει στη θέση ο κ. Θανάσης Αθανασίου; Εκτός απροόπτου μένει. Το απρόοπτο αφορά τις δικές του προθέσεις κι ειδικότερα το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να συνταξιοδοτηθεί.

 

Η διοίκηση της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας (πρώην ΝΟΔΕ Καβάλας) επισκέφθηκε το Διοικητήριο, συνάντησε όλο το νέο σχήμα διοίκησης. Αντιπεριφερειάρχες και Εντεταλμένους Συμβούλους. Η συζήτηση στο γραφείο του Θόδωρου Μαρκόπουλου έγινε σε άριστο κλίμα. Γνωρίζονται καλά, θα συνεργαστούν ακόμη καλύτερα. Η ανάρτηση του κ. Μπάμπη Δράκου: «Συναντηθήκαμε το προεδρείο της ΔΕΕΠ Καβάλας, με τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Καβάλας στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης. Συζητήσαμε διάφορα θέματα και συμφωνήσαμε να υπάρξει συνεργασία για την προώθηση προτάσεων και σχεδίων».

 

Κατά τα άλλα η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας ψάχνει Υπουργό (ή έστω μέλος της Κυβέρνησης), να είναι ομιλητής στην εκδήλωση της. Στην κοπή της βασιλόπιτας του νέου έτους. Πρώτα θα βρεθεί ομιλητής, μετά θα συμφωνηθεί ο χώρος και η ημερομηνία.

 

Άμισθο σύμβουλο θα αποκτήσει ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης. Με αρμοδιότητα την Πολιτική Προστασία και όχι μόνο. Και αυτόν τον τομέα ο κ. Αναστασιάδης θέλει να τον οργανώσει καλά. Όπως άλλωστε συνέβη στην προηγούμενη 4ετια. Άρα θα βρεθεί εύκολα ο κατάλληλος ειδικός, άμισθος και ουσιαστικά εθελοντής σύμβουλος.

 

Συμπολίτης που κινείται συχνά στην Παράκαμψη, παρατηρεί πολλά σβηστά φώτα. Καμένες λάμπες στο τμήμα του δρόμου (Εγνατία Οδός) από τον Άγιο Σίλα ως τον κόμβο του νέου λιμανιού. Ειδικά στις μεγάλες γέφυρες όλα τα φώτα πρέπει να λειτουργούν καθημερινά, σημειώνει. Κι έχει απόλυτο δίκιο.

 

«Να τηρήσει όσα μας έλεγε προεκλογικά». Αυτό ζητούν από το Θόδωρο Μαρκόπουλο τα σωματεία του ΠΑΜΕ. Όλα τα σωματεία που ασχολούνται με το θέμα των δρομολογίων των φέρι μποτ στη γραμμή του Πρίνου. Κι ο κ. Μαρκόπουλος αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα ή αποτελέσματα, έσπευσε χθες να επαναλάβει τις προεκλογικές του δηλώσεις. Άρα τηρεί περί του θέματος όλα όσα έλεγε προεκλογικά.

 

Για την ουσία του πράγματος το γεγονός έχει ελάχιστη σημασία. Μόνο συμβολική. Οι δηλώσεις του Θόδωρου Μαρκόπουλου δεν επηρεάζουν και δεν αλλάζουν την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με την οποία η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα λόγο στον ορισμό των δρομολογίων. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Όλα τα καθοριστικά ζητήματα κρίνονται από την Κυβέρνηση. Κατά συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι άμεσα θα πρέπει να απευθυνθούν, μία ακόμη φορά, στους 4 βουλευτές. Αυτοί αν θέλουν, μπορούν να πετύχουν περισσότερα σε σχέση με τους Δημάρχους και τους Αντιπεριφερειάρχες.

 

Ρωτήθηκε χθες ο κ. Μουριάδης για το στεγαστικό ζήτημα της ΣΦΓΤ. Απάντησε λίγο «μπερδεμένα», τελικά ζήτησε διάλογο για να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση. Φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα- και πρόταση- συνύπαρξης στο κτίριο. Σκέπτεται αυτό που σκέπτονται οι περισσότεροι. Να γίνει το μουσείο, να παραμείνει στο ισόγειο ο σύλλογος. Σωστό αλλά και δύσκολο ταυτόχρονα (εδώ που έφθασαν τα πράγματα). Ο κ. Δήμαρχος αντίθετα ήταν απόλυτα συγκεκριμένος στο ότι μεταξύ των δύο μερών πρέπει να υπάρχει λογική και συνεννόηση.

 

Νέο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου Θάσου. Ως τον προσεχή Ιούνιο θα είναι έτοιμο. Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα που δεν τηρήθηκε, προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου τον προηγούμενο μήνα. Τον Δεκέμβρη του 2023. Ελπίζουμε και ευχόμαστε το προσεχές Καλοκαίρι η Θάσος να έχει ανοιχτό στο κοινό το αρχαίο θέατρο της.

 

 

 

Διαβάστε επίσης