μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια μικρή πρόοδος υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη. Παρά το κρύο. Κάποια ακόμη τσιμέντα «στρώθηκαν» προκειμένου να ετοιμαστεί για τα μάρμαρα που θα ακολουθήσουν ο βασικός χώρος της πλατείας. Το έργο έχει μέλλον μπροστά του, εξελίσσεται αλλά με τους γνωστούς αργούς ρυθμούς. Σε σημείο που κανείς σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα τελειώσει.

 


 

Κι αυτή η κακοκαιρία ήταν όπως οι προηγούμενες. «Ευγενική» με την Καβάλα, την … πρόσεξε. Την προστάτευσε από προβλήματα και επικίνδυνες καταστάσεις. Την πόλη και όλο το Νομό. Αρνητικές θερμοκρασίες υπήρξαν, μαζί με έναν λαμπρό ήλιο που βελτίωνε αρκετά τα πράγματα από το πρωί ως το μεσημέρι. Ο κόσμος θορυβήθηκε από τις προβλέψεις. Επέλεξε να μείνει περισσότερο σπίτι κι έτσι όλα πήγαν καλά. Από σήμερα οδεύουμε σε βελτίωση. Πρόσκαιρη φυσικά. Έχουμε κι άλλο Χειμώνα μπροστά μας.

 

Το Σαββατοκύριακο πάλι η Καβάλα είχε κόσμο. Είχε τουρισμό. Τούρκους. Πολλούς. Βούλγαρους, λιγότερους. Έλληνες αρκετούς. Τους έβλεπες στα μπαλκόνια των δωματίων των ξενοδοχείων και των άλλων καταλυμάτων. Τους έβλεπες να ξυπνούν στην ώρα τους και να απολαμβάνουν τη θέα. Σε μια πόλη που την προσφέρει απλόχερα. Τους άκουγες στην Ομόνοια. Στη Βενιζέλου. Πολύ περισσότερο στην παραλία. Ε αφού είχαμε τουρισμό και στην περίοδο της παγωνιάς, θα έχουμε συνεχώς και κάθε μέρα!

 

Ο Ταξίαρχος Γιάννης Καραμανλής βρέθηκε στην Καβάλα το 2019. Αρχικά ως Αστυνομικός Υποδιευθυντής, στη συνέχεια -μετά από προαγωγή του- ανέλαβε Αστυνομικός Διευθυντής. Σύμφωνα και με το γενικότερο κλίμα αλλαγών στο στράτευμα και στην αστυνομία, περνά τις τελευταίες του μέρες στην πόλη. Στις τακτικές κρίσεις που έρχονται ή θα προαχθεί και θα μετατεθεί ή θα αποστρατευτεί. Άρα η Διεύθυνση Καβάλας αλλάζει επικεφαλής. Ο νέος αστυνομικός διευθυντής θα προέρχεται, όπως όλα δείχνουν, από άλλη (όμορη) αστυνομική διεύθυνση. Κι ο κ. Καραμανλής άλλωστε, όταν μετατέθηκε στην Καβάλα ήρθε από τη διεύθυνση της Ξάνθης.

 

Θα πρέπει να σχολιάσουμε θετικά την πρόσφατη επιτυχία της υπηρεσίας, μια ακόμη επί ημερών Καραμανλή. Την εξιχνίαση του περιστατικού βανδαλισμού του μνημείου των Καβαλιωτών Εβραίων. Μπορεί άπαντες να το περίμεναν αλλά όπως φαίνεται δεν ήταν εύκολη η δουλειά που έγινε. Εξ αυτού του λόγου αποτέλεσμα υπήρξε μετά από δύο μήνες. Δράστης ένας πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας. Γεγονός που φυσικά και δυσκόλεψε τις έρευνες.

 

Τα νέα των υπηρεσιών δόμησης των Δήμων του Ν. Καβάλας. Τις προηγούμενες εβδομάδες και παρά τις γιορτές, εκδόθηκαν αρκετές οικοδομικές άδειες. Πολλές τουριστικού περιεχομένου. Από αυτές ξεχωρίζουμε την άδεια για 8 διαμερίσματα με ατομική πισίνα στο Παληό. 5 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με πισίνα το κάθε ένα, στη Ν. Ηρακλείτσα  και τις δύο τουριστικές κατοικίες στον Ποτό της Θάσου. Αρκετές επίσης άδειες εκδόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ».

 

Μάλλον την Παρασκευή το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ακούγεται ότι θα περιλαμβάνεται και αυτό των ανταποδοτικών τελών. Δεν είναι συνηθισμένο το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει μεσημέρι και μάλιστα Παρασκευής. Το γιατί θα γίνει αυτό θα το μάθουμε σύντομα, με την επίσημη πρόσκληση της συνεδρίασης. Όσο για τα ανταποδοτικά τέλη, θα αυξηθούν. Μένει να μάθουμε πόσο θα αυξηθούν.

 

Με δώρο έφυγε από την εκδήλωση των συνταξιούχων της ΒΦΛ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ένα δώρο που του έκανε πολίτης. Γενικά ο κ. Παναγιωτόπουλος αν και δεν είναι Υπουργός, συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος. Τον πλησιάζουν πολλοί, του μιλούν συνεχώς και του εκφράζουν αυτό διάστημα τα πραγματικά τους συλλυπητήρια για τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του. Προχθές λοιπόν συνταξιούχος των Λιπασμάτων του έκανε και δώρο. Έναν φακό. «Για να βλέπεις και να προσέχεις τα βράδια» του είπε.

 

Έντονες και φυσικά δικαιολογημένες ήταν οι διαμαρτυρίες των συμπολιτών για τους ασφυκτικά γεμάτους μπλε κάδους στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ) και την Παρασκευή. Η υπηρεσία Καθαριότητας έδρασε με καθυστέρηση. Εξήγησε ότι προσωπικό της ήταν εκτός εργασίας με covid, γεγονός που ενίσχυσε το πρόβλημα της γενικότερης έλλειψης εργαζόμενων. Στο μεταξύ η διαδικασία πρόσληψης έκτακτου βαίνει προς ολοκλήρωση. Σε 15 μέρες από σήμερα αυτό θα πιάσει δουλειά, ελπίζοντας ότι έτσι θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο των μπλε κάδων. Και όχι μόνο.

 

Κρίμα, χάσαμε την ευκαιρία να δούμε όλους μαζί τους Δημάρχους του Ν. Καβάλας. Στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλου ήταν οι 3 από τους 4. Απουσίαζε μόνο του Δήμου Παγγαίου. «Ο κ.Αναστασιάδης έστειλε υπόμνημα» εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης. Στην ερώτηση ωστόσο γιατί επέλεξε το υπόμνημα και όχι τη φυσική παρουσία, ουδείς γνώριζε να απαντήσει. Ίσως είχε μια άλλη, σημαντικότερη υποχρέωση. Ίσως…

 

Ελάχιστη συμμετοχή συμπολιτών στην προχθεσινή διαμαρτυρία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στους λίγους που συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία, ακόμη λιγότεροι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Οι φοιτητές. Γεγονός που φυσικά δεν είναι τυχαίο. Ο κόσμος που διαμαρτυρήθηκε ήταν- σε γενικές γραμμές- ο γνωστός κόσμος που διαμαρτύρεται σε κάθε σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία. Ήταν ο δραστήριος κόσμος της αντιπολίτευσης, οι περισσότεροι του ΚΚΕ. Και κάποιοι λίγοι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τις εξελίξεις στο θέμα της Στέγης. Άπαντες οι εμπλεκόμενοι καλό είναι να έχουν στο μυαλό τους κι ένα «plan B». Μπορεί να χρειαστεί. Πολλά θα κριθούν από την αντίδραση των συμπολιτών, από τη συμμετοχή τους στη συνάντηση της Τετάρτης. Αν όπως φαίνεται υπάρξει προσέλευση και μάλιστα μεγάλη, τα πράγματα αλλάζουν. Κανείς δεν θα μπορεί να αγνοήσει το μήνυμα της κοινωνίας που όπως φαίνεται ζητά κάτι απλό (μακάρι και εύκολο). Να συνυπάρξουν στο γνωστό ακίνητο το καινούργιο μουσείο με τον ιστορικό τοπικό σύλλογο. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει κατάλληλος τρόπος για κάτι τέτοιο;

 

Στην Πρωινή την περασμένη Παρασκευή μίλησε ο κ. Διαμαντής Σταγγίδης, εκπρόσωπος της μειοψηφίας του δ.σ. της Στέγης. Ενώ συζητούσαν το στεγαστικό από το Καλοκαίρι, ουδείς «έβγαλε» το θέμα προς τα έξω. Μας είπαν, δήλωσε ο κ. Σταγγίδης, να μην πούμε τίποτα! Κι αυτοί δεν είπαν απολύτως τίποτα… Κακώς. Η «πλατιά» συζήτηση του θέματος θα έκανε καλό. Ίσως θα προλάβαινε όλα όσα γίνονται σήμερα. «Γραπτή συμφωνία δεν υπάρχει. Μόνο οι υπογραφές μας σε ένα πρακτικό συνεδρίασης» είπε επίσης ο κ. Σταγγίδης. Δηλαδή, ισχυρίστηκε, ότι την κρίσιμη και καθοριστική απόφαση θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές στη Στέγη της 8ης Φεβρουαρίου.

 

Αύριο συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Ορίζει εκπροσώπους και διοικητικά συμβούλια σε εταιρίες της Περιφέρειας. Ωστόσο δεν ασχολείται με τη νέα διοίκηση ούτε του Βιοτεχνικού Πάρκου, ούτε της Εργοανάπτυξης. Την άλλη φορά…

 

 

Διαβάστε επίσης