μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το κτίριο του Σανατορίου έχει αφεθεί στην τύχη του, διαλύεται. Αργά μα σταθερά. Περιμένουμε τη δικαστική απόφαση με την οποία θα κριθεί τελεσίδικα το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του. Μέχρι να γίνει αυτό, το μεγάλο κτίσμα μπορεί και να μην υπάρχει!

Αυτήν την τοποθεσία επέλεξαν ως την πλέον κατάλληλη συμπολίτες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν εκεί τα έπιπλα και τα ογκώδη αντικείμενα που δεν τους είναι απαραίτητα. Τα τοποθετούν μάλιστα με προσοχή, να ακουμπούν και να «διακοσμούν» εξωτερικά την κεντρική είσοδο. Μια ακόμη επιτυχία… Των πολιτών.

Η αυτοδιοίκηση καλείται τώρα να απομακρύνει όλα όσα φαίνονται στην φωτογραφία. Ελπίζοντας ότι αφού τα απομακρύνει, δεν θα επανέλθουν (με πρωτοβουλία κάποιων άλλων, επόμενων συμπολιτών).

*Σε άλλο ίδιο περιστατικό στην οδό Θεσσαλονίκης, άγνωστος εγκατέλειψε παλιά έπιπλα κάτω από κιόσκι που χρησιμοποιούν πολίτες για να αναπαύονται. Αυτά απομακρύνθηκαν, οι πολίτες ευχαριστούν: «Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμος Καβάλας και ειδικά τον κ. Κυριάκο Σταυρίδη για την απομάκρυνση των παλιών επίπλων που κάποιος ηλίθιος άφησε στο κιόσκι επί της οδού Θεσσαλονίκης».

 


 

Εκτός ημερήσιας διάταξης και εκτός προγράμματος ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Λυμπεράκης έθεσε το κτιριακό θέμα του ΣΦΓΤ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ξαφνιάστηκε, είπε να κάνει μια πρώτη συζήτηση. Από αυτήν την συζήτηση που όπως πολλές δεν κατέληξε πουθενά, καταλάβαμε τη σύμπτωση απόψεων. Του Θόδωρου Μαρκόπουλου με τον Κώστα Αντωνιάδη. Και οι δύο συμφωνούν ότι για τη Στέγη δίκιο έχει το σημερινό διοικητικό συμβούλιο. Πάνω απ’ όλα ο Μητροπολίτης. Ας σημειωθεί λοιπόν η μεταξύ τους συμφωνία. Σίγουρα είναι η πρώτη (μετά από πολύ καιρό αντιπαραθέσεων), ίσως να είναι η τελευταία.

 

Περί της Στέγης μίλησαν επίσης ο Χάρης Σεϊτανίδης και ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Ο Περιφερειάρχης «έκλεισε» τη συζήτηση, ευχόμενος να βρεθεί λύση. Ή το θέμα να επανέλθει αλλά σε καλύτερη βάση. Ο κ. Σεϊτανίδης με τρόπο περίτεχνο, όντας ενημερωμένος και καλά προετοιμασμένος, φάνηκε να υποστηρίζει μια συμβιβαστική λύση. Μια συνύπαρξη ή κάτι σαν συνύπαρξη επί του κτιρίου της οδού Κύπρου. Αλλά κι αυτός ενώ κράτησε αποστάσεις από Μαρκόπουλο- Αντωνιάδη- Λυμπεράκη, φάνηκε να ζητά μια ακόμη και πιο αναλυτική συζήτηση. Σε μια επόμενη συνεδρίαση.

 

Μακάρι αυτό να μην χρειαστεί. Μακάρι τα δύο μέρη να τα βρουν μεταξύ τους και όλα να τελειώσουν με αγάπη και ομόνοια. Δεν το βλέπουμε. Χθες π.χ. ο κ. Βασίλης Λιόγκας που ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων είπε: « Αυτό που γίνεται είναι μια απόπειρα έξωσης του συλλόγου από την ιστορική του έδρα. Μεταστέγαση σημαίνει το κλείσιμο του συλλόγου». Ο κ. Λιόγκας που ήρθε στην Καβάλα από τις Βρυξέλες για τη χθεσινή εκδήλωση στη Δ.Βιβλιοθήκη, κατέληξε: «Εμείς προτείνουμε συνύπαρξη».

 

Αυτό προτιμούν και πολλοί άλλοι. Κι ενώ η συνύπαρξη μάλλον εγκρίνεται από όλους όσους εκφράζουν τη Στέγη, απορρίπτεται από την Ιερά Μητρόπολη. Ισχυρίζεται ότι σχεδίασε βάσει της συμφωνίας της με το δ.σ. και τώρα ότι προετοίμασε δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από μια συνύπαρξη (στο ισόγειο). Δεκτό. Στην εποχή μας παρόλα αυτά τα σχέδια είναι για να αλλάζουν. Η εκκλησία άλλωστε ξέρει και υπηρετεί: Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προτιμότερο του «πολέμου», η «ειρήνη».

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ συζητήθηκε και το θέμα των δρομολογίων στη γραμμή του Πρίνου. Μία ακόμη φορά τονίστηκε η ανάγκη αυτά να αποφασίζονται στην Καβάλα και όχι στην Αθήνα. Από την αυτοδιοίκηση και όχι από το Υπουργείο. Πάλι θα θυμίσουμε τι συνέβαινε στην Καβάλα όταν για τα δρομολόγια αποφάσιζε ο Νομάρχης. Ο αιρετός Νομάρχης. Πάλι τα δρομολόγια ήταν λίγα. Οι εταιρίες και τότε έβρισκαν τρόπους (ακόμη και μέσω δικαστικών αποφάσεων) να κάνουν το δικό τους. Πολύ περισσότερο τώρα που η νομοθεσία είναι 100% υπέρ τους.

 

Οι συνεδριάσεις και του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίζουν να μεταδίδονται live από το διαδίκτυο. Την προχθεσινή στην έναρξη της, την παρακολουθούσαν 10 άνθρωποι. Μόνο 10 σε όλη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Τόσοι περίπου παρακολουθούν από το διαδίκτυο τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Τα πράγματα άλλαξαν, οι αυτού του είδους συνεδριάσεις δεν ενδιαφέρουν. Για αυτό και δια ζώσης τις παρακολουθούν καθόλου ή ελάχιστοι πολίτες.

 

Κάτι ακόμη από την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ. Δεν ειπώθηκε κουβέντα για την αντιπαράθεση των ημερών, τη διαμάχη της Καβάλας με τη Ξάνθη περί του αρδευτικού έργου στο Νέστο (από την πλευρά της Ξάνθης). Ευτυχώς. Γιατί αν κάποιος κάτι έλεγε, άπαντες θα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση.

 

Σημειώνουμε ότι η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε και για αυτόν τον λόγο. Να ενώνει διαφορετικές περιοχές, να υπολογίζει το κοινό συμφέρον. Να προγραμματίζει και για τους αγρότες της Ξάνθης και για τους αγρότες του Δήμου Νέστου. Αυτό όπως φαίνεται δεν έγινε στην ώρα του. Ευθύνες υπάρχουν αλλά έστω και τώρα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη «θεραπεία». Γιατί εκτός του καυγά, υπάρχει πάντα και αυτή η διαδικασία. Ας αναλάβει πρωτοβουλία ο κ. Τοψίδης ή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.

 

Η έλλειψη κατάλληλων χώρων στην Καβάλα υποχρεώνει τους ιδιώτες να αναζητούν λύση στα καθιερωμένα ώστε αυτό που έχουν κατά νου να το κάνουν. Παράδειγμα μια έκθεση γάμου και βάπτισης. Ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στη Μ. Λέσχη! Ελπίζουμε στο ισόγειο. Η συγκεκριμένη έκθεση κανονικά θα έπρεπε να φιλοξενηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης. Δεν το προτιμούν επειδή είναι στη Νέα Καρβάλη. Κακώς.

 

Έτσι το μεγάλο αυτό κτίριο δέχεται κόσμο μία φορά το χρόνο, στην έκθεση του Επιμελητηρίου. Προχθές ο κ. Δέμπας ανακοίνωσε – κι έκανε την έκπληξη- την πραγματοποίηση στο Εκθεσιακό ενός μεγάλου ιατρικού συνεδρίου. Την Άνοιξη. Αν δεν είχαμε το συγκεκριμένο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα πασχίζαμε να το κατασκευάσουμε. Τώρα που το έχουμε, το ξεχνάμε. Και το απορρίπτουμε.

 

Το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης λειτούργησαν τα φώτα στην πλατεία Κονσουλίδη. Ευτυχώς οι παρατήσεις μας έπιασαν τόπο. Ή μήπως ήταν σύμπτωση; Τώρα περιμένουμε να λειτουργήσουν τα ολοκαίνουργια φώτα Led επί της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, μπροστά από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Μήνες είναι έτοιμα και μήνες για ασήμαντο λόγο δεν ανάβουν.

 

Όποιος καίγεται στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι! Ο Δήμος Καβάλας εκδίδει οικοδομική άδεια κάθε φορά που για τις ανάγκες έργου κόβει δέντρα. Προχθές εκδόθηκε άδεια για να κοπεί ένα ακόμη, το τελευταίο στην πλατεία των Ποταμουδίων. Κόπηκαν περίπου 10 αλλά όπως προβλέπει η μελέτη, θα φυτευτούν πολλά περισσότερα.

 

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του πρώην Δημάρχου Χρυσούπολης Μιλτιάδη Πασαλίδη. Την Κυριακή το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Χρυσούπολη τελείται μνημόσυνο.

Διαβάστε επίσης