μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά από πάρα πολύ καιρό τα δωρεάν rapid τεστ του ΕΟΔΥ στην Καβάλα έγιναν χθες στο Δημαρχείο (φωτογραφία). Το γεγονός επηρέασε την προσέλευση των πολιτών, ήταν σχετικά μειωμένη. Τα τεστ όλο αυτό το διάστημα γίνονται καθημερινά (Δευτέρα- Παρασκευή). Άρχισαν από το Αμφιθέατρο. Μεταφέρθηκαν στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Που χθες δεν ήταν διαθέσιμη. Όπως χθες δεν ήταν διαθέσιμη κι η αίθουσα θεωρητικών εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών (κι αυτή στην πυλωτή του Διοικητηρίου). Κατά συνέπεια λύση δόθηκε με το Δημαρχείο. Ο τόπος που γίνονται κάθε μέρα τα τεστ ανακοινώνεται από την προηγούμενη, στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

 


Μία ακόμη φορά θα αναφερθούμε στο επίκαιρο θέμα της Στέγης και το χώρο που θα τη φιλοξενεί. Το πρόβλημα που ανέκυψε λύνεται με έναν μόνο τρόπο. Με διάλογο. Και όχι με ψηφίσματα, καταγγελίες και φωνές. Ο διάλογος πρέπει να είναι μεγάλης διάρκειας. Να ξαναγίνει κι εκεί που απέτυχε. Αν μάλιστα μεσολαβήσουν κι άλλοι, αν πιέσουν για να βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου τότε ακόμη καλύτερα.

 

Προχθές στην εκδήλωση της Δ. Βιβλιοθήκης ήταν ο κόσμος που περιμέναμε. Πολλά πρώην μέλη του συλλόγου. Στην πορεία τον ξέχασαν, τελικά τον εγκατέλειψαν. Πολλοί προτίμησαν να συμμετέχουν σε άλλους τοπικούς συλλόγους. Που δεν έχουν την ιστορία της Στέγης. Όλα όσα γίνονται είναι αφορμή να επανέλθουν. Θα τους κάνουμε κριτική για τη στάση τους κι αμέσως μετά θα κλείσουμε το θέμα με μια ταιριαστή λαϊκή παροιμία «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

 

Το απόγευμα της Τετάρτης στη Δ. Βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκε μία ακόμη εκδήλωση. Για μικρά παιδιά. Των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Αρχικά οι μαμάδες τα συνόδευαν στην αίθουσα εκδηλώσεων. Νομίζοντας ότι εκεί θα διηγούνταν παραμύθια. Κι ενώ τα παιδιά λάμβαναν κατάλληλη θέση, οι γονείς διαπίστωναν το λάθος. Κι αμέσως αποχωρούσαν. Η εκδήλωση που τους ενδιέφερε έγινε με επιτυχία αλλά στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

 

Μια από τις ομόφωνες αποφάσεις που έλαβε στην πρώτη του συνεδρίαση το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας (τοπικό συμβούλιο) ήταν αυτή ορισμού αναπληρωτή προέδρου. Η πρόταση της κ. Βαβαλέσκου αναφέρονταν στον Παύλο Χαβιαρόπουλο. Εξελέγη ομόφωνα αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου. Είναι από τους παλαιότερους και το άξιζε.

 

Εγκαίρως η εταιρία Avax ενημέρωσε το Δήμο Καβάλας για την παρέμβαση της και στην οδό Αβέρωφ και στη διασταύρωση της Αβέρωφ με την οδό Βενιζέλου. Στο κέντρο της πόλης. Ο Δήμος ενώ έπρεπε, δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Τα έργα που άρχισαν προχθές, επηρέασαν χθες την κυκλοφορία των οχημάτων. Προβλέπεται να τελειώσουν σήμερα. Εκτός απροόπτου φυσικά.

 

Ο Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε μόνο τις αντίστοιχες εργασίες στην οδό Θράκης. Με ανάρτηση του στη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Όφειλε να επανέλθει. Με τις ακόμη πιο «ενοχλητικές» εργασίες στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς δεν το έκανε. Κι έτσι όλοι οι οδηγοί (και πεζοί) βρέθηκαν μία ακόμη φορά μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη.

 

Δυσάρεστη έκπληξη το απόγευμα της Τετάρτης και για συμπολίτη που βάδιζε (ατομική άθληση) στο λιμάνι. Κοντά στο Τελωνείο δέχθηκε επίθεση σκύλου. Κι ανάμνηση ένα δάγκωμα στο πόδι. Ο σκύλος ήταν δεσποζόμενος αλλά το λουρί μεγάλο. Ο άτυχος συμπολίτης επισκέφθηκε φαρμακείο που του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στο Νοσοκομείο ή στην Αστυνομία δεν πήγε. Δεν γνώριζε ότι είχε κι αυτή τη δυνατότητα καταγγελίας.

 

Τρέχει και δεν φθάνει με τα αδέσποτα σκυλιά ο νέος αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιτσιλικάκης. Το περίμενε, το ξέραμε. Ίσως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Επικίνδυνα σκυλιά, αδέσποτα σκυλιά, υπάρχουν παντού. Αγέλες το ίδιο. Τι να κάνει ένας Δήμος με δύο άτομα προσωπικό; Μόνο ότι μπορεί. Προχθές βιντεοσκοπήθηκε κι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μια αγέλη σκύλων στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ). Τρόμαζες και μόνο που τα έβλεπες. Κι ας τα έβλεπες από την ασφάλεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου.

 

Χαρούμενος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Γιατί μια αγωνία για την ημερίδα της Τετάρτης την είχε. Πολλές προηγούμενες έγιναν σε άδειες αίθουσες. Αυτή η συγκεκριμένη όχι. Η χαρά του κ. Κελγιώργη αναφέρεται στη μεγάλη προσέλευση συναδέλφων του. Θέμα της ημερίδας επίκαιρο και… «επικίνδυνο» για τους μικρομεσαίους. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Επειδή τα καινούργια και δύσκολα έρχονται, δεν αποκλείεται η ενημέρωση να έχει συνέχεια. Μόνο ο ενημερωμένος επαγγελματίας θα κάνει την ώρα που πρέπει, όσα πρέπει και θα περιορίσει στο ελάχιστο το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου.

 

Για την επένδυση Γεωργούλια «Kavala Port Center» τα έχουμε γράψει αρκετές φορές. Ήταν μια πολλά υποσχόμενη προσπάθεια που την υποστήριζαν όλοι. Κι ενώ την υποστήριζαν, με απλά ελληνικά, την «χαντάκωσαν». Κι όχι μόνο την «χαντάκωσαν» αλλά επιχείρησαν και επιχειρούν να μεταφέρουν τις ευθύνες στον επιχειρηματία. Αυτά μόνο στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Γεωργούλιας έχει ήδη απευθυνθεί στην ελληνική δικαιοσύνη. Γνωρίζοντας ότι αυτή αργεί. Περιμένει ήδη καιρό, θα περιμένει κι άλλο. Πάντως θα επιμένει γιατί για αυτόν είναι θέμα προτεραιότητας η δικαίωση. Του την ευχόμαστε. Αν και πολύ θα θέλαμε η δικαίωση του να έρχονταν μέσω της υλοποίησης της επένδυσης.

 

Το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας ανεβάζει τον πήχη, περιμένει για την κοπή της πίτας του τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο. Αντίθετα άλλες νομαρχιακές βολεύονται με τοπικά στελέχη. Προχθές έκοψε βασιλόπιτα η Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ Έβρου. Παρόντες και ομιλητές οι βουλευτές Παραστατίδης του Κιλκίς, Ιλχάν της Ροδόπης. Μίλησαν κι άλλοι. Η βασιλόπιτα κόπηκε μετά δείπνου. Μια ωραία απλή εκδήλωση.

 

Επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες περί της συνάντησης Μουριάδη με την αντιπολίτευση, ο κ. Μαμτσαδέλης. Επιβεβαίωσε ότι έγινε σε άριστη ατμόσφαιρα και στο γνωστό κλίμα συναίνεσης. Συμφωνήθηκαν επίσης οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται Δευτέρα ή Τετάρτη. Μια υποχρεωτικά θα είναι δια ζώσης και οι υπόλοιπες (του κάθε μήνα) μικτές.

 

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μαμτσαδέλη το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου. Με βασικό θέμα τα ανταποδοτικά τέλη. Πόσο αυξάνονται θα το μάθουμε- το αργότερο- τη Δευτέρα το πρωί. Που το ίδιο θέμα θα απασχολήσει στην πρώτη της συνεδρίαση τη Δημοτική Επιτροπή. Όσο για τον προϋπολογισμό του 2024, για αυτόν βλέπουμε. Πάει μάλλον για Φεβρουάριο.

 

Δύο μέρες ήταν εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, αυτή που ενημερώνει για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος. Έτσι όσες διακοπές έγιναν σε όλη την Ελλάδα, έγιναν χωρίς καμία ενημέρωση των πολιτών. Αν και είμαστε στην ψηφιακή εποχή, η βλάβη στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα θέλει το χρόνο της για να διορθωθεί… Κι όπως φαίνεται αυτός δεν είναι λίγος. (Χθες το πρωί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στην Χρυσούπολη. Ο κόσμος προσπαθούσε να μάθει αν ήταν προγραμματισμένη ή όχι. Άδικος κόπος…)

 

Διαβάστε επίσης